Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

Gândurile lui Cristoiu: Jocul de-a asumarea răspunderii are legătură cu anticipatele (II)

Joi, 5 decembrie 2019, a avut loc, de la 19 la 20, tradiționala emisiune Gândurile lui Cristoiu, avînd-o ca moderator pe Monica Mihai. Din desfășurarea dialogului, reprodus video și de cristoiublog.ro, agenția Mediafax a realizat mai multe știri. Am publicat în ediția anterioară a cristoiublog.ro una dintre ele. Publicăm în ediția de față alta.


Ion Cristoiu critică planurile Guvernului de a-și asuma răspunderea prin mai multe proiecte de lege și susține că în spatele acestuia stă un conflict președintele Iohannis și premierul Orban pe tema declanșării alegerilor anticipate.

Jurnalistul a afirmat joi, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, că practica asumării răspunderii a fost apanajul regimului Băsescu.
„Sunt un mare adversar al ordonanțelor de urgență de când mă știu și a legiferării prin ordonanțe de urgență și a legiferării prin asumarea răspunderii. Telespectatorii trebuie să înțeleagă că asumarea răspunderii înseamnă următorul lucru, fac un pachet, și nici măcar nu e logic, adică pui acolo vreo sută de legi, da? (…) Și în momentul în care nu depune opoziția moțiune de cenzură, acele legi sunt gata. (…) În istoria post-decembristă această practică dictatorială, aberantă, antidemocratică a fost a regimului Băsescu. Emil Boc a dat 12 legi prin asumarea răspunderii, printre care unele erau fundamentale, Codul penal, Codul civil, două legi ale Educației, de două ori s-a modificat Codul muncii”, a reamintit jurnalistul.

Ion Cristoiu a avertizat că legile promovate prin asumarea răspunderii, eludând dezbaterea parlamentară, vor fi niște monstruozități a căror aplicara se va lovi de realitate.
Asumarea răspunderii acum pentru aceste legi va fi o catastrofă în raport cu realitatea, nu mă refer la democrație, în raport cu realitatea, cu viața pentru că vom face niște monstruozități, se vor aplica, nu va depune moțiune de cenzură opoziția. El devine lege așa cum l-au formulat niște oameni, care pot fi genii, ceea ce nu cred, dar cred că nici Predoiu, nici Alina Bica și cine o lucra acum nu vor putea să facă o lege care să acopere realitatea, așa cum iese o lege din Parlament, repet, din dezbatere”, a explicat analistul politic.

În opinia sa, în spatele asumării răspunderii Guvernului pe patru proiecte de legi diferite, stă un conflict incipient între premierul Orban și președintele Iohannis pe tema anticipatelor.
„Cred că s-ar putea ascunde un lucru mai complicat, dar inevitabil și anume un conflict deja incipient, am și eu sursele mele, între Klaus Iohannis și Ludovic Orban în legătură cu anticipatele. A mai fost în istoria post-decembristă un asemenea conflict, domnul Traian Băsescu, chiar 5 ianuarie 2005(…) Avem aceeași situație. Președintele, ca și Traian Băsescu, care n-are nimic de pierdut sunt… 50 de anticipate, tot președinte rămâne, dar cel care pierde e premierul. Domnul Ludovic Orban s-a prins. Și expresia aceasta o avem în conflictul de astăzi. Deci domnul Klaus Iohannis a primit noul mandat de președinte, deci poate dizolva Parlamentul în fiecare moment. Interesul lui este ca Guvernul Orban să cadă. Însă el a sesizat, am înțeles că a aflat, mă rog, nici nu e greu să afle al el, știind cine sprijină, că de fapt s-a bătut palma între domnul Ciolacu și domnul Orban să nu se depună moțiune de cenzură, ați înțeles? Și atunci asistăm la o insistență a lui Klaus Iohannis să… deci, PSD-ul poate să nu depună moțiune de cenzură la prima asumare, că vor fi mai multe, ați văzut că sunt multe, la a doua, la a treia, dar la buget nu poate. Trebuie să depună că… Și atunci i se pune la cale lui Ludovic Orban cinci asumări ale răspunderii, una după alta”, a susținut jurnalistul.

Ion Cristoiu a atras atenția că eventualitatea unei înțelegeri cu PSD pentru a nu depune moțiune de cenzură nu ar putea avea succes în cazul unei asumări repetate de răspundere.
„PSD-ul poate să închidă ochii la prima, hai la a doua, dar la a treia… la un moment dat vine electoratul și spune chiar faci… Deci ați înțeles ce i se pregătește. În așa fel încât domnul Orban să cadă acum, începe iar tărăboiul ăla că nu se găsește premier, cutare, cutare, cutare și mai trebuie să mai pui unu, da? Care poate oricând să cadă. (…) Așa se explică de ce Klaus Iohannis a ieșit azi public și a spus că asumare aia la buget e constituțională, care este o aberație, Constituția interzice expres, iar domnul Orban a venit după el și a zis <nu, vom încerca să rezolvăm până la sfârșitul lui decembrie>. Orban având dreptate pentru că noi am avut moment când am aprobat bugetul prin martie”, a afirmat analistul politic.

Ion Cristoiu a explicat, totodată, care sunt și celalatle semne care arată că asumarea răspunderii nu are legătură cu statutul de guvern minoritar al Cabinetului Orban, ci cu anticipatele și demisia premierului Orban.
„Dar cu toate acestea jocul cu asumarea n-are nicio legătură cu nevoia Guvernului de a depăși minoritatea din Parlament, are legătură cu asta. Un al doilea semnal este faptul că presa mituită nu e pro-guvernamentală, e pro-prezidențială și dacă vă uitați cu atenție veți vedea că în timp ce guvernul e țintă, e criticat, nu în toate, dar oricum e criticat, domnul Klaus Iohannis nu. Al treilea, după părerea mea, se vor activa #rezist. Toate manetele sunt la Klaus Iohannis, sunteți de acord, da? La generali, da? În bătălia în care el se angajează cu Orban, Orban pierde pentru că v-am dat de exemplu de pe acum ce instrumente are. Unul dintre instrumente este protestul de stradă, care a fost folosit și împotriva PSD-ului”, a explicat jurnalistul.

Ion Cristoiu a mai spus că anticipatele sunt vitale pentru interesul național, deoarece România nu mai poate merge încă un an cu un Guvernul minoritar care, fără o susținere parlamentară puternică, e practic paralizat neputând să ia măsuri importante.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

20 comentarii pentru articolul „Gândurile lui Cristoiu: Jocul de-a asumarea răspunderii are legătură cu anticipatele (II)”

 • Astăzi am/au sărbătorit (?!?) Ziua Constituției! Mai ales Klaus și Ludovic!
  Dacă s-ar putea ar modifica-o printr-o ordonanță de urgență! D-aia „trenuleț”!
  Cred că sasu’ nu mai putea să se abțină să nu bage ceva, in spațiul public, referitor la încălcarea legii supreme, lucru la care el se pricepe cel mai bine, mai ales că a văzut că … „ține”!
  Cred că următorul referendum are tema deja prestabilită, că doar d’aia e DEMOCRAȚIE!!! ???

 • daca departarea de Bunul-Simt, ca referinta, a fost o actiune,
  apropierea de Bunul-Simt, ca referinta, ar putea fi altceva decit o actiune?
  o actiune care si ia ca referinta Bunul-Simt ar putea fi o nonactiune?

  • restabilirea referintei Bun-Simt poate imbraca haina unei dictaturi?
   sau bunul-simt, intrat in armonie, restabileste referinta Bun-Simt?

  • Explică-mi și mie, dacă nu ți-e cu supărare, astea-s „versuri albe”, sau ceva ce trebuie să reflecte, neapărat, bunul-simț la care te tot referi? Despre punctuație, nu mai vorbesc, îi las pe altii!
   Tot din … bun-simț!

  • virgula intre subiect si predicat cred ca e de bun-simt, pentru ca atunci cind spun Ana are mere, inseamna ca mai intai e Ana si dupaia merele, dar cind spun Ana, are mere
   asta inseamna ca o fi avand Ana mere, dar mai intai au fost merele si dupaia Ana. Dar chiar nu ma pricep, asta e clar.

   • creca problema ro e ca are virgula intre subiect si predicat.
    de genul celei din ‘Ana, are mere’. adica…s o anunte cineva pe Ana ca are mere.

 • geo, te-ai trezit, SANEPIDosnicule??
  Ti-ai dat aseara arama pe faţă, beat rangă fiind: moralistul blogului-o scârnăvenie!
  Stiu francezii ce boaita perversa si-au angajat in sat, sau te alunga si astia cu pietre, ca aia din Petresti??

  • Ma cherie, scuza-ma, nu ti-am raspuns immédiatement, parce que j’ai fait la grasse matinée si dup-aia am alergat sa caut zeama de moare, ceea ce nu am gasit niciunde.. . Francezii astia manânca doar la choucroute si arunca minunatia de moare care face atâta bine mahmurului, si nu doar! Ai stiut ca-i foarte sanatoasa pentru ca ea contine probiotice?!
   .
   În alta ordine de idei (ca-ti place expresia):
   Uite ce ziceai, scumpete, în urma cu doua seri când nu erai beata si vorbeai frumos: „geo(rgica), stai in plm in banca ta si raspunde cd esti intrebat.. ” Ei, tu ce patisesi, erai beata?!
   Si uite ce mai ziceai aseara, când erai treaza si vorbeai ca o doamna ce esti: „Hai sictir, dihanie ! Go fck a goat!”
   Deci… oare ce ai fi vrut sa-ti raspund, draguto, la niste provocari nedemne de fiinta care pretinzi ca esti?!
   .
   Si-n cealalta ordine de idei, hai sa-ti mai repet ceea ce ti-am spus si alta data, dar tu uiti…
   Afla ca în Franta rezista sa exerseze doar spuma medicilor, multi au încercat, dar o buna parte dintre ei au fost obligati sa se întoarca doar dupa câteva luni, iubire! Eu sunt aici de vreo 8 ani si ma descurc de minune! Nu fi invidioasa, ca-ti faci singura rau, Nikola draga!

   • Esti ¨spuma medicilor¨, fkn faggot ?? 😀
    Acum e clar de ce simti nevoia sa ni te adresezi la feminin, pentru voi toti barbatii sunt femei, ca deh, asta e natura voastra . Mai vrei sa ne cauti prin chiloti, sau ce ma-ta bateai campii aseara, ordinarule???

   • Te-am banghit eu bine ca esti pedofil, cand ai aparut ca Sanepid .. Ete acum, ai recunoscut ca esti faggot si zoofil. La betie, ce-i drept! 😀 😀

    • Hélas! Ce-ti place sa te înjosesti, micuta vrajitoare! 😯
     Altadata, când o sa mai ai vise erotice cu mine, nu le mai povesti si postacilor, ca nu se cade! 😆

     • Sa-ti aduc aminte ce ti-am zis aseara când tu ai început sa visezi ca vreau sa te caut în chiloti: „Si-acum, la despartire, mai zi-mi înca o data înjuratura aia de aseara cu plm, ca sa încerci sa ma convingi asa, ca esti barbat cu ceva greutate în chilotei.
      Hai, pa, scumpete.”
      .
      Nici chiar asa fetițo!

     • Te-ai gandit tu ca te scoti daca raspunzi d-en pu*ea, fara legatura cu nimic, se confuzeaza lumea si scapi..Brilliant vermine, gandire # rezist, 100%!

     • Ba exact asa e, faggot! Eu te-am injurat, punct! Restul, esti TOT TU! 😀

     • Ba drojdierule, ai luat-o iar pe ulei sa-ti faci curaj?? Ca iar iti dai ca prostul cu tesla..

 • Maestre, din câte văd/vedem, matale cam ții cu … „ursul”! Că al’fel nu mi-o explic pe asta cu … „interesu’ național’!
  Al cui interes, la naiba, … poate al lui Klaus, că, al altcuiva nu prea văd să fie, mai ales dacă, după anticipate, … THE WINNER TAKE IT ALL!
  Și … pianu’, … și țambalu’, de-o să rămână doar o vioară cu două coarde, și alea dezacordate, MI LA, sau SI LA !?!?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *