Ghana a plantat, vineri, peste 5 milioane de copaci, în încercarea de a păstra și proteja acoperirea forestieră a țării și mediul în general. Președintele Nana Akufo a condus evenimentul de vineri pentru a marca Ziua verde a Ghanei. Mii de saci conținând milioane de tipuri diferite de puieți au fost distribuiți în cele 16 regiuni ale Ghanei. Plantarea a fost făcută de persoane fizice și organizații din întreaga țară. Ministrul terenurilor din Ghana, Samuel Abdulai Jinapor, a descris evenimentul ca fiind o mare realizare pentru țara din Africa de Vest. „Ca parte a programului, încercăm să elaborăm o formulă în care arborii care vor fi plantați vor fi arbori economici. Vorbim despre arborii de lemn, Wawa, Nim, lemn de trandafir, Shea. Rațiunea acestei intervenții este ca, prin plantarea copacilor, să investim și pentru viitor”, a declarat el. Potrivit statisticilor țării, se estimează că suprafețele forestiere din Ghana au fost diminuate cu 80% din 1900. Guvernul își propune să planteze arborii mai ales pe terenuri degradate.
Deși relativ mică, ca populație și suprafață, Ghana este una dintre țările de frunte ale Africii, în parte datorită bogățiilor sale naturale considerabile și în parte pentru că a fost prima țară africană de la sud de Sahara care și-a obținut independența față de dominația colonială. Pe lângă faptul că este cunoscută pentru pădurile sale luxuriante, diversitatea animalelor și kilometri de plaje de nisip de-a lungul unei coaste pitorești, Ghana este, de asemenea, celebrată pentru istoria sa bogată, locuirea sa datând probabil din anul 10.000 î.Hr., fiind un depozit fascinant de patrimoniu cultural. Țara își ia numele de la marele imperiu comercial medieval, care a fost situat la nord-vest de statul de astăzi până la dispariția sa în secolul al XIII-lea. Comerțul maritim direct cu Europa, stabilit în secolul al XV-lea, a avut un mare impact asupra locuitorilor din zonă, mulți dintre ei făcând comerț activ cu portughezii, olandezii, britanicii și alți europeni. Fortărețele și castelele, dintre care mai rezistă multe și împânzesc coasta ghaneză, au fost construite de europeni pentru a-și proteja interesele comerciale. Deși inițial comerțul era axat pe aurul care era ușor de găsit în zonă (și de la care viitoarea colonie britanică Coasta de Aur își va lua numele), în secolul al XVII-lea accentul s-a mutat pe profitabilul comerț cu sclavi. Ulterior, zona a devenit cunoscută pentru cultivarea de cacao. Introdusă acolo la sfârșitul secolului al XIX-lea, cacao continuă să reprezinte un export important pentru această țară.
Ghana de astăzi, care și-a obținut independența la data de 6 martie 1957, este formată în principal din fosta Coastă de Aur. Campania pentru independență a coloniei a fost condusă de liderul naționalist și panafrican Kwame Nkrumah, care a considerat că suveranitatea Ghanei este importantă nu numai pentru poporul ghanez, ci pentru întreaga Africă. „Independența noastră nu are sens dacă nu este legată de eliberarea totală a continentului african”, a spus el. Într-adevăr, peste 30 de alte țări africane, încurajate de exemplul Ghanei, și-au declarat propria independență în decursul deceniului următor. Nkrumah a pus rapid bazele independenței fiscale și în cadrul noii țări, lansând numeroase proiecte de dezvoltare economică. Din nefericire, decenii de corupție, proastă gestionare și regimul militar au împiedicat creșterea și realizările.
În anii 1990, însă, situația țării a început să dea semne de îmbunătățire, iar Ghana este acum considerată un exemplu de redresare economică și reformă politică de succes în Africa. Capitala administrativă a Ghanei este orașul Accra, situat pe coastă. Fondat inițial pe locul mai multor așezări vechi, Accra s-a transformat într-un centru comercial prosper. Astăzi este centrul comercial și educațional al ținutului. Kumasi, un alt centru comercial important, este situat în partea central-sudică a țării. Cunoscut drept „Orașul grădină al Africii de Vest”, Kumasi este, de asemenea, sediul regelui poporului Asante, vestigiu al unui imperiu care a existat în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea. Ghana se învecinează la nord-vest și la nord cu Burkina Faso, la est cu Togo, la sud cu Oceanul Atlantic, iar la vest cu Coasta de Fildeș.
Lasă un răspuns