Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Gândul de joi, 25 decembrie 2014

Cum contribuie și azi Contele de Monte Cristo la PIB-ul Franței

Am tot mai mult impresia că ghidurile turistice sunt scrise de intelectuali sau, mai bine zis, de persoane cu pretenții de intelectuali. De fapt, ei ar fi vrut să scrie Metafizica lui Aristotel. Cum însă Metafizica a fost scrisă de vreo două milenii aproape, autorii de ghiduri turistice s-au văzut constrînși să scrie unde poți mînca mai ieftin fără să faci enterocolită în locurile de care se ocupă textul.

Numai prin această ambiție de fi intelectuali acolo unde se cere să fii doar mîzgălitor de clișee, se explciă de ce toate ghidurile despre Marsilia, cînd ajung la obiectivul Château d’If, se grăbesc să ne piseze la cap cu amănunte despre cine și cum a înființat fortificația, despre cum descuraja ea pe cei care voiau să atace orașul de pe mare, despre prizonierii celebri închiși aici începînd din 1580, cînd Château d’If devine închisoare de stat: Mirabeau, hughenoții, cadavrul generalului Kebler, prizonierii politici.

Pentru a vizita Château d’If, turistul trebuie să plătească 10, 50 euro vaporul dus-întors și 5 euro intrarea. Adăugați paralelor amănuntul că vaporul vine să-l ia pe turist doar la două ore după ce-l lasă pe insula care adăpostește Castelul fortificat, pentru a realiza că vizitarea obiectivului reclamă bani, timp, și energie.
Cu toate acestea, Château d’If e unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Franța: 90. 000 de turiști anual.

Vin acești turiști să vadă ceea ce le vîră pe gît ghidurile: fortul de apărare a orașului, locul în care a fost închis Mirabeau?
Nici vorbă.
Acești 90.000 de mii de turiști vin să vadă celulele în care au fost închiși Edmond Dantes și Abatele Faria.

Ca și în cazul altor celebrități închise la Château d’If, numele celor doi sunt trecute pe o tabliță galbenă de deasupra celui în care au stat. Turiștii intră, se uită la pereții de piatră, urmăresc ( în celula lui Edmond Dantes) pe un video încastrat într-o imitație de piatră secvențele cu întîlnirea dintre Abate și viitorul Conte de Monte Cristo din diferite filme (franțuzești, desigur!), aprind o brichetă, pentru a vedea cît de adînci sunt cele două găuri, una în celula lui Edmond Dantes, cealaltă, în celula Abatelui Faria, vîră mîna să verifice dacă sunt adevărate și-și ard deja tradiționalul selfie în ușa celulei lui Edmond Dantes.

Totul e real.
Și turiștii, și turnurile de apărare, și puțul din curtea interioară și ghidul, care e și rupător de bilete și om de serviciu.
Numai că Abatele Faria și Edmond Dantes n-au existat.
Sunt personajele romanului Contele de Monte Cristo de Alexandru Dumas.
Și deși chiar ghidul Castelului îi avertizează că Abatele Faria și Edmond Dantes n-au existat, că atît celulele, cît și gaura au fost amenajate în scopuri turistice, totuși turiștii rămîn convinși c-au văzut în ce condiții a stat atîta amar de ani, pe nedrept, sărmanul Edmond Dantes!

N.B. Textul e însoțit de fotografii făcute de mine, unul dintre turiștii convinși că Edmond Dantes și Abatele Faria au existat. Altfel, la Marsilia fiind, n-aș fi dat nici în ruptul capului 15 euro ca să mai văd unul din numeroase forturi europene, de care mi-e plin capul.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

20 comentarii pentru articolul „Gândul de joi, 25 decembrie 2014”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *