Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Gândurile lui Cristoiu: Dacă sondajele făcute de Servicii arată că PNL pierde, Iohannis trece la Planul B

Analistul politic Ion Cristoiu afirmă că președintele Klaus Iohannis are un Plan B dacă sondajele vor arăta că PNL va pierde alegerile anticipate: un guvern tehnocrat, de alegeri, condus de un tehnocrat gen Nicolae Ciucă, actualul ministru interimar al Apărării, care va încasa toate nemulțumirile populației în numele PNL.

Jurnalistul a explicat joi, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, șeful statului va trece la Planul B dacă sondajele de opinie adevărate, făcute de servicii, vor arăta că PNL nu iese căștigător sau  va va obține insuficiente voturi la alegerile parlamentare anticipate.

“Deci aceste sondaje, pe care le vor face zilele acestea îl vor convinge pe Iohannis că guvernul ăsta o să cadă, dacă poate să meargă în continuare cu anticipate, că dacă sondajele adevărate, alea făcute de Servicii vor spune lui Iohannis că se va pierde, pierde PNL sau nu câștigă suficient, atunci părerea mea este că el va trece la planul B, care e posibil. Planul B ar fi un guvern condus de un tehnocrat gen Ciucă, Nicolae, ministrul Apărării…Un guvern care prin intermediul lui Ciucă va fi prezentat ca guvern de alegeri, cel care trebuia să fie Orban, va face parte din guvern probabil și de la PNL și de la PMP, dar guvernul nu va trece drept al PNL-ului, ci va fi un guvern tehnocrat”, a susținut jurnalistul.

Ion Cristoiu a reamintit că metoda nu e nouă și că un astfel guvern, condus de Theodor Stolojan, a fost instalat în octombrie 1991.

“Stolojan era, vezi doamne, premier neutru de alegeri, iar guvernul era alcătuit din FSN-iști, adică din FSN-iști, din independenți, v-am spus că l-a pus pe Ludovic Spiess la Cultură și erau câțiva PNL-iști că erau din opoziție (…)  sub aparența de guvern tehnocrat, domnul Stolojan a făcut una dintre cele mai mari, dacă se poate spune, absurdității, a naționalizat valuta, atunci era nevoie de niște bani și… FSN-ului nu i s-a întâmplat nimic, care a și câștigat în 1992, pentru că toată lumea a zis <e ăla Stolojan>”, a reamintit analistul politic.

Ion Cristoiu a explicat că lucrurile se pot întâmpla la fel și în cazul unui guvern tehoncrat condus de Nicolae Ciucă.

“Deci așa poate să fie, face un guvern tot PNL, mă rog fără ăștia, îl vopsește un pic în tehnocrat, adică la unele ministere nu vei pune PNL, la Cultură, la Sport, că sunt multe din astea, la Educație pui un profesor universitar. Vine domnul Ciucă și spune:< oameni buni eu nu am nici o treabă cu PNL>, da? Așa va spune. <Eu am venit să fac alegerile, nu voi da ordonanțe de urgență, nu vă așteptați de la mine la nimic politic că eu nu fac politică, eu sunt militar, de aia am zis că el, eu sunt militar, sunt general, nu am nici o treabă cu politica> și în acel moment PNL câștigă alegerile la termen pentru că poporul nu se va îndrepta către PNL dacă se întâmplă ceva, (…) dacă domnul tehnocrat Ciucă va face nu știu ce decizie, chiar prin ordonanță de urgență, că poate să dea, asta ar fi una din soluții”, a susținut jurnalistul.

Ion Cristoiu a mai spus că președintele Iohannis își justifică acțiunile prin procentele bune din sondaje și a susținut că șeful statului nu ar trebui să se erodeze din cauza unor acțiuni mărunte, ci prin luarea unor măsuri pentru țară.

“Ce a făcut acum Iohannis, zice așa: eu sunt mare, stau bine în sondaje, îmi pot permite să sfidez CSM-ul. Sigur, el nu cade mâine în sondaje, dar la un moment dat se adună, astea sunt costisitoare, pe Emil Constantinescu l-au costat, de ce? Pentru că el care are acest capital politic nu trebuie să îl piardă cu prostii, adică el trebuie să piardă capitalul ăsta politic cu o măsură nepopulară, dar care e necesară pentru România. Și-a pus acolo pe oamenii lui și dacă îi pune ce o să facă? O să facă… Gabriela Scutea o să ne aresteze pe toți sau cine o fi, în sensul ăsta. Eu mă și așteptam, că de fapt el a propus nu Predoiu, dar am dat un exemplu, este o lecție postdecembristă”, a afirmat analistul politic.

Ion Cristoiu a mai spus că șeful statului nu a învățat această lecție și  din acest motiv i se pare că poate să bată și viața, ignorând că pot apărea evenimente imprevizibile.

„ Nu a învățat-o pentru că… gândiți-vă câte victorii a avut, a bătut-o pe Viorica Dăncilă, e greu să îi spui <domnule, o bătea și iepurele  din cort, o bătea orice om și muțunache, că nu era pregătită pentru asta> și faptul că a bătut-o și atât de ușor și fără mari eforturi lui i se pare acum că e el mai tare din lume, i se pare că poate să bată și viața. Viața nu o poți bate că uite se ivește, Cosette Chichirău, nu știi cine se ivește mâine sau… te trezești mâine cu rezistența lui Orban care și el zice <da, da, da>, e un fel de Postelnicu cu Ceaușescu, care zicea <Da, să trăiți, sunteți foarte frumos și tovarășa Ceaușescu e și mai frumoasă> și când zice <da, da, da>, nu face nimic. Nu poți să stăpânești”, a conchis jurnalistul.

Acest editorial a apărut în ediția online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *