Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Fără a recunoaște asta public, regimul Iohannis lucrează pentru alegeri anticipate

Am remarcat în numărul anterior, incredibila disproporție dintre ce se pregăteau liberalii să facă duminică seara, după anunțarea exit-pollurilor și ce s-a întîmplat în realitate. Știind rezultatele, ba chiar și supralicitînd nițel scorul obținut de Klaus Iohannis, PNL socotise c-a venit momentul unei Sărbătoriri cu metafore de gen Revoluție, Moment istoric, început de Eră Nouă, în genul celei din seara zilei de 17 noiembrie 1996, seara turului al doilea al prezidențialelor, cînd s-a anunțat victoria lui Emil Costantinescu:
Deschiderea Balconului Universității, manifestații de entuziasm în Piața celebră, transmisia în direct a festivităților din sala Teatrului Național.
Duminică seara, n-a fost nimic din toate acestea.
Pe 4 noiembrie 2019, seara, Klaus Iohannis debutase astfel:

„Dragi români, victorie. Am reușit să învingem PSD-ul mai mult decât oricând în ultimii 30 de ani. Niciodată românii nu au votat atât de mult și atât de clar împotriva PSD-ului și acest lucru pentru România înseamnă un pas enorm înainte.”

Acum, pe 24 noiembrie 2019, cînd chiar obținuse cea mai mare victorie postdecembristă împotriva PSD, Klaus Iohannis a început astfel:

„România a câștigat astăzi, dragi români. România a câștigat, România modernă, România europeană, România normală a câștigat astăzi. Românii au fost eroii zilei de astăzi, au mers într-un număr impresionant să voteze și acesta este cel mai important câștig pe ziua de astăzi – faptul că românii au mers la vot. Și aici o mențiune specială pentru românii din diasporă, care au mers în număr extraordinar de mare la vot.”

Victoria asupra PSD a trecut în plan secund.
Klaus Iohannis a ținut un discurs scurt, din care au lipsit așteptatele țopăieli gen I-am învins! I-am umilit! nimeni dintre cei de pe scenă n-a luat cuvîntul pentru a-l înălța în slăvi, nu s-a destupat șampania.

Judecînd după fețele celor din conducerea PNL, decizia de eliminare a Sărbătoririi a fost luată de Klaus Iohannis.
Rareș Bogdan din stînga și Ludovic Orban din dreapta Tatălui, își stăpîneau cu greu uluirea stîrnită de surprindere.
Dacă ar fi fost șefii Serviciilor secrete n-ar fi avut motiv să fie surprinși.
Asta deoarece așa cum s-a întîmplat de-a lungul lui 2019, adevărata echipă de campanie a lui Klaus Iohannis a fost de la SRI și SIE.
Drept răsplată Guvernul Meu le-a mărit Bugetele.
Klaus Iohannis va fi fost prevenit, printre altele, că o atmosferă triumfalistă ar fi riscat repetarea unei situații din 1996.

Față de o astfel de situație (din 1996) am tras alarma în noiemebrie 1996, chiar în timp ce în CDR și la Președinție nu mai continuau chiotele Victoriei. Am avertizat la vremea respectivă că o astfel de atmosferă a produs în 1928, cînd au venit la Putere Țărăniștii, o prăbușire fatală a noului regim.
Luînd în serios declarațiile privind o nouă Eră, românii și-au creat așteptări fantasmagorice de la noul regim. Confruntate în 1928 și în 1996 cu adevărurile realității, aceste așteptări au produs dezamăgirea. E bine – scriam în 1996 – ca în orice întreprindere a vieții – să nu creezi așteptări deplasate. Emil Constantinescu și CDR au creat și întreținut prin Țopăiala Victoriei iluzia că de-a doua zi după anunțarea rezultatelor în România vor curge rîuri de lapte și se vor ivi lacuri de miere la umbra dealurilor de cozonac.
Efectele se știu.
Regimul Emil Constantinescu s-a prăbușit fatal și inevitabil.

Un semnal asemănător va fi primit și Klaus Iohannis.
Nu de la mine, evident.
Ciocu Mic în materie de Sărbătorire!
A crea iluzia unei Noi Ere e cu atît mai periculos cu cît, practic, scorul obținut de Klaus Iohannis n-a schimbat nimic în structura Puterii din România. Klaus Iohannis a mai obținut un mandat. Prerogativele președintelui au rămas neschimbate. Parlamentul și-a păstrat raportul de forță de dinainte de alegeri.

Singura noutate ar fi capitolul de încredere dobîndit de Klaus Iohannis prin scorul uriaș în raport cu Viorica Dăncilă. E însă – se știe – o avere ce se poate risipi cît ai bate din palme, în România incendiilor emoționale, trecătoare, asemenea unor focuri de paie.

Că președintele a fost avertizat și a ținut seamă de pericol ne-o dovedește un anume pasaj din Discurs:

„Acuma, după această victorie, sunt multe lucruri de făcut, sunt multe lucruri de reparat. Mă voi implica pentru a crea o nouă majoritate, o majoritate compusă din partidele democratice, care vor duce România spre modernizare, spre europenizare, spre România normală. Și vă promit încă un lucru: voi fi un președinte total implicat pentru România!”

Ținînd de un Discurs de lucru și nu de Sărbătoare, Pasajul a fost interpretat rapid ca anunțul despre crearea unei majorități parlamentare în perioada următoare, după tipicul politicii tradiționale postdecembriste:
Luarea unor parlamentari de la alte partide pentru a face o majoritate PNL de strînsură.

Marți, 26 noiembrie 2019, Klaus Iohannis a ținut o conferință de presă. Cu acest prilej el a ținut să precizeze ce-a vrut să spună prin noua majoritate parlamentară:

Reporter: Credeţi că alegerile anticipate ar trebui declanşate înainte de vara anului viitor, înainte de o eventuală comasare cu alegerile locale, în primăvară, mai cu seamă?
Klaus Iohannis: Acum, eu am declarat, şi rămîn pe această declaraţie, alegerile anticipate sunt o soluţie bună şi ar fi de dorit să se ajungă la alegeri anticipate, însă acum este încă prea devreme ca să ne exprimăm asupra unui termen. Vedeţi că au loc reaşezări şi în partidele politice, trebuie să avem un pic de răbdare pînă lucrurile se reaşează un pic, voi relua discuţiile mele cu liderii politici şi la final voi concluziona în ce măsură se pot realiza sau se pot realiza repede alegeri anticipate.”

E vorba așadar de implicarea Președintelui în declanșarea de alegeri anticipate. Așa cum am zis în direct la emisiunile care m-au avut ca invitat duminică, 26 noiembrie 2019, alegerile anticipate sînt prevăzute pentru martie 2020.

Către anticipate se îndreaptă pas cu pas fără a recunoaște asta public, regimul Klaus Iohannis (putem vorbi deja de un regim Klaus Iohannis, alcătuit din Președinție, Guvern, Instituții de forță).
În perspectiva acestor alegeri PNL își canalizează acordurile cu alte partide. De asemenea, din cîte se vede deja, PNL își va asuma răspunderea pe Legile Justiției. Asta pentru a cuceri electoratul URS.
Pentru electoratul PNL, rectificare bugetară din banii primăriilor.
Pentru electoratul PSD, se mută pomenile populiste date de guvernul anterior.

De ce vrea Klaus Iohannis să țină anticipatele în martie 2020, înaintea Localelor?

 1. Pentru că fiecare zi care trece cu un guvern PNL minoritar sporește zestrea electorală nu numai a PSD, dar și a USR.
 2. Pentru că ținute înainte de locale, anticipatele prind USR fără primari.

În alegerile parlamentare primarii sînt de neînlocuit.
Culmea e că USR se bate pentru anticipate.
Se bate pentru a-și săpa mormîntul!

Acest editorial a apărut în ediția print și online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

37 comentarii pentru articolul „Fără a recunoaște asta public, regimul Iohannis lucrează pentru alegeri anticipate”

 • Andrei Caramitru a zis foarte bine:
  Guvernul ăsta a avut grijă de POPĂ, SECURIST și PRIMAR!!! GENIAL !!! ?

 • Ada, o idee: ai afirmat ca-l votezi pe KiWI. doar ca sa nu iasa ¨proasta¨. Nu era necesar, dupa cum s-a dovedit. Ai avut, din nefericire, reactia lipsita de discernamant pe care o au descreieratii hashtag…Nu-i bai, am prieteni buni care au reactionat la fel!!! 🙂
  Nu insista totusi ca ai facut bine, pentru ca iti asumi tot ceea ce va urma, si nu cred ca va urma ceva bun..In fapt, sunt convins de asta!

  • Eu am votat de doua ori in viata, impotriva psd-ului care-si luase prea mare viteza: Cu Constantinescu si cu Basescu, in prima legislatura. Nu m-am mandrit cu asta, mi-a fost scarba in secunda doi, dar mi-am asumat-o ca fiind ¨raul cel mai mic¨.. Asta nu m-a impiedicat niciodata sa vad putreziciunea care a urmat altei putreziciuni. 🙂

   • Si pentru ca tot veni vorba, putregaiul geo este acelasi cacacios, print al elegantei si responsabil cu moralitatea blogului, SANEPID. Se poate verifica lejer intrand in page- source si comparandu-le adresele de IP (identice).. 😀 😀
    Ce zici, spineless bitch, insisti???

   • „Et tu, Brute?”
    „Ai avut, din nefericire, reactia lipsita de discernamant pe care o au descreieratii hashtag…”
    Fii amabil si dezvolta!

    • De a insista sa votezi cu KiWI, care nu iti placea, doar de teama bucataresei proaste, care in fapt nu avea ABSOLUT NICIO SANSA..orice statistica o dadea cu minim 15 puncte procentuale mai jos de Plavan.
     Cu votul vostru supranumeral l-ati transformat pe taranoi in Imparat..acum, pt el, sky is the limit!
     And Earth, with it´s obnoxious human filth, disgusting!
     Enjoy future! 🙂

    • M-au speriat Adriana si Gabriela si o prietena si-o profesoara, si-o doctorita… iar în sondaje nu cred. 😆
     Si oricum, nu cred ca un scor de 55 la 45, de exemplu, i-ar fi redus lui Iohannis aerele pe care începuse sa si le dea înca de la caderea Guvernului.

 • He, he, cineva are o musculitza pe caciulitza!

  • Si eu, care credeam ca o stii doar pe aia cu puterile straine…
   Uite ca mai stii si altceva, si înca vorbind în sarade. 😆

 • Cineva se pare ca doarme cu poza lui KWI sub perna si percuteaza mintenas la oricine are vreo opinie care nu-l avantajeaza pe iubi!

  • Ti se pare! Daca ai fi cuminte, ai recunoaste ca drm m-a provocat într-un mod mai putin academic si eu i-am raspuns pe masura. Si ai mai recunoaste ca am scris aici de mai multe ori ca nu-mi place Iohannis, dar ca, decât Viorica, mai bine el.

 • Ce anost a devenit blogul asta!
  Am plecat la … Contele SG!

 • Orban „cel bun” a dat (iar) cu bățu’-n baltă, spunând, referitor la cei care iau credite:
  Nu iei credit ca să te duci să-l bei la … CÂRCIUMĂ! ???
  Asta cam sună ca dracu, (‘traiesti Petre)
  sau ca și când ar vorbi de FUNIE IN CASA SPÂNZURATULUI!
  Deși el ar fi spus că nu mai bea de … 12 ani! Mai greu a fost, cred, să le țină … SOCOTEALA !!!

 • Alegerile anticipate pot constitui, pt pnl, o arma cu două tăișuri, dacă nu chiar un boomerang ! Deci trebuie sa fie foarte bine … „pregătite „! De la Cotroceni si bineinteles de la „pădure „! Asta e!

 • Inteleg ca s-au dat mai multi bani la servicii (20.7mil la SRI, 3.9mil la SIE si 0.9mil la SPP): Suna a rasplata, suna ca dracu’. Sa explice cineva, va rog:

  1. De ce tableta STS face legea in Ro:
  Avocata lui Dragnea, a declarat pentru AGERPRES ca Dragnea nu are interdicţie din partea instanţei de a vota, însă în tableta STS utilizată în procesul de votare apare această interdicţie.

  2. Acum doua zile la BEC pe site erau 18,217,411 inscrisi pe listele permanente pt turul2. Daca va uitati acum sunt doar 18,217,400. Unde au fugit cei 11?

  3. Tot de la BEC pe site la voturi din tara g2=3,283,850 si g1=5,630,202. Diferenta e de 2,346,352. Dar uite ce putem citi de la dl.Rogojan:
  „Este, în continuare, de actualitate complicitatea la falsificarea datelor statistice privind numărul populației votante. Cu un ecart de 2-3 milioane, 500.000 de C.N.P.-uri ale nimănui și circa 180.000 marja erorilor de implementare și operare în sistemul informatic,
  plus controlul și posibilitatea imixtiunii furnizorului cheii de criptare,
  toate acestea constituind premisele ca între turul I și turul II (citez Traian Băsescu): „Să se basculeze 2-3 milioane de voturi“.” http://www.ziaristionline.ro/2019/11/20/generalul-rogojan-am-aflat-cu-sapte-luni-inainte-ca-iohannis-va-fi-presedinte-puterea-umbrei-exclusiv/

  Eroare de 180 000 unitati (=nr.votanti)?! Basculare de 2-3 milioane din tableta si soft?! Atunci de ce mai acceptam implicarea STS in organizarea alegerilor?

 • groaznic ce se intampla mai ales ingrozitor de trist ca pentru asta au murit oameni acum 30 de ani

  • Linisteste-te, Maria! Filmul de groaza a avut un final mai putin îngrozitor: Viorica nu a ajuns presedintele României! 😛

   • Daca esti sasoaica ce cauti pe aici?! De ce-ti inchipui ca romanii trebuie sa accepte sa fie condusi de sasi si unguri? Nu mai bine pleci? Esti cam obraznica!

    • Daca esti pesedist/a, de ce-ti închipui ca românii ar fi trebuit sa accepte sa fie condusi de o proasta? Uite adevarata obraznicie! :mrgreen:

     • Nu ma intereseaza partidele voastre ale taranimii, antiromanca mizarabila! Sasul vostru care nu leaga doua vorbe pe nici o limba o fi vreun geniu?! E ca voi taranimea retrograda si revansarda, cu mari probleme care va impiedica sa ginditi, dupa cum arati!

      Cine tine cu strainii
      Mânca-i-ar inima cânii
      Mânca-i-ar casa pustia
      Si neamul nemernicia.

      Doina, de Mihai Eminescu

     • Ha, ha, ha, ha, ha! Super!
      La revedere!

     • Sper sa-ti iasa pe nas, toate, iar eu voi ride in mod real, pentru ca stiu ce urmeaza! Voi in nimicnicia vostra de antiromani, nu stiti ce vine, pentru ca toti proveniti din stratul cel mai de jos al societatii si stii asta cit se poate de bine, ca doar iti cunosti inaintasii analfabeti, din satul de provenienta.

     • Si mai bine, bravo! :mrgreen:

     • Sa vedem la anul, cind platiti pentru crizele care vin, daca o sa-ti arda de ris! Oricum nu pare sa fie risul tau. O sa rid eu! Banii de propagandist nu-ti vor ajunge.

   • Si eu, care credeam ca o stii doar pe aia cu puterile straine…
    Uite ca mai stii si altceva, si înca vorbind în sarade. 😆

 • Maestre Cristoiu, dv. ziceti ca Iohannis vrea parlamentare anticipate înaintea localelor si pentru ca „ținute înainte de locale, anticipatele prind USR fără primari”.
  Pai, anticipatele astea ar prinde PNL cu primari mult mai putini decât are PSD. Si cum „în alegerile parlamentare primarii sînt de neînlocuit”, logic ar fi ca Iohannis si PNL sa nu-si doreasca alegeri parlamentare anticipate, ca sa aiba ocazia la alegerile locale „sa-si faca rost” de un numar cât mai mare de primari.

  • Faptul ca USR vrea anticipate înaintea localelor, stiind ca fara primari nu poate face mare lucru, ne poate duce la ideea ca, înaintea unor eventuale alegeri parlamentare anticipate, USR va face o alianta cu PNL si va evita în acest mod sa fie propriul sau gropar.

 • Gata, a preluat Secu si pesedeul… pe direct! 🙂

  • Eu stiam ca îl preluase mai devreme.

   • A,… era… pe indirect?

    • Nu, era cu POST-SINCRONIZARE!
     Ce … „matinală” ești, ada? ??

     • Asa-s toti insomniacii. Matinali. 😛

     • Există un remediu Melatonina, dar citește cu atenție prospectul! Dar mai e ceva :
      dacă, totuși dormi, până la o anumită oră, când te trezești, nu te uita la ceas, căci sigur nu mai adormi! E „studiată” problema!

     • Cunosc toate remediile naturale, câteodata îmi folosesc. Am si „mindsynergy”. Bun si el… tot câteodata.

 • @Adriana Petrescu
  Avem si vom avea guvern CDU. Cu Merkel, miniMerkel sau care o mai fi pe la Berlin. USR, PNL sau cum le-o zice nu executa decat ordinele venite de la metropola si transmise prin releele din Padure. Iar portavocea e la Trei Coceni. Ca e mai inalta si are arie mai mare de acoperire la semnal!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *