Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Fiul lui Gaddafi a fost eliberat din închisoare și zboară direct în Turcia

Saadi Gaddafi, fiul defunctului lider libian Muammar Gaddafi, a fost eliberat din închisoare, a confirmat, duminică, pentru AFP o sursă din Ministerul Justiției. Mai multe publicații au sugerat că Gaddafi a luat deja un zbor spre Turcia. Potrivit sursei, Gaddafi era liber să rămână în țară sau să plece.

Saadi, în vârstă de 47 de ani, era cunoscut pentru stilul său de viață tip playboy din timpul guvernării tatălui său. El a fugit în Niger în urma revoltei care l-a răsturnat pe Muammar Gaddafi, apoi a fost extrădat în Libia. Fostul fotbalist profesionist fusese încarcerat într-o închisoare din Tripoli, fiind acuzat de crime comise împotriva protestatarilor în anul 2011 și de uciderea, în anul 2005, a antrenorului de fotbal libian Bashir al-Rayani. În aprilie 2018, curtea de apel l-a achitat pentru uciderea lui Rayani. În timpul revoltei, trei dintre cei șapte fii ai dictatorului au fost uciși, iar de atunci țara s-a scufundat în haos, cu facțiuni rivale care se luptă pentru putere. O încetare a focului din 2020 a pus capăt luptelor dintre facțiuni și a deschis calea pentru negocieri de pace și formarea unui guvern de tranziție, în martie, anul acesta, înaintea alegerilor prevăzute pentru decembrie. Însă, pregătirile sunt afectate de dispute între principalele părți interesate cu privire la momentul în care să se organizeze alegeri, ce alegeri să se organizeze și pe ce temeiuri constituționale. Tatăl său a condus țara timp de peste patru decenii, până când a fost înlăturat de o revoltă, în august 2011. După ce s-a sustras capturării timp de mai multe săptămâni, a fost ucis de forțele rebele în octombrie 2011.

Fiu al unui fermier beduin itinerant, Gaddafi s-a născut într-un cort în deșertul libian. S-a dovedit a fi un elev talentat și a absolvit Universitatea din Libia în anul 1963. Musulman devotat și naționalist arab înfocat, Gaddafi a început de timpuriu să comploteze pentru a răsturna monarhia libiană a regelui Idrīs I. A absolvit academia militară libiană în 1965, iar după aceea a avansat constant în grad, continuând în același timp să plănuiască o lovitură de stat cu ajutorul colegilor săi, ofițeri de armată. La 1 septembrie 1969, Gaddafi a preluat controlul guvernului printr-o lovitură militară de stat care l-a detronat pe regele Idrīs. Gaddafi a fost numit comandant-șef al forțelor armate și președinte al noului organism de conducere al Libiei, intitulat Consiliul de comandă revoluționar.

Gaddafi a eliminat bazele militare americane și britanice din Libia în 1970. În același an, a expulzat din Libia majoritatea membrilor comunităților italiene și evreiești autohtone, iar în 1973 a naționalizat toate activele petroliere deținute de străini în țară. De asemenea, a interzis băuturile alcoolice și jocurile de noroc, în conformitate cu propriile principii islamice stricte. Gaddafi a inițiat o serie de încercări persistente, dar nereușite, de a unifica Libia cu alte țări arabe. El s-a opus categoric negocierilor cu Israelul și a devenit liderul așa-numitului front de respingere a națiunilor arabe în această privință. De asemenea, și-a câștigat o reputație de aventurier militar, guvernul său a fost implicat în mai multe tentative de lovitură de stat eșuate în Egipt și Sudan, iar forțele libiene au intervenit în mod constant în războiul civil de lungă durată din Ciadul vecin.

În august 2011, puterea lui Gaddafi a părut să scadă atunci când forțele rebele au intrat în Tripoli și au preluat controlul asupra majorității zonelor din oraș. Luptătorii rebeli au obținut o victorie simbolică majoră în data de 23 august, când au capturat complexul Bāb al-ʿAzīziyyah, cartierul general al lui Gaddafi din Tripoli. Mulțimi entuziaste au răscolit complexul, distrugând simboluri ale regimului lui Gaddafi. Locul unde se afla Gaddafi a rămas incert, deși acesta a difuzat mai multe mesaje audio prin care îndemna poporul libian să reziste rebelilor. Pe măsură ce forțele rebele și-au consolidat stăpânirea asupra orașului Tripoli, s-au intensificat și eforturile de a da de urma lui Kadhafi, oferindu-se o recompensă de 1,7 milioane de dolari pentru uciderea sau capturarea acestuia. Kadhafi a fost ucis la Surt la 20 octombrie, când forțele rebele au preluat controlul asupra orașului, unul dintre ultimele bastioane loialiste rămase.

Saadi Gaddafi jucând fotbal pentru Perugia în Italia. Foto: dailymail


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *