Marcel Ciolacu: Voi candida pentru un nou mandat de preşedinte al Partidului Social Democrat şi în acelaşi congres se va alege şi candidatul Partidului Social Democrat pentru funcţia de preşedinte

Cei doi candidați se uitau la cameră și nu unul la altul, nici măcar la sînii distinsei moderatoare

În fine, negociat de cele două echipe, formatul confruntării de la B1Tv l-a avantajat pe Klaus Iohannis, care, spre deosebire de marți seara, la Realitatea Tv, s-a putut desfășura în voie. Totuși, formatul rigid, adăugat spaimei moderatoarei că i-ar putea scăpa emisiunea din mînă, au făcut ca această confruntare să fie o excelentă dezbatere academică și o dezastruoasă emisiune de televiziune. Repet, vina nu e a postului, ci a echipelor care au negociat un format rigid, cu timp de răspuns urieșesc (două minute, timp în care contracandidatul putea ieși la o țigară, moderatoarea putea să facă un copil), cu timp precis de replică. Formatul, excelent la o confruntare în genul celei din 2009 sau 2004, n-a fost adecvat unei televiziuni de știri. Obișnuit cu polemicile, cu schimburile de  replici tipice televiziunilor de știri, mi-a fost tare greu să rezist pînă la capăt. Culmea prostiei a fost atinsă de faptul că fiecare dintre cei doi candidați se uitau la cameră și nu unul la altul, nici măcar la sînii distinsei moderatoare. A rezultat pînă la urmă o succesiune de monologuri paralele, de o plicticoșenie absolută. Dacă s-ar fi negociat un timp de răspuns mai mic s-ar fi putut discuta și politica externă. Din acest punct de vedere, era bine dacă Klaus Iohannis accepta să se mai stea cîteva minute.

Pe scurt, la cald, despre prestațiile celor doi:

 1. Klaus Iohannis a fost mai agresiv decît la Realitatea Tv. Cu toate acestea, au fost momente cînd risca să devină Victor Ponta. Victor Ponta a încercat să reia tupeul de marți, dar formatul emisiunii nu l-a lăsat. Consilierii i-au spus să fie agresiv. De data asta a fost o greșeală, pentru că a părut  tupeist, prin multe momente de atac gratuit.
 2. Fiecare dintre cei a avut ceea ce se cheamă tema pivot, la care au revenit indiferent despre ce se discuta. Victor Ponta a avut tema Klaus Iohannis reprezintă regimul Traian Băsescu, cel care a tăiat pensiile. Klaus Iohannis a avut tema Legii amnistiei. Pe mine m-au amuzat. Nu știu dacă pe telespectatori i-a impresionat.
 3. Justiția e domeniul pe care Victor Ponta se mișcă prost, pentru că PSD e partidul Penalilor. Dacă mă gîndesc însă la chibiții celor doi, singurii care au avut răbdarea să se uite pînă la capăt, pe ai lui Victor Ponta i-a durut în bască de tema corupției, interesul lor mergînd către pensii și salarii de bugetari, iar pe ai lui Klaus Iohannis i-a durut în bască de regimul Băsescu, dat fiind că ei sunt fani Băsescu.
 4. Amîndoi concurenții au făcut greșeli copioase. Klaus Iohannis aducînd în discuție chestia cu taloanele de pensie de ieri, fără să-și dea seama că emisiunea de acum nu mai are audiența celei de ieri. Victor Ponta a încercat să reîncălzească ciorba nepriceperii lui Klaus Iohannis.

Una peste alta, Klaus Iohannis avea nevoie de emisiunea asta pentru a se reabilita în ochii fanilor după dezastrul de la Realitatea. A reușit să se reabiliteze, de data asta fiind mai bun decît Victor Ponta.

Din nenorocire pentru Klaus Iohannis, nici o altă televiziune de știri n-a mai transmis dezbaterea. În memoria românilor rămîne impresia puternică a confruntării de marți. Și vorba aia prima impresie contează.

N.B. La sfîrșit Klaus Iohannis i-a mulțumit Mădălinei Pușcalău pentru profesionalismul dovedit. Asta în timp ce pe Bogdan Rareș l-a făcut cu ou și cu oțet. Și cînd te gîndești cît l-a giugiulit mediatic Bogdan Rareș pe Klaus Iohannis fără să țină cont de avertismentele mele despre nerecunoștința politicienilor.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

37 comentarii pentru articolul „Cei doi candidați se uitau la cameră și nu unul la altul, nici măcar la sînii distinsei moderatoare”

 • Ponta Presedinte

 • Hai sa lasam vrajeala in „targurile si oboarele ” din Teleorman si sa punem osu la treaba . Iohanis presedinte!!!

 • D-le Cristoiu, il doriti presedinte pe Victor Ponta? Ar fi bine sa ne explicati si motivele.

 • Eu zic ca domnul Ponta este captiv trecutului.S-a referit cam80% la anii 2012,2013,Basescu,Antonescu,USL pentru a da replici.Nu poate depasi momentul.Domnul celalalt spune; ce a fost a fost punct si de la capat.E cazul sa depasim fantomele trecutului si sa ne continuam viata.

 • Crin Antonescu aiai

 • Wtf people? Chiar numai in conspiratii si idei luate de a gata traim?

 • Se uitau pe prompter ;Johannis sigur .Si cred ca totul a fost o reusita punere in scena ! Nu vedeti ca e un blat la nivel mare ? Ponta tre sa iasa presedinte ca sa calmeze populatia si sa poata introduce taxe ptr a putea plati datoriile la FMI .Nu trebuie neglijat nici jocul geo-politic privind ucraina si moldova si viitoarea uniune euro-asiatica.

 • Detasata analiza! Se vede ca nu aveti o miza in joc, cum nu avem nici noi, cei care il votam pe Antonescu.

 • foarte importanti sanii moderatoarei..!!!!!!!!!!!maestro!

 • Maestre cu tot respectul cuvenit , de data asta aveti partial dreptate si nu pentru ca vreti ,, raul” pentru Iohannis.ci din contra doriti sa recupereze si convinga masa critica care de 25 de ani nu-I pasa si chibiteaza pe margine invocând ,, aceias mizerie „.Hai sa încercam un test ,, riscant ” cu dezbateri civilzate si la obiect si cu moderatori care inpun rigoare si decenta în limbaj renuntînd la ,, sânge ” pe pereti si sa vedem ce iese iar la final sa câstige cel mai bun daca hotaraste MÁRIA SA POPORUL !!!

 • Sa imi spuna si mie cineva dc neamtu renunta la ult intrebare cand ponta ii zisa ca stie ce o sa il intrebe si o sa ii raspunda?ce se intampla acolo,sa ii fi fost frica lu klaus ca ponta stie intrebarea,sa ii fii fost frica ca are o cartita in staf???

 • nu stiu daca ati observat Ponta luat de val la un moment dat a zis „De accord” ca rezolva pana vineri legea amnistiei

 • Din emisiunea de la Realitatea TV nu am inteles nimic……Din emisiunea de azi am inteles pozitia fiecarui candidat fata de justitie si fata de lege gratierii….Emisiunea de la B1TV a fost mai buna deoarece chiar si noi cei nestiutori in ale politicii am ramas cu ceva,,,,,,,,Ponta este mincinos in continuare…..Iohannis gandeste bine dar este prea lent in a exprima ideile si in a reactiona fata de minciunile lui Ponta……In ansamblu emisiunea a fost vizionabila,,,,,

 • Maestre Cristoiu , nu va asteptati ca junele sa iasa asa tabacit ! Ce interesant e sa te confrunti cu cineva fara sa jignesti ,fara sa fii mitocan…Micul Iorga nu a reusit sa-l plagieze pe viitorul fost Presedinte !…

 • Respect, domnule Cristoiu!

 • Cam superficiala evaluarea. Nu eram obisnuit cu asta.

 • D-nule Cristoiu, Klaus Iohanis ne promite un alt fel de a face politica, deci si d-voastra jurnalistii, trebuie banuiesc sa va repliati.Va dorim succes!

 • Pai…sanii distinsei moderatoare…nu ca sunt carcotas…da’ camera chiar pare (mai) interesanta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *