Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Franța urmează să fie alungată și din Ciad. Rușii și chinezii așteaptă în umbră

Subiecte despre Ciad au fost abordate pe cristoiublog.ro și în trecut. Puteți vedea acest lucru aici: https://www.cristoiublog.ro/alegeri-prezidentiale-in-ciad-cine-va-decide-soarta-petrolului/ și aici: https://www.cristoiublog.ro/calm-si-ordine-in-ciad-la-trei-luni-de-la-moartea-lui-idriss-deby/. Ce s-a mai întâmplat între timp în Ciad? Ei bine, sute de persoane au manifestat sâmbătă, luând parte la un apel al opoziției împotriva juntei militare aflate la putere în Ciad. Însă, protestatarii scandează sloganuri împotriva Franței, pe care au acuzat-o că susține regimul. O frază mi-a atras în mod special atenția: „Dacă sunt atât de puternici (francezii), pot merge să facă război în Ucraina”. Iar oamenii din Ciad spun asta în timp ce flutură steaguri rusești.

Ce putem observa? Africanii sunt sătui de puterile imperialiste și coloniale ale trecutului. Doresc ceva nou. Doresc prezența Rusiei și Chinei pe continentul African. De ce? Deoarece sunt mai multe beneficii cu eurasiaticii (rușii) și cu asiaticii. Europenii au preferat doar să profite. Rușii și chinezii doresc și să investească. Și chiar fac aceste lucruri. După cum putem observa și pe https://saiia.org.za/ (The South African Institute of International Affairs), relațiile dintre Ciad și China s-au extins și s-au aprofundat de la reluarea legăturilor diplomatice, în august 2006. Legăturile tot mai strânse au fost susținute de operațiunile chinezești de dezvoltare petrolieră, ilustrate de proiectul rafinăriei Ronier. Acest lucru simbolizează ascensiunea Chinei în Ciad după ce administrația de la N’Djamena a renunțat la relațiile sale cu alte state, pentru realizarea proiectului de gazoduct Ciad-Camerun, finanțat de Banca Mondială. Investițiile în petrol par să joace un rol esențial în continuarea angajamentului Chinei în Ciad și să sporească potențialul de stimulare a creșterii economice, în ciuda constrângerilor severe și a provocărilor actuale.

Revenind la proteste, Junta promisese un dialog național incluziv, deschis opoziției și tuturor mișcărilor rebele armate care atacă guvernul de zeci de ani. Dar acest dialog a fost deja amânat de mai multe ori, iar acum este programat pentru data de 10 mai, cu șanse foarte mari să fie amânat din nou.

Deși este a cincea țară ca mărime de pe continent, Ciadul (o mare parte din nord se află în Sahara) are o densitate a populației de numai 8 persoane pe km pătrat. Cea mai mare parte a populației trăiește din agricultură. În sud se cultivă bumbac, iar în regiunea centrală se cresc vite. Ciadul a intrat în rândul țărilor producătoare de petrol în 2003, ceea ce a dat naștere la speranța că veniturile generate vor îmbunătăți situația economică a țării. Trebuie să rămânem atenți la felul în care China și Ciadul, pe post de actori statali pe Arena Internațională, depun eforturi pentru a-și extinde cooperarea bilaterală în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii, comerțul și investițiile. Extrem de interesant este că, în anul 2018, Xi Jinping a oferit toată asistența și bunăvoința Chinei în consolidarea eforturilor Ciadului de combatere a terorismului pentru a asigura stabilitatea. Factorii de decizie chinezi sunt orice, doar proști nu. Nu investesc unde nu „ciupesc”. Iar când ești prima putere a lumii, cel puțin din punctul meu de vedere, este clar că dorești „să picure” de oriunde și de peste tot, dacă nu poate „să curgă”. Mai bine o picătură de profit, decât zero profit. Statele sunt precum niște oameni de afaceri, iar statele cu o conducere defectuasă ajung colonii. China este un DJ, pune muzica, dar nu dansează. Aruncă zarurile, ca la alte jocuri, însă mută și pionii. Iar în viitorul apropiat China va da șah mat tuturor. În curând, nu va mai exista nici o mutare posibilă pentru a elimina atacul. Dar să nu uitați că Regele nu este niciodată capturat efectiv, deoarece jocul se termină atunci când regele este în poziția șah mat, jucătorul respectiv pierzând partida. China nu dorește să elimine, China dorește să aibă marionete, este mult mai ușor, ieftin și curat. Noi, românii, am avut o relație extrem de interesantă cu reprezentanții Chinei. Acum oare cum mai este? Și oare din cauza cui? Nicidecum datorită. Ca frază finală, nu uitați că Republica Populară Chineză este cel mai mare partener comercial al Africii, cu aproape 190 de miliarde de dolari în schimburi comerciale. Iar asta la nivel oficial. Imaginați-vă ce se petrece în spatele cortinei, când păpușarul își aranjează cu grijă păpușile și pregătește piesa. Doriți să fiți spectatori? Ori doar actori? Nu este mai bine să fiți păpușari?

YouTube player

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Franța urmează să fie alungată și din Ciad. Rușii și chinezii așteaptă în umbră”

  • Buna ziua,
    Ofensiva economica a Chinei pentru a prelua piata de desfacere din tarile din Africa se desfasoara in ultimii doi ani intr-o pefecta sinergie cu campania diplomatica, extrem de inteligent sustinuta de vizitele bilaterale la cel mai inalt nigvel dintre Turcia in tarile din nordul Africii – exact pe culoarul tarilor unde in mod absolut intmplator am fost informati deontologic bineinteles, ca se desfasurau miscarile de strada cunoscute ca fiind revolutii ale Primaverii Arabe, exact cu totul intamplator in zona din fostele colonii traditionale al Frantei.
    Iar ceea ce ma mira, sau ma surpinde subtilitatea jocului de la Ankara, unde autoritatile locale duc o lupta vizibila, pe fata cu marfurile care vin din China, unde sub pretextul legal al luptei impotriva produselor fara licenta duc un adevarat razboi, ceea ce aduce prejudicii directe importatorilor si producatorilor chinezi, dar asta este viata.
    Insa nu numai pe uscat au loc aceste lupte de culise pentru preluarea controlului Africii, inclusiv pe apa in goana dupa extragerea petrolului si gazelor naturale din India, unde iarasi Franta a fost efectiv scoasa din orice ecuatie, astfel incat gigantulul chinez China Petroleum Company a reusit in urma cu aproximativ 4 ani sa determine Guvernul Indiei sa rezilieze contractele de exploatare a resurselor continentale din Oceanul Inidian, zona vestica unde drept de exploatare il detinea gigantul francez TOTAL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *