Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Gânduri despre o bucată de plastic: Cartea de Identitate Electronică

Actualul guvern vrea să schimbe actele de indentitate ale câtorva milioane de români, si asta prin finanțare europeana (PNRR, sau cum s-o chema).

Problemele apar la implementare, asta pe lângă faptul că aștepți după acte de nu-ți mai vine să le faci. Prima țintă care trebuie îndeplinită se referă la trimestrul IV din anul 2024, când România ar trebui să aibă 4,5 milioane de cărți de identitate electronice.

Până atunci, ce și-au zis cei din Guvern: ia hai să facem cumva să reinventăm pârâciosul cartierului. Cum? Simplu: le anulăm actele de identitate celor care zic că au domiciliul la o adresă și ei locuiesc la alta. Bun, ideea de a locui la adresa pe care o declari este, în principiu, corectă, dar ce te faci dacă tu stai undeva într-un sat unde nu ai nici școală și îți dorești totuși o educație pentru copiii tăi? Sau, cazul câtorva milioane de români pierduți prin lume, care, pentru că Statul ține morțis ca ei să aibă trecută adresa în actul de identitate (a se nota că se numește Carte de identitate, deci nu Carte de adresă) – bine, nici asta nu ar fi o problemă atât de gravă dacă instituțiile statului ar accepta să treacă în acel document adresa din străinătate.

Bun, acum cu noile acte de identitate există posibilitatea de a „scrie“ adresa în partea electronică a documentului, astfel încât cei care, într-adevăr, ar avea nevoie să știe adresa, ar putea citi acel document și afla sau, în cazul meu și al multor altora, acolo ar putea scrie „Cetățean Român cu domiciliul în străinătate“. Acum, veți spune că există deja această soluție, pașaportul care se dă exact în astfel de cazuri, iar eu voi spune că aveți perfectă dreptate, el există, însă problema lui este dimensiunea foarte mare care nu permite purtarea lui permanentă.

Acum, unii vor spune că motivul pentru care se cere adresa pe actul de identitate este pentru a evita fraudarea alegerilor sau orice alt fel de frauda. Alții chiar vor putea spune „la ce vă trebuie vouă Buletin de România, că oricum nu stați în România?“ și, la prima vedere, au dreptate. Acel document este, în primul rând, așa cum îî spune și numele, un document de identitate și abia în plan secund un document care să arate adresa de domiciliu.

De altfel, în această vreme digitală, nici măcar birourile firmelor nu mai sunt birouri, toți lucrăm de acasă, din garaj, din mașină. Un document care să arate lumii că tu ești tu este de fapt o necesitate reală în lumea reală, în lumea digitală problema a fost rezolvată de mult, prin prezența certificatelor digitale – și acestea nu sunt legate de o adresă fizică.

Statul ne cere fidelitate, respect si atenție, el însă ce ne oferă? (Florin Pîcă, Germania)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Gânduri despre o bucată de plastic: Cartea de Identitate Electronică”

  • Buna întrebare: „Statul ne cere fidelitate, respect si atenție, el însă ce ne oferă?” şi asta este valabil şi pentru Germania care de exemplu îngreunează şi chiar zădărniceşte obținerea unui drept ca de exemplu: şomajul european, prin ignorarea voită a formularelor de prelungire pentru încă 3 luni a acestui drept sau îngreunează obținerea alocației europene, unde le cere angajaților de aici ca cererea să fie depusă de persoana cu care domiciliază copiii în țară fără să aibă dreptul la ajutor pentru completare şi depunere actelor decât de către un contabil sau avocat care binențeles că trebuie în primul rând contactat de persoana din țară şi renumerat. Toate acestea fiind ascunse sub lozinca „Finanțe/impozit”, cu toate că acest lucru si anume cine beneficiază în fapt de alocație este stipulat clar în broşura în acest sens: la alegerea parintilor printr-un acord scris…….. deci statul cere, dar…..mai greu cu oferă!
    Alexandra-G.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *