Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Fonduri europene mai ușor accesibile pentru agricultură și dezvoltare regională

Noua PAC vine în sprijinul sectorului agricol din țara noastră

Parlamentul European (PE) și-a adus contribuția în mod semnificativ la realizarea unui compromis în privința noii Politici Agricole Comune (PAC) care  va intra în vigoare din 2023, a afirmat, miercuri,  europarlamentarul Iuliu Winkler, liderul Organizației Județene Hunedoara a UDMR, într-o conferință de presă susținută la Deva.

”După 3 ani de dezbatere, PAC a fost finalizată în procesul de trialog. (…) Noua PAC va intra în vigoare în 2023, iar până atunci ne aflăm într-o perioadă de tranziție. (…) A fost nevoie de 3 ani de dezbateri pentru a se ajunge la un compromis în privința noii PAC, iar aceștia au fost ani plini de conflicte de interese pentru că există conjuncturi diferite în statele membre. Soluția de la Bruxelles vine în sensul descentralizării. Tendințele, prioritățile și obiectivele sunt stabilite de către UE, în comun, la Bruxelles, banii sunt stabiliți în comun, dar apoi în capitalele naționale se va decide ce programe vor fi finanțate și cum anume vor fi cheltuiți banii din PAC. Noutatea absolută va fi aceea că va fi nevoie de întocmirea unui plan strategic național de către fiecare stat membru”, a declarat Winkler. Potrivit acestuia, proiectele strategice trebuie depuse la Bruxelles până în luna decembrie a acestui an și vor fi vor fi analizate și aprobate de Comisia Europeană în prima parte a anului viitor.

”Este nevoie de întrunirea a trei condiții pentru ca România să elaboreze un Plan strategic național în domeniul agriculturii care să fie un succes. Este nevoie de un management performat la nivelul Ministerului Agriculturii, pentru că acesta este integratorul care trebuie să întocmească proiectul și care trebuie să manifeste deschidere pentru colaborarea cu celelalte entități interesate. A doua condiție este cea a performanței autorităților județene cu competențe în domeniul agricol. Acestea trebuie să dezbată propunerile venite din fiecare județ. Iar cea de-a treia condiție este ca asociațiile fermierilor, producătorilor, procesatorilor, toate formele asociative din agricultură, să discute cu membrii lor și să elaboreze propuneri. Abia după integrarea acestor propuneri vom avea un Plan strategic  performant”, consideră europarlamentarul UDMR.

Conform lui Winkler, la baza compromisului realizat la Bruxelles cu privire la noua PAC stau trei direcții importante. ”Prin efortul comun realizat în Parlamentul European, efortul mai multor grupuri politice, am reușit să aducem în prim-plan interese care sunt potrivite și pentru noi, pentru România. Vor fi bani mai mulți pentru fermele mici. Va fi acordat un sprijin mai mare pentru tinerii fermieri. Iar a treia prioritate ține de Pilonul social în Politica Agricolă prin care se vor asigura condiții mai bune de lucru pentru muncitorii din sectorul agricol”, a mai spus deputatul european.

Winkler salută descentralizarea din domeniul fondurilor de dezvoltare regională

Descentralizarea este cea mai mare noutate din domeniul fondurilor europene, acest proces fiind declanșat atât la București, cât și la Bruxelles, a arătat deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), liderul Organizației Județene Hunedoara a UDMR, miercuri, la Deva, într-o conferință de presă.

”Descentralizarea este cea mai mare noutate din domeniul fondurilor europene. Suntem într-o perioadă de tranziție în care a început deja noul buget multianual al UE 2021-2027.  (…) Există o descentralizare în România, dar avem o descentralizare de la Bruxelles către capitalele naționale”, a afirmat Winkler. Conform acestuia, asistăm la descentralizarea la nivel național a utilizării fondurilor de politică regională, iar de la Bruxelles spre statele membre pentru cele aferente Politicii Agricole Comune (PAC).

Europarlamentarul a salutat decizia Parlamentului României de a transforma agențiile de dezvoltare regională în autorități de management pentru fondurile de dezvoltare regională din cadrul Politicii de coeziune. ”Această decizie înseamnă că, de exemplu, în cazul județului Hunedoara nu se va mai merge la București pentru aprobări, că nu se mai întocmesc programele la București, ci acestea se realizează în plan județean și se avizează la Timișoara”, a precizat Iuliu Winkler. Potrivit acestuia, transformarea ADR Vest în autoritate de management pentru județele Arad, Timiș, Caraș-Severin și Hunedoara va aduce cu sine, în primul rând, reducerea birocrației.  ”ADR Vest va gestiona, în următorii 7 ani, un fond de dezvoltare regională de 1 miliard de euro. Acești bani trebuie utilizați pentru proiectele celor patru județe componente ale Regiunii de Dezvoltare Vest, Arad, Timiș, Caraș-Severin și Hunedoara”, a subliniat deputatul european. El a mai spus că programele finanțate din fondurile de dezvoltare regională vor trebui să răspundă cu adevărat nevoilor reale ale acestor județe și ale comunităților lor. ”Este nevoie de pregătirea de proiecte care răspund nevoilor localităților. De multe ori au fost întocmite proiecte la programele care tocmai erau deschise. Gândirea primarilor mergea către posibilitățile care existau. Eu sper că această paradigmă se va inversa, adică ADR-urile vor întocmi proiecte în funcție de necesitățile autorităților locale, iar acest lucru va fi un mare avantaj”, a mai declarat Winkler. În opinia sa, această descentralizare va aduce rezultate bune dacă autoritățile publice locale și Consiliul județean Hunedoara vor face eforturi mai multe decât până acum de a avea un portofoliu de proiecte mature, pregătite pentru a fi depuse și implementate în următorii 7 ani.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *