Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Geopolitica și Domeniul Agro-Industrial

Geopolitica este legată de oamenii care trăiesc într-o anumită regiune. Persoane din întreaga lume se nasc cu anumite elemente și trăsături geografice. Locuitorii din zonele reci sunt mai puțin înalți și mai grași decât rudele lor care trăiesc în arii extrem de fierbinți, aceștia din urmă fiind mai înalți și mai subțiri. Dacă acești oameni și-ar schimba locurile, numai după câteva generații vor fi aclimatizați cu terenul, mediul și vremea. Există anumite locuri în care oamenii se îmbracă diferit, au accente diferite, au religii și percepții diferite în ceea ce privește timpul și viața. Să luăm, spre exemplu, poporul kurd, care, din punct de vedere geografic, trăiește și în Irak, însă teritoriul lor nu este recunoscut. În ciuda acestui fapt, ei rămân concentrați asupra tradițiilor și percepțiilor lor, au propria armată, poliție, guvern, economie și așa mai departe. Având în vedere faptul că sunt oameni de munte, ei sunt mai puternici decât oamenii care populează un teren plan, zonele montane oferindu-le protecție,  însă cel puțin în aceeași măsură  și provocări încă din cele mai vechi timpuri. Datorită munților și poziției geografice, și-au păstrat cultura și unicitatea de-a lungul veacurilor. Munții nu oferă întotdeauna recolte agricole bune, dar au oferit și oferă protecție, inclusiv în țara noastră. Munții Carpați au oferit și oferă o imensă protecție și separare. De la începutul lumii, munții și zonele montane au oferit: adăpost, protecție, avantaj strategic și bune zone de observare. Barierele naturale sunt mai greu de îndepărtat, cine ar detona sau va detona Munții Carpați, de exemplu, pentru a supune un om montan dacă acesta ar avea un stil de lupta defensiv într-un mod de neatins și impenetrabil?

Omul a construit bariere, precum Zidul Berlinului, construcție care și-a dovedit inutilitatea, proiectanții refuzând să învețe din conceptul și soarta Marelui Zid Chinezesc. Diferite țări din întreaga lume pot simți constrângere din cauza resurselor lor naturale sau a vecinilor lor, mai ales dacă vecinii lor sunt oceane. Să luăm, spre exemplu, cazul Statelor Unite ale Americii, care are doi vecini buni în vest și est, Oceanul Pacific și Oceanul Atlantic. Putem vedea clar că au exploatat la maximum acest fapt, nu au considerat necesar să fie în defensivă, ci mai degrabă în ofensivă, construind cea mai mare flotă din lume, până când a fost depășită recent de China. Doar în perioada izolaționismului, americanii au considerat că ar trebui să rămână în propria curte, fără a-și exploata pe deplin capacitățile, din punct de vedere militar și economic.

Dacă ne uităm la Coreea de Nord, trebuie să conștientizam faptul că această țară nu poate rămâne izolată pentru totdeauna, la un moment dat va trebui să își deschidă granițele sau să se unească cu Coreea de Sud, chiar dacă vă fi un stat federalizat. Mișcările sociale sunt cele care spun ultimul cuvânt, mai ales dacă aceste mișcări sunt susținute de instituțiile politice sau militare. Pentru ca o țară să prospere, o proprie economie puternica și în continua adaptare este vitala, iar această economie este puternică prin comerț. Este inutil să ai resurse dacă nu le poți valorifica, este inutil să ai niște echipamente dacă nu ai toate componentele lor. Profitul unui stat vine datorita faptului că unii oameni combină diferite piese pentru a vinde un produs, procesul de combinare și unificare a lucrurilor rămânând cel mai important. Unele țări au dispărut de-a lungul istoriei din cauza faptului că erau izolate, rămânând fără prieteni, parteneri și rute comerciale. Nicio țară de pe glob nu a avut, nu are și nu va avea toate resursele sau capacitățile posibile, pentru a reuși sa deveni lider global, cel puțin economic, darămite militar.

În încheiere, țin să precizez faptul că ideile și idealurile maselor umane sunt „bulletproof” și deși inimile și mințile oamenilor par a fi o țintă vulnerabila, o pradă ușoară, dacă voință maselor umane este comună, nimic nu poate opri valul uman al schimbării, în bine sau rău, după caz.

Foto: AVIK KUMAR MAITRA : PORTFOLIO


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *