Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Florin Roștariu, un pasionat al istoriei colorate

Oamenii cu pasiuni comune au și drumuri comune. Iar pasiunea îi face de multe ori să se cunoască în mod direct, nemijlocit.
Domnul Ion Cristoiu, pasionat de istorie, l-a întâlnit în recenta sa călătorie în Germania pe domnul Florin Roștariu, care apare de mai multe ori pe cristoiublog.ro fie prin intermediul imaginilor, fie al vorbelor rostite în cadrul jurnalelor video de fiecare zi. În primul rând, m-a impresionat stilul său de a fi, de a dialoga cu toată lumea foarte natural. Este și stilul meu, care cred că ține nu numai de meserie, dar și de un dat individual, înscris în codul genetic.

În nume personal, vreau să îi mulțumesc și eu domnului Roștariu pentru sprijinul acordat domnului Cristoiu cu această ocazie. Dar cred că este și în numele colaboratorilor în general, dar și al celor care urmăresc în mod cotidian, ori mai rar acest canal de comunicare în sistem online.

Ca un gest de respect, dar și din curiozitate profesională, am solicitat domnului Roștariu un interviu. Invitația a fost acceptate cu plăcere. Iată ce a ieșit:
– Pentru cei care vă cunosc mai puțin, vă rugăm să vă prezentați
– Florin Roștariu, grafician și fotograf.

– Cum a fost drumul parcurs de dumneavoastră ca să ajungeți la arta fotografică ?
– Am fost pasionat de fotografie încă din copilărie. Din lipsă de bani am reușit să am propriul aparat foto la vârsta de 17 ani, cadou oferit de o mătușă stabilită în străinătate. Apoi a apărut photoshopul, un program de editare care m-a cucerit pe loc și în care lucrez de 18 ani.

– Istoria în culori, o poveste fascinantă. Relatați vă rog această pasiune, de a da conținut istoriei prin intermediul culorii. Care au fost proiectele dumneavoastră legate de acestă pasiune?
– Istorie în culori nu este ideea mea. În acei ani coloram din pură curiozitate, o făceam doar pentru mine. Am studiat acest domeniu foarte mult încercând să redau cât mai real lumina și culoarea personajelor fotografiate. Nu eram mulțumit niciodată, nu sunt mulțumit nici acum. Întotdeauna găsesc câte un minus. Pe atunci coloram doar fotografii din străinătate, până când, într-o zi, am decis să expun pe rețeaua de socializare Facebook o fotografie românească extrem de complexă. Impactul a fost surprinzător pentru mine. Românii făceau cunoștință pentru prima data cu acest tip de editare și au fost foarte receptivi. Cumva această fotografie a ajuns la Dragoș Andreescu, un craiovean pasionat de istorie și, în același timp, pasionat de colorizare. Mi-a scris și am decis să facem împreună pagina Istorie în culori, o pagina dedicată fotografiilor istorice românești, dar prezentată în alt mod. Fotografiile trebuiau să fie neapărat color și să conțină o mini povestire despre personajul expus. Deși pagina a început doar ca o prezentare a unui hobby, s-a bucurat de un succes real la publicul online. Și uite așa am ajuns să avem aproape de 80.000 de urmăritori reali din diferite categorii sociale. De la elevi, până la profesori universitari, ziariști, politicieni, istorici, artiști etc. Odată cu ei au apărut și specialiștii în domeniu, care ne-au ajutat foarte mult la redarea reală a culorilor vremii. Unul dintre ei este domnul Emil Boboescu, doctor în uniforme militare și istoric al Muzeului de Istorie Ferdinand I. Un real ajutor atunci când am de a face cu lumea pestriță a uniformelor militare românești din trecut. Odată cu pagina au început și articolele scrise despre noi, interviurile tv și, bineînțeles, colaborările cu diferite publicații care au la bază istoria. Una dintre colaborările de durată este cea cu revista Evenimentul Istoric patronată de domnul Dan Andronic.

– Cum ați ajuns în Germania?
– M-am îndrăgostit de o femeie cu care am decis să îmi petrec tot restul vieții. Am venit în vizită și nu am mai plecat. Mi-am întemeiat o familie aici și, de 12 ani, sunt un soț și tătic fericit.

– Ce vă doriți pentru a doua parte a anului 2021 din punct de vedere artistic?
– Nu sunt genul de om care își dorește ceva sau care își face un plan. Îmi place să fiu surprins! Dar mi-aș dori ca aceste fotografii colorizate să fie prezentate în format tipărit într-o expoziție și în România. În străinătate aceste tipuri de expoziții au succes.

– Unde vă vedeți peste 10 ani ?
– Cred că tot în Nürnberg alături de familie.

– Care este personajul istoric care v-a impresionat mai mult?
– Sunt câteva personaje care m-au impresionat, dar personajul preferat este Carlo Antonio Francesco d’Avila, cunoscut sub numele de Carol Davila. Un străin mai mult decât român. Părintele sistemului medical românesc. Un om care a construit într-o viață câți alții în 7.
– Vă mulțumesc!

Iată și câteva fotografii relevante.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *