Începând din 13 noiembrie, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial

Faceți-vă cruce! Lui Călin Popescu Tăriceanu chiar îi place să candideze la funcția de primar al Capitalei!

Călin Popescu Tăriceanu a fost invitatul lui cristoiuTv de vineri, 7 august 2020. Liderul ALDE a mai fost prezent la dialogurile angajate cu mine în fiecare după-amiază de lucru, de la 18 la 19. E vorba de dialogul din 20 aprilie 2020. De regulă, un invitat la cristoiuTv nu mai este convocat a doua oară. Emisiunea își propune să prezinte telespectatorilor o personalitate și nu să dezbată teme social- politice ale actualității. De ce l-am invitat totuși pe Călin Popescu Tăriceanu?

Joi, 6 august 2020, în cadrul unei conferințe de presă extraordinare Călin Popescu Tăriceanu și a anunțat candidatura la primăria Bucureștiului la localele din acest an. Momentul n-a stîrnit interesul presei, ba chiar nici al clasei politice, deși după opinia mea a fost vorba de un eveniment, unul care mare eveniment, care ar fi meritat întors pe o parte și pe alta la dezbaterile din prime time.

Pun neglijarea anunțului de către presă pe două cauze:

 1. Presa nu e capabilă să discearnă interesantul dintr-un fapt dacă acesta nu se prezintă din start ca senzațional, cum ar fi de exemplu, înmormîntarea numitului Pian din lumea interlopă.
 2. Deși oficial nu sîntem în campania electorală din media, faptele și evenimentele legate de alegerile locale trec în presa noastră ca ținînd de publicitatea electorală. Și cum ea se face contracost, nu trebuie să ne mirăm că site-urile prezidențiale și evident Digi 24 îl scaldă în miere sfințită pe Nicușor Dan și o înjură pe Gabriela Firea. Anunțul lui Călin Popescu Tăriceanu n-a convenit ambelor galerii de chibiți din presă. Site-urile și televiziunile pro Nicușor Dan au văzut primejdia înscrierii în cursă a unei personalități care poate deplasa confruntarea din plan politic pro sau contra PSD, în planul gospodăriri Bucureștiului. Site-urile și televiziunile pro Gabriela Firea au identificat t pericolul ruperii unei bucăți din capitalul candidatei PSD.

Eu însă cred că anunțul se constituie într-un eveniment al bătăliei pentru locale și chiar pentru anul electoral 2020. Drept pentru care am vrut să deslușesc eu dintr-un dialog direct cu Călin Popescu Tăriceanu semnificațiile deosebite ale acestui moment. Ce am desprins eu din interviu, de fapt, ce mi-a confirmat interviul?

 1. Călin Popescu Tăriceanu e una dintre personalitățile de anvergură ale postdecembrismului. Ca toate personalitățile e un personaj controversat. Are multe lucruri bune făcute, cum are și multe lucruri mai puțin bune. Cernerea o va face Istoria. Dacă ne gîndim însă la destinul postdecembrist al lui Călin Popescu Tăriceanu nu putem spune însă că nu e un politician deja legendar. A fost premier al României între 2004 și 2008, președinte al PNL între 2005 și 2009, președinte ALDE din 2015, președinte al Senatului, fondator al PNL, îndeplinind funcția de președinte executiv. Istoria va păstra în memoria ei imaginea prezenței în balconul Palatului Victoria a lui Călin Popescu Tăriceanu alături de Dinu Patriciu ca membru al delegației Opoziției care organizase faimoasa demonstrație din 28 ianuarie 1990, semnul clar că în România democratică, la o lună de la Căderea lui Ceaușescu, puteam vorbi de o Opoziție temeinică. Am ținut să precizez acest moment pentru că el ne dezvăluie în Călin Popescu Tăriceanu unul dintre puținii politicieni din anii de început ai democrație noastre rămas în joc pînă azi. Cine a mai supraviețuit politic dintre cei care au făcut Istoria anului 1990? Unii au murit ( Corneliu Coposu, Dinu Patriciu, de exemplu ), alții s-au retras din viața politică ( Ion Iliescu, Petre Roman) . A fost ministru în Guvernul Ciorbea, deputat PNL, ales la scrutinul din 20 mai 1990, ( ce vechime !), candidat la președinție, deputat și senator. Am prezentat această biografie pentru a sublinia premiera înregistrată prin anunțul lui Călin Popescu Tăriceanu. Candidați la primăria București au fost numeroși în postdecembrism. Nici unul n-a intrat în cursă cu o asemenea biografie postdecembristă . Cu o asemenea greutate în politică se intră doar în cursa prezidențială. Dacă Traian Băsescu se va înscrie în cursă am putea spune că l-ar concura într-un fel pe Călin Popescu Tăriceanu. Noutatea candidaturii e dată și de faptul că nici un lider de partid n-a cutezat să se înscrie în bătălia de la locale. Ludovic Orban, deși ar fi avut șanse importante să ajungă primar, a considerat că nu e de valoarea sa înscrierea în cursa pentru primărie, mai mult ca sigur el gîndindu-se la înscrierea în cursa pentru prezidențiale. Victor Ponta, deși ar fi putut trage Pro România în sus, a evitat o confruntare în care risca să piardă. Traian Băsescu, deși amenință cu înscrierea în cursă, nu cred că va avea curajul să-și asume un asemenea risc.
 2. Candidatura lui Călin Popescu Tăriceanu a primit multe interpretări. În cadrul interviului, invitatul a polemizat cu ipoteza, una dintre ele, lansată de mine cu titlul de ipoteză despre care se șușotește pe la colțuri, potrivit căreia a fost șantajat, pentru a a-i micșora șansele Gabrielei Firea. A fost și interpretarea că după eșecul negocierilor cu PSD, trezindu-se cu ALDE lăsat de unul singur, Călin Popescu Tăriceanu a decis să candideze pentru a trage partidul în sus. Toate ipotezele presupun însă un Călin Popescu Tăriceanu angajat în cursă din alte cauze decît propria-i dorință. Oricît ar părea de ciudat, Călin Popescu Tăriceanu s-a înscris în cursă, pentru că-i place să candideze la localele din București. Nu știu dacă speră că va cîștiga. Știu însă sigur, după interviul de la cristoiuTv, că președintele ALDE vede candidatura nu ca pe îndeplinirea unei sarcini sau a unui ordin, ci ca pe o provocare a personalității. Am rămas surprins să descopăr un Călin Popescu Tăriceanu cu o viziune modernă asupra Bucureștiului, un candidat cu care am putut să discut aproape jumătate de oră interviu despre nevoia de arhitectură ultramodernă în București, de gîndirea de ansamblu a unor întregi zone, care ar trebui să devină precum MediaHarbour din Dusseldorf obiective de vizite turistice pentru îndrăzneala arhitecturală în gîndirea ansamblului, despre raportul între păstrarea Bucureștiului vechi și nașterea unui București nou, despre faptul că în postdecembrism capitala n-a avut primari deciși să rămînă în istoria orașului, precum Tache Protopopescu, ci politicieni care au văzut în funcția de primar treapta de pe care să facă saltul la președinție.

Dacă Tăriceanu nu se va răzgîndi, prezența sa în competiție ar putea păstra în chip fericit dezbaterea electorală în planul proiectelor pentru București, și nu în cel al confruntării politice isterice Pro sau contra PSD.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

21 comentarii pentru articolul „Faceți-vă cruce! Lui Călin Popescu Tăriceanu chiar îi place să candideze la funcția de primar al Capitalei!”

 • Nu știu care este adevăratul motiv al candidaturii domnului Tăriceanu pentru Primăria Capitalei dar știu că este singurul politician important din România care gândește democratic. Toți ceilalți, în frunte cu Iohannis, au fantasme si apucături de dictatori.

 • 3

  Binomul nu l-a vrut ! Tàriceanu avrut ! Ca Làpusneanu !
  Bàsesu si-a rupt coltii în el ! Au mai încercatsi altii ! „Càlin file de pobeste „!

 • 2

  Tàriceanu a fàcut ce a vrut !A dàrâmat un guvern si a instaurat altul
  El s-a jucat de-a-guvernul ! El sapà la temelia PSD ului ! Nu cît sà o dea jos pe Firea , dar asa , ca un avertisment ! TÄRICEANU ia fàcut publicitate lui Iohannis cu Sibiu Oras European ! Tàriceanu a pompat bani de la Buget ssà fie Sibiul la înàltime !

 • 1

  Tàriceanu i-a rezistat 4 ani lui Bàsescu si Binomului !
  Toti si-au rupt dintiiîn Tàriceanu ! El a fost acela care l-a salvat pe Iohannis de la revocare . Nu vroia sà dezechilibreze Statul !
  Si s-a desotorisit , cu ajutorul unui ministru al Justitie càruia i s- aràtat o pisicà neagrà gata sà traversezze pe unde se îndrepta el !

 • Bai , sant de acord cu tot ce ati zis despre Tariceanu . Doar ca acu vine sa puna in opera zicerea stramoseasca :”Incurca-i drace !”. Si chestia asta imi place . As vrea sa vina si Base , dar el nu se sacrifica . Pe unde o fi contele Zambra ?

 • Salut decizia dl. Tăriceanu de a candida!
  Trebuia să candideze și la europarlamentare ca să dea vizibilitate partidului său ALDE, ultima redută liberală!
  Apropos de vechea generație de politicieni, l-am văzut aseară pe dl. Năstase și am realizat ce gol imens a creeat în politica românescă plecarea lui.
  Astăzi e o jale când te uiți spre scena politică.

  • In TOATE partidele e aceeasi situatie. Cei de acum sunt mult mai slabi decat predecesorii lor.
   A avut grija DNA si Secu sa ramana doar nulitati!

 • Tariceanu poate ca este om politic cunoscut din ’90, dar la alegeri a intrat in parlament de multe ori prin redistribuire si atunci cu putine voturi. Urat mi-a fost cand s-a predat PSD-ului cu arme si bagaje pentru functia de sef al senatului. Cat a fost in politica i-a mers bine si in afaceri sa nu fie de deochi.
  Poate ca va lua cateva voturi de la bucuresteni dar nu va incurca pe nimeni ci doar va arata ca partiduletul lui inca exista.
  Cat despre Nicusor Dan, oricat ar incerca televiziunile miluite sa il aduca in atentia publica, mai degraba se face de ras singur batand campii cu gratie.
  Ministrii PNL au grija sa emane ziua si perla…Expresia „crestere prin scadere” va ramane in memoria colectiva multa vreme.

 • ___ „No, bravo Cluuuj!”. Cluj-Napoca, în finala competiției „Capitala europeană a inovării 2020” alături de Milano, Valencia și Viena.___

 • Eu îmi fac cruce întotdeauna când cineva pomeneste doar numele acest individ.
  De dragul artei:
  „Fostul premier și fostul șef de partid a făcut azi ceea ce un om de minim caracter nu face nici în fața plutonului de execuție:
  De dragul de se ciolăni în fruntea Senatului, s-a oferit tot, gol și dat cu parfum, violului PSD în Grup Infracțional Organizat.

  Am descoperit, cu toții, nu fără uluire, că dincolo de boieria de fațadă a lui Călin Popescu Tăriceanu se ascunde un tip de alba-neagra din iarmaroace unde se vînd lucruri furate.

  Călin Popescu Tăriceanu știe că PSD l-a propus nu pentru că el, fostul premier și fostul președinte de partid, ar avea o valoare mai mare decît un rahat din marginea drumului, pe care nu-l iei în seamă din două motive:
  – E la marginea drumului, și nu riști să calci în el.
  – Pute!

  Indiscutabil, pentru PSD, Călin Popescu Tăriceanu e un hiwi, un dezertor abject, unul care s-a oferit în schimbul funcției de la Senat.

  Așa cum nemții i-au folosit pe hiwi în misiuni sinucigașe, liderii PSD îl vor folosi pe Călin Popescu Tăriceanu în treburi de o abjecție absolută, pe care ei, liderii PSD, nu le-ar face, deoarece le-ar păta cămășile de sute de euro bucata.

  Au fost cazuri în Istorie cînd, descoperind c-au fost tratați ca niște dezertori netrebnici, unii s-au sinucis din scîrbă față de ei înșiși. Nu e cazul lui Călin Popescu Tăriceanu. Pentru așa ceva trebuie să ai coloană vertebrală. Fie ea și încovoiată, dar coloană vertebrală. Călin Popescu Tăriceanu are însă în locul cu pricina o jartieră de tîrfă.”
  (I.Cristoiu, 10 martie 2014)

  • corectez: numele ACESTUI individ

   • Aveati dreptate, maestre Cristoiu: Tariceanu este o curva politica de prim rang care și-ar vinde tatal și mama pentru o functie înalta în Statul Român. A demonstrat asta în întreaga lui cariera politica, înca din primele zile ale Revolutiei-Lovitura de Stat, când statea la masa împartirii puterii alaturi de Iliescu și tovarașii lui. Cum naiba o fi aterizat atunci fotomodelul, direct între cei mai importanti oameni ai momentului?

    • Ai si tu o obsesie cu Tariceanu.. dai articole de acu 6 ani?? Mai incearca si tu sa avansezi, nu sa ramai priponit ca gloaba!

     • Nikola, trebuie sa recunosti ca textul lui Cristoiu îl descrie pe Tariceanu cel Vesnic, nu doar pe Tariceanu de acum 6 ani!
      Ça va, draguto?!

     • Ai putea sa recunosti ca l-ai votat pe nenorocitul asta si ca apoi te-a dezamagit…
      Afla ca pe mine m-a scârbit dintotdeauna, de aceea consider ca i se potriveste oricând vechiul articol „cristoian”, care este o capodopera în materie de „recunoaste personajul” sau zi-i tu altfel…

 • Uitati, d-le Cristoiu? Tariceanu si-a dovedit „competentele” cand a fost premier al Romaniei, din 2014 pana in decembrie 2008… A fost pe punctul de a duce Romania la ruina. Dupa el si „vizionarismul” lui a trebuit sa dreaga guvernul Boc oalele sparte si sa scoarta tara din criza cu pretul carierei politice, asumandu-si masuri foarte nepopulare. Nu puteau sa rateze ocazia hienele din PSD si PNL, si sa-i lase sa mareasca salariile inapoi…. Asa ca si-au dat cardasia pe fata formand USL si dand lovitura de stat din 2012.. Tariceanu e doar o mica hiena care a simtit miros de sange. Alegerile intr-un singur tur oricum garanteaza o mare bataie de joc.. doar Dumnezeu poate face o minune dand mai multa intelepciune bucurestenilor.

  • Erata: Tariceanu premier din 2004 pana in 2008…
   Din 2012 incoace Romania da din plac in put, pentru ca nu vrea sa scape din ghearele mafiilor PSD si PNL.

  • Aproape sa te cred, pana ai scris ca „a trebuit sa dreaga Boc oalele sparte si sa scoata tara din criza”..Muaaaahahahaha, vorba cibului!!

   • De la in iobag care-si pupa lanturile pentru un ciolan in plus aruncat de stapan, nici nu am pretentii mai mari :))

    • De cine vorbesti, de Boc?? Mars ba, ca puti a javra basista de la o posta, securist analfabet!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *