Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Exclusiv cristoiuTv. Nu viața bate filmul, ci DNA

În timp ce achizițiile pe timp de pandemie făcute de guvern sau prin firmele unor interpuși ai miniștrilor țin capul de afiș în unele publicații, DNA s-a apucat de cercetat industria cinematografică. De fapt, cercetarea lui Eugen Șerbănescu, diplomat, jurnalist, scriitor și fost director al Centrului Național al Cinematografiei a început demult, însă procuroarea care a demarat cercetarea a plecat din DNA, iar noul procuror de caz i-a schimbat încadrarea juridică și i-a pus sechestru pe toate bunurile, inclusiv pe contul bancar curent din care se întreținea.

Eugen Șerbănescu, colaborator al site-ului cristoiublog, a fost invitat de realizatorul cristoiuTv, Ion Cristoiu, la o emisiune pentru a povesti calvarul inimaginabil prin care trece.

CNC finanțează producțiile cinematografice, dar decizia nu o ia directorul de unul singur, ci un juriu și Consiliul de Administrație. Banii se recuperează din vânzarea filmului. Dacă în 10 ani nu se acoperă suma, filmul intră în exploararea CNC.

„Mi se reproșează că nu m-am îndreptat împotriva producătorilor pentru a le lua creditul înapoi, credit câștigat în mod legal prin concurs, pe care ei îl cheltuiseră cu producția filmului, pentru că au întârziat predarea lui. Cam la 50 de filme.

Nu predă nimeni la timp, sunt foarte multe situații care determină această întârziere: actrița s-a îmbolnăvit, afară nu ninge sau plouă, finanțarea dintr-o sursă, alta decât CNC, nu funcționează. Trebuie să vă spun că bugetul unui film este finanțat minoritar de la CNC, restul este completat din alte surse. Nu am știut că au întârziat, că nu mi s-a raportat de către subalterni. Nimeni după mine nu a recuperat niciun credit. Aceste credite s-au transformat în filme, majoritatea sunt în exploatare în continuare, contractul este în vigoare.

Cu toate acestea, procurorul inventează un prejudiciu egal cu creditul cheltuit pentru filmul respectiv pe care mă acuză că l-aș fi obținut, ca folos necuvenit, pentru producători”, a povestit Eugen Șerbănescu. După procurori, directorul trebuia să oprească filmările și să dea în judecată producătorul să recupereze creditul. Credit pe care el în cheltuise cu filmul făcut în proporție de 80 la sută. „Filmul nefiind nasture sau motor, să vină alt inginer și pune și ultimul șurub și merge motorul, ci o operă de artă. De-abia faptul că aș fi oprit filmul, aproape de final, ar fi fost un prejudiciu. Că nu mai erau nici banii, nici filmul. O producție neterminată nu o poți prezenta publicului”, a spus invitatul.

Pe la DNA s-au perindat, ca martori, producători renumiți, care au câștigat premii importante la festivaluri internaționale, chiar cu unele dintre filmele pe care nu le terminaseră la timp. Toți spun că este o mascaradă, că prejudiciul există doar în mintea acuzatorilor. Dar și în mintea noii șefe a CNC, Anca Mitran, care s-a constituit, în numele instituției, parte vătămată și astfel a fost posibilă schimbarea încadrării juridice, adică inculpat pentru abuz în serviciu.

Procurorul i-a întrebat pe producători dacă Eugen Șerbănescu le-a pretins bani și toți au declarat că nu.

Mai mult, succesorul lui la conducerea CNC a oprit un film, iar producătorul a dat CNC în judecată. Procesul a ajuns până la Curtea Supremă, care a obligat CNC să-i dea banii să poată termina filmul.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Exclusiv cristoiuTv. Nu viața bate filmul, ci DNA”

  • ..am ascultat interviul cu Eugen Șerbănescu . Fiecare caz de acest fel, care este semnalat (de presa nemiluita) contureaza tot mai clar, realitatea orwelliana care se instaleaza insidios in viata noastra de zi cu zi. Este clar ca, in cazul de fata, a fost deranjat statul paralel. Deja, orice om vertical,care rosteste adevarul si invoca bunul simt, deranjeaza „regizorii si scenaristii” care pe fata(nu mai este nici un dubiu) instaleaza „noua ordine”. Traim vremuri apocaliptice. Chiar daca, ne spalam fata cu apa rece si vrem parca sa ne trezim dintr -un vis urat, realizam curand ca asta este de fapt realitatea zilelor noastre. Oare ce mai zice Traian Basescu,cand constata ca DNA-ul creat in anii lui de glorie, este intrebuintat in astfel de scopuri? Sunt sigur ca s a trezit, atunci in ultimul an de mandat, cand el insusi a fost incoltit alaturi de familia sa.
    Ce putem face in aceasta situatie?
    Sa stam unul langa altul, noi cei care stim ca, intotdeauna vin aceste vremuri, in care trebuie sa probam credinta noastra. Ca oricare ar fi pretul, nu trebuie sa ne fie frica si sa continuam sa rostim adevarul. La acest moment ii transmitem compasiunea noastra lui Eugen Șerbănescu si suntem alaturi de el.

  • Da treaba nu pleacă aci de la procuror, ci de la madam sacîz Mitran Anca, adică ea nu vedea lucrurile la fel ca alți directori? Treaba e la români că se calcă unii pe alții pe cap să nu iasă vreunu la suprafață. Păi pe-așa dacă e, Sergiu Nicolaescu câte filme mai făcea cu birocrația? 😯

  • Statu paralel bate filmul. Dacăun prăpădit ca Zdreanță de la DNA ploiești nu este nici pînă acu cu sentință definitivă, după ce a fabricat dosare, ce să mai ceri altor așa ziși procurori, în realitate slugi la stăpîni din umbră? DNA a ajuns pe față instrument politic 😎

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *