Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Gazetarul Gabriel Garcia Marquez

Printre picături şi, oarecum, pe furiş faţă de mine însumi, citesc Ştiri despre o răpire de Gabriel Garcia Marquez.
Scrisă în 1996, cartea se vrea un roman-document despre un fapt real din istoria Columbiei. În noiembrie 1990, zece jurnalişti sînt răpiţi şi ţinuţi ostatici de Pablo Escobar, şeful Cartelului de la Medelin, în contexul negocierilor cu guvernul pentru ca narcoteroriştii să nu fie extrădaţi în SUA.
Urmare a unor contacte complicate, la 19 iunie 1991, Pablo Escobar se predă autorităţilor, în schimbul asigurării unei protecţii de stat într-o închisoare de since-fiction în materie de pază.Ulterior, Pablo Escobar va evada, pentru a-şi găsi sfîrşitul pe 2 decembrie 1993.

Gabriel Garcia Marquez şi-a dorit un demers jurnalistic. Şi cu toate acestea, în dese locuri descopăr, surprins, nuclee din Un veac de singurătate.
Ca şi în cazul Memoriilor, mă întreb:
Aceste ieşiri din real sînt rodul unei transcrieri a realităţii sau al inserţiei făcute de fantezie în realitate?

Cu prilejul călătoriei la Havana, am citit O istorie a Cubei, scrisă de un oficial.
Nici n-am tresărit măcar întîlnind numeroase fapte rupte parcă din  proza lui Marquez. Ca şi în cazul lui Gogol, scriitorul latino-american n-a avut nevoie decît de două înzestrări:

  • – cea de a depista realismul magic;
  • – ce a de a forţa niţel realitatea.

Pablo Escobar e definit ca un personaj suspicios la modul absolut:
„Neîncrederea era la el o coordonată vitală şi obişnuia să repete că graţie ei mai trăia”.
Neîncrederea e o trăsătură întîlnită şi la alţi oameni. Efectele acesteia rămîn însă în graniţele realismului.
Chiar şi dacă insul e dictator, neîncrederea nu poate da naştere unor fapte halucinante.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2

3 comentarii pentru articolul „Gazetarul Gabriel Garcia Marquez”

  • ·
    SENZATIONAL! Ion Cristoiu surprinde ceea ce putini ar face-o: faptul ca Garciamarquismul este o forma de trai in Caraibe si nu neaparat un science fiction, cum scriu cartile recent decedatului prozator columbian!
    „Cu prilejul călătoriei la Havana, am citit O istorie a Cubei, scrisă de un oficial.
    Nici n-am tresărit măcar întîlnind numeroase fapte rupte parcă din proza lui Marquez. Ca şi în cazul lui Gogol, scriitorul latino-american n-a avut nevoie decît de două înzestrări:
    – cea de a depista realismul magic;
    – ce a de a forţa niţel realitatea.”

  • DEZVALUIRI UIMITOARE DAR NU SI PENTRU CUNOSCATORI :

    *** DE LA PUBLICITATE LA SPIONAJ SI DE LA SPIONAJ LA PUBLICITATE * Ce inseamna 01 Mai … in istoria timpului … pentru K.G.B. ???
    *** CAZUL MERCADER SI DECORATIA O.L. X – Ordinul Lenin !

    «Sub Beria,marea teroare bolsevica a devenit o teroare selectiva. Ajuns in dizgratie s-a ajuns in mod paradoxal la haituirea lui Trotki !

    La 01 Mai 1940 , 20.000 de comunisti mexicani marsaluiesc prin Mexico City cerand : “AFARA CU TROTKI !” Dupa calculele lui insusi Trotki,in Mexic mai existau circa 30 de trotkisti activi,divizati in mai multe factiuni.Toti insa s-au adunat sa faca de garda in jurul locuintei lui Trotki , la Coyoacan .
    KGB rememoreaza asasinarea lui Trotki ca fiind unadintre cele mai importante “operatiuni speciale”. Ale sale. In “Sala Amintirilor” din Directia Intai Centrala , construita In 1979,se afla si azi , portretul si omagiul adus organizatorului asasinatului (n.n. – asa ceva mai exista doar intr-un alt serviciu secret de groaza care a impanzit lumea si nominalizam Mossadul israelian– un alt serviciu de temut precum K.G.B-ul– care detine acelasi obicei dea se fali – mandri si umfla de orgoliu precum rusii),si nominalizam pe Nahum (Leonid) Alexandrovici Eitington,care a fost implicat direct si in asasinarea lui Bliumkin in 1929 . Eitington a fost unul dintre putinii evrei din NKVD care au supravietuit epurarilor staliniste . El luase parte la Razboiul Civil din Spania , sub pseudonimul generalului KOTOV . In Spania , a devenit amantul unei comuniste din Barcelona , pe nume Caridad MERCADER del Rio , pe care o recruteaza impreuna cu fiul ei , Ramon MERCADER – viitorul asasin al lui Trotki – ca agenti ai NKVD.
    Trotki a fost sub supravegherea NKVD inca din momentul sosirii sale in Mexic . Anturajele lui din Mexic au fost penetrate in diferite grade si in diferite perioade de catre mai multi agenti ai NKVD-ului.
    CEL MAI INFLUENT DINTRE ACESTIA A FOST Ramon MERCADER !
    MERCADER a fost foarte bine format ca agent respectiv spion , dovada ca dupa arestarea lui , fiind interogat luni si luni de zile la rand , nu a marturisit nimic despre identitatea lui reala (care a fost descoperita abia in 1953 ) , dar nici despre activitatea sa ca agent NKVD.
    In portretul sau robot putem recunoaste : un individ deosebit de intelligent , cunostea si vorbea fluent mai multe limbi straine , aliura atletica , bine antrenat si cu un autocontrol demn de remarcat . Testele psihologice aratau ca MERCADER prezenta un timp de reactie extraordinar de scurt , detinand o memorie aproape fotografica ajungand pana acolo incat isi dezvoltase capacitatea de a-si gasi drumul In intuneric ca pe o harta memorata fotografic ; deasemenea avea aptitudinea de a invata cu rapiditate si de a-si aminti instructiuni extrem de complexe .
    Era capabil sa monteze in intuneric sau cu ochii inchisi un Mauser in trei minute .
    In septembrie 1939 , Mercader s-a intalnit cu amanta lui trotkista , Sylvia Ageloff la New York; unde primind instructiunile de la Centru se apuca sa pregateasca asainatul . Conform acelor instructiuni , MERCADER s-a mutat la Mexico-City in octombrie , sub pretextul unor activitati de import – export . In ianuarie 1940 Sylvia Ageloff il urmeaza si asa cum Eitington calculase ,aceasta Ia contact cu maestrul ei spiritual , Leon Trotki si lucreaza doua luni casecretara pentru el.
    MERCADER o conduce de fiecare data cu masina la vila lui Trotki si o recupereaza la finele fiecarei vizite .Atata vreme cat Ageloff a fost in Mexic , MERCADER nu a incercat sapatrunda In vila , dar a devenit treptat un personaj familiar , castigand increderea discipolilor francezi ai lui Trotki , Alfred si Marguerite Rosmer . Dupa oarece vreme dupa intoarcerea Sylviei la New York ,in martie 1940 sotii Rosmer ii permit lui MERCADER sa intre in vila pentru prima oara .
    Ca o curiozitate , vila in care se afla Trotki , fusese transformata intr-o fortreata la propriu , aparata cu grilaj de fier , curent electric , sistem automat de alarma , mitraliere , o garda permanenta formata din 10 politisti si sentinele trotkiste. Ajuns la acel moment , sarcina lui MERCADER era de a furniza informatii asupra protectiei vilei, locuitorii si garzile vilei , pentru a se putea elabora un plan de atac .
    Atacul a fost savarsit si dirijat de un celebru comunist si pictor mexican pe nume ALFARO Siqueiros , in realitate un veteran al Brigazilor Internationale . In ziua de 23 mai la ora 04 dimineata 20 de indivizi aflati sub comanda lui Siqueiros au declansat atacul , surprinzand si anihiland garzile vilei si mitraliind totul in calea lor . Ca prin minune Trotki si sotia lui au supravietuit ! La 5 zile dupa operatiune MERCADER il intalneste pe Trotki pentru prima oara. Ba chiar il ajuta de-a lungul timpului ce a urmat pe Trotki oferindu-I mici daruri si atentii de cate ori se mai intalneau . MERCADER era pregatit mereu cu cate ceva > S-au mai intalnit de vreo 3 sau 4 ori . La 20 august MERCADER il asasineaza in mod brutal pe Trotki utilizand un carlig pentru gheata. Pentru fapta sa MERCADER a fost condamnat la 20 de ani de puscarie .
    La un moment dat mama acestuia se confeseaza public dupa ce impreuna cu Eitington fuge in Uniunea Sovietica la Moscova . Senora MERCADR a fost primita de Beria si prezentata lui Stalin la Kremlin si decorata cu Ordinul Lenin (n.n. – cunoscut de profesionisti si sub prescurtarea O.L. X ( clasa I- X)etc . Pana la urma Senora MERCADER este cuprinsa de remuscari , putem scrie chiar … bantuita !
    Trotki murise In chinuri pe 21 august . Ramon MERCADER si-a executat cu stoicism cei 20 de ani de puscarie , dupa care , odata eliberat , ramas credincios stalinismului si in inchisoare , pleaca din Mexic in Cuba si de acolo in Rusia . Cineva povestea printre amintiri ca acesta in inchisoare canta cantecul revolutionary “TANARA GARDA” ! , subkliniind ultimul vers :

    “MUNCIM PENTRU O CAUZA MARE “…

    … mai mult decat patetic sau … chiar aberant .
    In mod la fel de aberant si deplorabil,cand ajunge in Rusia MERCADER depune cerere de intrare in Partidul Comunist Sovietic , insa A FOST REFUZAT !
    In afara K.G.B.-ului ,asasinul lui Trotki devenise , in epoca post-stalinista , o amintire a unui trecut bolnav .»

    A consemnat :
    Cu drag,onoare si consideratie …
    *MultaViata*
    *Lupul*Alb*GetDac*
    *Vicentiu*I*Voiculescu*
    *Zamolxienii*Zegetini*

  • Offtopic! Se vede ca s-a ramolit turnatorul si viitorul puscarias de lux!

    Dupa logica sa,DNA-ul face tot posibilul sa nu fie condamnat definitiv!
    Ca sa vezi cum i-a luat-o mintea pe aratura!
    Dupa mintea sa, Viorica Dinu urma sa-l condamne pe el,dar vezi Doamne, DNA-ul de idioata ce este i-a inventat fapte de coruptie judecatoarei si i-a facut un rau lui,l-a lasat cu ochi-n soare, cand de fapt si-ar fi dorit sa fie condamnat de ea,nu de celalalt judecator care nu era patat…era teleghidat(in creierul lui cret)!
    La Mustata acelasi lucru: de fapt Mustata vroia sa-l condamne,dar iar DNA-ul i-a facut un rau, pt.ca el varanul chiar isi dorea sa fie condamnat,mai bine sa fie condamnat de unul care a luat mita, nu de unul care nu a luat!
    Deci DNA-ul e de vina,el varanul isi doreste sa fie condamnat de judecatori patati,nu de judecatori curati!
    Saracul,s-a ramolit de-a binelea,se afunda si mai rau in mocirla!
    Badea,da-l ba cu capul de catapeteasma,poate-si revine! :))))))))))))

    P.S.DNA-ule,nu-l mai salvati baieti,motanul felix turnat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *