La mai puțin de un an până la alegerile locale, doamna Firea pare toropită de căldura care a cuprins Bucureștiul. Inertă în fața hoardelor de țânțari, înecată în mizeria de la fiecare colț de stradă, resemnată în fața traficului infernal, preocuparea majoră în comunicarea publică pare a fi lupta deja pierdută din PSD. Falimentul celui mai important oraș din România pare a fi acceptat cu o resemnare mai mare decât insuccesul unei bătălii cu premierul pentru scaunul din vârful PSD. Lăsată din brațe de primarii de sector și de rețeaua de partid, pentru Firea bătălia pentru București pare a fi încheiată.
Pe partea cealaltă, strategii de partid așa cum nu identifică încă o soluție pentru o candidatură la Președinția României (deși au rămas doar patru luni până la intrarea în bătălie), la fel de lipsiți de preocupare par pentru a găsi o alternativă la București, pe care par să îl predea fără prea mari zbateri, partidelor de dreapta.
Dar, mai precis, cui?
1. USR – PLUS
Un candidat din partea acestei alianțe ar avea avantajul unui bazin electoral favorabil, USR- PLUS obținând la alegerile europarlamentare peste 40%. De altfel, de mai bine de doi ani formațiunea îl antrenează pentru aceasta candidatură pe Vlad Voiculescu, personaj cu o puternică susținere atât din zona corporațiilor, cât și din zona activismului civic: actori, jurnaliști, ong-isti.
Pentru a asigura preluarea scaunului de Primar general de către Voiculescu, cea mai bună strategie ar fi realizarea unui alianțe pe București cu partenerii de opoziție: PNL. Înțelegerea ar viza ca USR -PLUS să ia Primăria Generală, în schimb ce PNL ar pune candidați unici pentru primăriile de sector. În felul acesta, opoziția ar câștiga pe linie și la pas Bucureștiul. Ar fi de fapt resuscitarea unei strategii care ar fi adus victoria lui Nicușor Dan în alegerile trecute, dacă atunci opoziția ar fi înțeles importanța dialogului și a compromisului politic. De altfel, acesta nu a respins varianta unei noi candidaturi la Primăria Capitalei.
Dar cel mai probabil acest scenariu nu va avea loc, fiind blocat, la fel ca si multe alte proiecte politice, de orgoliile liderilor. În timp ce USR-PLUS, amețit de scorul spectaculos obținut la europarlamentare nu va fi dispus să cedeze candidaturile pentru sectoare, PNL va dori un candidat propriu la Primăria Generală.
2. PNL
După ce a reanimat viața internă din PNL, Rareș Bogdan era dat deja la bursa pariurilor drept câștigător al scaunului de Primar al Bucureștiului. Cu toate acestea, opoziția pentru astfel de proiect a venit în mod neașteptat chiar din interiorul PNL, mai precis din partea președintelui Ludovic Orban. Acesta a omorât în fașă un astfel de proiect prin împiedicarea primului pas: preluarea organizației de București de către Rareș Bogdan. Mai mult, Ludovic Orban se pune pe el însuși președinte interimar al liberalilor din București, lăsând în coadă de pește orice susținere pentru Rareș Bogdan.
Gestul lui Orban pare neașteptat doar pentru cei care nu au urmărit parcursul politic al actualului Președinte al PNL, pentru care Primăria București pare o fata morgana, o iluzie pe care atunci când se pregătește să o transforme în realitate, dispare. Dar să recapitulăm: Orban a fost viceprimar al Bucureștiului în perioada 2004-2007, perioadă în care a văzut pentru prima dată ”oportunitățile” care colcăie într-un astfel de loc. În 2008 candidează pentru Primăria Capitalei, demers încheiat cu un rușinos scor de 11,4%. Dar visul rămâne: în 2016 devine pentru scurt timp candidatul liberalilor, abandonând cursa după ce DNA l-a pus sub acuzare.
Departe de a fi un personaj condus de rațiune, Orban rămâne unul dintre cei mai emoționali oameni politici, cu o răbdare aproape de infinit, pentru care visele personale subsumează interesele formațiunii pe care o conduce. Astfel, nu cred că risc foarte mult atunci când spun că acesta nu respinge ideea unei candidaturi proprii la București și pentru 2020. De altfel, acesta știe că ar fi cam singura opțiune pentru sine: candidatura la Președinția României este ocupată de Klaus Iohannis, iar o poziție de premier este exclusă atât de către oamenii din propriul partid, cât și de către potențialii aliați.
Un argument în favoarea unei astfel de variante îl găsim și în ultimele evoluții din interiorul PNL. În data de 3 iunie, după ce a schimbat conducerile de la București și trece organizația în directa sa coordonare, Orban declara: ”Biroul Politic National m-a mandatat pe mine ca președinte al PNL ca în termen de două săptămâni să formulez o propunere de relansare a PNL în București și de asemenea să propun președintele interimar pe București și cei șase președinți de sectoare de la nivelul Bucureștiului”
Termenul de două săptămâni a fost depășit și Orban nu pare frământat de povara unei numiri la București. Așa că, ne putem imagina că preluarea controlului asupra filialei este un prim pas către o candidatura la București: dar nu pentru Rareș Bogdan, ci pentru sine. Și, evident, un prim pas către un nou eșec al liberalilor la București.
PSD a capitulat ! Oamenii lui SOROS zburda ! Isarescu un nou mandat ; Weber avocatul poporului ! Trebuie ca si candidatul la presedentie din partea PSD sa fie unul agreat de finanta mondiala ! Va fi FIFOR fiindca este agreat de americani, ca doar a facut ce trebuie ca si Basescu! Eu cred ca ar trebui sa iasa in bloc si sa spuna ce doreste si SOROS si TRUMP si sa fie de acord poate o sa-i multumeasca pe amandoi! Asta este noua ordine in practica!
Bucurestiul trebuie sa aiba doar un singur primar. O armata cu sapte conducatori va pierde intotdeauna orice batalie. Daca vrei sa ai un oras cu politici si administratie integrata, ai nevoie de un singur primar. Restul sunt povesti cu sinecuri si cheltuieli aberante de bani!
Victoria zdrobitoare a PSD (termenul aparține Maestrului) a demonstrat un eșec total pe toate fronturile!
Să ai majoritate și primari pe linie (alegeri locale, da?), și majoritate parlamentară (alegeri generale, da?) și să nu realizezi nimik, putem spune că România este literalmente cedată. Dar, de fapt de ce spun „cedată”, când termenul mai corect spus este PREDATĂ. De către forțele oculte, ale oamenilor din umbră, din interior…PUNCT
Astăzi vorbim despre alegerile locale.
Ok!
Cu primar general și primari de sector de la același partid, să realizezi doar niște copertări de străzi, dubluri de borduri și supra-puneri de pământ la parcelele de spații verzi, spune faptul că, BUGETUL primăriilor ESTE puternic FRAUDAT…punct
Ca primar general, tu, Gabriela Firea, cu soț primar experimentat și cu multă vechime în domeniu, să iei să iei o asemenea „leapșă”, îmi întărește convigerea că … BUGETUL CONSOLIDAT al Primăriei Bucureștilor este o vacă foarte bună de muls…(la fel) punct
Acum!
Amintidu-ne de ISTORIA post-decembristă, în care, tot TIMPUL au existat disesiuni între primarul general și primarii de sectoare – de fiecare dată de la alte partide- (ale așa ziselor alegeri democratice), ne-am fi așteptat la ultimele alegeri locale să avem parte de reconstrucție (fie ea și de Stânga).
N-a fost să fie!
Deci?!
„VACA” ESTE SĂNĂTOASĂ și, NUMAI BUNĂ DE MULS!
De către alții, evident.
În opinia mea!
• cel mai bun primar general a fost T. Băsescu;
• cel mai bun vice-primar a fost (nimeni altul!) Ludovic Orban.
Ca atare, în contextul temei supuse spre dezbatere publică de către distinsa doamnă/domnișoară, invitată pe pagina Maestrului, spun că…Ludovic Orban (nu! Organ – pt cei răutăcioși sau slabi cu duhul), merită o oarecare atenție.
Are viziune de Dreapta, ce mai încoace și încolo. Faptul că i-au fost tăiate „aripile” la precedentele alegeri, spune multe.
Mosule, rogu-te, aminteste-mi si mie câteva realizari ale primarului Basescu si ale viceprimarului Orban, ca eu le-am uitat.
@Geo
Cum nu stii ? Base a reusit sa dea afara din Cismigiu toti tsintsarii si sa-i si numere!
Parca a numarat si chioscuri si câini vagabonzi.
Articolul este scris în stilul inconfundabil al Juliei Luca, pe care o felicit din nou pentru obiectivitate, pentru ideile din articol si pentru felul în care sunt prezentate ele. Nicio umbra de partizanat politic, asta admir eu la Julia Luca.
Bine!
Doar atât poți?
S-o rugăm pe Julia să scrie câte ceva și despre…Brăila?
🙂
Mosule, lasa prostiile! Eu nu-s brailean, ti-am mai zis ca ma confunzi.