Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a făcut, la cristoiuTV, mărtusiri în premieră despre perioada în care a condus instituția, despre jocurile politice și capcanele în care s-a încercat atragerea lui. A spus că va scrie și o carte, „Doi ani, două luni și două zile”, în care va spune și mai multe.
Unul dintre momentele controversate a fost cel al suspendării din funcția de șefă a DNA a Laurei Codruța Kovesi, pentru care acum, după ce aceasta a câștigat procesul la CEDO, guvernul cere revocarea lui de la Comisia de la Veneția.
În stilu-i caracteristic, Toader a lăsat să se înțeleagă multe, dar a evitat răspunsuri concrete. Întrebat, în mod insistent, de Ion Cristoiu, realizatorul emisiunii, dacă acum, ar mai suspenda-o pe Kovesi, când a ajuns atât de mare, Toader a spus: „Unele hotărâri se iau în funcție de dinamica vieții sociale. Vreau să vă spun ceva care nu știe nimeni. Eram judecător, eram ministru, dânsa pe pozițiile pe care era, adeseori ne sunam la telefon, adeseori mă consulta în probleme de practică și interpretare a normelor juridice penale”. Fostul ministru a încercat să scape de un răspuns concret și făcut o paranteză și a povestit că s-a intersectat de două ori cu Ion Cristoiu, o dată la un oficiu poștal și o dată într-un studio de televiziune, când Tudorel Toader a vrut să fie singur la emisiune. „Atunci am făcut o afirmație, cu care nu știu câți au fost de acord, că justiția scârțâie din toate încheieturile și trebuie resetată”, a spus Toader. Ion Cristoiu a reformulat și a întrebat dacă regretă că a revocat-o. Invitatul a preferat să se întoarcă la prima variantă. „Dacă aș mai fi ministru, nu aș avea competența revocării (din funcția de acum, de procuror șef european-n.red.), dar pe plan local, dacă aș avea competența și realitatea ar cere-o, de ce nu?”, a spus fostul ministru.
Tudorel Toader a explicat că instituția europeană la care Kovesi este șefă s-a înființat datorită votului lui. „Eram la primul Consiliu JAI, în martie, 2017, în calitate de ministru al Justiției. Vera Jourova, comisarul european pentru Justiție, voia să dea drumul Regulamentului de înființare a Procurorului European și nu avea 9 țări care să fie de acord, avea 8. Eu am fost al nouălea, am deblocat situația. La toate reuniunile am fost de acord cu înființarea Parchetului European și cred că este util”, a povestit fostul ministru.
Interviul integral îl găsiți aici:
Lasă un răspuns