Faceți-vă cruce! Lui Călin Popescu Tăriceanu chiar îi place să candideze la funcția de primar al Capitalei!

Călin Popescu Tăriceanu a fost invitatul lui cristoiuTv de vineri, 7 august 2020. Liderul ALDE a mai fost prezent la dialogurile angajate cu mine în fiecare după-amiază de lucru, de la 18 la 19. E vorba de dialogul din 20 aprilie 2020. De regulă, un invitat la cristoiuTv nu mai este convocat a doua oară. Emisiunea își propune să prezinte telespectatorilor o personalitate și nu să dezbată teme social- politice ale actualității. De ce l-am invitat totuși pe Călin Popescu Tăriceanu?

Joi, 6 august 2020, în cadrul unei conferințe de presă extraordinare Călin Popescu Tăriceanu și a anunțat candidatura la primăria Bucureștiului la localele din acest an. Momentul n-a stîrnit interesul presei, ba chiar nici al clasei politice, deși după opinia mea a fost vorba de un eveniment, unul care mare eveniment, care ar fi meritat întors pe o parte și pe alta la dezbaterile din prime time.

Pun neglijarea anunțului de către presă pe două cauze:

  1. Presa nu e capabilă să discearnă interesantul dintr-un fapt dacă acesta nu se prezintă din start ca senzațional, cum ar fi de exemplu, înmormîntarea numitului Pian din lumea interlopă.
  2. Deși oficial nu sîntem în campania electorală din media, faptele și evenimentele legate de alegerile locale trec în presa noastră ca ținînd de publicitatea electorală. Și cum ea se face contracost, nu trebuie să ne mirăm că site-urile prezidențiale și evident Digi 24 îl scaldă în miere sfințită pe Nicușor Dan și o înjură pe Gabriela Firea. Anunțul lui Călin Popescu Tăriceanu n-a convenit ambelor galerii de chibiți din presă. Site-urile și televiziunile pro Nicușor Dan au văzut primejdia înscrierii în cursă a unei personalități care poate deplasa confruntarea din plan politic pro sau contra PSD, în planul gospodăriri Bucureștiului. Site-urile și televiziunile pro Gabriela Firea au identificat t pericolul ruperii unei bucăți din capitalul candidatei PSD.

Eu însă cred că anunțul se constituie într-un eveniment al bătăliei pentru locale și chiar pentru anul electoral 2020. Drept pentru care am vrut să deslușesc eu dintr-un dialog direct cu Călin Popescu Tăriceanu semnificațiile deosebite ale acestui moment. Ce am desprins eu din interviu, de fapt, ce mi-a confirmat interviul?

  1. Călin Popescu Tăriceanu e una dintre personalitățile de anvergură ale postdecembrismului. Ca toate personalitățile e un personaj controversat. Are multe lucruri bune făcute, cum are și multe lucruri mai puțin bune. Cernerea o va face Istoria. Dacă ne gîndim însă la destinul postdecembrist al lui Călin Popescu Tăriceanu nu putem spune însă că nu e un politician deja legendar. A fost premier al României între 2004 și 2008, președinte al PNL între 2005 și 2009, președinte ALDE din 2015, președinte al Senatului, fondator al PNL, îndeplinind funcția de președinte executiv. Istoria va păstra în memoria ei imaginea prezenței în balconul Palatului Victoria a lui Călin Popescu Tăriceanu alături de Dinu Patriciu ca membru al delegației Opoziției care organizase faimoasa demonstrație din 28 ianuarie 1990, semnul clar că în România democratică, la o lună de la Căderea lui Ceaușescu, puteam vorbi de o Opoziție temeinică. Am ținut să precizez acest moment pentru că el ne dezvăluie în Călin Popescu Tăriceanu unul dintre puținii politicieni din anii de început ai democrație noastre rămas în joc pînă azi. Cine a mai supraviețuit politic dintre cei care au făcut Istoria anului 1990? Unii au murit ( Corneliu Coposu, Dinu Patriciu, de exemplu ), alții s-au retras din viața politică ( Ion Iliescu, Petre Roman) . A fost ministru în Guvernul Ciorbea, deputat PNL, ales la scrutinul din 20 mai 1990, ( ce vechime !), candidat la președinție, deputat și senator. Am prezentat această biografie pentru a sublinia premiera înregistrată prin anunțul lui Călin Popescu Tăriceanu. Candidați la primăria București au fost numeroși în postdecembrism. Nici unul n-a intrat în cursă cu o asemenea biografie postdecembristă . Cu o asemenea greutate în politică se intră doar în cursa prezidențială. Dacă Traian Băsescu se va înscrie în cursă am putea spune că l-ar concura într-un fel pe Călin Popescu Tăriceanu. Noutatea candidaturii e dată și de faptul că nici un lider de partid n-a cutezat să se înscrie în bătălia de la locale. Ludovic Orban, deși ar fi avut șanse importante să ajungă primar, a considerat că nu e de valoarea sa înscrierea în cursa pentru primărie, mai mult ca sigur el gîndindu-se la înscrierea în cursa pentru prezidențiale. Victor Ponta, deși ar fi putut trage Pro România în sus, a evitat o confruntare în care risca să piardă. Traian Băsescu, deși amenință cu înscrierea în cursă, nu cred că va avea curajul să-și asume un asemenea risc.
  2. Candidatura lui Călin Popescu Tăriceanu a primit multe interpretări. În cadrul interviului, invitatul a polemizat cu ipoteza, una dintre ele, lansată de mine cu titlul de ipoteză despre care se șușotește pe la colțuri, potrivit căreia a fost șantajat, pentru a a-i micșora șansele Gabrielei Firea. A fost și interpretarea că după eșecul negocierilor cu PSD, trezindu-se cu ALDE lăsat de unul singur, Călin Popescu Tăriceanu a decis să candideze pentru a trage partidul în sus. Toate ipotezele presupun însă un Călin Popescu Tăriceanu angajat în cursă din alte cauze decît propria-i dorință. Oricît ar părea de ciudat, Călin Popescu Tăriceanu s-a înscris în cursă, pentru că-i place să candideze la localele din București. Nu știu dacă speră că va cîștiga. Știu însă sigur, după interviul de la cristoiuTv, că președintele ALDE vede candidatura nu ca pe îndeplinirea unei sarcini sau a unui ordin, ci ca pe o provocare a personalității. Am rămas surprins să descopăr un Călin Popescu Tăriceanu cu o viziune modernă asupra Bucureștiului, un candidat cu care am putut să discut aproape jumătate de oră interviu despre nevoia de arhitectură ultramodernă în București, de gîndirea de ansamblu a unor întregi zone, care ar trebui să devină precum MediaHarbour din Dusseldorf obiective de vizite turistice pentru îndrăzneala arhitecturală în gîndirea ansamblului, despre raportul între păstrarea Bucureștiului vechi și nașterea unui București nou, despre faptul că în postdecembrism capitala n-a avut primari deciși să rămînă în istoria orașului, precum Tache Protopopescu, ci politicieni care au văzut în funcția de primar treapta de pe care să facă saltul la președinție.

Dacă Tăriceanu nu se va răzgîndi, prezența sa în competiție ar putea păstra în chip fericit dezbaterea electorală în planul proiectelor pentru București, și nu în cel al confruntării politice isterice Pro sau contra PSD.

Comentarii

21 comentarii pentru articolul „Faceți-vă cruce! Lui Călin Popescu Tăriceanu chiar îi place să candideze la funcția de primar al Capitalei!”

📹 Videoblitz 📹
Loading
Invitații cristoiublog