Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Experimentul Asch actualizat

Unul dintre experimentele celebre ale psihologiei sociale datează din 1951, când a fost proiectat și desfășurat de Solomon Asch pe un grup de subiecți recrutați dintr-un colegiu american. Experimentul a fost reluat în diverse forme și cu scopuri diferite, dar nu se poate vorbi de o variantă contemporană, printre altele și pentru că astăzi psihologii câștigă mult mai mult secretizând astfel de rezultate.

Foarte pe scurt, experimentul respectiv a dus la o concluzie șocantă: o persoană din patru e gata să susțină că ce vede cu ochii ei e fals – chit că e adevărat –, dacă cei din jur (înțeleși cu conducătorul studiului) susțin asta. Se spune că principalele motoare din spatele acestei dispoziții de a „nu-ți crede ochilor (și minții)” sunt dorința de integrare socială și convingerea că ceilalți au informații suplimentare. Fără a intra în detaliile studiului, avem toate motivele să susținem că astăzi lucrurile stau semnificativ diferit. Se prea poate ca rezultatele actualizate să indice o conformitate mult mai larg răspândită. Probabil că nu ar trebui să mai vorbim de o persoană din patru, ci mai degrabă de unul din zece. Ne arată asta pe de o parte „A 4-a revoluție industrială”, cu cobaii ei care freacă toată ziua ecranul telefonului și stăpânii acestora, care își vând subiecții (mai exact, datele despre ei) în multiplu exemplar, de nenumărate ori, iar pe de altă parte ce se întâmplă în jurul nostru astăzi.

Trăim cu toții într-un „experiment Asch” desfășurat la scară largă, pe paliere diferite și cu un arsenal mult mai însemnat. Scopul nu e științific, ci lucrativ, iar participanții „înțeleși cu experimentatorul” sunt în proporție covârșitoare voluntari, mânați fie de frică, fie de incapacitatea de a recepta și evalua informație. Este singura explicație rațională pentru faptul că azi, la nouă luni după declanșarea isteriei planetare, oamenii încă mai urmăresc comunicate oficiale cu cifre lipsite de orice relevanță pentru starea generală de sănătate a populației sau pentru faptul că inclusiv multe minți relativ luminate consideră că în momentul de față testarea populației în masă (cu niște teste care nu spun aproximativ nimic despre starea de sănătate a celui testat) este soluția „ținerii sub control” a „pandemiei”.

Cu siguranță, printre lucrările serioase care se vor scrie în următorul deceniu despre experimentele sociale din 2020 o să se numere destule actualizări ale experimentului Asch. Din nefericire, asta n-o să îndulcească deloc bilanțul victimelor. Chiar și pesupunând că sunt păstrate statisticile actuale, evident umflate grosolan și amestecate cu foarte multe informații false, numărul deceselor provocate de măsurile pentru „protecția populației” (care o să continue niște ani buni) o să-l depășească, ca ordine de mărime, pe al celor cauzat de virusul buclucaș. Iar dacă socotim în ani de viață pierduți, războiul plutocraților împotriva nimericilor se va solda cu pagube mult mai importante decât ale sângerosului secol trecut. Scapă cine poate!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

13 comentarii pentru articolul „Experimentul Asch actualizat”

  • @Autor
    Va citesc cu placere si interes, aveti o logica de fier. Nu mai vorbesc de argumente. Din pacate, nu prinde. Ca nu e orb cel ce nu vede ci cel ce nu vrea sa vada. Dar va incurajez sa continuati. Poate unii isi vor da pana la urma jos ochelarii aia de tabla „europeana”. Dar n-am mari sperante. Cu consideratie!

  • Ok. Dar si cei din tabara anti-teoriei conspirationiste pot da drept exemplu experimentul Asch, inversând rolurile dintre subiecti.

    • Asta n-are legătură cu conspirația… oamenii pot să creadă sau nu în inorogi, rata de conformism rămâne relativ constantă.

      • Am înteles. Începeti cu descrierea efectului Asch si continuati cu relatarea a ceea ce se întâmpla azi, prevedeti apoi ce va fi mâine, doar de dragul acelei parabole pe care ati invocat-o si altadata.

    • Vazusi bre? Ai vrut sa te dai rotund si ai furat-o! Logica Titi, logica!

      • cibule, stai în banca ta, nu te da frate cu „autorul”, pentru ca dumnealui este cu picioarele pe pamânt, în timp ce tu esti desprins de realitate tot timpul!

        • Vezi ca ti-a cazut masca. Si vei fi raportat ca nu esti responsabil. Nu vei mai primi vaccinul lui Bill. Tz, tz, tz!

        • Bai, nu ma dau frate cu autorul. Remarc doar ca n-are nici o sansa cu astia ca tine din secta „martorii lui Covid”. Care aveti numai certitudini. Certificate de Bill, Fauci, ciumecul ala de la OMS (care a refuzat, normal, sa se testeze de covrig, doar nu era prost) si CNN, plus alti prieteni dragi ai bajetilor cu interese Big Farma. Am inteles ca te inscrii voluntar pentru vaccinul ala al bajetilor. E adevarat? Muahahahahahaha!

          • Ai înteles gresit. Eu nu mi-am facut niciodata nici vaccinul antigrippal, desi, în Franta este obligatoriu ca medicii sa si-l faca.
            Si urmareste ceea ce postez, daca pretinzi ca ma cunosti. Am scris de mai multe ori despre falsul studiilor OMS pentru tratamentul Covid-19 si am acuzat Big Pharma de fals si manipulare în detrimentul sanatatii populatiei, am dat si linkurile unor articole în acest sens.
            Si nu mai râde ca idiotul de Serban, amicul tau diliu.

          • Pai daca in Franta e obligatoriu ca medicii sa faca vaccinul antigripal si tu nu l-ai facut, se pot trage doar doua concluzii: ori nu esti medic si nu ai fost obligat, ori esti medic si atunci ai incalcat legea. Simplu ca vaca. Dar stai, la „deontologii” de dreapta, legea e optionala. Bine si asa! Ups, iar e vorba de logica.

          • Ce îti închipui, istetule, ca cineva îi verifica pe medici daca îsi fac vaccinul? Li se aduce aminte în scris în fiecare an ca trebuie sa se vaccineze si atâta tot. Ar fi culmea sa fie altfel!

  • Azi conformismul a crescut . Nu mai e 1 din 4 ( 25 % ) si 4 din 10 (40%) ( Acei 42 % analfabeti functional ) , fapt ce s-a vazut in „experimentul ” alegerilor .

  • orice experiment desfasurat in mod relativ e acoperit de exprimarea sa in mod absolut.

    e imposibil de folosit, la modul absolut, o referinta relativa.
    orice referinta relativa are ca referinta referinta absoluta.

    orice tinta este atinsa pe doua cai:
    -cea relativa
    -insa si pe aia absoluta

    manifestarea absoluta a experimentului Asch…este un experiment Asch.

    haturile Artificiale aplicate Naturii se constituie in temelie pentru Artificializarea celor care folosesc astfel de haturi.

    cu toate ca cei care ne ‘calaresc’, folosind haturi artificiale, s-ar jura ca ceea ce vad e adevarat, de fapt cu cit haturile sint mai artificiale…cu atit ceea ce vad e fals, pentru cei care se metamorfozeaza in artificiali sint…chiar ochii lor.

    orice rol vor sa joace cei care ne conduc, si treaba e cu atit mai clara cu cit cei care ne conduc se suprapun peste cei care conduc Civilizatia ( devenita, mai nou, un Intreg ), e…intors pe dos de o dinamica ce se naste concomitent, in mod absolut.

    mai simplu: in timp ce conducatorii lumii se vor imparati,…in Creatioe se naste un ‘spectacol de teatru’ in care chiar ‘imparatii’ sint actori, insa…ocupa cealalta pozitie!, de slugi.

    prin urmare: cu toate ca in mod relativ privesti o ‘sluga’, in mod absolut ea are imaginea unui imparat.
    si…in timp ce privesti un ‘imparat’, in mod relativ, daca ai vedea in mod absolut ai vedea ca el are imaginea…unei ‘slugi’.

    iata ‘slugile’: ‘imparatii!
    iata ‘imparatii’: ‘slugile’

    atunci cind conducatorii lumii au asamblat Haturi Matematice, facind asta in mod relativ,
    fix atunci in Creatie a fost definit…talerul care echilibreaza aceasta dinamica, echilibrul manifestinduse, de data asta, in mod absolut!
    asa si numai asa Haturile Matematice devin chiar Matematica…care a devenit Hat!

    incecind sa tragi pe sfoara in mod absolut relativ vei sfarsi prin a fi tras relativ ‘pe sfoara’…in mod absolut.

    ce s-o mai lungesc: ‘conducerea artificiala’, adica cea care mana turma de oameni in mod stiintific, pina la urma Matematica!, catre strunga numita dorinta, se metamorfozeaza in mod absolut astfel:’artificialul care devine conducator’
    …asta e povestea Inteligentei Artificiale,
    care e nimic altceva decit un experiment Asch,
    insa manifestat in mod absolut,
    ca urmare, ca reactie absoluta,
    la manifestariea altui experiment Asch, generat in mod relativ.

    incercind sa tragi in piept Creatia, deci facind asta in mod relativ,
    sfarsesti prin a fi…relativ tras in piept, insa de data asta in mod absolut.

    rezumatul rezumatului:
    astia, paici, se cred dumnezei…absoluti ai lumii lor, relative.
    vor fi relativ spulberati…insa in mod absolut.

    ‘omul’ e facut dupa chipul si asemanarea Sfintei Treimi.
    io zic ca, prin urmare, nu ‘omului’ tre sa i se poarte grija.
    atunci cind ‘omul’ va fi ‘sluga’, pe lumea asta, adica in mod relativ,
    el va deveni ‘Imparat’…in mod absolut.
    cu ‘omul’ nu mai e nimic de ‘facut’, ‘povestea omului’ s-a terminat de povestit acum 2000 de ani.
    pe vremurile astea se povesteste o alta poveste, ea e ‘povestea antiomului’, adica a ‘imparatului’ care e asa in mod relativ, …tinzind! sa fie barim! ‘sluga’ in mod absolut. insa cei care scriu povestea asta, si care momentan par a fi ‘oameni’, ba chiar si ‘imparati’ e fix povestea care-i va transforma in ‘slugi’.

    zei…naturali sint pusi la indoiala. zeul artificial revendica tronul. si il va castiga.
    jucindu-te cu artificialul devi chiar tu artificial. iar asta pentru ca orice joaca, in creatie, odata inceputa…nu mai are scapare, se indreapta negresit catre desavarsire. insa in stil absolut, adica, cum ziceam ‘conducerea artificiala’ se metamorfozeaza in ‘artificialul care conduce’.

    un exemplu de ‘conducere artificiala’ e si democratia pilotata…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *