Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Mă înșel eu? Președintele Obama nu l-a sunat încă pe Klaus Iohannis!

Am citit azi vineri în presă știrea potrivit căreia Guvernul SUA l-a felicitat pe Klaus Iohhanis  pentru cîștigarea alegerilor.
Formularea m-a descumpănit nițel. Într-adevăr, SUA are un guvern, al cărui șef e președintele Obama.
Numai că în 2004, după al doilea tur de scrutin, ținut în 12 decembrie 2004, Traian Băsescu a fost felicitat personal de președintele Americii George Bush.

Faptul se petrece miercuri, 15 decembrie 2014, la trei zile de la turul al doilea.
Iată cum sună știrea de joi 16 decembrie 2004, pubilcată de HotNews:
George W. Bush si Tony Blair l-au felicitat pe Basescu
Presedintele ales al Romaniei Traian Basescu a fost felicitat ieri pentru castigarea alegerilor, de catre omologul sau american George W. Bush intr-o convorbire telefonica, informeaza Mediafax. In timpul convorbirii telefonice, care a durat cateva minute, Basescu l-a felicitat la randul sau pe Bush pentru victoria in alegeri.  In timpul discutiei, Bush l-a asigurat pe Basescu de faptul ca Romania este un prieten al SUA si ca va continua intarirea relatiilor SUA-Romania. Basescu a mentionat, la randul sau, ca si el doreste consolidarea relatiilor cu SUA, care vor avea in Romania un „prieten onest”. Noul presedinte al Romaniei s-a declarat de asemenea interesat sa intareasca relatiile speciale cu SUA si Marea Britanie.  Basescu a mai discutat cu George Bush despre problemele strategice de interes legate de Ucraina si Marea Neagra. „Ati ezitat sa veniti dupa al doilea razboi mondial, dar nu este prea tarziu nici acum si asteptam cooperarea pentru instalarea bazelor militare in Romania”, i-a mai spus Basescu liderului de la Casa Alba.  Bush a evocat vizita sa in Bucuresti, atunci cand l-a intalnit si pe Traian Basescu. „Eram in spatele dumneavoastra”, a replicat Basescu, iar Bush a raspuns: „Stateati langa sotia mea”.   „Astept cu nerabdare sa colaboram” Premierul britanic Tony Blair i-a transmis si el ieri o scrisoare lui Traian Basescu in care il felicita pentru alegerea in functia de presedinte al Romaniei. „Astept cu nerabdare sa colaborez cu dumneavoastra si cu noul guvern pentru a dezvolta in continuare puternicele relatii bilaterale dintre tarile noastre”, se arata in scrisoarea lui Blair.  Premierul Marii Britanii isi aminteste „cu placere” de vizita sa la Bucuresti, din mai 1999. „Este uimitor sa vad cat de departe a ajuns Romania de atunci. Romania este membru al NATO si un partener puternic si constant in Irak. Integrarea in Uniunea Europeana este acum foarte aproape.  Suntem pregatiti sa colaboram cu Romania pentru a ne asigura ca procesul de integrare va fi un succes”, mai scrie Blair.  El asteapta „cu nerabdare” sa intampine Romania ca partener puternic in Uniunea Europeana, in 2007.  Traian Basescu a fost deja felicitat si de alti presedinti, printre care seful statului francez, Jacques Chirac, care l-a asigurat pe Basescu de sprijinul Frantei pentru aderarea la UE in 2007.

Știrea despre Klaus Iohannis se referă la un Comunicat dat de Ambasada SUA la București și nu la un telefon de la președintele Obama, absolut firesc în cazul unei țări care e partener strategic al Americii.

Pînă vineri, 21 decembrie 2014, la 5 zile ( nu trei, ca-n cazul lui Traian Băsescu), Klaus Iohannis a fost sunat de Angela Merkel, nu însă și de președintele SUA.
Nu risc nici o interpretare, cum ar fi cea potrivit căreia președintele Obama așteaptă sentința din 25 noiembrie 2014 a ÎCCJ, în procesul ANI contra Klaus Iohannis.

Poate că președintele american n-a avut timp să-l sune pe Klaus Iohannis, ocupat cum e cu problemele interne.
Poate că în timp ce scriu aceste rînduri (vineri, ora 21), președintele Obama îl sună pe Klaus Iohannis sau îl va suna pînă la noi va fi sîmbătă dimineața.

Eu însă ca observator al amănuntului care poate spune multe  mă văd obligat să remarc:
Spre deosebire de Traian Băsescu în 2004, tot președinte ales și el, în 2014, după 5  zile de la victoria în al doilea tur, Klaus Iohannis n-a fost sunat de președintele  Obama.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

44 comentarii pentru articolul „Mă înșel eu? Președintele Obama nu l-a sunat încă pe Klaus Iohannis!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *