Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Există ceva rațiune în acțiunile președintelui din ultima lună?

Există în istorie examene majore pentru politicieni. Crizele apărute din cauze naturale sau provocate de om cum ar fi conflictele armate ne dezvăluie calitatea profesională a celor care ne conduc. Este un test natural prin care demnitarii statului se pot ridica la nivelul de lideri sau apar și sunt în contratimp cu cetățenii pe care îi reprezintă. Despre Regina Maria s-a scris și se va mai scrie. Aceasta, în timpul primului război mondial, pentru a ridica moralul soldaților români, în special a celor răniți în lupte, a mers printre ei și i-a ajutat așa cum putea: cu o vorbă bună, cu o strângere de mână, cu încurajări. Exista atunci pericolul tifosului exantematic (peste 300 000 de morți), dar Reginei nu i-a păsat. A vrut să dea un exemplu. Nu a ținut cont nici de acuzele lui Woodrow Wilson la Tratatele de Pace de la Paris (1919 – 1920) când i-a reproșat că românii nu respectă drepturile minorităților. Atunci i-a reproșat: dar în SUA de ce nu îi tratați pe negri și pe asiatici așa cum ne spuneți nouă să-i tratăm pe minoritari? Mai mult, patru premieri ai României s-au înrolat voluntar în cel de-al doilea război balcanic (Constantin Argetoianu, Nicolae Iorga, Alexandru Averescu și Ion I.C. Brătianu) doar din dorința de a lupta pentru țară. Fără scop electoral!

La peste o sută de ani distanță, în fruntea românilor se află un președinte care în loc să ajungă la concluzii prin dezbatere, prin aducerea în jurul său profesioniști în domeniul gestionării crizelor cât și al sănătății, stă ascuns de teama acestui virus. Precum Donald Trump, putea face un test celor cu care intra în contact și astfel putea evita riscul de a se infecta cu virusul. Dar pare că este mai simplu să te izolezi de parcă nu s-ar fi izolat suficient până azi. Cam aceasta este diferența dintre personalitățile rămase în istorie și actualul președinte! Unii s-au ridicat deasupra funcției, au avut realizări, au lăsat multe în urma lor iar alții sunt doar purtători de funcție!

Cum poate președintele să anunțe starea de urgență cu mult timp în urma multor state occidentale? Poate fi tras la răspundere președintele pentru faptul că nu cere închiderea granițelor, în acest fel intrând mulți purtători ai virusului în țară? Cum poate fi adoptată starea de urgență programat? Este în stare președintele României să coordoneze eficient această stare de urgență având în vedere că nu este în stare să vorbească liber la nicio conferință de presă? Are președintele României capacitatea de analiză optimă având în vedere că a desemnat un premier care este autoizolat la domiciliu? Cum poate un președinte și un premier autoizolați să coordoneze cea mai mare pandemie din timpurile moderne cu care ne confruntăm? Prin alegerea unui ministru al sănătății iresponsabil, președintele nu are nicio vină?

De ce nu vedem la conferințele de presă un președinte care să vorbească liber alături de cei mai buni virusologi ai României care să ne îndrume? Sau de specialiști de la institutul Cantacuzino? Sau de miile de generali făcuți în cei 30 de ani? Oare ce fac generalii în această perioadă?

Uniunea Europeană ne demonstrează azi că a picat testul unității. Tocmai acel principiu care stă la baza înființării sale. Responsabilitatea clasei noastre politice nu există. Încearcă să câștige capital politic ascunzându-se după conturarea unor false contexte. Iar ceea ce se discuta pe la colțuri (căci politicienii de azi nu sunt în stare nici măcar un secret să țină) că guvernul Orban II se va instala, s-a întâmplat.

Sfidarea legii de către președintele Klaus Iohannis nu este ceva nou. Faptul că nu îi pasă de criza COVID-19 (sigur a fost informat de servicii cu privire la impactul acestui virus cu mult înainte de a ajunge în România) fapt demonstrat prin desemnarea lui Florin Cîțu ca premier tocmai pentru a fi picat în Parlament ne arată imaturitatea gândirii președintelui. Panicat că guvernul său, propus să cadă nu va cădea, președintele ia la mișto Parlamentul și prin aceasta o țară întreagă, iar cu câteva minute înainte de a fi votat în Parlament, îl pune pe Florin Cîțu să-și depună mandatul. Apoi, de formă anunță consultări, și-l propune tot pe Ludovic Orban premier, încălcând decizia Curții Constituționale. Pe care o încalcă toate partidele care l-au votat pe Orban!

Pe scurt, Klaus Iohannis a provocat criza politică, a menținut-o și o menține prin impunerea unui guvern iresponsabil compus din mulți miniștrii care au carențe vizibile de exprimare precum Monica Anisie, Raluca Turcan sau Ion Ștefan. Miniștrii sunt mult mai preocupați de relația lor cu Klaus Iohannis decât de ceea ce fac la locul de muncă. Să țină cont că între ei și președinte mai există un prim ministru nici nu poate fi vorba. Obediența afișată de liberali în preajma președintelui ne demonstrează cât de slabi sunt cei aleși să ne reprezinte în lupta cu cea mai mare calamitate din ultimul timp cu care suntem nevoiți să ne confruntăm. Comunicarea guvernului, de a președintelui nu mai zicem, este foarte greoaie, pierderea în detalii este principala caracteristică a lui. În locul unei comunicări suficiente și explicite!

Pentru că pe Ludovic Orban (conform propriei declarații: „adică sunt sănătos”) și guvernul pe care-l reprezintă nu te poți supăra, partenerul lui Iohannis în acest joc de-a instituirea guvernului este președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Președintele interimar al PSD, cel care a dat guvernul Orban I jos pentru motivele expuse acum o lună, de data aceasta l-a votat, ba mai mult i-a asigurat voturile pe fondul lipsei multor parlamentari PNL, ne sfidează cu următoarea declarație:

PNL și Iohannis nu merită acest vot! Dar românii merită un stat funcțional care să poată reacționa rapid la pandemie.

Logica lui Marcel Ciolacu este greu de explicat de un om rațional. Ne spune că acest guvern este unul foarte slab, incompetent, o ”calamitate” pentru România DAR îl votează că românii merită un stat funcțional! Apoi încheie:
De mâine ne întoarcem și facem opoziție TOTALĂ!

În loc să găsim în persoana președintelui Camerei Deputaților, a președintelui celui mai mare partid din România o preocupare constantă pentru România, pentru criza cu care ne confruntăm, observăm că este doar un pion pe tabla de șah a președintelui Iohannis. În logica lui Marcel Ciolacu este bine să votăm un guvern, oricare, oricum „că e criză”. Iar de mâine îi vom convinge pe români că este un guvern foarte slab! Mai mult, să voteze PSD care este un partid responsabil!
Atât de responsabil că a votat guvernul Orban?
Trocul alegeri într-un singur tur și păstrarea guvernului s-a întâmplat. Pe fond, Parlamentul ne-a dat un guvern ca pedeapsă!

În altă ordine, românii sunt nevoiți să se descurce cum pot. Lipsa investițiilor în sănătate se va vedea și de această dată cu ochiul liber. Între timp, românii îl vor asculta pe Ludovic Orban, care are timp să stea în conferințe de presă cu orele unde își dă și el ca tot omul cu presupusul. În prima conferință după ce a fost validat ca premier a vorbit aproape două ore despre tot felul de lucruri în loc de a sintetiza în câteva idei ceea ce trebuia spus ca românii să înțeleagă ce îi așteaptă și ceea ce trebuie să facă.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Există ceva rațiune în acțiunile președintelui din ultima lună?”

  • Spui dumneata in debutul articolului , ceva despre REGINA MARIA A ROMANIEI si , sincer sa fiu , n-am intzeles ceva : de fapt , vrei ca si ” PRIMA DOAMNA ” A ROMANIEI , DOAMNA CARMEN IOHANNIS sa faca ce facea Regina Maria in WWI ? Chiar o vezi pe frau Iohannis ingrijind suferinzii de … COVID 19 , bunaoara de la GEROTA , Matei Bals , Victor Babes sau alt spital ” carantinat ” de pe teritoriul Romaniei ? Eventual facand deplasari de caritate in Italia si ingrijind romanii ce-s blocati acolo din aceeasi pricina de coronavirus ? Fi serios omule ! Iar cu starea de urgentza declarata de Presdinte pe 15 martie doresc sa va atrag atentia asupra faptului ca , PRIMA PERSOANA CARE-A SUGERAT DECLARAREA STARII DE URGENTA INCA DIN ZIUA DE 12 Martie a fost , nimeni alta decat SEFA institutiei numite AVOCATUL POPORULUI , doamna RENATE WEBER fosta membra a APADOR CH si-a altor comitete si comitzii ce , se zicea ca lupta pentru drepturile omului . Pentru drepturile si libertatile cetatenesti ale roamnilor insa… chiar nu-mi dau seama care erau romanii carora doamna Weber le reprezenta interesele prin ceea ce , in urma sugestiei domiei sale s-a si materializat cateva zile mai tarziu . Poate frau Weber a fost instiintzata de ce se punea la cale si , a iesit la rampa pentru a face impresie caci si asta conteaza la o adica . Si-acu’ , vrand nevrand , mi-aduc aminte ca , inainte de-a fi la umanistii lui Dan Voiculescu , frau Weber a fost la liberali deci…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *