Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Georgiana Macovei și-a ascultat sufletul și vindecă și prin artă

Aceste rânduri vor fi urmărite de cei mai mulți cititori în 13 ianuarie. În calendarul internațional figurează ca Ziua îndeplinirii viselor. Datorită omului special pe care îl aduc în centrul atenției, unul din visele mele s-a îndeplinit. Acela de a căpăta câteva explicații coerente care motivează pentru ce anume se simt bipezii atât de bine în lumea artei. Aici mă refer nu numai la creatori în sine, dar și la cei care admiră pictura, literatura, filmul, muzica, dansul etc.

Invitata noastră este doamna Georgiana Macovei din Iași, un pictor de mare valoare, un om tonic în sine, după cum veți vedea și dumneavoastră.

-Vă rugăm să vă prezentați.

-Despre mine? Este un exercițiu interesant să scriu despre mine și pasiunea mea. Mă numesc Georgiana Macovei, locuiesc în frumosul oraș, universitar și cultural, Iași.

Arta a fost întotdeauna parte din viața mea datorită familiei mele. În acest sens, pot spune că, deși inițial am urmat o formare științifică (sunt cadru universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Grigore T. Popa” și medic ortodont), sufletul meu și-a afirmat nevoia de creație artistică și i-am îndeplinit dorința, absolvind anul trecut Facultatea de Arte din cadrul UNAGE Iași. Am început să pictez autodidact, dar la un punct am simțit nevoia de îndrumare profesionistă și m-am înscris la Școala Populara de Arte Titel Popovici Iași, apoi, după doi ani, am dat admitere la Facultatea de Arte, secția Pedagogia artelor vizuale și decorative și, după cum spuneam, anul trecut am susținut licența în domeniul artistic. Inițial am fost atrasă de pictura marină, pur figurativă, ulterior, sub îndrumarea mentorilor mei, am prins curaj să mă îndrept și spre alte direcții cum ar fi pictura abstractă, colaj, tehnici mixte, instalații. Am participat de-a lungul timpului la mai multe expoziții de grup atât naționale cât și internaționale, am avut și doua expoziții personale îndrumate de D-l Prof Univ dr Constantin Tofan și de D-na Lector univ. dr Smaranda Bostan, curatoriate de critic de artă, D-na Lector univ dr Maria Bilașevschi , intitulate “Primul Val”, 5-18 iunie 2021 organizată la Galeria “Labirint” a Casei de Cultură “Mihai Ursachi”, Iași și „Avanpremieră”, 10 – 20 Februarie 2022 găzduită de Galeria de artă „N. Tonitza” UAP Iași.

–Impresionant traseu de viață, felicitări din inimă. Cum a fost anul 2022 pentru arta dumneavoastră?

-Pot spune că a fost un an foarte bun, încărcat, dar bun și cu rezultate frumoase. În luna februarie, am avut a doua expoziție personală, intitulată Avanpremieră, apoi a urmat o perioadă de dedicare a timpului pentru lucrarea de licență în cadrul căreia am tratat subiectul terapiei prin artă în stres și anxietate. Am participat la tabăra de creație Art in the park și la o serie de expoziții colective și concursuri. Primăvara mi-a adus o Mențiune la Concursul de postere și compoziții plastice „EUreflect” (ediția a IV-a) mai 2022, Iași, iar finalul anului, Premiul special al Expoziției-Concurs «Empatii de o parte și de alta a Prutului» – ediția a Xll -a Iași – Chișinău.

–Ce visați pentru anul 2023, dar și pentru următorii ani?

-Îmi doresc să evoluez, să creez lucrări de calitate și să expun, bineînțeles. Pe scurt, să materializez proiectele pe care le am în plan. Prin lucrările mele, îmi doresc să celebrez viața, marea, lumea noastră, tot ce ne bucură sufletul, să aduc clipe de emoție și bucuria culorilor în cotidianul grăbit.

-Cum vreți să se desfășoare lumea dumneavoastră, lumea artei, lumea în general?

-Îmi doresc ca lumea artei și artiștii, în general, să fie apreciați și să li se acorde locul cuvenit în societatea noastră. Procesul de creație artistică, dar și cel de contemplare a unei opere de artă, are efecte benefice complexe asupra ființei umane. Aceste efecte sunt demonstrate științific atât din punct de vedere al dezvoltării simțului estetic, cât și din punct de vedere medical și psihologic. Arta este cea mai puternică formă de comunicare emoțională, iar arta vizuală oferă capacitatea de a exprima aspecte ale experienței, sentimente complexe sau subtile pe care cuvintele singure nu le pot exprima. Numai dacă avem în vedere aceste considerente, pentru o societate, să spunem cu speranță în bine, pentru mulțumirea lăuntrică a artistului, că întregul proces creator în care el își expune de cele mai multe ori chiar parte din sufletul său, mi-aș dori sa crească interesul și aprecierea publicului pentru arta plastică și pentru activitățile artistice.

-Impresionantă demonstrație. Dar, după atâtea și atâtea cuvinte, este timpul potrivit pentru a face loc unei demonstrații în imagini.

Înainte de fotografii, vreau doar să mai menționez faptul că personal am descoperit un artist cu foarte multe calități. Cu un mare viitor. Îi doresc sănătate și împliniri pe toate planurile.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *