Începând din 13 noiembrie, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial

Exclusiv cristoiuTv. Să vinzi iluzii e cel mai dezastruos lucru pentru o națiune

Parlamentul European a votat, joi, o Rezoluţie în care afirmă că va refuza varianta de buget al UE negociată zilele trecute de şefii de stat şi de guvern dacă nu se fac noi negocieri. Președintele Klaus Iohannis a anunțat,marți, triumfător că România va primi 80 de miliarde de euro, fără să spună care sunt condițiile și care sunt împrumuturile și banii nerambursabili.

Joi, chiar înainte de decizia PE, reputatul economist Adrian Câciu a prezentat, în detaliu, la cristoiuTv, condițiile alocării banilor. Întrebat de Ion Cristoiu dacă președintele „s-a luptat”, pentru acești bani, așa cum a declarat, invitatul a spus că România nu s-a aliat cu nimeni, așa cum au făcut alte țări, s-a bazat doar pe Germania.
„Eu sunt convins că s-a luptat cât s-a putut. Dar acest «cât s-a putut» este destul de relativ referitor la așteptări. Au fost mai multe jocuri care s-au făcut. De aceea zic că s-a luptat cât s-a putut, depinde de la ce nivel am plecat noi. Noi nu am avut foarte multe dorințe în lupta asta pentru bani. Ce nu mi-a plăcut la această laudă, să fi spus asta a fost situația, atât am putut. Eu aș fi venit mai smerit, am obținut niște bani, sunt bani în plus, că luăm, nu dăm (…) Haideți să intrăm în acea Românie normală. Asta trebuia să spună, cu sinceritate: avem de luat banii ăștia, dar trebuie să facem stânga, dreapta, înainte, culcat. Asta ar trebui să facem, nu cred că ar pierde nimeni. Să vinzi iluzii e cel mai dezastruos lucru pentru o națiune, pentru că atunci când își revine din dezamăgire se răscoală și riști să ai alte probleme”, a explicat Adrian Câciu.

Invitatul a adăugat că s-au pierdut bani acolo unde era important să-i obținem: „E o bătaie de joc față de munca doamnei Corina Crețu. Cât a fost ea comisar, cu toate bunele și relele ei, că nu o evaluez eu din punct de vedere politic, dar s-a luptat să obținem vreo 7 miliarde în plus la coeziune. Din păcate, acum vreo 4 i-am pierdut la coeziune. Au fost niște negocieri la care noi nu am avut arme, putere de negociere. S-a spus că au luat 80 de miliarde, dar de fapt erau 63, că restul erau împrumuturi. Domnul președinte spune că putem să luăm bani și în 2020. Da, putem să luăm din alt împrumut. Nimeni nu vine acum să ne aducă un euro suplimentar”.

O altă problemă este că până acum, România nu a făcut niciun plan concret. „Noi nu ne trezim, că ne place foarte mult această laudă: noi am făcut, noi am dres. Dar pentru banii despre care se discută de două luni, 33 de miliarde (împrumuturi și granturi), țara trebuie să depună un plan de redresare. Problema este că nu s-a lucrat la acel plan”, a conchis Adrian Câciu.

Puteți urmări întreaga emisiune aici:

YouTube player

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *