Exclusiv cristoiuTv. Un specialist recomandă clienților să nu semneze contractele cu furnizorii de gaze

Cei doi mari furnizori de gaze care operează în România, Enel și Engie, recurg la un tertip pentru a-i determina pe consumatori să semneze prelungirea contractelor, pe care ei le prezintă avantajoase. Ei promit că păstrează același preț, însă pe piață s-a înregistrat o scădere de 300% a prețului la gaze.

Președintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaților, Iulian Iancu, a explicat, la cristoiuTv, în ce constă capcana.
„Engie sau EON v-a făcut o scrisoare în care vă spune că piața s-a liberalizat și vă propune să semnați contractul pentru următorul an și vă promite că păstrează prețul.
Conducta este a distribuitorului, iar contractul este cu furnizorul. Noi avem un singur distribuitor, cel care gestionează conducta, și sute de alți furnizori. Acum au apărut mai mulți furnizori, dar ei nu au putere de piață, pentru că dacă cei doi mari au contracte cu 94% dintre clienți. Cum poate o firmă mică să-i contracareze? Pe pagina ANRE sunt toți furnizorii.
Prima observație este legată de onestitatea ofertei făcute, astăzi, de actualii furnizori. Nu este onestă și nu au o atitudine responsabilă, ci pur comercială, în încercarea de a valorifica statutul de monopolist și criza de timp în care se află consumatorul. Furnizorul profită și îi spune omului că este în avantajul lui, că îi păstrează prețul.
Și acum intrăm în detalii. Fiind această situație de criză, de pandemie, s-a prăbușit prețul petrolului la nivel mondial și s-a ajuns într-o situație fără precedent, la cotații negative. Nu s-a mai întâmplat în istoria petrolului așa ceva.
În consecință, la gazele naturale, cărora li se stabilește prețul după o formulă ce urmează prețul petrolului, a scăzut și prețul lor. Prețul s-a dus de la 68 de lei, cât a stabilit Guvernul în mod abuziv prin OUG, la 20 de lei. Adică, o scădere de 300%. Diferența de 48 de lei, dacă furnizorul menține același preț, îi rămâne lui”, a explicat invitatul.

Iulian Iancu a dat exemplul Bulgariei, unde prețul la gaze este mai mic.
„Am ajuns să plătim mai mult decât bulgarii la gaze, care plătesc cu 21% mai puțin la energie termică, decât plătesc românii. Pentru că a reușit să obțină un contract de la furnizorul lui de gaze cu 40% mai mic. Cum e posibil ca gazele aduse din Siberia până în Bulgaria să coste cu 40% mai puțin decât cele exploatate în România? Cum e posibil ca pe Bursa din Viena, să avem prețuri, astăzi, de 20 de lei, față de 68 de lei, cât erau în România? Consumatorul este captiv la discreția acestui tip de monopol”, a spus deputatul.

Iulian Iancu i-a îndemnat pe consumatori să nu semneze contractul, iar asta le va da libertatea să renunțe la contractul cu furnizorul, însă precizează că oamenii au dreptul să iasă din contract și dacă semnează și își dau seama că au fost păcăliți.

Pentru cei care nu semnează sau renunță la contract, ANRE stabilește prețul gazului.

Puteți urmări întreaga emisiune aici:

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Exclusiv cristoiuTv. Un specialist recomandă clienților să nu semneze contractele cu furnizorii de gaze”

📹 Videoblitz 📹
Loading