Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Gabriel Garcia Marquez a scris și despre Europa de Est!

Spre Ion Neculce. Lectura Publicisticii lui Sadoveanu mă îndeamnă să-l recitesc pe Ion Neculce. Paginile din cronicar pe care le dă scriitorul în volumul 19 Publicistică surprind o Moldovă la cheremul țărilor din jur. Oricum, din Sadoveanu înțeleg că Fanarioții n-au fost atît de răi cum s-a scris chiar de către Neculce. Interesantă se dovedește la Sadoveanu credința că Turcii n-au încercat să ne distrugă ființa națională, cum au vrut, de exemplu, rușii. O credință dezvăluită înainte de 23 august 1944. Că după 23 august 1944…

*

Surpriză. De la Cărturărești, ajuns din nevoia de a rupe ritmul statului în casă, cumpăr, nițel surprins că există așa ceva, volumul lui Gabriel Garcia Marquez, Călătorind prin Europa de Est. Prozatorul a fost pe post de reporter între 1955 și 1957 în Europa de Est. Acasă, citesc primele pagini, cele despre cum a trecut Marquez Cortina de fier. Se vede imediat geniul de reporter al scriitorului. Acolo unde te-ai aștepta să dai peste un pamflet anticomunist, Marquez plasează un umor nebun, rozînd atît din propaganda comunistă, cît și din cea anticomunistă.

Da, marele scriitor din Caraibe a fost şi în Europa de Est (RDG, Ungaria, URSS, Cehoslovacia; nu s-a aventurat în România) între 1955 şi 1957. Graţie talentului dovedit de Tudora Șandru-Mehedinți și osîrdiei asumate de RAO, în Călătorind prin Europa de Est, cititorul român se întîlneşte cu un fenomen unic:
Reacţia unui ziarist din Caraibe la realităţile din Est, fie ele şi comuniste.

Titlurile unor capitole spun multe despre noutatea privirii lui Gabriel Garcia Marquez asupra unei lumi banalizate prin propagandă pro și contra comunistă:
„Cortina de fier” este o scîndură vopsită în roșu și alb, URSS – 22.400.000 de kilometri pătrați fără o singură reclamă la Coca Cola, Moscova – satul cel mai mare din lume.

*

Un moment trecut sub tăcere. Cu cercetarea despre Vizita lui Nicodim la Moscova din 1946 ajung la implicarea premierului Petru Groza în restaurarea Bisericii Sfîntul Nicolae din Scheia Brașovului. Reportajele despre Sfințire dezvăluie prezența premierului la ceremonie în cadrul campaniei electorale. Momentul e crucial pentru a demonstra atenția deosebită acordată de PCR, în campania electorală, Bisericii Ortodoxe Române, deși aceasta fusese una dintre armele propagandistice ale Războiului Sfînt. Dacă trebuia cineva judecat pentru colaboraționism acel cineva nu putea fi decît Nicodim, Patriarhul României. Scrupulos cum sînt, caut pe Internet date despre momentul noiembrie 1946. Culmea, nu găsesc nimic. Sfințirea, refacerea Bisericii sînt trecute sub tăcere. Vag, se vorbește despre refacerea dintre 1940-1946. Se dă la un moment dat și o placă memorială, consemnată ca fiind scrisă în 1946. E incredibil cum un fapt istoric important e trecut sub tăcere după 1989 din aceeași blestemată nevoie de rescriere a trecutului în interesul prezentului.

Ajuns acasă mă grăbesc să caut în raftul cu volume de Religie. Nimic, nimic… Un volum găsit cu greu – George Enache despre Relația dintre BOR și Comunism, culegere de studii – nu conține nici o referire la politica PCR față de BOR în anii 1944-1946. Descopăr în primul studiu rînduri întîlnite pe Internet despre cum o făcea Nicodim pe disidentul în timpul călătoriei la Moscova.

Dau în schimb peste volumul Reconstrucția României, cuprinzînd discursuri și interviuri de ale lui Petru Groza în perioada 1944-1946. Pe lîngă preocuparea sa pentru ARLUS, confirmîndu-mi credința că Asociația era de maxim interes guvernamental, surprind în volum o idee călăuzitoare în privința vizitei lui Nicodim:

URSS se arată amabilă față de noi chiar dacă noi i-am făcut atîta rău. Primirea de excepție făcută lui Nicodim capătă astfel și sensuri geopolitice. Deși BOR a fost în prima linie a Războiului sfînt, Moscova nu ține cont de asta. De aici insistența patriarhului, la întoarcere, pe primirea voievodală de care s-a bucurat în URSS. E limpede că în contextul tulbure geopolitic al anului 1946 Moscova își pune în relația cu noi mănuși date prin dulceață.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

6 comentarii pentru articolul „Gabriel Garcia Marquez a scris și despre Europa de Est!”

  • Majoritatea aricolelor dvs.au radacinile in trecut. Nu am sa comentez la articol, dar mi s-au aprins lampitzele de la „radacinile” trecutului. Am vazut recent filmul „Mrs. Harris Goes to Paris”.Un film usor, placut,fara personaje care-si varsa matzele, asa cum se intimpla in marea majoritate a filmelor facute in ziua de azi. Se pare ca Hollywood-ul e plin de „profesionisti” noi, probabil tineri care isi imagineaza ca a arata explicit um vomiti in capul cuiva e artistic sau distractiv…ma rog, generatii de…talimbi…needucati si probabil facuti cind parintii lor erau beti sau drogati…altfel nu-mi explic gindirea noilor generatii…poate lipsa de educatie e si ea un factor cheie, nu? Ma rog. Ce mi-a atras atentia in film? Cind Mrs. Harris ajunge in Paris, strazile Parisului erau pline de gunoaie, practic navigai printre ele sau calcai drept in ele. Cica era o greva a gunoierilor…Imaginile astea mi-au amitit imediat de gunoaiele din Sectorul 1 al Bucurestiului din ziua de azi, uitati aici un link: https://evz.ro/imagini-de-nedescris-cu-gunoaiele-din-sectorul-1-marcel-ciolacu-clotilde-armand-m-a-provocat-la-o-plimbare-prin-bucuresti-foto.html
    De asemenea, uitati aici alt articol cu o poza care arata haosul din zilele noastre, in Franta(culmea nu?), cu gunoiul imprastiat in mijlocul strazii, de vina fiind…protestele referitoare la reforma pensiilor pe care o forteaza nea Macrou…
    Ce vreu sa spun…nu am avut niciodata dubii, acum parerea imi e sustinuta de „dovezi” ca sa zic asa, ca „strainul” e imputit …si la propriu si la figurat.Coana frantzuzoaica aleasa primar la sectorul 1 si care a facut varza tot ce-a atins in sectorul asta, e obisnuita in mizerie. La ea in Franta gunoiu’ e la ordinea zilei imprastiat pe strazi fie ca-i vreun protest sau nu, sobolanii in Paris sint o realitate cu „radacini” in trecut. Coana nu stie altfel, e confortabila in mizerie. Amintirile mele din trecut despre Bucuresti sint cam asa: prin anii’60 si ’70 strazile se curatau in fiecare primavara. Curatenia era mentinuta pe toata perioada „calda”. Erau niste camioane cu perii si apa, udau strazile si le curatau. Cei de la ingrijirea spatiului verde plantau flori in parcuri si pe marginea strazilor. In sectorul 3 imi amintesc de parca a fost ieri, dupa ce au construit parcul pt copii „Titanii din Titan”, bulevardul principal care incepea de la Piata Salajan si pina la linia de tramvai care ducea spre patinoarul 23 August, benzile pt masini erau separate de un spatiu verde. Vedeai trandafiri(majoritatea roz) de la Salajan si pina la linia de tramvai spre patinoar. Pe marginea trotoarelor s-au plantat tei,cit vedeai cu ochii.Bucurestiul a fost intotdeuna aglomerat si poluat, dar curatind strazile in felul asta aerul pe care-l respiram se mentinea mai „curat” ca sa zic asa (in comparatie cu ce respiri azi). Era o placere sa merg in Cismigiu,Herastrau si Parcul Carol. Nu zic ca erau nemaipomenite, dar zonele intretinute erau frumoase si curate, multe flori plantate si atmosfera calda,relaxanta. De ce pe vremea aia se putea iar azi totul mi se pare asa de mizerabil? Va mai pun un link, cineva a postat multe poze din trecut (cinematografe din Bucuresti – e inclusiv un clip cu Jean Marais si Florin Piersic in 1961).Daca aveti timp sa va uitati la citeva, cei care isi mai amintesc lucruri din trecut, vor fi capabili sa faca o comparatie cu dezastrul din zilele noastre. Nu vreau sa traiesc in trecut, dar nu-mi place prezentul deloc. Era mai multa liniste si pace si …bunatate as zice pe vremea cind strainul nu-si baga nasu’ unde nu-i fierbe oala. Azi toti vor sa ne dea sfaturi, sa ne faca ei bine cu orice pret fie ca vrei sau nu vrei, strainii transforma in cenusa tot ce ating, da’ o fac pe banul si spinarea cetateanului roman (considerat imatur si fraier, deci bun de muls).
    Poate gasisti in arhiva dvs.personala ceva informatii despre Bucurestiul de altadata in comparatie cu Bucurestiul de azi sufocat de cladiri construite dupa ureche, masini parcate te miri unde, troatoare reduse sau eliminate ca sa se faca loc masinilor, borduri aiurea facute oeste tot, garduri fara sens, locurile de joaca pt copii pline de mucuri de la tigari si seminte…pardon „bomboane agricole”…curtile scolilor care azi sint mai mult asfalt si gard, nu prea mai vezi iarba si pomi in unele locuri…Iar despre sectorul 1 ce sa mai zic? Cum a rezistat o imputita (la propriu si la figurat) in functia de primar, e peste puterea mea de intelegere si acceptare. Asta trebuia trimisa la ea acasa demult…
    Aia e.

  • “Turcii n-au încercat să ne distrugă ființa națională, cum au vrut, de exemplu, rușii”.
    Adevarat , rusilor insa ar trebui sa-I adaugam pe catolici :
    -papa Inocentiu III expune pe noncatolici dreptului de prada al oricui
    -Ludovic cel Mare conditioneaza statutul nobiliar de apartenenta la catolicism,
    -Tot in epoca se dorea catolicizarea varfurilor romanesti atat in Moldova , cat si in Tara Romaneasca . Noroc cu turcii care prin prezenta lor in zona au temperat zelul catolic atat al ungurilor cat si al polonezilor.
    -Crearea Greco catolicismului de catre austrieci , menit sa fragmenteze masa romaneasca si sa aiba o contrapondere la nobilimea ungureasca in Transilvania .

  • D-le Cristoiu nu puteti sa-l dati in judecata pe imbecilul asta ce-si varsa laturile si impotriva d-voastra pe forum la Cotidianul? Postare aparuta astazi la editorialul lui Nistorescu. „Charlie spune:
    22 MARTIE 2023 LA 11:32
    Molipsita de Nistorescu E Popa arata cine e de fapt, un pseudocomentator de „dreapta”, semanand mai mult cu core/Core/Asta e
    decat cu un veritabil OM DE DREAPTA…”Confuzia constienta” comisa in privinta Cristoiului, cica „literatura rusa”, cand OMUL PRESEDINTILOR POST-LOVITURA DE STAT KGB/GRU/Comintern a studiat in biblioteci „literatura bolsevica”, e ilustrativa, aceasta postaca „umanizandu-l”…Pt ca repet, Cristoiul a legitimat majoritatea crimelor sistemului avand ca varf de lance presedintii, direct si prin ocolirea lor…Ce alta DOVADA mai vor „apolo-getii” Cristoiului decat ca asa „ilustru” cum il considera A FOST POSIBILA TRECEREA a 34 de ani DE CATASTROFE INLANTUITE asupra Romaniei? Fostul BASOID VERVENT devenise brusc, din 2013, un campion al „criticilor de suprafata” si un ADULATOR al Alogenului Secu-i care nu a fost capabil, mai precis nu a binevoit SA DEMASTE DIVERSIUNILE din 2009 pana-n 2014, cu accent pe intervalul 2012-2014! A fost un activ sustinator al lui Ghitza impreuna cu Andronicul pt a-l delimita de basoid si astfel a-l scoate pe COMINTERNISTUL de familie Del Ponte basma curata, adica un „pisoi credibil”, nu un om al Basoiului…Flitul cu „criticarea ‘regimului actual si al UE, NATO si SUA’ care NU AR INSEMNA PUTINISM” ii apartine si e de un grobianism infernal, naivii care si l-au insusit facandu-se de ras! Pt ca una e sa critici pretinse culpe ale Lumii LIBERE si alta SA NU CONDAMNI CRIMELE CONTRA UMANITATII ale Rasputinului care AU PUS CRUCE PACII si STABILITATII MONDIALE…Una e sa critici ORICAT DE TARZIU, MERITAT, REGIMUL STALINIST din Romania, ce PERSISTA din 1989 si alta sa-l condamni pt alinierea la Lumea LIBERA, un merit duplicitar pe care de altfel Cristoiul il stie…Oare s-a rasturnat Lumea cu josul in sus, democratii occidentali devenind „neomarxisti”/NOI MARXISTI, iar BOLSEVICII KGBisti au devenit „democrati” pornind o AGRESIUNE MISELEASCA asupra unui STAT SUVERAN in CENTRUL Europei?”

  • Aceasta propaganda desantata impotriva Adevarului dusa de media occidentala si deci si inclusiv si-n Romania are menirea de a atrage cetatenii de parte acestor minciuni ca-n momentul cand Occidentul se hotaraste sa atace Rusia, opinia publica occidentala sa fie de acord cu aceasta decizie. Si tocmai acesta-i motivul pentru care sunt vanati toti formatorii de opinie care nu pun botul la minciunile editate zi de zi de propaganda mincinoasa.

  • Dumnezeu să vă dea ani buni înainte ,domnule Cristoiu ! Aveți un cens civic și intelectual pronunțat ,de aceea posteritatea va va citi și lua în considerație .
    Mulțumim de tot ce faceți ,chiar daca unele lucruri ,personal ,mă exasperează.
    Sunteți loial cu noi și cu dumneavostra .
    Sănătate multa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *