Universul și Curentul din 21 februarie 1941 publică documentul oficial intitulat:
DIRECTIVELE DATE PRESEI DE D. GENERAL ION ANTONESCU.
E un Document înaintat spre publicare presei pe 19 februarie 1941, la întîlnirea Conducătorului cu directorii marilor ziare bucureștene. Folosirea persoanei a treia nu trebuie să ne inducă în eroare. Textul e semnat de General, numai că el folosește, cînd vorbește despre el persoana a treia, pentru a evita arogantul Eu:
„În statul actual, toate mijloacele de răspîndire a ideilor și știrilor sînt controlate şi dirijate. Aceasta nu însemnează sugrumarea libertăţii de gîndire, ci îndrumarea ei în folosul exclusiv al naţiunii şi al statului. Generalul Antonescu e pentru libertatea disciplinată în marginile ordinei constructive, dar osîndeşte libertatea desordonată care duce la desorientarea spritului public şi la anarhie.
Presa e colaboratoarea zilnică a Guvernului. Ea tălmăceşte ideile călăuzitoare în cadrul statului şi în scopul întăririi lui. Rolul censurii este acela de a pune de acord cuvîntul scris sau rostit cu directivele oficiale. Cînd va exista o desăvîrşită armonie între presă şi stat, censura va deveni inutilă.
După marile lovituri îndurate, România trece azi prin perioada de reconstrucție totală de jos în sus, de la ţăran şi muncitorime, care vor alcătui temelia sănătoasă a noii aşezări politice şi sociale. Nimănui nu-i este îngăduit să uite acest adevăr. A trecut vremea ziarului de speculă a svonului, a intrigei şi a senzaţionalului. Generalul Antonescu nu admite atacul nedrept, injuria şi şantajul. Presa nu poate moraliza dacă ea însăşi nu e morală şi conştientă de demnitatea pe care o are în viaţa statului. A critica nu însemnează a degrada, ci a semnala lipsurile pentru a putea construi şi îndrepta. Critica de natură constructivă e nu numai îngăduită, dar dorită de guvern. Se recomandă tonul înalt, care înnobilează sufletele, seriozitatea judecăţii în discutarea problemelor, cuvîntul înflăcărat în mărturisirea iubirii de ţară şi de aşezămintele ei.
După sfîşierile dintre noi, lozinca ceasului de faţă e înfrăţirea tuturor pentru a înfrunta destinul vrăjmaş şi a recuceri ţării prestigiul ştirbit. Nu e în intenţia generalului Antonescu să creeze un partid, ci un regim politic unanim acceptat, la care să participe toate forţele constructive ale naţiunii. Vechile partide s-au prăbuşit prin greşelile lor. E zadarnic orice atac împotriva persoanelor care le-au reprezentat. Cine a comis fărădelegi e responsabil în faţa justiţiei. Generalul Antonescu a instituit epoca sancţiunilor legale, pe care le-a dorit două decenii acest popor însetat de dreptate.
Tot astfel, în ce priveşte pe legionari, generalul Antonescu nu este astăzi împotriva lor pentru faptul că sunt legionari. Nu trebuie repetată greșeala trecutelor regimuri de tiranie, care distrugeau pe om pentru că avea o credinţă cinstită, în acord cu ţelurile supreme ale patriei. Ceea ce nu tolerează însă conducătorul Statului e deslănțuirea instinctelor barbare, care a compromis o idee şi o speranţă naţională, precum şi amestecul diabolic al forţelor care au lucrat din umbră, speculînd naivitatea tineretului şi aţîţînd pe mulţi, fără ca ei să-şi dea seama, împotriva propriei lor patrii şi împotriva lor înşiși. Deci, sancţiuni aspre împotriva rebelilor, dar grijă părintească pentru legionarii oneşti.
Pînă cînd noua aşezare a politicei interne va fi definitiv cristalizată, orientarea generală este aceea a naționalismului integral, care cere solidaritatea românească unanimă şi atenţie încordată asupra problemelor sociale, ce trebuiesc soluţionate. Rolul presei este acela de a înflăcăra inimile pentru credinţa strămoşească, pentru iubirea patriei şi a Tronului pentru ideile constructive ale conducătorului. Nu adulaţi persoana generalului Antonescu, ci generalizaţi truda pe care el o aduce ofrandă ţării noastre.”
@online: Daca tot n-ai somn, pune mana de citește vreo carte serioasă (sunt destule!) despre acela căruia in ignoranța ta manifestă îi spui „tipu'”. Cine știe, poate te ajută sa faci diferența între calomnii (turnate șuvoi in capul Mareșalului) și adevărul istoric (documentat fără dubiu). Tratează-ti „mansarda” cu lecturi sănătoase, lasă maculatura.
@Matei
„adevărul istoric (documentat fără dubiu)”
Adevarul istoric e ca a trimis cateva sute de mii romani la moarte in campania din est impotriva urss fara sa obtina ceva(in schimb).
Valentin-Ionut Constantinescu
@
‘Cînd va exista o desăvîrşită armonie între presă şi stat, censura va deveni inutilă.’
‘Rolul censurii este acela de a pune de acord cuvîntul scris sau rostit cu directivele oficiale.’
–
tipu’ credea in sinea lui ca e zeu ..sau barim semizeu.
nu mai avea nevoie de ‘punere la indoiala’, de fapt ‘punerea la indoiala’ era cenzurata prin definitia pictata de el insusi.
–
atunci cind intre presa si stat exista o desavarsita armonie,
adica presa a pus la indoiala statul in stil plenar iar el nu a crapat,
fix in momentul ala statul a devenit sfant si s a ‘naltat la Cer,
deci ‘pe Pamant’ a mai ramas doar presa,
care pesemne ca mai are doar o treaba, sa treaca n calindar ziua Sfantului Stat, caruia obligatoriu ii pune si o cruce.
–
orice conducator care se considera semizeu, …daca se considera zeu …deja e clara treaba, are ceva probleme la mansarda.
mnealui, adica tipu’ care a scris epistola numita Document, nu suporta sa fie pus la indoiala
din ce m am prins eu ‘punerea la indoiala’ e fundamentala in Univers, prin urmare tipu’ se credea putintel deasupra legilor Universului
–
io n am nimic impotriva pacatosilor, deci daca zic ca mnealui a fost un pacatos …e de bine, io insumi sint unul grandios,
io fata de ‘sfintii pe Pamant’ manifest …banuieli. in sensul ca cu cit te dai mai sfint ..cu atit imi vine sa incep de la faptul ca esti un pacatos potent si dupaia mai vad io ce esti.
–
parerea mea.
pe lume, ca ea e mare, mai sint si alte pareri iar eu n am nimic impotriva lor.
deci nici impotriva opiniei dumneavoastra.
tipu’ avea probleme la mansarda…
–
are si act care dovedeste asta, Documentul de mai sus.
insa sigur mai pot fi gasite si altele care sa ii sustina …problemele