Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Gabriela Firea: Noi, primarii marilor orașe, n-am fost consultați în legătură cu măsurile de revenire la viață normală după 15 mai 2020

Din cîte de vede, dialogurile angajate de mine de mine pînă acum la cristoiuTv cu politicieni de marcă ai prezentului fac parte din ceea ce aș numi interviuri de personalitate. Subiectul principal rămîne Criza Coronavirus. Pe parcursul unei ore de taifas, profit însă de faptul c-am pus mîna pe persoana sau personalitatea respectivă și o descos în legătură cu amănunte care mi-au stîrnit curiozitatea. Ca, de exemplu, în cazul Gabrielei Firea, dacă poartă cruciuliță la gît pentru că-i credincioasă sau din motive electorale. De la Traian Băsescu am vrut să aflu cum îl protejează cei de la SPP în aceste vremuri respectînd distanțarea socială.

Gabrielei Firea nu i-am luat niciodată pînă acum un interviu de personalitate. Au fost cîteva interviuri în campania electorală din 2016, dar din cîte-mi amintesc am discutat doar despre programul ei de candidat și în plus a fost însoțită de Liviu Dragnea. Și cam atît. Lucru explicabil, dacă ne gîndim că Gabriela Firea a fost pînă nu demult jurnalistă și nu una oarecare, ci o jurnalistă vedetă a presei noastre. Prin urmare ea lua și nu dădea interviuri. Abia joi, 23 aprilie 2020, a avut loc mult așteptatul de mine interviu de personalitate cu Gabriela Firea. A fost din punctul meu de vedere un interviu reușit. Gabriela Firea a intrat în joc și a evitat clișeele de partid și de stat la care apelează deseori politicienii noștri cînd se trezesc în fața camerelor de luat vederi.

Ne așteptăm la o creștere a numărului de persoane care s-au contaminat în timpul Paștelui

Ion Cristoiu: Purtați o cruciuliță, acasă am înțeles că aveți icoane chiar sînteți credincioasă sau e o chestie electorală?
Gabriela Firea: Ei, electorală! Purtam și cînd eram în presă și atunci nu cuceream vreun vot, eventual audiență, mă luptam pentru audiență. Din copilărie, părinții mei fiind persoane credincioase, eu am stat cîțiva ani la bunica dinspre mamă, anii terminali, fiind patru copiii la părinți și într-un apartament de 2 camere, am rugat părinții să mă lase să locuiesc cu bunica, pentru a avea spațiu puțin mai mare, să fie mai multă liniște să pot învăța în clasa a VIII-a pentru a trece în clasa a IX-a la liceu. Bunica, de asemenea, Dumnezeu s-o odihnească, o persoană foarte credincioasă și de atunci am – să spunem – această preocupare. Mergeam cu ea la biserică, țineam posturi, vedeam icoane foarte frumoase din zona Moldovei, mergeam cu ea la mănăstirile din zona Moldovei și acum ar fi prea tîrziu să… și nici nu ar fi normal să mă ascund pentru că nu aș mai fi eu. Cu bune și cu rele, pentru că toți avem și bune și rele, aceasta sînt eu, pînă la urmă.

Ion Cristoiu: Am văzut astăzi o reacție a dumneavoastră la posibilitatea redeschiderii școlilor și grădinițelor pe 15 mai, era o reacție de respingere, cum vă argumentați?
Gabriela Firea: Decizia care va fi luată sper să țină seama de toți factorii. Și de ceea ce spun asociațiile de părinți, și asociațiile de elevi, și societatea civilă, în general, dar foarte important ce spun specialiștii. În mod evident, în trei săptămîni nu ne așteptăm la miracole. Ce se poate întîmpla în trei săptămîni? Nu dispare Coronavirusul de tip 9, nu se poate inventa în trei săptămîni sau finaliza descoperirea unui vaccin, practic evoluții semnificative nu vor fi în trei săptămîni, oricum nu în bine. Ne așteptăm, eventual, puțin în rău pentru că trebuie să recunoaștem faptul că în zilele de Paște cei mai mulți oameni au înțeles să petreacă zilele de sărbătoare doar strict în familia de bază, dar altele, alte familii, nu au înțeles, și-au făcut vizite, s-au întîlnit în apartamente, în curți, în case și ne așteptăm la o creștere a numărului de persoane care s-au contaminat în timpul Paștelui și asta vom afla cam peste o săptămînă, pentru că există și această perioadă de incubație de o săptămînă, două, prin urmare nu se pot întîmpla miracole în trei săptămîni. Va fi oarecum situația din acest moment, ba chiar ușor agravată. Și este un foarte mare pericol să reîncepi studiile, să deschizi grădinițe, școli, copiii vor merge, cu siguranță, sînt dornici, nu credeam să ajung în momentul în care copiii să-și dorească să meargă la școală pentru că s-au plictisit. Am și eu doi copii mici, grupa mare și clasa I, s-au plictisit oricît de multe activități încercăm noi să le creăm. Și vorbesc, de asemenea, cu colegi, cu prieteni și la fel îmi spun, copiii s-au plictisit, vor la școală. Dar ei se pot contamina foarte simplu. În afară de elevii din anii mari, ceilalți nu au cum să păstreze distanțarea socială, masca peste nas, peste gură, să stea doar trei la distanță de doi metri într-un grup restrîns. E practic, imposibil, de aceea sînt copii, pentru că sînt realmente foarte activi, dornici să se împrietenească, să socializeze. Deci orice măsură s-ar da la nivel teoretic, ea practic pică la testul realități, tot ceea ce se poate fundamenta la nivel de teorie. Și sper să se țină cont, la momentul luării deciziei, din cîte am înțeles după 15 mai se dorește o reîntoarcere la normalitate în mod treptat, această normalitate cred că trebuie să conțină în mod special domeniul economic, care are nevoie de repornire dar nu școlile, să nu includă domeniul educativ. Aici se pot găsi maniere tehnice moderne pentru încheierea anului școlar și pentru examinare, tocmai pentru a nu fi un risc foarte mare de contaminare a cadrelor din domeniul învățămîntului și de asemenea a părinților și a bunicilor copiilor care pot să devină pacienți foarte rapid prin redeschiderea școlilor.

Să se încheie anul pe baza notele și mediilor anterioare Crizei

Ion Cristoiu: Deci dumneavoastră susțineți și domnul Victor Ponta, în interviul de ieri, spunea că nu ar fi de acord să se repete anul, deci sînteți de acord să se încheie chiar dacă nu se redeschid școlile pînă la vacanță?
Gabriela Firea: Categoric. Să se încheie anul pe baza notele și mediilor anterioare, pentru că, haideți să fim cît se poate de concreți și să ne aducem și noi aminte de perioada școlii nu cred că sînt salturi foarte mari în minus sau în plus în cazul unui elev. Cei care au fost de obicei de 9, 10 așa vor fi în continuare chiar și în această perioadă de suspendare a cursurilor, sînt convinsă că au citit, au învățat, au studiat de unii singuri, cu ajutorul profesorilor, on line, video, toate aplicațiile care au fost lansate au putut fi folosite în special în zona urbană. În zona rurală mai dificil cu învățămîntul la distanță, on line. Iar un elev care de regulă nu prea era interesat de școală nu cred că poate spune cineva că deodată, brusc, l-a lovit dorința de carte și ar fi obținut, în cazul prezentării la un examen, nu 5, 6 ci 9, 10. E imposibil să fie astfel de salturi, repet, în plus sau în minus. Și de aceea și eu spun că anul nu ar trebui să fie repetat, ci pur și simplu ar trebui să fie încheiat pe baza notele anterioare, și a istoricului fiecărui elev în parte. Pentru că are fiecare un istoric, cu fiecare profesor în parte, la fiecare materie. Unii sînt mai buni la matematică, alții sînt mai buni la limba română, la limbi străine, la geografie, la biologie. Profesorul de la catedră, de la clasă, cam știe nivelul elevilor pe care îi are. Și, repet, se poate realiza o medie a ultimelor, să spunem ani, a ultimelor semestre, a ultimelor săptămîni pentru a fi o notă corectă, să nu-l dezavantajeze nici pe elev și nici să nu fie un fel de notă inventată, nici cu acest lucru nu aș fi de acord.

Ion Cristoiu: Să recapitulăm, că chiar era o știre, deci dumneavoastră propuneți să se încheie anul școlar pe baza acestor cursuri online și notele… cînd s-a întrerupt școala? În martie.
Gabriela Firea: Sigur că da, la începutul lui martie.
Ion Cristoiu: Pînă atunci, că nu pricep, n-am copiii și nici nepoți, pînă acum nu s-a dat nici o notă, dumneavoastră știți mai bine.
Gabriela Firea: După cunoștințele mele au existat multe școli care s-au organizat pentru învățămîntul la distanță, on line, în special în mediul urban și profesorii și-au notat evoluția elevilor, probabil la acele notițe care pot fi transformate în calificative sau note.
Ion Cristoiu: Dumneavoastră spuneți că nota finală e…
Gabriela Firea: Unde nu au fost astfel de interacțiuni între profesor și elev, în mediul rural, spre exemplu, sau în orașele mai mici, unde nu a existat posibilitatea tehnică, se poate încheia anul, în opinia mea, avînd în vedere istoricul fiecărui elev. Notele obținute la fiecare materie în săptămînile și lunile anterioare. Din septembrie pînă la debutul stării de urgență, pînă în martie.

Ion Cristoiu: Am insistat însă ca acum descopăr ca ziarist iată o realitate aceasta a elevilor, care n-a fost tratată de presă. Chiar s-a creat o realitate ieșită din comun în această perioadă.
Gabriela Firea: Așa este, să știți. Și desen, și ora de desen se poate face on line. Profesorul explică ceea ce trebuie să fie exprimat și efectul reprezintă, își pune creativitatea la încercare, iar matematica și limba română vă spun sincer orele se fac aproape ca și cum ar fi cu prezență fizică în clasă. Se repetă împreună noțiuni, se scriu teme, se fotografiază, se trimit învățătorului, se corectează greșelile, se poate, se poate cu străduință, cu implicare din partea tuturor se poate. Foarte rău este că acolo unde nu există internetul și unde nu există posibilitatea unui laptop sau unui telefon smartphone, cred că este foarte greu, în special în mediul rural. Deși telefoane acum are aproape toată lumea, dar sînt mulți copiii care nu pot beneficia totuși de cursuri on line.

Ion Cristoiu: A fost un moment cînd ministrul social-democrat al Educației, doamna Andronescu a propus ca fiecare elev să primească o tabletă pe gratis. Credeți că după experiența asta ar trebui ca statul să dea fiecărui elev, indiferent din ce mediu e, cîte o tabletă?
Gabriela Firea: Obligatoriu și vă spun și din proprie experiență, ne-am dus spre exemplu în Vinerea Mare la căminele de copii din București unde sînt aproape 500 de copiii, ori abandonați de părinți total sau parțial, și care nu aveau posibilitatea să intre on line pentru procesul educativ pe iPad sau laptop și Primăria Capitalei prin ProEdus, am avut și o donație, un proiect, de asemenea, am putut să le punem la dispoziție cîte un iPad. Nu vă spun ce s-au bucurat și nu vă spun ce încercau să ne asigure că n-or să stea numai pe jocuri, știți cum se spune. Le vor folosi. Da, le vor folosi acele plăcuțe electronice pentru a intra on line cu profesori, cu ceilalți să studieze și bineînțeles, într-o pauză, ca orice copil, sau seara să se poată recrea jucîndu-se. Nu putem să le interzicem total. Totul este să nu fie folosit un iPad doar a sta pe Tik-Tok sau pe o altă aplicație în care doar să cînte sau să danseze și eventual să învețe niște cuvinte nu tocmai potrivite pentru o anumită vîrstă.

Programul meu de primar e aproape ca și în perioada normală

Ion Cristoiu: Cum arată o zi în perioada de criză din viața dumneavoastră ca primar. Adică cum veniți, unde vă duceți, respectați programul.
Gabriela Firea: În primul rînd merg la Administrația Spitalelor și Serviciilor.
Ion Cristoiu: Veniți la ce oră la serviciu?
Gabriela Firea: Sînt zile în care vin foarte de dimineață, sînt zile în care merg întîi pe teren și vin după-amiază, diferite zile. Dar în orice caz programul este aproape ca și în perioada normală pentru că primăriile nu au cum să se închidă. Dimpotrivă, în această perioadă trebuie să activăm și mai mult, carantina este asigurată de primării, persoanele în izolare, de asemenea sînt îngrijite de către primării, iar în țară consilii județene și primării, dotările în spitale se fac tot de către primării, cele care sînt în administrarea primăriilor și de asemenea foarte multe activități trebuiesc acoperite. Singura diferență este aceea că un număr mare de colegi lucrează de acasă. La fiecare direcție sînt prin rotație cîțiva colegi, pentru a asigura o continuitate, dar care să vă dau un exemplu: într-o direcție în care lucrau, pînă la izbucnirea pandemiei 80 de persoane, acum lucrează zilnic 10 persoane, nu se mai permite activitatea multor colegi într-un singur birou. Cîte un singur coleg în birou cu mască, mănuși, dezinfectant ș.a.m.a.d. Se lucrează foarte mult și online. Se primesc sesizări, petiții, solicitări la toate direcțiile, se preiau și se lucrează. Mă refer la cetățeni, cei care ne scriu, pentru diferite tipuri de activități. Aceasta este diferența majoră. Iar ședințele se desfășoară spre exemplu, dacă pînă acum într-o sală mult mai mare de ședințe, cu mai multe scaune și o masă lungă veneau 40 de persoane, acum în aceeași sală, de 40 de persoane ca și capacitate primim 8 persoane, mai mult nu. 7-8 persoane și stau la distanță cu două scaune să spunem între el, cu măști, mănuși ș.a.m.d., dar în rest activitatea trebuie să continue. O primărie nu se poate închide pentru că sînt foarte multe tipuri de proiecte care necesită și prezența fizică.

Ion Cristoiu: În Starea de urgență cîte din prerogative v-au fost luate la nivel central? Din prerogativele care le aveați dumneavoastră la administrația primăriei?
Gabriela Firea: Conducerea Poliției Capitalei a Municipiului București este acum asigurată de către Poliția Capitalei din cadrul Ministerului de Interne. Dar vreau să vă spun sincer, în afară de cîteva momente politice foarte urîte din acești 4 ani de mandat nu am avut nici un fel de probleme în a colabora.
Ion Cristoiu: Mă refer la partea de urgență?
Gabriela Firea: Poliția Capitalei trecută în subordinea Ministerului de Interne.
Ion Cristoiu: Spitale v-au luat?
Gabriela Firea: Deocamdată noi sîntem cei care am dotat toate cele 19 spitale, adică Primăria Capitalei prin ASSMB a făcut toate achizițiile pentru spitale. Atît în ceea ce privește aparatele de testare, cît și în ceea ce privește asigurarea testelor pentru medici, pentru pacienți, de asemenea materiale de protecție, dezinfectanți ș.a.m.d. Deci obligațiile ne-au rămas, ca să spun așa. Din Ordonanțele Militare am înțeles că: dacă un manager, să spunem, din administrarea Primăriei deranjează pe cineva de la ministerul Sănătății, cum a deranjat domnul Cercel, de exemplu, poate fi demis fără consultarea acelui cu care are contract, adică primarul. Managerii de spital care sînt administrate de către primărie au contracte semnate de către primarul general. După Ordonanța Militară aceștia, dacă supără pe cineva, repet, pot fi schimbați de către ministerul Sănătății, nu de primarul cu care are contract.

Ion Cristoiu: La Spitalul Universitar Adriana Nica avea cu dumneavoastră contract?
Gabriela Firea: Nu, nu cu ministerul Sănătății, fiind un spital al Ministerului Sănătății, nu al Primăriei.

Ion Cristoiu: Peste tot în lumea civilizată primarii din marile orașe al Parisului, al Berlinului, iată și guvernatorul New York-ului aproape că sînt consultați în permanență de puterea centrală. Dumneavoastră, de exemplu, ați fost consultată pentru revenirea după 15 mai, v-a cerut cineva niște puncte de vedere? Guvernul? Președintele? Că totuși, pînă la urmă dumneavoastră veți administra în București revenirea după 15 mai.
Gabriela Firea: Din păcate noi sîntem așa cu o democrație – cum se spunea – cu originalitate. Și probabil și apropierea alegerilor îi determină pe unii actori politici să gîndească în cheie politică și electorală, în continuare, și să nu țină cont de faptul că în vremuri grele, și noi sîntem acum într-un război, oamenii trebuie să colaboreze, toți oamenii politici indiferent de culoare, pentru că cetățenii așteaptă de la noi soluții, rezultate. E normal să te consulți și să ții cont de părerea celui căruia îi vei spune ce să facă de a doua zi. Exact cum spuneați dumneavoastră dacă ministerele decid ceva și dau primarilor o competență care nu e facultativă, ci obligatorie, e normal să afle și punctul de vedere pentru că e clar că ei cunosc realitatea de la firul ierbii, cum se spune. Nu, n-am fost consultați nici eu, nici primarii de sectoare și nici primarii din țară, eu mai țin legătura cu primarii din țară, nimeni nu a fost întrebat, în afara faptului că ni s-au anunțat sarcini la nivel central și, la un moment dat, chiar se făceau tot felul de critici, tot de la nivel central, din păcate nu există acest tip de colaborare.

La ora actuală toate șantierele din Capitală sînt redeschise

Ion Cristoiu: Cum ar suna propunerile dumneavoastră? Patru-cinci propuneri pentru după 15 mai la nivelul Bucureștiului. Adică la ce să se dea drumul, cum să se dea drumul.
Gabriela Firea: Sînt foarte importante întîlnirile în perioada următoare, e adevărat cu respectarea tuturor restricțiilor de igienă și de distanțare cu asociațiile oamenilor de afaceri, cu patronatele și guvernul, împreună cu administrația locală și aceste structuri asociative să repornească motoarele economice măcar acolo unde se va putea, chiar dacă nu în toate domeniile va fi posibil, cu respectarea unor reguli. Și vă dau și un exemplu: la momentul declanșării stării de urgență noi am oprit inclusiv șantierele din Capitală pentru că veneau foarte multe persoane în acea perioadă, în acele zile din Italia, Spania, Germania, Marea Britanie, români din diaspora, aveam informații de la polițiile locale că se duc în județele limitrofe, nu păstrează izolarea, se întîlnesc cu prietenii, cu vecinii, ies pe șosea, cum se spune, ies și pe uliță, mai sînt și sate în jurul nostru și pe urmă acei muncitori veneau în București, posibil contaminați, fără simptome. La rîndul lor, cînd ajungeau pe șantiere venea ora prînzului, se duceau la alimentara, își cumpărau mîncare, își cumpărau apă, intrau poate și într-o farmacie, deci circulau. Un pericol foarte mare de a-i îmbolnăvi pe ceilalți colegi și pe bucureșteni, și-am sistat toate șantierele. După ce, să spunem, am constat că cetățenii au înțeles mesajul autorităților, sau au înțeles în mare parte, nu în totalitate și s-a început într-adevăr ca cei mai mulți să poarte mască, să aibă mănuși, să se dezinfecteze, igienă personală ș.a.m.d. și distanțare am repornit activitatea pe toate șantierele din Capitală dar cu implementarea unor reguli foarte stricte. De exemplu pentru a nu mai circula prin cartierele unde sînt aceste obiective de investiții în infrastructură să aibă mîncare de acasă sau firma, societatea privată sau dacă este o companie a Primăriei să le asigure masa. Deci astfel am limitat foarte mult circulația. Să se asigure tuturor lucrătorilor de pe șantiere măști de protecție, mănuși, dezinfectanți. Deci am scris un set de reguli, i-am invitat pe toți managerii acestor companii, multe sînt private, și pe cei care reprezentau companiile municipiului și le-am spus acesta este setul de reguli, trebuie să-l respectați și doar în aceste condiții repornim șantierele. Au înțeles, au semnat și așa se întîmplă acum. Cred că așa ar trebui să se procedeze…
Ion Cristoiu: Deci la ora actuală toate șantierele sînt în activitate.
Gabriela Firea: Le-am redeschis. Pentru că vremea este bună, este o vreme bună și pentru construcții este o vreme de care trebuie să profităm și să încheiem lucrările. La diferite pasaje, supra-lărgim.

Ion Cristoiu: Deci printre măsuri să spunem continuarea muncii pe șantiere de construcții. Din ce-ați spus dumneavoastră școlile și grădinițele nu, facem on line. Trei: ce facem cu transportul în comun? Cum vedeți dumneavoastră? Se dă drumul treptat, se dă drumul chiar de dimineață?
Gabriela Firea: Am redus cu 40% parcul auto al STB, de regulă ziua autobuzele merg, de cele mai multe ori, aproape goale, sînt, am primit informații și am verificat și eu, sînt doar cîteva linii dimineața care se aglomerează, în special din zona județului Ilfov, pentru că noi asigurăm acum prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transportul Public în Comun București-Ilfov, înființată în mandatul meu, transportul public și pentru județul Ilfov și sînt cîteva linii care sînt mai aglomerate și am transmis conducerii STB și acestui alt tip de transport să suplimenteze în zonele unde se aglomerează dimineața, tocmai pentru a păstra distanțarea socială. În rest autobuzele circulă de cele mai multe ori…
Ion Cristoiu: Nu, nu mă refer la măsuri. Deci toată lumea se gîndește cum va arăta viața în București după 15 mai. Sigur că n-ați fost încă consultată, dar uite vă consult eu. Deci să spunem propuneri, printre măsuri anume șantierele rămîn deschise.
Gabriela Firea: Cu măsurile luate.

Ion Cristoiu: După dumneavoastră, școlile și grădinițele nu. Trei ce facem de pe 15 mai dimineața cu transportul în comun? Revenim la mod normal? Revenim treptat.
Gabriela Firea: O revenire treptată și sînt întru totul de acord, țin să menționez, cu proiectul lansat de președintele Pro România, domnul Victor Ponta, acela ca statul să fie cel care asigură măștile de protecție pentru cetățeni, pentru că este simplu să spui toată lumea să poarte mască, este mai complicat cu procurarea acesteia: de unde să iei și la ce preț. Pentru unii este o problemă suma foarte mare, pentru alții, sau aproape pentru toată lumea de unde să procure avînd în vedere faptul că toată lumea va trebui să achiziționeze, nu doar instituțiile.
Ion Cristoiu: Deci la transportul în comun, metrou, treptat, nu a doua zi și dimineața va fi omor.
Gabriela Firea: Nu se poate. Înseamnă că vom compromite tot ce s-a muncit o lună și ceva.

Ion Cristoiu: Cea mai importantă și cea mai dureroasă este situația instituțiilor de cultură din București.
Gabriela Firea: Da.
Ion Cristoiu: Ce se întîmplă acum, e dramatic, nu-i așa?
Gabriela Firea: E dramatic pentru că nu se mai pot practic întîmpla evenimente culturale. Pentru că mai mult de opt persoane nu pot să fie într-o încăpere. Dacă nici la cele personale, nuntă, botez, tot așa 8 persoane. Și vă dați seama piesă de teatru cu 8 persoane, ar fi, practic, imposibil. Majoritatea teatrelor din Capitală s-au organizat în această perioadă și au avut reprezentații foarte reușite on line, pe internet. Și vreau să-i felicit pe tot colegii mei. Au foarte multe vizualizări. Anunțăm programul înainte cu cîteva zile și sînt deja iubitori de teatru care sînt foarte atenți la programul pe care-l anunțăm și intră on line cu teatrele care au montat deja piese care pot fi difuzate pe internet. Este un pas, știu nu este același lucru.

Nu văd o redeschidere a sălilor de spectacol după 15 mai

Ion Cristoiu: Vedeți după 15 mai o redeschidere?
Gabriela Firea: Nu. Va fi foarte periculos să avem 200 de persoane într-o sală, vă dați seama, cît timp virusul nu a fost încă oprit, pandemia este încă în extindere, nicidecum în regres, vaccin nu s-a găsit, tratamentele sînt cele pe care știm nu avem ceva revoluționar, în urma descoperirii cetățenii să spună nu-i nimic dacă mă îmbolnăvesc iau acest tratament și nu fac o formă gravă și nu ajung la ATI, nu ajung intubat și așa mai departe.

Ion Cristoiu: Parcurile?
Gabriela Firea: Aici este o discuție. În general am preluat plîngerile cetățenilor că se simt frustrați și îi înțeleg că nu mai au acces în parc. Dacă toată lumea ar înțelege să vină în parc cu o mască, să nu interacționeze foarte de aproape cu ceilalți cetățeni, poate că ar trebui să luăm în discuție să redeschidem parcurile. Fac și eu o analiză în această perioadă și cred că ar trebui să redeschidem în special parcurile mari unde să spunem ar fi mai mic pericolul de a se întîlni multe persoane în același loc. Sînt foarte multe alei, sînt foarte multe zone, teoretic dacă fiecare respectă pentru el distanțarea socială de 2-3 metri și nu se apropie de ceilalți cetățeni și nu merg în zona băncuțelor să stea împreună să joace un remy, să joace table, să joace cărți sau la locul de joacă să stea cîte 30-40 de mame lîngă.
Ion Cristoiu: Deci dumneavoastră analizați.
Gabriela Firea: Analizăm în această perioadă redeschiderea parcurilor.

Ion Cristoiu: În această perioadă, în care cuplurile au fost obligate să stea împreună, a fost un mare examen pentru cupluri. Ce sfaturi ați fi dat soțiilor ca să nu se ajungă la situații de criză?
Gabriela Firea: Eu vă spun ce am făcut eu acum, nu știu dacă se potrivește.
Ion Cristoiu: Ați fost mai tolerantă sau cum?
Gabriela Firea: O dată că am fost mai înțelegătoare, mai tolerantă, dar am găsit activități comune pe care să le facem, pentru că întotdeauna cînd faci cu plăcere ceva cu partenerul de viață parcă trece timpul mai repede și acum, de sărbători, noi de obicei aveam invitați sau mergeam noi la prieteni, la fini. Acum am stat singuri în casă, așa cum le-am recomandat tuturor, nici măcar pe frați, și nici ei tot n-ar fi venit, tocmai de teamă să nu fie unul dintre ei contaminați și să transmită. Și atunci au fost niște ore libere, pe care altădată nu le-am fi avut chiar dacă era liber de la serviciu, dar ne umpleam noi programul cu prieteni, cu rude, să stăm mai mulți la masă. Și am gătit împreună, spre exemplu, și a fost foarte plăcut. Altădată am fi apelat la mama, la cumnata mea, sora lui Florin, sau la alte rude să ne ajute pentru masa de Paște. Acum am gătit noi și ne-am implicat și a trecut foarte ușor timpul foarte plăcut, și am fost și foarte mîndri, ca să spunem așa, de sărmăluțele făcute împreună, de salata de boeuf, de drobul făcut împreună, ciorba de miel. Deci am gătit împreună. Trebuie să ne găsim în cuplu activități comune. Pentru a trece timpul mai ușor și pentru a și apropia, să zic așa, sentimentele.

Cred că în septembrie, octombrie ar fi perioade potrivite pentru alegerile locale

Ion Cristoiu: E o soluție înțeleaptă. Spuneți-mi, sigur prin Ordonanță de Urgență s-a amînat data alegerilor locale. Vă bucurați, sau ați fi vrut să fie la termen?
Gabriela Firea: Era mai simplu pentru că, să zic așa scăpam de un stres, pentru că nu este atît de ușor să fii pe final de mandat dar în mod evident nu aveau cum să se organizeze.
Ion Cristoiu: Nu întrebam dacă pentru dumneavoastră ați fi vrut să aibă loc alegerile sau e bine că s-au amînat și mai sînteți primar încă un an?
Gabriela Firea: Normal aș fi vrut să se organizeze alegerile să se pună capăt stresului și anume: mai continui sau nu mai continui. Rămîn la primărie cu obligațiile de aici sau îmi văd de viața mea într-o altă activitate. Dar sînt întrutotul de acord că s-au amînat, probabil pentru toamnă, că nu am fi avut cum să le organizăm fără să punem în pericol cetățenii. Îi chemam la vot, îi rugam să stea la coadă cu 2 metri distanță. Pe urmă ce făceam cu acele comisii? Cetățenii aceia tot trebuiau să stea apropiați. Nu putea să stea așa la distanță să numere voturile, să primească buletinele de vot, era foarte complicat și sînt cu totul de acord că s-au amînat.

Ion Cristoiu: Cînd le vedeți ținute acum?
Gabriela Firea: Cred că în septembrie, octombrie ar fi perioade potrivite. Cred că la toamnă.

Ion Cristoiu: Credeți că această situație criza de sănătate a scos și vedete la suprafață, inclusiv de la PNL, credeți că se va renunța la Nicușor Dan, și o să aveți un alt candidat afirmat în timpul crizei, așa părerea dumneavoastră?
Gabriela Firea: Păi afirmați în timpul crizei eu îi văd pe domnii Arafat, Cercel și Rafila, care n-au nici un gînd să candideze.
Ion Cristoiu: Se vorbește și de Nelu Tătaru. Am întrebat dacă credeți că această criză va răsturna ceva în…?
Gabriela Firea: Mai ales după demiterea de azi a domnului Cercel, nu-l prea văd.
Ion Cristoiu: În ce stadiu este, acum pe bune?
Gabriela Firea: Noi am încheiat un protocol cu Institutul „Matei Balș” în care ne-am asumat…
Ion Cristoiu: A început ceva acțiune?
Gabriela Firea:… anumite răspunderi Primăria Capitalei și cele 6 primării de sector. Noi trebuia să asigurăm cadrele medicale care merg să recolteze exsudatul, să facă exsudatul nazal și faringian pentru testul de antigeni și de asemenea picătura de sînge pentru testul de anticorpi, pentru municipiul București, de asemenea mașinile care transportă cadrele medicale, am comandat un număr de teste de asemenea, Primăria Capitalei și primăriile de sector, peste 5.000-6.000 Primăria Capitalei pentru 5.000 de persoane cîte un test, deci peste 10.000, iar primăriile de sector câte 2.000, adică cîte 2 teste pentru fiecare persoană, adică o mie de persoane fiecare sector. Noi am comandat toți aceste teste, cam 40% au venit deja în țară, și la Institutul „Matei Balș” și la noi. Ne-a venit parte din comandă și din comenzile primăriilor de sector, eșantionarea era aproape gata, deci practic ar trebui să se demareze. Nu știu exact care este ziua în care va decide profesorul Streinu Cercel să înceapă. Sper să nu fie nici o încetinire a acestui proces atît de necesar din cauza faptului că a fost eliminat din acea Comisie la nivel național de luptă împotriva Coronavirusului și înlocuit cu o altă persoană, cu doamna Adriana Pistol și să nu afecteze acest proiect. Repet, el este unul necesar, se aplică pe scară largă în Germania, în Franța, în Marea Britanie, în Austria aceste teste și la nivel eșantionat sînt foarte benefice. Noi deocamdată testăm persoanele din carantină, persoanele cu simptome și contacții și nici aceia toți.
Ion Cristoiu: Deci încă sînteți optimistă mai sperați că se va face, deocamdată n-a demarat propriu-zis acțiunea.
Gabriela Firea: Noi am pregătit din punct de vedere logistic cu tot ceea ce este necesar, inclusiv cadrele medicale au fost instruite.
Ion Cristoiu: Și de cine depinde demararea acțiunii?
Gabriela Firea: Institutul „Matei Balș”, profesorul Cercel va spune „aceasta este ziua în care va începe”.
Sper să nu fie blocat, sper să nu fie oprit, pur și simplu, dar asta chiar ar fi o crimă. Deci să ai teste, să ai cadre medicale pregătite în această perioadă, să ai eșantionul și cineva să-l oprească eu cred că chiar ar fi o crimă, realmente, că este ceva ce se face în toată Europa. Nu înțeleg de ce la noi nu se poate, e un non sens.

Cred că trebuie să ne luăm inima în dinți și să organizăm un congres PSD online

Ion Cristoiu: O întrebare politică: dumneavoastră la PSD cînd vă mai alegeți odată președintele ?
Gabriela Firea: Păi eu am propus Congres video, dar la acel moment nu s-a acceptat, probabil nu se știa că va dura atît de mult criza, eu am propus. Am vorbit cu domnul Marcel Ciolacu și i-am spus „De ce nu propunem în CEx și Cex-ul să aprobe un congres video. Ne adunam fiecare la organizația de bază, persoane cîte era necesar ca număr de delegați fiecare, am fi avut urnele în fața camerelor de luat vederi, votam, puneam buletinul în urnă, număram transparent, de față cu toată lumea și aveam președinte, să zic așa, cu toate prerogativele, nu doar interimar, dar la acel moment nu s-a vrut.

Ion Cristoiu: Acum credeți că deja a trecut vremea, momentul, nu e momentul să vorbim de alegerile la PSD, așa vă întreb?
Gabriela Firea: Ce pot să spun, probabil că acum fiecare coleg, ca și mine, este implicat în toată această activitate de dotare a spitalelor, de carantinați, de izolați, încît nu s-au mai gîndit și la acest aspect politic, dar cred că la toamna va trebui să ne luăm inima în dinți și să organizăm un congres, fie și on line.

Ion Cristoiu: Acum, pe final, pun o întrebare femeii Gabriela Firea, că ne și cunoaștem, spuneți-mi vă place să purtați mască?
Gabriela Firea: Nu îmi place, dar este necesară. Și o port, inclusiv peste nas, nu numai peste gură.

Ion Cristoiu: Credeți că va lua amploare o modă a măștilor? Vom avea modă Vuitton?
Gabriela Firea: Am văzut și eu pe internet, sînt case de modă celebre care au scos tot felul de variante șic ale acestei măști, eu sper să nu ajungem la situația în care să trebuiască să purtăm foarte mulți ani masca. Ieri am înțeles că dacă nu se găsește un vaccin și nu are cum să fie unul în următoarele luni, că un an, un an și jumătate va trebui să trăim cu acest virus nou și bineînțeles și cu masca aceasta îngrozitoare, dar necesară.

Pandemia ne-a arătat că sîntem foarte fragili în ciuda avansului tehnologic

Ion Cristoiu: Ca o concluzie, așa, filosofică, domnul Traian Băsescu mi-a spus că această pandemie care a lovit lumea a arătat că nu e bine să ne punem cu natura. Dumneavoastră credeți că nu e bine să ne punem cu Dumnezeu?
Gabriela Firea: Nici cu Dumnezeu și nici cu Natura nu e bine să ne punem.
Ion Cristoiu: Adică ce ne-a învățat pe noi, oamenii?
Gabriela Firea: Ne-a arătat că sîntem foarte fragili în ciuda avansului tehnologic, ne arătat că sîntem vulnerabili, ne-a arătat că nu ne putem juca nici de-a Dumnezeu, nici de-a natura. Ne-a arătat, de fapt, cît sîntem de mici, chiar dacă ne credem atît de mari. Și ne-a arătat că toate descoperirile științei nu au la o adică nici o valoare, dacă vine ceva atît de puternic din natură, despre care, iată, nu știm mare lucru, după atîtea luni din decembrie omenirea tot încearcă să afle răspunsul. Noi am fi crezut că va fi o criză stinsă foarte repede. Pentru că nu, omul a ajuns pe lună, omul a inventat rachete, comunicăm într-o clipită, copiii iată învață on line, știința a progresat, mai e puțin și se descoperă și antidotul la cancer, și, totuși, iată, un virus atît de puternic care a îngenuncheat omenirea. Asta spune foarte multe, sîntem extrem, extrem de vulnerabili. Sîntem foarte mici, deși ne credem foarte mari.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

48 comentarii pentru articolul „Gabriela Firea: Noi, primarii marilor orașe, n-am fost consultați în legătură cu măsurile de revenire la viață normală după 15 mai 2020”

  • Brrreee! N-ar fi mai util sa emiteti pareri, idei, intrebari… de orice fel si in orice fel de limbaj, dar fara a va balacari intre voi? Consumati timpul degeaba. Imi faceti impresia ca va impedicati de propriile coarne.

  • Vorba cutremurului: „Hâţână, hâţână-mă…”

    • Crezi ca faci o gluma buna, postând cu numele meu?! Dispari! :mrgreen:

      • Numele tău, cretinel??? Tu, o clonă tristă, ai tupeul să mi te adresezi?

        • Ești sau Serban, sau Cernat, nici nu conteaza care dintre voi, pentru ca amândoi sunteti sariti de pe fix. Ce crezi ca rezolvi cu tâmpenia asta?! :mrgreen:

          • Poate-i Șerban Și Cernat la un loc , 2 în 1 la superofertă !
            Poate te rezolvăm pe tine ! Tuto !

        • Muuuhahaaaaaaaa !!!! Erizipel face Adameasca !

    • Ești Cernat! Îmi aduc aminte ca ai mai aparut cu poza asta în perioada când eram în razboi cu gramatic cel mojic.
      Daomne Sfinte Dumnezeule, fie-ti mila de Cernat si de Serban și daruiește-le amândurora înca un neuron, pentru ca cei doi se comporta la batrânete ca niște copii subdezvoltati mintal!

      • Interesant. Deci eu, cu un cont înregistrat din 2005, sunt luată la rost pe tema identitaţii de un dement(ă?) care postează anonim. Poate că ești unul dintre dementii a căror dantură a avut la un moment dat o întâlnire de gradul III cu tocul (cui) al pantofului meu stâng, caz în care reacţia ta este explicabilă.

  • „Omul, ce mandru suna acest cuvant!”

    Domnule Cristoiu, cu tot respectul pe care vi-l port de pe vremea cand eram student si veneati la ASE sa ne tineti prelegeri foarte apreciate despre gazetarie (la fel precum Cornel Nistorescu si Mihai Tatulici, in acele vremuri de placuta amintire!), am sa-mi permit sa va dau un sfat bine intentionat.

    Declamati atat de convingator frumoasa fraza pe toate televiziunile incat lumea o sa creada ca intr-adevar apartine lui Vladimir Maiakovski!

    Va rog frumos, continuati sa o declamati, dar ea este o replica din Azilul de Noapte de Maxim Gorki.

    Poate ati vazut, ca si mine, piesa respectiva, intr-o regie cutremuratoare a lui Liviu Ciulei, la Teatru Bulandra, sala Icoanei, incepand din 1976, cu Toma Caragiu, Victor Rebenciuc, Virgil Ogasanu, Ion Caramitru; Clody Berthola si alti mari actori. Credeti-ma pe cuvant, iar daca nu, intrebati-i pe unii dintre ei…..

  • Hmhmmm , ba nu , m-am uitat la ieri , TOT ce s-a scris după 18:28 a dispărut . Bizar ….vreo 42 de comentarii la grămadă.
    Așa că , Ghio cherie , toate demonstrațiile tale savante , toate noțiunile despre care ai pretins că habar n-am , tot efortul de a-mi demonstra ce bine le ai cu franceza , cînd tu ești varză la română , s-au dus pe apa Sîmbetei . Bă , fără poante , prin 2000 am trecut pe podul peste Sîmbăta , e o gîrlă-ntre Sibiu și Făgăraș . Și , la pod , era un afiș al Băsăului : Aici sînt banii dumneavoastră .
    Din fericire , toate tîmpeniile scrise de baba Ada au rămas pentru a vedea și posteritatea ce rîmă tută a porcăit blogul ăsta în anul de grație douăzeci douăzeci !

  • Mai Emil Zmau, cum ai gasit rima asta geniala: muritor cu..nemuritor?
    Era misto sa zici ¨inaintand pe scara disolutiei¨, ca ne dadeai pe toti pe spate.
    Sa nu-mi zici ca tu ai facut si sloganul la reclama de la Policolor:
    ¨Policolor. Pentru lumea ta color.¨
    Pe care s-au si repezit berbecii sa-l inregistreze la OSIM 😀

    • Poate găsi ce vrea . Nu vezi că e în lumea lui acolo , în care se simte nemuritor și rece ? Eu i-am mai tras niște scatoalce peste ceafă , în lipsă de ceva mai bun , dar zmăul e complet indiferent . Ar trebui să le împărtășească în grup , ca la alcoolicii anonimi , cum face asta și istericelor Ghio și Ada .

      • Stiu, am mai incercat si eu si Cernat sa-i explicam cu ritm, rima, masura…nada. Cernatul mai in stilul lui bulgar, de si-a luat pana la urma ue de la bard.

        • He,he..ager Zmaul, a corectat. Bine Zmaule, sa stii ca remarc totusi o evolutie fata de acu´ 4 luni, e de bine.

        • Zmaule, se pare ca n-ai nici memorie..nu-i nimic, iti explica bazdagania cu functiile cognitive, omega 3, magneziu, strontiu, alea, alea. Asta daca n-ai vrut sa te dai gomos, caz in care..numa strontiu

  • NU vezi , tuto , că doar tu cu Ghio simțiți energiile alea negative ? Ia vezi , nu te-ai conectat cumva în priză cu plusul la minus , de aia poate le simți .

  • Ce tristete! 😥 Parca și-a vârât diavolul coada pe blogul maestrului Cristoiu. 😥 Înainte de reaparitia lui Serban, toate comentariile erau civilizate. Omul acesta parca este posedat! :mrgreen: :mrgreen: Imposibil sa nu simtiti toti energiile negative pe care Serban le-a adus pe blog. :mrgreen:

    • Am scris asta exact în momentul în care administratorul blogului și-a adus aminte ca trebuie sa
      ștearga unele comentarii injurioase ale lui Serban si ale altora. 😎 Decât niciodata, mai bine mai târziu. 😎

    • Bonjour tristesse ! Crecă au dispărut cam jumate din comentarii . Cum au dispărut imparțial , nu-mi bat capul , că oricum nu erau texte shakespeariene. Deși cred , mai degrabă , că s-a-ntîmplat ceva bubă la blog între 2 jumate și 6 , că alea-au cam dispărut toate la grămadă , după ce , previously, se postau dublate .
      Eniuei , Adameasco , vezi că a zis pretenă-ta Ghio ieri ( că pretena la nevoie se cunoaște ) că ești la fel de proastă ca mine și ca Ghio , adică habar n-ai ce-i savoar vivră -ul ăla . Eu aș aprecia că ești cam de 100 de ori mai proastă , deci de 200 de ori față de ambii doi , pe scurt , complet retardată .
      De ce ? Pentru că , dacă Ghio rlanca , deși era complet pe lîngă subiectul în cestiune și vorbea despre altceva , măcar știa despre ce subiect ( fie el și aiurea ) vorbește , tu , secătură , habar n-aveai de subiect . Nici de predicat .Îl corectai pe Cib după modelul că ar fi scris Mi-au ca pisica , cam așa : Țiau zis și alții cai scris fără să ști să scri , adică exact cum corectează agramatul . .
      Bă , Ado , din plăcrerea meschină de a ne-o trage nouă , fie și pe lîngă subiect , Ghio te-a băgat adînc dans la merde !

    • NU vezi , tuto , că doar tu cu Ghio simțiți energiile alea negative ? Ia vezi , nu te-ai conectat cumva în priză cu plusul la minus , de aia poate le simți .

      • Te-ai obosit sa reproduci postarea care ti-a fost ștearsa pentru ca altfel nu poti! Eu îti raspunsesem acolo ca minti pentru ca eu nu fac greșeli de ortografie, ca ești singurul merde de pe blog, ca ai un creier scremut ca un merde, ca jumatate din postarile tale sunt mensonges de merde etc. Si ma duceam apoi sa vomit din cauza ta. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

        • Era vorba , toanto care ești tută , că-i reproșai lui Cib că nu știe ce-i savoir vivre -ul lui , dar ,de fapt , te refereai la savoir-vivre-ul Ghiorlăncii , cu cratimă .Altă vorbă … Și-o țineai langa fără cratimă , vezi că ți-au rămas postările de ieri . Ți-am dat exemplul în românește , nătărauco , pentru că m-am gîndit că , grea de cap cum ești , n-o să pricepi dacă-ți scriu în franceză sau altă limbă .
          Văd că nici în românește n-ai priceput .
          Împacă-te cu soarta fă , cu unii /unele , natura n-a fost darnică și sînteți depourvus/depourvues de cerveau . Întreab-o pe Ghio ce-i aia .

          • Anormalule! :mrgreen: Minti precum respiri! :mrgreen:

          • Ia să respit atunci , celenterato . Ia d-aciia :
            ada a scris pe 24/04/2020 la 16:06
            Îti lipsește cu desavârșire acel “savoir vivre”, barbarule! Pacat ca nu stii ce înseamna!

          • Ești comic, îmi tii lectia pe care ti-a tinut-o Geo tie. Ai facut și tu aceeasi greșeala, tontule care ești șu-șu. :mrgreen:
            Mai bine spune-mi cum se numește boala unora care se simt barbati doar când agreseaza o femeie? 😯 😯 😯 Probabil ca ai orgasm când scrii textele acelea scârboase, sale putain.

          • Păi nu-ți spusei și eu mai sus același lucru , d-aia a zis Ghio că sînt prost . C-un drum te-a făcut și pe tine , cu mantă , pt că ai tras aceeași gherlă . Bă Adameasco , de dușmani te mai ferești , de preteni ca Ghio , jame !

          • Io am orgasme cu fete frumoase , tinere și inteligente . În niciun caz cu 2 babe decrepite ca tine și Ghio

        • Nu mi-a fost ștearsă MIE postarea , au fost șterse vreo 20 , inclusiv de-ale Ghiorlăncii . Sau nici asta n-ai observat ?

  • Toate ca toate dar panica inoculata de mass media si-a atins scopul. O multime de persoane nu au iesit din case de cand bantuie virusul; cabinetele medicilor de familie si ale specialistilor sunt aproape pustii, bolnavii cronici temandu-se sa vina la controlul lunar/trimestrial si implicit sa isi cumpere medicatia necesara. S-a sarit din lac in putz.
    Se pare ca sistemul educational de predare online pe diferite platforme este eficient, elevii fiind incantati. Tuturor celor mici si mari le lipseste si isi doresc sa socializeze.
    Daca sistemul de scoala si universitate online, cel putin in mediul urban, va fi considerat si de factorii de decizie ca fiind eficient, poate fi un prim pas in restructurarea si reoganizarea intregului si stufosului sistem educational romanesc.

    • Am trecut azi pe la farmacie. Pe langa faptul ca n-am gasit nimic din ce cautam.. preturile au devenit cu adevarat nesimtite.
      Are loc jumulirea romanului de ultimii bani de mancare pe care ii mai are.

      • Păi și eu am fost la farmacie . La ce-am cumpărat eu , prețurile erau aceleași . La spirt era mare , adică 12 lei juma de kil , ultima oară am luat cu 3,80 .
        Am remarcat cu uimire că , din 3 farmaciste , NICIUNA nu purta mască . Nici mănuși . Aveau doar panoul ăla mare de plastic în față . Doar că o damzelă a venit cu mine , fără mască , și mi-a dat o cremă din geam . Alea cred că s-au prins demult ce vrăjeală e covidul .

        • A , să nu uit . Tot ieri , înainte de farmacie , am fost la Oranj să-mi încarc prepayul . O tută mascată ca Zorro și înmănușată deschidea ușa dinăuntru , dădea voie la 1 pe rînd , am stat la coadă afară , deși e un sediu foarte mare . M-a pus să mă dezinfectez pe mîini , cine știe cu ce mizerii alergene , toxice sau caustice și m-a condus direct la unu , să nu care cumva să bîntui pe acolo . Am plătit cash , că mi s-a stricat cardul , tipul a luat banii și mi-a adus restul luîndu-și mănuși .La ieșire , dezinfecție , e drept , nu obligatorie , rugăminte.
          Ei , care-s mai normali , farmacistele care lucrează în domeniu și probabil au avut de servit zeci de mii de clienți, sau neomarxiștii de la multinaționala împuțită Oranj ?

    • Ba n-au devenit pustii deloc alea ale medicilor de familie . Dimpotrivă . Eu merg o dată la 3 luni și-mi iau rețetă pt o boală cronică de la ambulatorul unui spital . Cu programare , adică din ian am fost programat în 6 apr . Ei , m-a sunat asistenta , a zis că ambulatorul nu mai poate elibera rețete , e închis . Soluția ? De noaptea minții . Să vin pe secție , să-mi scrie medicul o scrisoare medicală ( aia e lungă , durează ) , cu care să mă duc la medicul de familie să-mi scrie rețetă .
      Adică , 2 drumuri lungi , dublu riscul de infectare , triplu ăla de a fi amendat de Garcea . Noroc că-s prevăzător și iau mereu rețeta dublă , adică am rezerve pt 6 luni .

  • Maestre viorica era prietena cu gabi si cu kati, acuma daca ele au barfit-o pe la colturi, victor o barfeste si acuma peste tot, nu este ea de vina . Ce vreti de la ea prostilor, aude cand se duce la piata, uite proasta, este si ea femeie si are simt de mama, ei nu-i plac
    oamenii colturosi.
    Ii vede pe gabi si pe florin la primarie, ea este acasa si voi v-ati fi suparat daca ati fi ca ea, viorica a auzit si cunoaste multe.
    Simpaticii mei cimpanzei, mie imi plac familile alese de la noi, toti cu catel si purcel, lucreaza la statul degeaba, invidiosii spun ca este usor sa stai degeaba la job, cand vine cate un carcotas care ii intreaba ce fac, este greu sa explice ce fac.
    Ele sunt familii alese, este normal le intalnim prin parlament, guvern, primarii, palatul cotroceni, spitale, tribunale, televiziune, tarom, cabinetele politicienilor, militia, armata, vama… acolo unde este cascavalul si nu sunt prosti sa vi-l lase voua saracilor, nu este ilegal sa ai acelasi serviciu cu mama, tata, socru, soacra, rocodilul sau crocodiluta.
    Ce daca au facut ei aceiasi scoala, se casatoresc inpreuna si au acelasi loc de munca, puteti si voi sa faceti la fel prostilor.
    Maestre mie imi place cand se pun ei la micul dejun si masa de pranz, au cumparat un cort mare, este frumos sa le vezi familile
    reunite, mie imi place cand ii vad, sunt rude pana la gradul zece care mananca impreuna, este frumos.
    Cand fac cate o petrecere si isi invita prietenii lor din banci, firme, ong-uri, tribunal, televiziuni, ziare, prietenii lor din privat care si astia sunt multi si se cunosc din familie, ei sunt nevoiti sa inchirieze multe corturi, brad si angelina erau invidiosi pe ei cand erau ei impreuna, nici acuma nu i-au uitat.
    Isi casatoresc copii intre ei si se ajuta, nu este vina lor ca voi prostii nu stiti sa faceti un dosar de licitatie, mergeti si voi la scoala, poate aveti noroc si se intoarce kati la minister.
    Maestre eu cand am facut pasaportul am intalnit niste duduite medic care isi faceau si ele pasaport, va plac si dvs duduitele, unele care au ochi frumosi asa ca mine, va fac sa va rositi in obraz si le laudati asa cu foc, stiu nu dati cu piatra, am fost si eu invidioasa.
    Duduitele medic erau trimise de la servici sa faca specialitate in dubai, stiu ca si voi vreti sa mergeti in dubai prostilor nu este
    vina mea ca nu sunteti din familile alese sau nu v-ati casatorit cu cine trebuie.
    Maestre eu sunt o femeie frumoasa si inteligenta si imi plac frumuseii, mie imi place sa ma vada pe strada cu frumusei, alea care mananca tot din frigider. Cum ar fi acuma daca le-as spune eu lor, ca sunt o familista convinsa si sunt fidela unui sot, care si ala dupa ce s-a insurat, mananca tot din frigider.
    Klaus a dormit pana acuma, ii era lene sa si vorbeasca, cred ca se culca flamand seara cand trebuia sa isi spele singur vesela si tacamurile, doamna era ocupata cu telenovela. Acuma il vad peste tot dar mie imi place de el, este barbat bine, inalt, nu dati cu piatra pacatosilor, stiu ca ma indragostesc repede .
    Maestre eu vreau sa lupt pentru drepturile frumuselului meu pe care nu il lasa maestre sa mearga nici in padure, ii spune ca ia kovidul de la vulpite si bursucei, eu vreau sa lupt si pentru drepturile celui care ii place sa bea singur in natura, al celor pe care i-a gasit kovidul singuri si vor sa faca sex, cumpara testul si fac sex, klaus parca ar fi un popa din evul mediu, un popa chel in mijlocul capului si pletos pe margini, . Cand se duce la biserica la el, il invata sa fie bun cu poporul, Dumnezeu este bun ne iarta si pe noi pacatosii.
    Cu ce il deranjeaza pe el daca merg singura pe strada nu in spatii inchise si stau la zece metri distanta de alta persoana, el sta
    mocca intr-o vila pe mai multi km patrati.
    Nu suntem toti functionari publici ca ei, platiti sa stea degeaba, au gasit kovidul motiv sa stea acasa si sa nu faca nimic, de parca pana acuma faceau ceva.
    Maestre ati observat si dvs, klaus se trezeste la pranz ne spune un banc si se intinde la soare, ludovic se trezeste mai tarziu, el ne spune bancuri seara. Mi-a soptit un frumusel ca dupa pranz ludovic nu doarme, ii place sa se plimbe cu bicicleta prin palat, s-au invatat functionarii cu el, daca il lauzi, este cumsecade cum era si viorica.

  • In mod echitabil,intrucat cadrele didactice au primit salariu 100% in lunile martie aprilie si mai, si lectiile au fost si sunt desfasurate la distanta, este normal ca fiecare elev trebuie notat din oficiu cu nota 10. La data de 1 iunie se vor incheia mediile. Nu mai riscati, nu trebuie sa existe controverse politice, lasati copiii acasa, in parc. Nu ii chinuiti cu masca. Sanatate sa fie, au timp sa mai invete,. Lasati maturii sa munceasca, nu mai expuneti si copii. Pentru cl. 8 si 12 vor fi sali de clasa. Acolo este problema. Pana la 1 iunie, merge treaba cu lectiile la distanta, mai merge profesorul acasa la elevul fara internet, incheiem anul. Nu vine craciunul sa ingrasam porcul. Daca fiecare elev va fi obligat sa citesca o carte, va fi mai bine decat sa poarte o masca. Lasati copii in parcuri cu masti, manifestari educative sau sportive cu nr redus de parricipanti si distantare.

  • Pentru Serban, care a adormit în timp ce îi predam lectia de limba franceza:
    .
    Ti-am ramas dator la o întrebare, studentule.
    „Și pe ce criteriu ai stabilit tu că savoir vivre e banal , nu epocal și deosebit ca savoir -vivre ?”, ma întrebi tu.
    C’est très simple, mon pote.
    Ti-am tot atras atentia ca LE SAVOIR-VIVRE (POLITETE, BUNE MANIERE…) este un substantiv compus, acum îti spun si ca nu traducem cele doua cuvinte mot-à-mot, ci procedam ca la traducerea unei expresii (cunosti ca francezii au nenumarate expresii care, în traducere, nu sunt ceea ce ar putea fi daca am traduce fiecare cuvânt în parte). Deci, deducem din ceea ce ti-am spus ca SAVOIR-VIVRE este un cuvânt, un substantiv deosebit, dar nu chiar „epocal”, cum zici tu.
    .
    Daca facem referire la SAVOIR VIVRE (A STI SA TRAIESTI), ei bine, cele doua verbe alaturate sunt banale pentru ca putem face zeci, poate sute de astfel de constructii prin alaturari de verbe de genul lor: SAVOIR DESSINER, SAVOIR LIRE, SAVOIR AIMER etc.
    .
    Compris, Serban?

    • Fa-i un bine și simplifica lectia. 😎 😉 Ca sa poata întelege și un copil de școala primara. 💡 Cam pe aici este nivelul intelectual al destinatarului. :mrgreen: 😯 Eventual, fa-i un desen, ca i-ar prinde bine. 😛 😆

    • Da ba, Vasile, esti profesor. 🙂 Ai uitat ca acum ceva luni aveai pretentia sa ti se zica MONSIER Docteur. Or fi bune la ceva si clismele alea de le faci la babe.. ai ajuns, prin mimetism, sa crezi ca esti si tu fun francez.

      • Iar te-ai trezit cu fața la cearșaf, femeie?!
        Ai grija ca atunci când ti se întâmpla asa, înseamna ca ai anticipat ca vei avea o zi stresanta si
        aceasta anticipare este suficienta pentru a-ti deranja tu singura functiile cognitive. Ca sa te ajuti trebuie sa-ti modifici gândirea si asta ma va ajuta si pe mine sa scap de interventiile tale tembele.

        • Nu Bazdaganie, sunt chiar vesel. Iar incerci fente penibile, ca sa abati atentia de la o afirmatie pe care nu o poti contrazice?
          BTW, interpretarea asta cu ¨inseamna ca ai anticipat ca vei avea o zi stresanta¨, este medicala sau astrologica, ca nu mai stiu in ce categorie de prostovani sa te includ.. 🙂

          • Pentru ca m-ai rugat frumos, o sa-ti explic.
            Exista studii facute de psihologi si neuropsihologi care demonstreaza ca oamenii care se gândesc înainte de a adormi (anticipa adica, întelegi?) ca mâine vor avea o zi stresanta, dimineata au probleme cu starea lor psihica si pot avea chiar si memoria afectata.
            .
            Ce rezulta de aici? Ca tu trebuie sa-ti schimbi gândirea si comportamentul seara (si întotdeauna), ca sa nu te trezesti a doua zi „cu fața la cearșaf” (cu psihicul afectat, adica) si sa te descarci pe mine.
            .
            Compris, Nikola?

          • Inteleg ca vrei sa te incadrez la medic prostovan, dar ma mai gandesc… pt ca ai mermelit-o de geme si acum. 🙂
            Asa se intampla cand copiezi ca boul dintr-un articol, fara sa intelegi despre ce e vorba si incerci sa te dai crocant p-aici.
            Bianca Prangate ¨Mai mulți cercetători au descoperit că, atunci când te trezești cu gândul că vei avea o zi stresantă, cel mai probabil așa va fi, chiar dacă nu se întâmplă nimic ieșit din comun. Simpla anticipare a unei zile stresante este suficientă pentru a da peste cap funcțiile cognitive ale unui om.¨

          • Parca tot pt plagiat facea misto si Base de prietenul tau Ponta. Nu-i asa, Dottore?? 🙂 🙂
            Sau e doar 85%?

      • NU vă mai agitați , e ceva cu blogul , și mie mi s-a postat aiurea sau de 2 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *