Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

„Gîndirea caragialistă și stilul caragialist sînt în floare”

1. Din tableta lui Arghezi Caragialismul, tipărită în Informația zilei, 21 mai 1943, rețin o pătrunzătoare definiție a oportunismului în politică și în alte locuri, dacă nu chiar în toate locurile:

„De la un timp, s-a introdus în vocabular «cioara vopsită» care indică în politică şi relaţii spiritul diplomatic cu pungăşie, două valori pentru analiza populară egale. E fostul «şahăr-macăr» dintr-un limbaj mai vechi, echilibrul pe două luntri sau frăţia cu dracul pînă la trecerea punţii, formule relevînd de momentele istorice şi de un optimism tradiţional.”

Tableta se intitulează Caragialismul și debutează cu o teză dragă inimii publicistului, Actualitatea lui Caragiale:

„Caragialismul, despre care un critic cineva spunea că nu mai e actual, gîndirea caragialistă și stilul caragialist sînt în floare, nedespărțite altfel niciodată de viață de tot. În strategie, geografie și tehnică militară, interpretate de bravii noștri concetățeni, în tramvai și berărie, caragialismul e în plină desfășurare și caragialiștii evenimentelor sînt despre certitudinile lor indiscutabile entuziaști.”

Arghezi purcede la dat exemple din această părerologie definită prin tăria opiniunilor, întîlnită la prototipurile românului, Conu Leonida, cel care-i ține consoartei, de Lăsata Secului, un curs de politologie de tip SNPA, și Cocoșilă, editorialist în fiecare duminică dimineață pe maidanul din fața Fierăriei lui Iocan:

„Polonezii în războiul lor, nu se precizează cu cine, dar importă au ajuns la Gibraltar şi ameninţă Turcia … Vom vedea ce face Argentina …
Mi-a spus un coleg … (…)

Sicilia nu e nevoie să ştii unde e situată, destul că e o ţară importantă. A intra în ea echivalează cu un dezastru, din pricina şesului ei mlăştinos … Dacă taie prin Serbia, ajunge mai repede în Franţa … Tonul acestor intenţii şi sentinţa arată o documentare severă. Să nu intervii cu rectificări că poate să iasă bătaie. Cine afirmă în autobuz nu iartă contradicţia şi profesează orgoliul de a şti ce spune. În general, fiecare dispune de o «sursă» serioasă şi destăinuirile sînt «confidenţiale».” 

2. Cercetarea Stalingradului m-a constrîns să parcurg romanul lui Seven Hassel, General SS. Cărțile lui Hassel stau cu duiumul pe rafturile librăriilor de la Supermarket-uri, la întrecere cu hîrtia igienică și cu apa minerală la baxuri. De cîte ori le-am văzut, nu mi-a trecut prin cap să cumpăr vreuna, fie și din ostilitate față de proza de aeroport. Despre Stalingrad am citit cîteva romane rusești de excepție: Zile și nopți, În tranșeele Stalingradului, Pentru o cauză dreaptă și Viață și destin.

Deși dedicate frontului, cărțile rusești sînt capodopere de bun-simț respectat în istorisirea întîmplărilor și schițarea personajelor. Citind pe pagina patru a romanului că General SS tratează Stalingradul din perspectiva soldatului neamț, mi-am luat inima în dinți și am cumpărat, de la un supermarket, exemplarul semnat de Seven Hassel.
Rar mi-a fost dat să întîlnesc o carte mai primitivă, mai insalubră ca aceasta, care se vrea relatarea unui personaj narator din Armata germană de pe Frontul de Est.

Știu pe de rost aproape datele Bătăliei de la Stalingrad. Pe parcursul lecturii am încercat să ghicesc, din istorisirile naratorului, despre ce zile ale Bătăliei e vorba și mai ales despre ce zone de luptă. A fost o operațiune cumplit de grea. Un capitol se intitulează Bătălia pentru uzina Krasnîi octiabrî. „Octombrie Roșu” e una dintre citadelele industriale din zidul care a oprit ajungerea nemților la Volga. Potrivit naratorului, grupa sa primește ordinul să cucerească o cazemată din fața fabricii, văzute drept punct cheie în apărarea clădirii de către sovietici. Cînd și cum a avut loc asaltul asupra cazematei naratorul nu ne spune, și e normal să nu ne spună, deoarece în Bătălia pentru Stalingrad n-a existat nici o cazemată în fața fabricii „Octombrie Roșu”. Seven Hassel pretinde că obiectivul a fost cucerit și o dată cu el a fost luată în stăpînire de nemți și fabrica. Realul e forțat dincolo de firesc pentru a corespunde viziunii schematice a cititorului. După ce fac să explodeze un perete pentru a putea intra, nemții din roman trebuie să-i dea gata pe rușii aflați la etaj. Aici însă potrivit personajului narator cei care trag cu tunul sînt NKVD-iști:

„Groaza îmi încleștează beregata: cu toții au petlițele verzi ale trupelor NKVD. Gîfîind, mă rostogolesc pe scară ca să fiu imediat înșfăcat de Heide:
– Ce te-a apucat, de ce nu i-ai miruit?
– Acolo ….sus … gîfîi eu, sînt numai enkavediști! Puzderie…”

Las la o parte faptul că la Stalingrad nu puteau fi enkavediști puzderie, forța principală alcătuind-o Armata a 62-a lui Ciuikov. Personajul narator n-avea cum să vadă, pe post de artileriști, membri ai NKVD. Dar chiar și așa dacă ar fi fost, spaima personajului narator e fără noimă. NKVD-știi erau spaima celor din Armata Roșie, în nici un caz a nemților. Un neamț precum naratorul putea fi atît de îngrozit doar dacă acolo sus ar fi văzut orci sau marțieni.

Și scriitorii ruși – Iuri Bondarev, de exemplu, în Iarnă fierbinte – descriu grozăviile războiului. O fac însă în stil rusesc, de pe pozițiile unor scriitori avînd drept înaintași pe Tolstoi și pe Cehov. Seven Hassel înțelege prin grozăviile războiului, alături de pîrțurile zgomotoase ale soldaților, dramele cărnii:

„Împlînt baioneta în pîntecele unui tînăr locotent, probabil de-o vîrstă cu mine, ba îi zdrobesc și fața cu tocul cizmei”.

E un exemplu de cum înțelege autorul c-ar fi grozăviile războiului. Zdrobirea feței cu tocul e un gest animalic, de ordin fizic. Nu atinge în planul impresiei produse asupra cititorului, tăcerea dinaintea atacului nemțesc din Iarnă fierbinte, romanul lui Bondarev.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

14 comentarii pentru articolul „„Gîndirea caragialistă și stilul caragialist sînt în floare””

  • Domnu’ cristoiu,

    Titlul articolului de mai jos explica de ce guvernul e de „cacaciosii” cat si chestia cu fostul «şahăr-macăr», actualul „cioara-vopsita”, cu trimitere directa la misterioasa paloma-blanca Arafat. Faptele le stim toti. Restu’ e sahar-macar…!

    https://newsweek.ro/actualitate/bode-daca-oms-ne-spune-vom-institui-carantina-obligatorie-inclusiv-pentru-persoanele-vaccinate?fbclid=IwAR2XgmIN3TDdCmux87tBewlwOdKM_2UtlhR9PfvwowWQaw85FVbFsLFeC5k

    • Am citit articolul recomandat de dvs. Eu cred ca politicienii sint afectati la creier…de la covid li se trage. Bode si ceilalti ca el, nu-s in stare sa-si lege singuri un shiret, de aia au pantofi cu arici, da’ cind vine vorba de OMS, UE, amerolaci, nemtzalai, imediat isi expun slugarnicia, sus si tare, in asa fel incit sa se asigure ca au fost auziti unde trebuie. Vai de ea de tara cu asa lingai…in alta ordine de idei, ca iar se vrea carantina pt toata lumea, nu-i bai, ce ma inspaiminta e cind idiotii locali, ca Bode, idioti cu un pic de putere, executa ad litteram ordine venite de OMS si care pun viata oamenilor in pericol. Exemple: OMS si UE au vrut ca Romania sa-si reduca nr de paturi in spitale; au impus procedura de tratare a celor ce s-au imbolnavit de covid si multe alte aberatii…Cum sa impui unui doctor o schema de tratament, fara sa stii situatia exacta a pacientului?Daca OMS-u’ trimite instructiuni la medici, atunci medicul mai e „medic”?Mai are libertatea de a decide care e cel mai bun tratament pt fiecare pacient pe care-l are in ingrijire? Sau dupa spusele lui Bode, „noi nu gindim, noi executam”??????Ma ingrozeste impotenta mintala a celor ce conduca nu doar Romania, ci lumea.Va multumesc pt linkul postat.

  • Nici nu poate fi altfel în RO educată de politicieni, încât nu se poate înfiinţa un TVR Didactic, ca RAI Scuola, nici vreun TVR Cultural redivivus, nici arte TV să fie pus de guvernul Ciucă pe telecablu. De-aia nu s-a gestionat ca-ntr-o ţară educată nici Laserul gigant.

  • ‘Agențiile de informații occidentale se tem că Beijingul ar putea domina în câteva decenii tehnologiile emergente cheie, în special inteligența artificială, biologia sintetică și genetica.’

    …in cat? in citeva…decenii? :))))))
    pai..deja o fac, teoretic, insa pentru a ‘vedea’ vremurile ai nevoie de ‘ochelari pe masura vremurilor’, hai sa le zic…ochelari cuantici:)))

    mai acum…creca o luna, China a anuntat ca nou-noutul lor computer cuantic e…nici nu se mai vede!, asa de in fata celui de la Google, e!:))), tehnologia folosita fiind ceva…plenar potent!,
    asa ca nu ar mai trebui sa mire pe nimeni, de acum inainte, anunturile facute de pe taram chinezesc si care povestesc despre salturi tehnologice nemaivazute, sau nemaiauzite…
    se stie si cam care le e tendinta salturilor: Infinitul!, ele vor tinde spre infinit :))

    io zic ca un prim pas, colosal!, pe care Civilizatia il va face in stil cuantic se va manifesta prin 2025, 2026
    deci…peste citiva ani, nu peste citeva decenii.

    • ‘în special inteligența artificială, biologia sintetică și genetica’

      …pai fara Inteligenta Artificiala nu exista Biologie Sintetica si nici resoftarea genetica, insa fara Computer Cuantic nu exista Inteligenta Artificiala:))
      ( pentru ca fara Computer Cuantic nu exista ‘Taram Sintetic, Artificial )

      prin urmare…cui ii pasa care e treaba cu ‘inteligenta artificiala’, daca ea e un Efect, Cauza fiind Computerul Cuantic?! 🙂
      nu cel care va fi cel mai tare dresor al inteligentei artificiale va stapani lumea mare, ci cel care va stapani Computerul Cuantic,
      prin urmare dinamica dezvoltarii ‘computerului cuantic’ e cea care ne povesteste despre Stapanul Lumii, nu ‘inteligenta artificiala’, ca asta…nu face doua parale, atunci cind in poveste apare Computerul Cuantic ( care nu doar ca descopera singur toaaata matematica descoperita de om pina acum, ci o descopera pe toaaaata, pentru ca el are, in timpul lui Planck, la dipozitie, tot timpul din Univers! )

      io cind am zis ca Definitiile statelor sint expirate am cuprins aici si definitia serviciilor de securitate, deci bineinteles ca si definitia asta e expirata, deci buna de aruncat la cosul de gunoi…

    • spionul cuantic :))) va face furori pe piata de profil, scotind din joc o multime de spioni…clasici, care au expirat in mod natural odata cu aparitia spionului cuantic:)

      singurii spioni-oameni care vor ramane in picioare vor fi numai si numai Inteligentii.
      adica Prostii:))
      cea mai tare agentie de spioni va fi Agentia Prostilor:))

      hint: spionul cuantic e Desteptaciunea intruchipata, deci tocma daia e lipsit plenar de Inteligenta, Inteligentii fiind, pe acelasi calapod, fix Prosti,
      asta pentru ca si numai pentru ca suma dintre inteligenta si Desteptaciune, in Univers, e o constanta absoluta…

  • Am crezut ca e greseala de tipar ca scrie SEVEN Hassel in loc de SVEN,numai ca e peste tot gresit.

  • M-as bucura sa stiu cum vedeti urmatoarea situatie: de doi ani se zbiara ca e pandemie.S-a dovedit ca e doar „pandelie” curata. Au fost prezentate scenarii apocaliptice, un fel de „daca” si cu „parca” s-au intilnit intr-o barca, ce mai, urma disparitia speciei umane mai repede decit au disparut dinozaurii. Apoi la citeva saptamini de la anuntul apocaliptic au aparut vaccinurile salvatoare, care din motive ultra-cunoscute au fost aprobate ca suplimente alimentare si nu ca vaccin. Nu unu’, doua, ci vreo 6-8 variante de vaccin cred au fost facute la repezeala si probabil de mintuiala, de parca un vaccin se poate face peste noapte.Reactiile secundare adverse n-au intirziat sa apara, ba chiar au murit si oameni in urma vaccinarii sa-i zicem „recomandate” de medici(unii, nu toti). S-a spus ca toata lumea trebuie vaccinata urgent ca sa omorim covidu’, varianta originala. Apoi s-a spus ca NU, o doza nu e de ajuns, trebuie doua…acum cica trei…intre timp s-a anuntat ca varianta covid aparuta initial, nu mai e, si-a schimbat tulpina, da’ in acelasi timp asa zisele vaccinuri facute pt varianta originala a covidului erau facute celor ce se simteau mai protejati prin vaccinare,sau ce-o fi injectia aia…Mai mult, la Tuca show a aparut si nea colonelu’ Ghiorghitzi, care a devenit destul de obraznic in comparatie cu timiditatea cu care ne obisnuise, si care ne „iesplica”cum ca anticorpii si proteina spike si eficacitatea vaccinului si masa pe gheata, manda cu tanda, el intelege ce vrea, ce transmite insa foarte clar e ca la 6 luni trebuie facut alt vaccin pt ca in alea 6 luni eficacitatea scade pina nu mai are nici un efect.Deci, la 6 luni trebuie facut rapel .Bun pina aici?Da’ ce nu zice el e pt care varianta de covid, pt ce tulpina sint facute vaccinurile de azi 30-Nov-2021?De cite ori si-a schimbat nea virusu’ asta asa zisa tulpina?Care dintre aceste tulpini circula printre oameni la timpul prezent?Circula toate asa de nebune?Varianta originala de covid am inteles ca e eradicata,nu?Deci cite variante circula in prezent si pt care varianta se fac vaccinurile.Coana Ursula von Lindic a aparut in prim plan cu ordinul ca vaccinurile sa fie facute acum pt noua tulpina zisa Omnicron parca. Deci vaccinurile existente pina sa vina Omnicron ce-o sa se intimple cu ele daca deja covidu’ si-a schimbat iar macazu’???De ce am scris toata polologhia asta? Pai e distractiv, nene Iancu s-ar fi distrat copios pe subiect, mai ales ca marile autoritati nu se opresc doar la a „vaccina” aiurea oamenii, acum vor sa vaccineze si copiii (ABSOLUT INUTIL) si vor sa ai si asa zisu’ certificat verde, care certificat verde nu e valabil decit daca esti vaccinat cica, cu schema completa….buuuuun, cine poate explica ce e aia „schema completa”? Adica ai facut prima doza pt o varianta de covid de care nici autoritatile n-au habar care e,dupa sase luni canci anticorpi, faci a doua doza, la fel, nici tu n-ai habar pt ce si de ce, nici autoritatile nu stiu sa explice, ba as zice ca ei chiar ocolesc subiectul…apoi iar la 6 luni eficacitate canci si mai faci o doza, a treia…si o luam iar de la capat, nu se stie pt ce varianta, varianta pt care-i facut vaccinul e schimbata intre timp si-n sase luni iar o sa ai canci anticorpi….Apai daca e asa, ce diferenta e intre ala vaccinat de trei ori si unu care se vaccineaza prima data azi????Daca unu’ merge la centrul de vaccinare pt prima data de cind a inceput nebunia, si se intilneste acolo cu unu’ care face a treia doza pt ca nu mai are anticorpii necesari de la ultima doza, care-i neica diferenta intre ei?????Ca pornesc practic de la zero amindoi…..Deci ce-i aia vaccinare „schema completa” in conditiile in care nesimtitu’ asta de covid isi schimba continuu tulpinile, eficacitatea vaccinului scade in 6 luni si cind te prezinti pt urmatoarea doza (a cita o fi ea), o iei practic de la zero cu totul?Ce-ar zice nenea Iancu de situatie?????E asa o varza, asa o parodie porcaria asta cu vaccinarea aiurea in tramvai, ca imi vine sa-i dau dreptate unui sofer de taxi, care m-a dus acasa de la aeroport prin 2015 si-mi povestea ca, din punctul lui de vedere, Romania nu mai are nevoie de presedinte, toti sint niste hoti, daca l-ar alege pe el lumea, primul decret pe care-l va da, e sa dea un „meleon” la fiecare roman sa faca ce vrea cu el, ca doar asa ne punem pe picioare. Nu stiu ce-ar face romanii daca li s-ar da un milion, da’ cind vad cit de mult se minte si cit se screm autoritatile sa intimideze cetatenii, sa le ia pina si dreptul la munca si la libera circulatie, imi vine sa zic „te aleg Parpanghele, da-mi „meleonu'” sa-mi fac o fortareaza undeva pe-o insula pustie si sa dea sfintii daca nu pun catapulte cu nuci de cocos de jur imprejur de n-o sa reuseasca sa ajunga la mal nici cu flota reunita a amerolacilor, rusilor si chinezilor…Romania a avut fel si fel de presedinti, tatar,neamt, de ce n-am incerca si cu un Parpanghel, nu stii niciodata de unde sare iepurele, poate termina si cu pandelia si-n plus imi da si-un „meleon” ,de-a moaca, cu care pot sa ma mut acolo unde nu mai trebuie sa vad mutra nimanui, mai ales a politicienilor si „spetzialistilor” care ma sufoca cu aparitiile lor tembelizate si se contrazic unu’ pe altu’, ba se mai da’ si-n git cind incep sa dea detalii unu’ „hais”, celalat „cea”…Daca covidu’ nu se inscrie la caragialisme, apai nu stiu alta mai buna…Ce parere aveti mai ales despre asa zisu’ certificat verde care se elibereaza doar daca ai facuta „schema completa”????… rid in timp ce scriu…toti tipii astia care se dau experti in medicina si care m-au innebunit efectiv cu vaccinarea, cred ca erau bite la matematica, altfel nu se explica logica asta de „hirtza-pirtza” din capu’ lor. Sper ca Omnicron asta sa fi „aparut” ca tulpina salvatoare, de incheiere, sa-l omoare pe covidu’ asta din capu’politicienilor mai ales…ei chiar nu-si dau seama ca bilcioteca e deja de-un ridicol absolut?

    • Aveti dreptate. F.interesant este ca intai a aparut vaccinul pentru tulpina Omicron si apoi tulpina. Apreciez plandemia ca o bataie de joc la adresa populatiei globale si saracirea tarilor bogate in resurse naturale orchestrata de gheitz si ai lui bogati ai lumii carora le doresc sa aiba parte de proverbul romanesc „Cine sapa groapa altuia cade singur in ea.”
      Don’ colonel, felcerul cu vaccinuri, bate campii cu gratie. Cum naiba sa faci vaccinuri pentru tulpina initiala cand te paste tulpina n+1?! E ca si cum ar face cineva vaccin antigripal anul asta cu un ser valabil acum 5 ani.

      • Oare de ce trebuie ca voi doi sa va chinuiti neuronii sa întelegeti ceea ce se învata doar la facultatile de medicina timp de cel putin 6 ani?! Oare de ce emiteti voi doi (si multi altii ca voi), pareri medicale, daca habar nu aveti despre ce vorbiti?!
        Gabriela, afla cum se produc vaccinurile antigripale, ca sa vezi ca întâi trebuie sa te informezi despre ceva si abia apoi sa comentezi despre acel „ceva” care te preocupa:
        https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/gripa-selectia-virusurilor-pentru-producerea-vaccinului-gripal

        • opinia mea e ca, folosindu-ti bunul simt, te poti apleca asupra oricarei stiinte sau arte, pentru ca numitorul comun al acestora e chiar bunul-simt:)
          scoala bunului-simt dureaza 7 ani:)), insa doar pentru ca el sa se activeze, ca altfel…omul il are din fabricatie 🙂

        • Ma dragutzo, „noi doi” in propriile tale cuvinte, adica eu si Gabriela, ne „chinuim neuronii” din cauza unora ca tine.
          Tu citesti, da’ degeaba, n-ai inteles ce-ai citit,una la mina, a doua, m-am uitat la linkul pe care l-ai recomandat…Doamne apara si pazeste, tu ai inteles ce se spune in articol?Nu de alta, da’ se pare ca si acolo ai citit in gol…Multumesc pt linkul recomandat, dar daca mai aveam vreun dubiu oricit de mic in ce priveste existenta covidului, acum a disparut complet…e clar ca se minte de ingheata apele si e clar ca asa zisu’ vaccin pt covid, numai vaccin nu e…In plus OMS-ul e inutil, nici n-ar trebui sa existe ca institutie.Traim timpuri grele si timpite, iar cei ca tine inlesnesc si batatoresc drumul spre abuzuri inacceptabile puse in practica de astia numiti „autoritate de stat”. Nenea Iancu ar fi fost incintat sa te intilneasca…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *