Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Foarte îngrijorătoarea supoziție rezonabilă a lui Adrian Năstase

Zilele trecute, Adrian Năstase a făcut, în emisiunea moderată de Răzvan Dumitrescu și difuzată pe canalul Antena 3, această afirmație care, în mod normal, ar fi trebuit să ne pună pe gânduri pe foarte mulți dintre noi și să fie intens comentată în spațiul public: „Nu știu dacă românii vor avea un candidat în 2024. Asta e problema”. După cum foarte bine știm, în anul 2024 în țara noastră vor avea loc trei rânduri de alegeri: alegerile locale, cele parlamentare și cele prezidențiale. De la sine înțeles, în mod concret, Adrian Năstase se referea la alegerile prezidențiale, deși, dacă ne gândim mai bine, supoziția poate fi extinsă și la celelalte două tipuri de alegeri. Fapt semnificativ, fostul premier Adrian Năstase, în mandatul căruia România a purtat și a finalizat complexele negocieri în urma cărora a devenit stat membru al Uniunii Europene, lansează această atât de șocanta afirmație după ce, mai înainte, a dezvoltat o argumentație foarte riguroasă și aplicată. Citez: „Vom vedea ce candidat va fi (la alegerile prezidențiale n.n.). Vom vedea și marile puteri europene ce candidat vor alege pentru alegerile din România”. Continuând în acești termeni: „M-aș mira să nu se întâmple așa. Nemții au câștigat o tură, nu știm dacă urmează francezii, nu cred că americanii nu vor fi interesați sau rușii”. Pentru a conchide: „Bătălia în 2024 va fi foarte complicată”.

Așa cum menționam în deschiderea acestor notații, în mod normal, unor asemenea afirmații ar fi fost de așteptat să le urmeze o intensă dezbatere publică. Cu atât mai mult cu cât Adrian Năstase a candidat la alegerile prezidențiale din 2004, alegeri în care, după cel de-al doilea tur de scrutin, a fost declarat câștigător Traian Băsescu. Firește, ar fi posibil ca, pornind de la aceste afirmații șocante, să mergem pe ideea că Adrian Năstase include în discuție și acest episod. Eu unul, însă, nu o voi face pentru simplul motiv că exact Adrian Năstase este cel mai în măsură să confirme sau să infirme ideea. Deși, dacă ne gândim la aparent spectaculoasa răsturnare de situație din 2009, când Mircea Geoană s-a culcat știindu-se președintele ales al României, pentru ca a doua zi, dis de dimineață, să se trezească… învins, parcă-parcă începem să îi dăm dreptate redutabilului om politic și diplomat care este și rămâne, orice s-ar spune, Adrian Năstase. Cu mențiunea expresă că, în acest caz, m-am referit la votul în cascadă de la ambasada din Orașul Lumină. Situație în care s-a lucrat direct cu mâini calificate din patria-mumă.

În schimb, dacă recitim formularea „Nemții au câștigat o tură”, atunci cu siguranță că trebuie să ne adresăm emitentului cu acea clasică întrebare din Poiana lui Iocan: „Pe ce te bazezi când afirmi că?…”

De aceea am scris și repet că, normal și firesc, ar fi fost ca afirmațiilor lui Adrian Năstase să le urmeze o serioasă dezbatere publică în care subiectul să fie reluat și comentat cu maximă seriozitate. Urmând, firește, să fie prezentate argumente pro și contra, într-o discuție la care, evident, ar fi fost și invitat Adrian Năstase.

Dar, ți-ai găsit?! Doar ce au apucat câțiva oameni de bună credință să preia afirmațiile menționate pe paginile lor de social media, că au sărit ca arși agit-propagandiștii din detașamentele specializate. Care, în loc să le infirme- evident, cu argumente și cu dovezi-, au slobozit epitete și porecle din arsenalul lor verbal, cum ar fi „Năstase coruptul” sau „Năstase-patru case”. Trecând acum peste nu chiar micul amănunt că povestea „cu patru case” a fost lăsată, pas cu pas, în urmă de niște cam mai multe case din Sibiu, trebuie să spun că, și de această dată, o asemenea mentalitate, pe cât de rudimentară pe atât de agresivă, riscă să ne țină, în continuare, în poziția de victime sigure ale unor atacuri mediatice și ale unor manipulări anume puse în fapt pentru a nu judeca, noi, electoratul scumpei noastre patrii, cu capul pe umeri și cu toate gândurile acasă. O dovadă, în acest sens, fiind, dacă tot ne-am referit la alegerile prezidențiale din 2004, acea pe cât de falsa pe atât de otrăvita antiteză „Adrian Năstase, arogantul versus Traian Băsescu, popularul” propagată în delir și de pe urma căreia, la respectivele alegeri, câștigătorul a fost dat de o diferență nu prea mare de voturi.

Acesta ar putea să fie, cred, doar primul set de motive pentru care aserțiunile lansate de către Adrian Năstase într-o emisiune de largă audiență a postului Antena 3, trebuiau să facă obiectul unei dezbateri publice serioase și debarasată de prejudecăți sau, mai rău, de resentimente. Cea de a doua categorie decurgând din referirea directă la alegerile prezidențiale ediția 2024. Alegeri cu ocazia cărora, potrivit analizei lui Adrian Năstase, va fi rândul francezilor, americanilor sau, de ce nu, al rușilor să își aleagă câștigătorul. Și asta, pentru că, așa după cum o afirmă răspicat Adrian Năstase, nu se poate ști dacă românii vor avea un candidat la președinția României.

Afirmație, recunosc incendiară, căreia mă aștept să i se replice nu cu demonstrații riguroase, ci cu un nou set de invective la adresa lui Adrian Năstase. Ceea ce, din păcate, nu va fi decât argumentul decisiv care să facă din această sumbră ipoteză o supoziție cât se poate de rezonabilă.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *