În fiecare marți, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial. Seara, de la 21:15, participă la un podcast, tot pe Canal33, moderat de Alexandru Răducanu

Foto: Giganții pe umerii cărora stăm, un grup de oameni fragili

Cea mai cunoscută poză cu fizicieni, de la conferință Solvay (1927). O mâna de oameni pe care îi pui într-o clasă, dintre care 17 au primit premiul Nobel. Un grup de oameni fragili, ce ar fi putut fi puși la pământ de câțiva boxeri. Și totuși, unul care a pus bazele civilizației tehnologice, așa cum o știm azi. Stăm pe umerii giganților, așa cum spunea Newton. Fiecare dintre ei n-ar fi atras atenția dacă mergea singur pe stradă, pentru că nimeni nu vede mintea care construiește cosmosuri, ci doar hainele și mașină din care se da jos. Ce au avut toți în comun? Ambiție, inteligență și, dacă îmi permiteți, un sens că umanitatea are un rost, cel puțin acela de a descoperi lumea în care trăiește. Pe niciunul nu scrie țară din care vine, limba pe care o vorbesc cu părinții, pentru că toți vorbesc o limba comună și universală: matematica.

Aici e lista lor. În spate: Auguste Piccard, Émile Henriot, Paul Ehrenfest, Édouard Herzen, Théophile de Donder, Erwin Schrödinger, Jules-Émile Verschaffelt, Wolfgang Pauli, Werner Heisenberg, Ralph Howard Fowler, Léon Brillouin.
Rândul de mijloc: Peter Debye, Martin Knudsen, William Lawrence Bragg, Hendrik Anthony Kramers, Paul Dirac, Arthur Compton, Louis de Broglie, Max Born, Niels Bohr.
În față (pe scaune): Irving Langmuir, Max Planck, Marie Skłodowska Curie, Hendrik Lorentz, Albert Einstein, Paul Langevin, Charles-Eugène Guye, Charles Thomson Rees Wilson, Owen Willans Richardson. (Sursa: Cristian Presura)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Foto: Giganții pe umerii cărora stăm, un grup de oameni fragili”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *