Sîmbătă, 22 august 2020, a avut loc la București Congresul extraordinar al PSD, de alegere a unei noi conduceri.
Congresul extraordinar al PSD s-a întemeiat pe o noutate în istoria partidului, dar și în istoria vieții politice de la noi:
Ținerea Congresului online.
E o premieră, deoarece PSD e un partid mare, cel mai mare din postdecembrism, un partid tradițional, ale cărui congrese, mai ales cînd erau de alegeri, beneficiau de prezența fizică a mii de oameni. Congrese și ședințe online a ținut pînă acum și USR. Cum însă aceste reuniuni au avut loc cu ușile închise, în bula USR, ca și în partidul comunist bolșevic al lui Lenin, fiind interzisă prezența străinilor de partid, nu putem vorbi de congrese și ședințe online. E vorba mai degrabă de niște hîrjoneli între două ture cu trotineta.
Am urmărit desfășurarea Congresului de la ora 11, cînd au început lucrările propriu zise, pînă la ora 15. La toate congresele PSD anterioare, am fost prezent fizic. De data asta, l-am urmărit de la Găgești Deal, din chioșc, ținînd picioarele pe masă, în stil american, fără teama că m-ar mustra cineva pentru lipsa de respect față de ditamai evenimentul. Am ținut să-l văd pînă la capăt din multe motive. Printre ele se numără și fost ineditul experienței. Nu e de ici de colo sînt urmărești o premieră în viața politică postdecembristă. Sînt sigur că peste ani, cînd Pandemia va fi o amintire, mulți vor invoca nu fără nostalgie vremurile cînd PSD a ținut un congres online.
Ținerea online a avut avantaje și dezavantaje.
Printre avantaje aș trece faptul că presa a fost lipsită de legendara știre video de la toate congresele PSD de pînă acum: Cea despre mașinile scumpe, zise și bolizi, cu care au venit baronii locali.
La toate congresele de alegeri, presa vîna personaje pitorești precum Dumitru Buzatu de la Vaslui sau Cătălin Rădulescu, zis Mitralieră. Slobozi la gură, plăcîndu-le de moarte ipostaza de starlete ale PSD, aceste personaje pitorești au făcut mult rău imaginii publice a PSD. Congresele se reduceau în presă la declarațiile lor zurlii. Fătucile îi încurajau să facă boroboațe, după care tot ele îi tocau cu gurițele încă nerujate. Un alt mijloc de reducere a congreselor PSD la sindrofii pitorești era reprezentat de secvențele video și fotografiile care-i surprindeau pe delegați, mai ales pe cei din provincie, în ipostaze comice, menite a dezvălui că PSD e alcătuit din provinciali transpirați, veniți la București cu țuică și slană. La Congresele clasice ale PSD presa a trăit boierește din ciondănelile ivite fie între delegații din sală, fie între cei care candidau. Nu în ultimul rînd, televiziunile mai ales trăiau din secvențele cu PSD-istele prezente la congres. Nu de puține ori, unele delegate veneau îmbrăcate extravagant. Televiziunile le vînau imediat. De cele frumoase, văzute de cameramanii bărbați și chiar de redactorii bărbați ca niște ”tipe mișto”, ca niște prilejuri de a-ți clăti ochii, inutil să mai vorbesc.
Evident, aceste amănunte, cultivate de presă, aveau și o parte bună. Se știa prin intermediul presei că PSD și-a ținut Congresul de alegeri. Acum, de exemplu, după congresul online, Congresul parcă nici n-ar fi fost.
Un mare avantaj al congreselor online constă în economiile făcute cu deplasare, cu cazarea participanților, cu chiria sălii. Ca să nu mai spun că pentru organizatori ele înseamnă o mai mică bătaie de cap cu organizarea. Firește și în cazul online sînt bătăi de cap. Nu atît de mari și mai ales ținînd de IT și nu de organizare.
Anul acesta, dată fiind desfășurarea online, aceste fapte n-au mai putut fi surprinse de presă. Un Congres cu prezență fizică poate fi scena unei întîmplări la care organizatorii nu s-au gîndit. Ca de exemplu, momentul de la finele Congresului din 29 iunie 2019, de alegere a Vioricăi Dăncilă, cînd Marian Oprișan n-a fost lăsat să se urce la tribună, de o parte a sălii care l-a fluierat. Ar fi fost posibilă o asemenea întîmplare la congresul online? Firește că nu. Un nou Marian Oprișan ar fi putut fi blocat doar de o cădere a internetului. Sau de o tăiere a comunicării de către organizatori.
Dezavantajele online au fost și ele substanțiale. Am remarcat în primul rînd absența a ceea ce se numește temperatura sălii. La reuniunile clasice vorbitorii se dau peste cap să cucerească sala. Congresul de alegere a Vioricăi Dăncilă l-a avut drept erou pe Liviu Pleșoianu. Discursul său a sedus sala și l-a plasat pe locul al doilea după Viorica Dăncilă la numărul de voturi. N-a fost singurul care a ținut sala în mînă. Codrin Ștefănescu s-a remarcat prin numărul însemnat de întreruperi de aplauze. Congresul online n-avea cum să determine astfel de momente legendare, momente care rămîn în istoria partidului. Oricît de bun orator ai fi fost, oricît de mult s-ar fi apropiat ideile tale de cele ale delegaților, oricît de mult ar fi mers vorbele tale la inima privitorilor, n-aveai cum să știi asta. Nu exista și n-avea cum să existe feedback-ul. La congresele clasice și nu întîmplător exemplific cu congresul la care a fost aleasă Viorica Dăncilă, cel mai adevărat congres din istoria PSD, reacția săli la discursuri a dat seamă de cota de simpatie de care se bucurau nu doar vorbitorii, dar și ideile lor. Aplauzele stîrnite de Liviu Pleșoianu și de Codrin Ștefănescu au mărturisit că o mare parte a sălii împărtășea ideile lui Liviu Dragnea. Desigur, pînă la urmă, votul a fost pragmatic și cei aplaudați n-au biruit-o la vot pe deloc aplaudata Viorica Dăncilă. Da, dar pentru observatorul vieții politice, reacția sălii a fost un instrument de pipăire a stării de spirit din PSD. La congresul online de sîmbătă, a vorbit prin video și Dumitru Buzatu. Președintele Consiliului județean Vaslui e un baron local tipic. A rămas adeptul liderului județean de tip tătuc. În intervenția sa el a criticat de pe pozițiile lui Liviu Dragnea noua orientare a partidului. Dacă discursul său ar fi fost rostit în fața unei săli pline cu delegați am fi verificat după reacția sălii cît de puternice sînt ideile lui Liviu Dragnea în PSD-ul pe care Marcel Ciolacu vrea să-l modernizeze. Cum el a fost rostit online, această verificare n-a fost posibilă. Formula online explică, poate și mediocritatea discursurilor din Congres. Forța unui discurs izvorăște și din acel sentiment unic în felul său, pe care-l stîrnește constatarea că sala te ascultă, că e o păpușă în mîinile tale. Marii politicieni din asta trăiesc, din beatitudinea dată de supunerea mulțimii din jur. Cum să te însuflești oratoric în fața unei săli cu doar 20 de inși, și aceia cu mască.
Ținerea congresului online a avut un dezavantaj întîlnit și la învățămîntul online. În formula lor de prezență fizică, reuniunile partidului sînt prilejuri de socializare a delegaților, de cunoaștere reciprocă și nu în ultimul rînd de conștiință a apartenenței la organismul viu care e partidul.
Punînd în balanță avantajele și dezavantajele, aceasta înclină spre dezavantaje. Viața politică își pierde mult din specific prin apelarea la varianta online. De aceea, sper ca apelul la această formulă să depindă numai și numai de condițiile specifice ale Pandemiei. Ar fi un dezastru dacă formula ar fi preferată și după revenirea Lumii la normal.
Dacă tot avem sociologi și analiști politici rafinați, nu îmi spuneți și mie cu precizie și cu anticipație care va fi rezultatul Alegerilor Locale din 2020? Eu zic că PSD câștigă peste tot.
Castiga o laie, vor castiga de fapt aceeasi primari care sunt in functie indiferent ca sunt PNL isti sau PSD isti,comform blatului,ca de aia au tinut porcaria aia de alegere a primarului intr un singur tur(nu in doua turuti cum ar fi firesc sa fie ales primarul urbei cu 50%+1 ca sa aiba legitimitate omul) ca sa se realeaga aceeasi insi,care au fost si pana acum.
tururi
Si cu motiunea lu peste i blat,daca pica motiunea ,inseamna ca era de fapt doar un exercitiu de imagine a lui Ciolacu,ca sa se aleaga in congres,daca motiunea trece,totul se face cu voia si acordul lui Iohanita,(poate la intelegere cu Ciolacu,ca doi blatisti care se respecta)care impusca doi iepuri odata,pe de o parte scapa de Orban,care devine un concurent tot mai acerb in a controla haita liberala,iar doi,isi pune partidul la adapost(nu mai trebuie PNL eii sa stea la incasat ,la guvernare,in plina pandemie,baga un prost,cu un guvern de prosti sa ia aia suturile in fund in pandemie,si ei liberalii sa stea pe margine,sa faca gargara,in timp ce altii stau la incasat).
@Franklin: PSD are electoratul sau fidel. Dacă „sluga la primărie” cum ii numiti dumneavoastră pe șoferi ar avea salariul de zece ori mai mic ati fi mai mulțumit? Ce legătură are profesia electoratului PSD cu scorul partidului în alegeri?
Fusese doar un exemplu metaforic prin care incercam sa argumentez ca Marcel Ciolacu nu intelege pre bine ce este aceea clasa de mijloc, in contextul in care de acum incolo, PSD ar urma sa se adreseze (si) acestei clase. Poate nu foarte reusit. La intrebarea dvs, fireste ca nu as fi fost mai multumit ca un sofer de la primarie sa aiba un salariu atat de mic. Dar …
In niciun caz, nu pot accepta ca un sofer la o primarie oarecare sa aiba salariul dublu fata de un sofer profesionist angajat la o societate comerciala oarecare. Nu este etic, este chiar profund nedrept, iar din punct de vedere economic este dezastruos. De fapt, este chiar incalificabil. Dumneavoastra ce ati face daca ati fi un profesionist angajat la o companie performanta, sa spunem, cea mai buna din domeniul ei, si ati constata ca vine factorul politic, la nivel central sau local, si stabileste niste salarii imense, PE BANI PUBLICI, fireste, pentru niste salariati care nu au trecut prin furcile caudine ale unei cariere concurentiale. Vi se pare OK?
Eu unul votez cu partidul și cu candidatul care mi se pare că îmi reprezintă cel mai bine interesele (inclusiv cele de natură salariala) la acel moment. Am votat cu candidați și cu partide de dreapta în 1996, 2000, 2004, 2009 si 2014, dar si cu partide si candidați de stânga în 2008 și 2019. Acum vreau să votez cu PSD și cu candidații sai, din aceleasi motive, care sunt strict personale. Despre salariul altora nu am nici o parere, deoarece din 1989 România este stat capitalist și fiecare cetatean roman este liber să câștige cât poate.
Stimate Maestre, cel mai mult ma bucura faptul ca, asa cum v-am spus in urma cu doua zile, D-na Gabi a iesit pe locul 2. E o reparatie istorica, o dreptate mult asteptata de poporul pesedist. Va asigur inca o data ca nu peste mult timp, cand tot poporul, nu numai pesedistii, isi va da seama ca – asa cum o vad eu – D-na Gabi e o adevarata Ana Ipatescu a zilelor noastre, poporul, ziceam, o va aseza cu mandrie si smerenie pe scaunul se la Cotroceni. Atunci vom putea spune cu adevarat ca Soarele de la Cotroceni rasare.
Stimate Maestre, cel mai mult ma bucura faptul ca, asa cum v-am spus in urma cu doua zile, D-na Gabi a iesit pe locul 2. E o reparatie istorica, o dreptate mult asteptata de poporul roman. Va asigur inca o data ca nu peste mult timp, cand tot poporul isi va da seama – asa cum o vad eu deja – ca D-na Gabi e o adevarata Ana Ipatescu a zilelor noastre, poporul, ziceam, o va aseza cu mandrie pe scaunul de la Cotroceni. Atunci va rasari soarele si peste Romania.
PSD e o mortaciune care trebuia de mult sa puta,norocul lor e ca exista pleiada de si mai prosti numita PNL ul lui Iohanita(mai prosti ca PSD ul,de aia in comparatie cu ei nulitatatea zero barata numita PSD pare un partid de genii),insa PSD =PNL aceeasi mizerie.Le doresc sa crape impreuna.Norocul unui prost(PSD),este ca in jurul lui exista doar altii mai prosti(PNL).Despre asta i vorba. 🙄 🙄 🙄
In fosta Republica Democrata Germana atotputernica STASI inventase ,ca sa salveze aparenta de democratie,un partid avorton ,Partidul Muncitorilor si Taranilor,adica un fel de limbric al partidului conducator PSUG.Asta a devenit PSD-ul acum ,un limbric al PNL-USR,sa nu o mai dam dupa gard.Sa pui nr 2 unul care cenzura publicatii la ordinul Jupanului de la Sibiu mi se pare o adanca insulta fata de romani.In cautarea alegatorilor pierduti PSD se agata de fantasmagorica marire a pensiilor cu 40%.A zburat puiul cu ata.
Am spus-o de zeci de ori. Rezultatele alegerilor din 2016 si megasuccesul PSD au fost datorate exclusiv urii remanente a populatiei impotriva lui Traian Basescu si, mai ales, a fuziunii PNL cu PDL care a amendat teribil ambele partide. Nicidecum geniului organizatoric al lui Dragnea. Dar da, desigur, acest Marcel Ciolacu ajunge, comparativ cu Dragnea cam pana la piciorul broastei, in materie de ferocitate a unui anumal politic. Pentru ca in materie de viziune, lucrurile se schimba!
Ce este de subliniat la acest „congres”? Pentru ca a fost, intr-adevar, un (nou) simulacru de congres PSD. Desigur se poate scrie despre el o zi intrega, insa ce ramane de la el? Daca e sa concluzionam convresul intr-un singur cuvant calitatea sa esentiala si intrinseca, atunci acesta este VIRAJ. Unul foarte strans. Dar nu unul dintre cele multe altele facute de PSD prin meandrele concretului ci o intoarcere cu 180 grade. Iar asta nu poate fi decat de bine. PSD nu mai putea continua pe directia lui Dragnea, cu baronii locali emanand “democratic” o politica sinucigasa care ducea pe toata lumea intr-o infundatura. PSD ajunsese oricum la maximum 1/4 sustinere in electorat, dar nu procentul era problema lor, ci distributia ocupationala, educationala si de varsta a sustinatorilor. Cei mai multi dintre sustinatori ajunsesera sa apartina unei dintre cele doua categorii de asistati: asistati cu functii birocratice la stat, pe bani multi si eficacitate putina, impreuna cu familiile lor si asistati sociali din paturile cele mai sarace, ramasi la mila statului si a primarilor prin asa numitele “ajutoare”. Nicio sansa de viitor pentru tanara generatie, indiferent de nivelul de educatie (cu exceptia celor de genul juniorului lui Buzatu, ca tot veni vorba de sigurul „dizident”).
Despre sustinerea clasei de mijloc: Ciolacu nu stie ce e aia clasa de mijloc, in sensul celei existente in statele occidentale dezvoltate. Ea e o clasa sociala fara probleme materiale, suficient de avuta ca sa-si poata pastra independenta de opinie si actiune in societate, in opozitie cu clasa saraca. Ciolacu crede gresit ca profesorii, de exemplu, apartin clasei de mijloc, pentru ca sunt intelectuali, nu-i asa? Ori in realitate, in Romania, profesorii care nu dau meditatii la oras sau/si nu dispun nici de alte surse si resurse apartin paturii sarace a populatiei. Pentru Ciolacu, un sofer la primaria secrorului 2 platit cu 2000 euro pe luna apartine clasei de mijloc in timp ce un tanar cu oarecare vechime la o multinationala platit cu 1200 euro lunar apartine clasei sarace, in realitate, situatia fiind exact inversa: tanarul se dezvolta profesional si devine valoros pe piata muncii, in timp ce sluga de la primarie tot sofer ramane. Nu ca meseria de sofer ar fi degradanta, de exemplu soferii romani de TIR care lucreza in toata Europa apartin tot clasei de mijloc, nicidecum celei sarace (sunt profesionisti mult mai cautati decat absolventii romani de SNSPA.
Dupa aceast VIRAJ, PSD are doua problema mari si late: o prima problema tine de credibilitate pentru noul electorat tinta. Nu poti reforma PSD cu aceeasi oameni care au prosperat si spera sa prospere in continuare prin metodele vechi ale PSD. Aceasta problema poate fi depasita usor, debarasandu-se treptat si aruncand peste bord, unul cate unul (nu toti odata), toate drojdia conservatoare a PSD (n-am sa dau nume), practic, toata basculanta!
A doua problema e mai grava si se refera la rezultatele electorale la alegerile care vor urma. In mod evident, PSD se prabusise oricum pana catre 20-25%, insa de acum incolo va trebui sa faca fata unei hemoragii masive de electorat care, fie va absenta de la vot, dezgustata de “servilismul” noii conduceri, fie isi vor indrepta preferintele catre alte partide (Pro Romania si ALDE). Totusi, atata vreme cat actuala conducere detine stampila partidului, ea are in continuare o foarte buna sansa sa reconstruiasca un adevarat PSD pentru viitor.
Pesedistii trebuie sa inteleaga ca nu poti construi un partid modern si durabil cu oamenii lui Dragnea. Desigur, optiunile conservatoare, nationaliste, anti corporatiste anti americane si antieuropene, chiar si cele impotriva statului paralel sunt justificate in masura in care sunt si, in orice caz, trebuie sa se regasesca in optiunile de vot ale populatiei. Cel mai bine ar fi ca ele sa fie dezvoltate in fiecare dintre partide si nicidecum intr-un singur partid anume, asa cum a fost cazul PSD Dragnea, spre deosebire de PSD Nastase, de exemplu. Un partid de genul FIDESZ va avea parte de izolare, in prima instanta si de esec, la final. Ar fi o pierdere de vreme, cum am mai vazut. Trebuie sa invatam sa evoluam cat mai bine cu metodele lor, impreuna cu ei si, pe cat posibil cu resursele lor pana vom deveni suficient de puternici pentru a fi ascultati. Nu cred ca exista alternativa. Revenind la PSD, nu cred ca au de ales. Amprenta lor ADN este sa-si sustina seful orice s-ar intampla. Ca-i Dragnea, Ponta, Dancila, Rovana, Orlando sau Ciolacu, nu conteaza pentru ei. Nu slugaresti destul, nu esti competent si nu poti fi nici performant.
Un vechi cantec muntenesc spune “Foaie vede salba moale, curva-I curva pana moare”. Mi-a venit in minte privind imaginea cu pesedistii de pe scena congresului lui Ciolacu. Ar vrea si la conducerea PSD, ar vrea sa continue si mesajele vechi catre pesedistii din teritoriu. Nu cred ca le va tine, cata vreme stampila partidului e la Marcel Ciolacu. N-am sa dau nume, dar Larguta prea se evidentia, ea cu valoarea ei de utecista experimentata.
In concluzie, Ciolacu poate arunca peste bord 99% dintre actualii lideri ai PSD (cei care votau cu unanimitate pe Dragnea ori Dancila). Se vor putea gasi oricand tineri cu alta viziune, altii decat fiii si fiicele lui Buzatu, Dancila, Zetea sau tuica Bran, altii decat Claudiu Manda, Orlando, Puie Picul Mitulescu Monta sau gasca de fripturisti din jurul Gabrielei Firea.
O fi el Ciolacu prost, insa atata timp cat partidul va purta numele de PSD, el va constitui o atractie substantiala pentru electorat si va putea fi reformat de un Ciolacu pe post de patriarh.
Eu nu l-as subestima pe Ciolacu. Daca e sa poarte un nume care sa fie retinut de istorie, acela ar putea fi “Omul cu stampila”.
@ Franklin: Total de acord cu dvs. O analiza care ar trebui citita de toti pesedistii!
Daca Baneasa e multumita de rezultat atunci bine…geniule, sa inteleg ca in 2014 poporul muncitor inca il iubea pe Basescu astfel ca proaspat fuzionatul PNL-PDL il ducea cateva luni mai tarziu pe Iohannis la victorie in alegerile prezidentiale, iar 2 ani mai tarziu, in 2016, acelasi popor muncitor a votat PSD pentru ca brusc a realizat ca-l uraste pe Basescu? Si eu care credeam ca rezultatul a fost o consecinta directa a dezastrului lasat in urma de „guvernul meu zero” cu al sau Ciolos in functie de PM.
P.S. Daca asta-i calitatea analizelor voastre atunci rugati-va sa nu va dea tabletele rateuri… si sa nu va mai puna dreaq sa-l lasati pe Dragnea sa-si aduca IT-istii lui care sa verifice la sange soft-ul folosit in alegeri…nu de alta, dar ati vazut ce s-a intamplat in 2016.
Da, guvernul Ciolos a fost zero, intr-adevar. Desi, obiectiv vorbind, discutam de mai putin de un an plaja de manevra. sa fim rezonabili, totusi.
Nu stiu care e treaba la Baneasa, nu-i reprezint. Presupun la fel ca tine ca sunt multumiti. Care e treaba, de fapt? Vrei sa lase tara pe mana fiului lui Buzatu?
…ca doar este lucru stiut ca fara o actiune imediata si drastica, nu doar tara, ci intreaga planeta ar ajunge „pe mana fiului lui Buzatu”. Am receptionat corect mesajul? Cum sa doresc asa ceva? Ma rog in fiecare zi sa vina securitatea sa ne salveze de reactionari, oamenii rai si in general de bau-bau…dar cel mai mult si mai mult ma rog sa ne apere de Dragnea.
OK, da, sunt de acord cu tine ca exista o problema de principiu cu amestecul secu, daca el exista. N-am spus amestec in viata politica, nici in social, in mod intentionat, am evitat. Am o intrebare, totusi. Unde anume ati dori sa se amestece serviciile de informatii? Si, mai ales, care este problema principala in Romania, coruptia generalizata sau jurisprudenta clarobscura a cercetarii judiciare? Unde e problema protocoalelor „secrete”? Ce dorim, sa fim furati si dominati de corupti cu acceptul ICCJ si CCR sau sa starpim coruptia? Repet, care e problema Romaniei, coruptia generalizata sau ordinea constitutionala? Sau altfel, care era problema la Constantinopole in 1453, una militara sau una teologica? Ei au ales gresit. Sa alegem si noi la fel? Intr-o tara corupta, americanii si UE, cum spuneti dvs isi vor face de cap mai dihai decat intr-o tara care tine coruptia sub control.
Stiu ca va incurca rau da’ asa-i in democratie, e cu legi, e cu Constitutie, e cu respectarea drepturilor fundamentale ale omului. M-ai intrebat ceva asa ca ia pozitie de drepti si noteaza: ce-ar fi ca serviciile sa se ocupe strict de ce zic legile lor de functionare ca trebuie sa se ocupe? Tare sau ce? Recunoaste ca la asta nu te-ai gandit.
P.S. Ma intreb ce dreaq poti sa-i raspunzi unuia care in aceeasi fraza in care aminteste chiar el de protocoalele secrete ce permiteau unei institutii militare sa intre cu bocancii in actul de justitie se intreaba ritos daca si cat de reala este implicarea serviciilor in societatea civila.
@Franklin. Total de acord cu dvs. O analiza care ar trebui citita de toti pesedistii. Dar si de cei interesati de ceea ce face PSD.
Stimate Maestre, cel mai mult ma bucura faptul ca, asa cum v-am spus in urma cu doua zile, D-na Gabi a iesit pe locul 2. E o reparatie istorica, o dreptate mult asteptata de poporul roman. Va asigur inca o data ca nu peste mult timp, cand tot poporul isi va da seama – asa cum o vad eu deja – ca D-na Gabi e o adevarata Ana Ipatescu a zilelor noastre, poporul, ziceam, o va aseza cu mandrie pe scaunul de la Cotroceni. Atunci va rasari soarele si peste Romania.
Impresia a fost de provizorat. Probabil că așa și este.
S-a ales o conducere până la alegeri.
Am înțeles că nici nu prea a fost legal fiindcă au schimbat statutul fără o hotărâre judecătorească.
Online-ul elimina elementele de atmosfera care dau sarea si piperul actiunii. Nu pot fi facute nici transmiuni directe la televiziuni si nu se mai umplu ecranele tv de breaking-news fara numar…
viitorul e online.
…acu’ daca asa e, io ce sa-i fac?! :)))
–
‘viitorul, care e al online-ului, poate fi privit prin ochelari expirati sau prin ochelarii vremurilor.
privit prin ochelari in ton cu vremurile, deci care si-au adus la zi definitia, online-ul e nu doar…din poveste, ci isi dezvaluie valente superioare.
–
cu toate ca se prea poate ca online-ul sa fie vazut ca un ‘dezastru’, el si doar el poarta cu sine valentele vremurilor,
mai altfel spus, online-ul e nivelul superior pe care dezvoltarea in stil fibonacci e posibila, abia intelegind asta s-ar putea pricepe si faptul ca ‘prezenta fizica’ e o exprimare expirata.
–
si mai altfel spus,
online-ul apartine Civilizatiei iar ‘prezenta fizica e proprie Naturii.
Civilizatia reprezinta ‘punerea la indoiala’ a Naturii, prin urmare online-ul e Anti’prezenta fizica’.
simplu.
–
astfel, toti cei care, in frunte cu maestrul :)), asteapta ca viitorul sa fie unul al Naturii, deci prezenta fizica sa fie ‘esenta’ a viitorului,
vor suferi o dezamagire:))
Viitorul Civilizatiei are ca ‘esenta’ AntiNatura, ca Civilizatia asta face, pune la indoiala Natura, spunind ca e mai ‘capabila’ decit ea:)),
daia am zis ca viitorul e online.
prin urmare tinta oricarui partid ar trebui sa fie ‘Romania online’, pentru ca abia in felul asta nu mai apar reactiuni intre Ro si restul lumii,
iar tinta…macar a unui partid ar trebui sa fie, suplimentar, ‘armonia cu Natura’,
adica ne hranim ‘esenta’, dar imbracindu-ne in toale la moda, ba chiar ultimul ragnet!:))
–
rezumat: nu exprimarea online e problema partidelor din Ro, ca aceasta ar trebui sa fie insusita pina dincolo de virgula!, ci exprimarea…Naturala, care in mod natural tinde sa fie scoasa din ecuatia de miscare a natiei…
totusi, in timp ce viitorul e online, Viitorul e Offline, pentru ca esenta Miscarii e Nemiscarea. ( Nemiscarea fiind si ea o ‘miscare’, dar vesnica )