Începând din 13 noiembrie, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial

Fascinaţia Occidentului la ruşi

*** Cum a distrus Ludovic al XIV-lea aristocraţia

Istoricii se desfată, printre altele, cu incursiuni în viaţa de la Versailles de la Curtea Regelui Soare.
Citind despre ceremonialul de aici (un conte îi împinge fotoliul sub fund Luminăţiei Sale, şi un altul i-l trage cînd binevoiește să se ridice), te întrebi cum dracu de nu mureau de plictiseală aristocraţii, lălăind-o pe aici ani întregi?!
Nu, nu mureau de plictiseală, mureau încet, ca sub puterea unei otrăvi, de trîndăveală.
Ca să spulbere orice încercare de rebeliune (îi intrase frica-n sîn de pe vremea Frondei), Ludovic al XIV-lea îi ţinea pe aristocraţi la Versailles, captivi într-o colivie aurită de ticuri, ceremoniale şi plăceri.
Istoricii sînt de acord că prin asta Ludovic al XIV-lea a pregătit Revoluţia franceză.
Obligaţi să stea la Versailles, aristocraţii francezi îşi neglijează moşiile, pe care încep să le piardă.
Dar nu numai atît.
Viaţa de trîndăvie de la Versailles, viaţă artificială, ruptă total de viaţa adevărată, le micşorează vigoarea, îi leneveşte şi, prin asta, îi face vulnerabili primei lovituri mai serioase.
Revoluţia franceză n-a avut mare lucru de făcut.
Îi dăduse o mînă de ajutor chiar Ludovic al XIV-lea.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2

Un comentariu pentru articolul „Fascinaţia Occidentului la ruşi”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *