Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Gândurile lui Cristoiu: Jocul de-a asumarea răspunderii are legătură cu anticipatele

Joi, 5 decembrie 2019, a avut loc, de la 19 la 20, tradiționala emisiune Gîndurile lui Cristoiu, avînd-o ca moderator pe Monica Mihai. Din desfășurarea dialogului, reprodus video și de cristoiublog.ro, agenția Mediafax a realizat mai multe știri. Una dintre ele sună astfel:


Analistul politic Ion Cristoiu critică planurile Guvernului de a-și asuma răspunderea prin mai multe proiecte de lege și susține că în spatele acestuia stă un conflict președintele Iohannis și premierul Orban pe tema declanșării alegerilor anticipate

Jurnalistul a afirmat joi, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, că practica asumării răspunderii a fost apanajul regimului Băsescu.

“Sunt un mare adversar al ordonanțelor de urgență de când mă știu și a legiferării prin ordonanțe de urgență și a legiferării prin asumarea răspunderii. Telespectatorii trebuie să înțeleagă că asumarea răspunderii înseamnă următorul lucru, fac un pachet, și nici măcar nu e logic, adică pui acolo vreo sută de legi, da? (…) Și în momentul în care nu depune opoziția moțiune de cenzură, acele legi sunt gata. (…) În istoria post-decembristă această practică dictatorială, aberantă, antidemocratică a fost a regimului Băsescu. Emil Boc a dat 12 legi prin asumarea răspunderii, printre care unele erau fundamentale, Codul penal, Codul civil, două legi ale Educației, de două ori s-a modificat Codul muncii”, a reamintit jurnalistul.

Ion Cristoiu a avertizat că legile promovate prin asumarea răspunderii, eludând dezbaterea parlamentară, vor fi niște monstruozități a căror aplicara se va lovi de realitate.

„Asumarea răspunderii acum pentru aceste legi va fi o catastrofă în raport cu realitatea, nu mă refer la democrație, în raport cu realitatea, cu viața pentru că vom face niște monstruozități, se vor aplica, nu va depune moțiune de cenzură opoziția. El devine lege așa cum l-au formulat niște oameni, care pot fi genii, ceea ce nu cred, dar cred că nici Predoiu, nici Alina Bica și cine o lucra acum nu vor putea să facă o lege care să acopere realitatea, așa cum iese o lege din Parlament, repet, din dezbatere”, a explicat analistul politic.

În opinia sa, în spatele asumării răspunderii Guvernului pe patru proiecte de legi diferite, stă un conflict incipient între premierul Orban și președintele Iohannis pe tema anticipatelor.

“Cred că s-ar putea ascunde un lucru mai complicat, dar inevitabil și anume un conflict deja incipient, am și eu sursele mele, între Klaus Iohannis și Ludovic Orban în legătură cu anticipatele. A mai fost în istoria post-decembristă un asemenea conflict, domnul Traian Băsescu, chiar 5 ianuarie 2005(…) Avem aceeași situație. Președintele, ca și Traian Băsescu, care n-are nimic de pierdut sunt… 50 de anticipate, tot președinte rămâne, dar cel care pierde e premierul. Domnul Ludovic Orban s-a prins. Și expresia aceasta o avem în conflictul de astăzi. Deci domnul Klaus Iohannis a primit noul mandat de președinte, deci poate dizolva Parlamentul în fiecare moment. Interesul lui este ca Guvernul Orban să cadă. Însă el a sesizat, am înțeles că a aflat, mă rog, nici nu e greu să afle al el, știind cine sprijină, că de fapt s-a bătut palma între domnul Ciolacu și domnul Orban să nu se depună moțiune de cenzură, ați înțeles? Și atunci asistăm la o insistență a lui Klaus Iohannis să… deci, PSD-ul poate să nu depună moțiune de cenzură la prima asumare, că vor fi mai multe, ați văzut că sunt multe, la a doua, la a treia, dar la buget nu poate. Trebuie să depună că… Și atunci i se pune la cale lui Ludovic Orban cinci asumări ale răspunderii, una după alta”, a susținut jurnalistul.

Ion Cristoiu a atras atenția că eventualitatea unei înțelegeri cu PSD pentru a nu depune moțiune de cenzură nu ar putea avea succes în cazul unei asumări repetate de răspundere.

“PSD-ul poate să închidă ochii la prima, hai la a doua, dar la a treia… la un moment dat vine electoratul și spune chiar faci… Deci ați înțeles ce i se pregătește. În așa fel încât domnul Orban să cadă acum, începe iar tărăboiul ăla că nu se găsește premier, cutare, cutare, cutare și mai trebuie să mai pui unu, da? Care poate oricând să cadă. (…) Așa se explică de ce Klaus Iohannis a ieșit azi public și a spus că asumare aia la buget e constituțională, care este o aberație, Constituția interzice expres, iar domnul Orban a venit după el și a zis <nu, vom încerca să rezolvăm până la sfârșitul lui decembrie>. Orban având dreptate pentru că noi am avut moment când am aprobat bugetul prin martie”, a afirmat analistul politic.
Ion Cristoiu a explicat, totodată, care sunt și celalate semne care arată că asumarea răspunderii nu are legătură cu statutul de guvern minoritar al Cabinetului Orban, ci cu anticipatele și demisia premierului Orban.

“Dar cu toate acestea jocul cu asumarea n-are nicio legătură cu nevoia Guvernului de a depăși minoritatea din Parlament, are legătură cu asta. Un al doilea semnal este faptul că presa mituită nu e pro-guvernamentală, e pro-prezidențială și dacă vă uitați cu atenție veți vedea că în timp ce guvernul e țintă, e criticat, nu în toate, dar oricum e criticat, domnul Klaus Iohannis nu. Al treilea, după părerea mea, se vor activa #rezist. Toate manetele sunt la Klaus Iohannis, sunteți de acord, da? La generali, da? În bătălia în care el se angajează cu Orban, Orban pierde pentru că v-am dat de exemplu de pe acum ce instrumente are. Unul dintre instrumente este protestul de stradă, care a fost folosit și împotriva PSD-ului”, a explicat jurnalistul.

Ion Cristoiu a mai spus că anticipatele sunt vitale pentru interesul național, deoarece România nu mai poate merge încă un an cu un Guvernul minoritar care, fără o susținere parlamentară puternică, e practic paralizat neputând să ia măsuri importante.

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că Executivul poate să îşi asume răspunderea pe orice fel de lege, inclusiv proiectul de buget. „În condiţiile unui guvern puternic minoritar, este evident că asumarea răspunderii este o metodă de legiferare delegată care poate să funcţioneze, pentru orice tip de lege”, a declarat Iohannis. Întrebat miercuri dacă ia în calcul asumarea răspunderii pe legea bugetului, premierul Ludovic Orban a răspuns: „Obiectivul nostru este acela de a reuși ca legea bugetului de stat și legea bugetului asigurărilor sociale de stat să fie adoptate până la 31 decembrie”.

Guvernul Orban pregătește mai multe proiecte de lege din domeniile economic și justiție care vor fi modificate prin procedura angajării răspunderii.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

29 comentarii pentru articolul „Gândurile lui Cristoiu: Jocul de-a asumarea răspunderii are legătură cu anticipatele”

  • Domnule Cristoiu, s-ar putea sa aveti dreptate ca ar fi aparut o eventuala neîntelegere între Iohannis si Orban.
    Eu îl urmaresc din când în când pe Silviu Manastire, mai bine nu l-as mai urmari! Individul acesta l-a pupat în dos, în periada campaniei electorale, atât pe Iohannis, cât si pe Orban.
    Ei bine, în ultima saptamâna, Manastire a început sa atace Guvernul Orban, dar pe Iohannis nu! Poate fi si asta un barometru al relatiei dintre cei doi, as zice.

  • Bai geobazdaganie! Inteleg ca nu te mai baga nimeni in seama, asa ca te bagi singur. Sa facem un pic de analiza pe text ca sa vada lumea cat kkt mananci: eu ii zic lui cib dupa postarea pe care ai citat-o ca ¨are dreptatea lui, nu il contrazic¨. Sandman nu zice NIMIC..Unde este sociopatule aprobarea celor DOI???
    In alta ordine de idei, ar fi trebuit sa te onoreze apartenenta la Salaj, cand tu de fapt ai ars-o prin Satul Craiesti din comuna Petrestii de jos, unde aveai deschisa ¨clinica aia privata¨. 😀 😀 Populatie 207 locuitori, acum 206, c-au gonit bazdagania puturoasa…

    • Vad ca pupi in c*r DNA-ul, oriunde s-ar afla, sceleratule mic si ghebos!!! 😀

      • Nebunatico! Ce poate întelege si ultimul retardat din „Cibule, ai si tu dreptatea ta..nu te contrazic.” ???!!! Ca ai fost de acord cu cib. Apoi, a fost de acord si sandman pentru ca nu l-a contrazis! Poti vedea ca sandman nu a întors-o azi ca tine.
        În alta ordine de idei, nu huli satele românesti, tuto, ca din ouale si brânza pe care am primit-o acolo mi-am cumparat eu casa în Franta, la malul marii!

        • Ce zici, nu era mai bine sa ma întrebi ce si cum cu greva generala la francezi, ca sa ai privilegiul sa-ti transmit de la fata locului, sa nu te mai lasi îmbrobodita de jurnalistii români, asa cum faci de obicei?

          • Ba tu esti chiar prost, sau nu te duce capul?? 😀
            In mintea ta statuta, daca unul nu-ti raspunde la o postare, iti da dreptate??
            Unde am intors-o piele? Am scris exact ce ai scris si tu, dar la persoana a treia. Greu de observat similitudinea..
            Iar apoi ti-am explicat ca 1+0 nu este egal cu 2, cum sustineai tu.Te-a dat peste cap asta, ingalatule, ca nu degeaba esti platit in oua, branza si miei ..la 😀
            Si inca ceva, vad ca ai inceput sa mi te adresezi la feminin si mie si altora de p-aici..Numai in creierasul tau de misogin dezaxat sexual, asa ceva este o jignire, eu consider femeile, egalele noastre.. Bine, muuult peste tine, nevertebrato!

          • De ce jurnalisti romani ma las imbrobodit, lighioana?? Oare nu esti tu acela, coprofag mic… care faceai copy-paste in disperare din ziaristii.com si comisarul.ro??

          • Ha, ha, tu ai recunoscut tacit ca esti femeie, cib scrie si se comporta ca o femeie, sandman este aproape barbat. Deci?

          • Iar minti, eu nu servesc niciodata comisarul.ro, iar pe ziaristii.com sunt si articole foarte bune. Cu comisarul era Cernat.

          • In aceeasi postare in care pretinzi ca ¨am recunoscut tacit ca sunt femeie¨, pentru ca nu te-am contrazis, eu te faceam popo*ar. Si nici tu nu m-ai contrazis. Deci?? 😀 😀
            Ba, da´ prost mai esti, cum iti dai singur cu tesla in oo..

          • Ha, ha, ar fi trebuit sa-ti jur cu mâna pe inima ca nu sunt popo si tu ai fi zis „bine, te cred”. Draguto, esti atât de prostuta uneori!

          • Maimutoiule, banuiesc ca esti in stare avansata de ebrietate, nu esti coerent si nici consecvent cu tine insuti..Hai, mars la kkt!! Vezi sa nu te asezi pe vreo oaie..

          • Si-acum, la despartire, mai zi-mi înca o data înjuratura aia de aseara cu plm, ca sa încerci sa ma convingi asa, ca esti barbat cu ceva greutate în chilotei.
            Hai, pa, scumpete.

          • Hai sictir, dihanie ! Go fck a goat!

          • Fais de beaux rêves, fara perversiuni cu capre, nebunatico!

          • Ce-o sa-ti mai scot pe nas postarile astea, betivan ratat!! 😀

          • „On verra bien ce que l’avenir nous réservera,
            On verra bien, vas-y, viens, on n’y pense pas,
            On verra bien ce que l’avenir nous réservera,
            On verra bien, on verra bien” 😛

  • Discutie la unisson ieri pe blog între Nikola, cib si sandman. 😆
    Zice cib si ceilalti doi aproba:
    „Nici un neam nu se mai face bine. Globalizarea ne va transforma pe toti in niste zombi care cauta sa consume ce li se serveste prin mass-media si apoi cu burta plina sa multumeasca stapanilor care-i asteapta a doua zi sa traga ca niste animale decerebrate la munca. Priviti la occidentali ca nu fac o miscare de capul lor. Daca n-ar avea reclame, nici ce sa manance n-ar sti.”
    .
    C-asa-i în democratie, toti trei au aceeasi parere, lamentându-se si plângând unul pe umarul celuilalt, de intra Ion Cristoiu si postacii în depresie, citindu-i…
    .
    Mei, trista treime, uitati-va la francezi cum nu-l lasa pe Macron sa faca reforma pensiilor asa cum vrea muschiul lui! „Zombii” astia care nu stiu nimic, dupa cum apreciati voi, sunt în greva generala si dau întreaga Franta cu c_ru-n sus ca sa-si sustina drepturile si punctele de vedere.
    Românasii nostri, care nu au ajuns înca niste „zombi” când au facut ultima data o grevutza macar, sa demonstreze ca au sânge-n vene si ca au niste calitati, totusi, nu ca occidentalii cei huliti de niste superiori ca voi?!

    • Când om avea aceeași deviză, cu cea a francezilor, adică
      LIBERTE, EGALITE, FRATERNITE, poate vor fi și la noi mișcări de stradă de genu’!
      Atâta timp cât noi insistăm cu FĂRĂ PENALI, respectiv IN DEMOCRATIE, HOTII STAU LA PUȘCĂRIE, sau DNA SA VINA SA VA IA, nu se va întâmpla nimic !
      Scuze, de M__IE PSD, am uitat!

      • George, hai sa-ti povestesc despre DNA-ul francezilor, ca-i de actualitate.
        Exista în Franta o formatiune politica, MoDem, condusa de François Bayrou, care l-a ajutat pe Macron sa câstige presedintia si care, drept rasplata, a fost cooptata de catre Partidul lui Macron la guvernare. In scurta vreme însa „ajutoarele” lui Macron au fost nevoite sa se retraga din functiile de ministri, „DNA-ul” francez descoperind ca europarlamentarii lui Bayrou au facut angajari fictive la P.E. si acum sunt deschise dosare penale pentru acestia, iar seful partidului însusi a fost acuzat de complicitate.
        George, nu te lua dupa cârcotasi, pentru ca în occident coruptii sunt pedepsiti, indiferent de „pilele” pe care le au pe nu stiu unde.
        https://www.lefigaro.fr/politique/francois-bayrou-entendu-par-les-juges-20191206

        • Sunt „pedepsiți” doar cei care nu „servesc cauza”!
          Altfel spus, corupții noștri sunt mai buni decat ai voștri!
          Există nenumărate exemple de corupți nepedepsiți, prin fruntea marilor „instituții” europene, așa că eu rămân la părerea mea!
          Au revoir!

          • Partial ai dreptate, te referi probabil la Sylvie Goulard, dar poti astepta putin ca justitia franceza sa-si spuna cuvântul, pentru ca P.E. a cam salvat-o, însa în Franta, ea are un dosar penal în care este foarte posibil sa fie pedepsita.

    • geo/teo, ultima oara cand mi-ai cersit atentia nu s-a terminat prea bine pentru tine. Crezi ca intre timp te-ai desteptat? Eu inteleg ca te-a parasit gonflabila si acum te simti neglijat da’ nu-i cazul sa fi trist fraiere de salaj…nu uita ca mai ai o vaca in ograda care numa’ nu muge dupa atentie. Te cred cand spui ca joiana e sluta si stearpa da’ pana-ti aduce nen’tu Ciolos o noua amica de cauciuc de la Frantzia mai dureaza.

      • sandman, daca doar atât poti, nu ai merita sa-ti dau nicio replica…
        Specialistule în gonflabile, parca te dadeai mare specialist si în denuntarea originii postacilor…
        Io nu-s salajean, draguto!

      • Hai mai uita-te o data in certificatul de nastere…poate de data asta iti iese mai bine.

  • S-au desecretizat 248 din cele 250 de ore de inregistrari audio din 10 August.
    Desecretizat, vorba vine, căci nu pot fi date publicității, deocamdată!
    Ministrul Vela o fi știind el de ce!
    Deci, încă una … „rezolvată”!
    Bravo nea Ludovic! Tot înainte!!!

  • Maestre, dacă tot va plac scenariile, as vrea sa va întreb ceva:
    Ce ati zice de un viitor prim ministru „civil”, fost comandant al armatei, scolit pe la NATO, si calit prin Middle East?
    Ca sa nu mai lungim vorba, este vorba despre Ciucă, actualul ministru al apărării!
    Dacă nu vi se pare verosimil, intrebati „prietenii”! ???

  • Maestre Cristoiu, asa mai merge. Transcrierea interviului este mai estetica, apreciez schimbarea. 🙂
    Cibule, vezi ca am avut dreptate si ca Ion Cristoiu mi-a apreciat sfatul?! 😎

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *