Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Gîndul de duminică, 1 iulie 2018

Breaking news: Contraspionajul românesc are o Istorie oficială!

La editura Academiei Naționale de Informații a apărut zilele acestea, sub semnătura lui Sorin Aparaschivei și Florin-Badea Pintilie, un cărțoi de peste 500 de pagini, format mare, intitulat:
Din istoria oficială a Contraspionajului românesc. Perioada 1918- 1945.

De cum am făcut rost de ea, mi-a sărit în ochi cuvîntul Oficială din titlu. De ce Istorie oficială?
Pentru că – răspunde Prefața – domeniul a fost abordat pînă acum prin scrieri romanțios parfumate (expresia îmi aparține) sau prin memorii mai mult sau mai puțin subiective. Abia acum avem pe masa de lucru un volum bazat pe cercetarea de arhivă, capitală în deslușirea oricărui fragment al trecutului. Semnatarul cuvîntului înainte, prof univ. Adrian-Liviu Ivan, semnalează chiar de la început caracterul de premieră al întreprinderii:

„Lucrarea Din istoria oficială a contraspionajului românesc, perioada 1918-1945 constitue o premieră în istoriografia noastră. Ea prezintă din sursă oficială şi consacrată, în lumina documentelor şi a adevărului istoric, de pe o poziţie obiectivă, nepărtinitoare, activitatea acestui domeniu considerat sistemul imunitar al securităţiinationale.

Titlul nu este ales întîmplător, autorii fiind preocupaţi să utilizeze la maximum, pe cît posibil sau permis, sursele primare, multe inedite, emise de organele specializate ale statului român în acea perioadă. Din acest motiv, pe alocuri, demersul poate părea criticabil, în sensul că predomină prezentarea descriptivă şi diacronică a evenimentelor, însă autorii îşi iau revanşa prin prezentarea unei cazuistici bogate, în care informaţia de valoare certă, ştiinţifică, se împleteşte cu expunerea romanţată, chiar poetică.

Autorii pun în circuitul ştiinţific numeroase documente de arhivă desecretizate de Serviciul Român de Informaţii, ceea ce constituie un adevărat salt cantitativ şi calitativ în acţiunea greu încercată de reconstituire a tabloului istoric şi a revizuirii mai multor probleme de istorie contemporană, viciate de regimul şi ideologia comunistă.”

Preambulul din partea autorilor destăinuie dificultățile uriașe ale muncii de cercetare, muncă tot mai pusă între paranteze de așa-zișii noștri istorici, tentați de gloria publicisticii facile:

„Textul de faţă a văzut lumina tiparului după mai mulţi ani de cercetări în arhivă, de sondare şi de ordonare a unui volum impresionant de documente, o mare parte dintre acestea inedite, deschise pentru prima dată consultării în scopuri academice. Amploarea surselor primare, greutatea de a procesa un număr chiar mai larg de date, identificarea, în paralel, a unor goluri de cunoaştere care nu au putut fi acoperite, fragmentarea în mai multe arhive (MAI, MApN, SRI, CNSAS sau Arhivele Naţionale) a documentelor de interes şi dificultatea de a prezenta, din raţiuni legate de specificul domeniului, unele dintre rezultatele cele mai spectaculoase ale cercetării, au constituit tot atîtea limite ale lucrării de fată.”

Văicăreala din Prefețe e un tic publicitar al multor cărți rezultate din cercetarea de tip minerit în arhive. Dă bine la public și la tiraj să exagerezi dificultățile întreprinderii. Pe lîngă faptul că tu, autor, treci drept erou al științei, cărții i se conferă din start aura publicitară a unei opere de excepție. În cazul lucrării despre Contraspionajul românesc nu e vorba de așa ceva. Domeniul Intelligence din trecutul românesc n-a fost pus pînă acum la dispoziția publicului larg prin volume solide, exacte, rod al investigației de arhivă.

Cel mai văduvit segment al trecutului de Intelligence e cel întruchipat de fosta Securitate.
În spațiul public postdecembrist, fosta Securitate a fost prezentată în stil alb- negru. Fie doar de pe poziții de propagandă de tip bolșevică, din start propunîndu-și să dea în gît un monstru, pentru ca românii să fie vindecați de nostalgia trecutului dictatorial, fie de pe poziții de idilizare spectaculoasă. Fosta Securitate e o instituție care a marcat decenii de trecut românesc. E nevoie de o istorie – să-i zicem oficială – bazată pe arhive, care să separe activitatea de poliție politică de activitatea de Intelligence. Dar chiar și activitatea de Poliție politică nu va fi niciodată pusă în lumină științific, cîtă vreme cercetarea va porni din start cu intenția nu de a descoperi adevărul, ci de a ilustra prin forțare pînă la falsificare o teză preconcepută, stabilită cu mult înainte de a porni aventura prin arhive. Nu numai în domeniul Securității, dar și în alte domenii ale trecutului comunist avem nevoie de investigații obiective, scutite de stîlcirea propagandistică. Rescrierea trecutului în interesul prezentului a funcționat în cazul comunismului, pentru că societatea noastră s-a temut de demonii dictaturii. A te teme de ceva înseamnă însă a-i acorda credit, ba chiar a-l preamări într-un fel. În vecinătatea împlinirii a trei decenii de la prăbușirea comunismului în lume, cred că noi, românii, ne putem permite să abordăm trecutul comunist fără a ne mai teme de demonii comunismului. Alți demoni, mult mai primejdioși bîntuie lumea de azi și amenință România. Să ne temem de ei și nu de cei morți deja ai comunismului.

N-am apucat să citesc lucrarea. Sînt prins pînă peste cap cu predarea la Historia a unui eseu despre Giovani Giustiniani, genovezul a cărui rănire a dus la Căderea Constantinopolului în dimineața lui 29 mai 1453, marțea neagră a Creștinătății, și numai la gîndul unui salt de la 1453 la 1918-1945 și de la Bizantini la contraspionii noștri mă apucă amețeala.
Am reușit însă să parcurg documentele de excepție puse de autori pe un CD atașat cărții. Dintre ele (sînt multe și în premieră) am ales pentru a reproduce aici cîteva, doveditoare a bogăției care stă în arhivele noastre, ca aurul într-o mină părăsită.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

35 comentarii pentru articolul „Gîndul de duminică, 1 iulie 2018”

  • BREAKING NEWS
    WOOW !!!➡
    ABUZUL ÎN SERVICIU NU (MAI) ESTE FAPTĂ DE CORUPȚIE, conform noului Cod Penal !!!
    ABUZUL DE PUTERE, ÎNSĂ, RĂMÂNE FAPTĂ DE CORUPȚIE, DAR NUMAI IN CAZURILE CAND FAPTA E COMISĂ DE UN REPREZENTANT AL PUTERII CENTRALE, SAU LOCALE !!!

  • Nu te mai preocupa, totul va fi bine. Shalom!

  • „În vecinătatea împlinirii a trei decenii de la prăbușirea comunismului în lume, cred că noi, românii, ne putem permite să abordăm trecutul comunist fără a ne mai teme de demonii comunismului. Alți demoni, mult mai primejdioși bîntuie lumea de azi și amenință România. Să ne temem de ei și nu de cei morți deja ai comunismului.” Asa spuneti dv.
    Maestre, eu nu as fi chiar atât de sigur ca toti demonii comunismului au murit. Felul în care se amâna din nou judecarea Dosarului Revolutiei si cel al Mineriadei din iunie, demonstreaza fara echivoc ca demonii comunismului mai traiesc si sunt înca destul de activi în societatea româneasca.
    Demonul Iliescu este înca viu, nenorocitul! Si altii.

    • Acuma ie mai multa sicoritate pe cap de cetatzean oricum ai privi. Se asculta la greu, s-au sporit randurile, de 3 ori mai multi secoristi decat pe vremea dinainte de 89. Bugete de belferi, fac afaceri si politica. Numai ce trebuie sa faca nu fac domnii securisti. Demonii comunismului au murit de mult. Mult mai rau cu demonii de acum, ai securismului, tefelismului si sorosismului. Si cu racanii spalati la creier -nikolski cernat si micutul labagiu domi.

      • Micutule, habar nu ai pe ce lume traiesti!

      • A apărut și agramatul de mogul! Se scrie DEMULT, în context, boule!

        • Nu mai poci intenționat cuvintele, ca să acoperi agramatismele, căci se știe că ești prost!
          Cum dracu v-ați adunat 5 proști agramați, pe-aici, tu, Gruia, Ghenciu, Copa și ana tema?! Bă, ia verificați-vă arborele ginecologic, nu cumva tăticul vostru e Petrescu? Că ăsta e curvar, iar mămicuțele voastre, fiind curve, sigur și-au tras-o cu el! Din combinația asta, nu puteau să iasă decât niște dobitoci agramați! QED!

        • nick cernat, maninci cacat si sub nas dar si sub pat. Ce borituro oribila a aruncat ma-ta in lume, nu ti-e greata de tine ca ucizi toate wc-urile pe unde treci, pletos murdar

      • mogule mic , Nick Cernat e asa prost ca-i facea curva de ma-sa laba.de aceea specia lui se numeste labamamos

        • Foarte spiritual! Să știți că nu mai dorm noaptea din cauza înjurăturilor voastre, neprovocate de mine! Bă, sunteți niște aurolaci, pe lângă mine, de-aia vă ofticați!
          Dacă vreți să mai jigniți, vă aștept să mi-o beliți!

  • Maestre, despre INUNDAȚIILE, din ţară, de ce nu scri nimic, căci, de astea de pe blog, ne-am cam săturat !
    Noroc că matale ai casa, din Găgești, mai … „la deal”, că, altfel, te-anunţau vecinii că nu mai ai unde să … „tragi”, in weekend !!!
    Puteai sa scrii, de exemplu, despre istoria inundațiilor, din Romania, din ultimii o sută de ani, in loc să faci un gen de „recenzie”, a cărții celor doi „acoperiţi” !

    • Și mai bine era dacă aborda problema unei posibile TEORII A CONSPIRAŢIILOR, in legătură cu ploile și furtunile din România, Bulgaria, Grecia și Turcia, din ultimele 2 saptamani, in timp ce, in Rusia, pe stadioanele unde se desfășoară meciurile CM de fotbal, este SUSPECT DE SENIN, și va mai fi așa, încă 2 săptămâni ! De ce … oare ?
      Nu cumva s-a schimbat vechiul proverb, cu „ploaia de la Moscova” ?
      Se pare că da !!!
      ACUM, CÂND … E SENIN, LA MOSCOVA, SE … DESCHID UMBRELELE, LA BUCUREȘTI !!!
      Ia intrebaţi-l pe Dorin Prunariu, primul si … singurul cosmonaut român, cu ce se „lăudau”, rușii, încă din 1980, când el era la pregătire, la Baikonur !?!

  • Nick Cernat, bag sula-n măta de tefelist jegos,Coldea nu e șef de stat paralel pt tine bă pui de handicapatt încrucișat cu scroafă. Ăla e bossu tău, al sclavilor reproduși de Soros , cînd îi cetești numele și ești sigur c-ai cetit corect, stai drăpți și cu mintea în pe loc repaus și pupi pămîntu răcane. 😀

    • Nu tre să-i dai o Cola.. 😉 Dă-i o sulă lu Cernat și zi-i cît e el de special ca curvă, Ăsta suge tot, nu se lasă.

    • Cine-i cel ce-i place -uia?
      E pe blog, îl cheamă Gruia!

      MĂTA are cratimă, boule agramat! În plus, are fiu boschetar, prost, handicapat, oligofren, idiot, dobitoc, cretin, tâmpit etc

      • Nick Cernat
        Jegu de tactu se mai scăpa pe fățăul tău cînd și cînd? Atunci te-ai ghotărît tu să ei o mue de la tefeliști, că-i mai dulce, edste?

        • Ghenciu, Gruia, Ana tema,
          azi mi-au adâncit dilema…
          să li-o dau lor să mi-o sugă
          sau să-i f-t ca pe o slugă?

          Bă, ipochimenilor anonimi, voi sunteți și proști, și agramați, și pesediști, de aceea sunteți triști! Hai, făceți-vă curaj și puneți-vă ștreangul de gât, căci faceți degeaba umbră pământului! Sper că n-aveți copii, ca să umpleți țara de oligofreni! Vai de curul vostru! Sunteți niște rahați cu ochi, proști de bubuiți, agramați, idioți, needucați, care înjurați la adăpostul anonimatului, ejaculând de plăcere că puteți s-o faceți aici, la subsol, fără teama de a fi blocați! Ce-o să vă faceți voi, alde neica-nimeni, dacă n-o să vă mai bag în seamă, ci doar în pi-da mamelor voastre? Aceasta-i întrebarea!

          • Nicu Cernat commented on an article.
            10 Mai 2014 ·
            HOPA !!……….si tu imi stergi comentariile ?,in loc sa ma combati cu argumente ?…….e jenant sa scrii astfel de articole cu scopul de a soca si a cersi niste comentarii…stai linistit ca iti iei banii pe el,e-adevarat,nu asa multi ca pe vremea lui Vantu….in plus,ai destui adepti…..

          • Țțțț!

          • Fă-ți o analiză pe textul tău şi vezi ce rezultă!

          • Am mai găsit…o perlă!
            Nicu Cernat commented on an article.
            23 Mai 2014 · 
            Mi-ar fi placut sa fii echidistant si sa-l acuzi si pe PONTA ca face campanie electorala pe banii nostrii,ceea ce mi se pare mult mai grav.Ca PMP-ul e creat si sustinut de BASESCU se stie si,pentru multi alegatori,nu e nevoie sa apara in poze cu UDREA ca sa voteze PMP-ul.Oricum,politicienii nu merg pe principiul „ce tie nu-ti place,altuia nu-i face”,din contra ei spun „cand o s-ajungem la putere,o sa facem si noi ca voi”,asa ca………
            Țțțț!
            „…BANII NOŞTRII…”, măi Cernate?!? Wow!

          • Recidivă, în altă lună din anul respectiv, tot despre…”BANII NOŞTRII”.
            Nicu Cernat commented on an article.
            22 August 2014 · 
            apropo de justitie,daca nu era Basescu si nu o punea pe KOVESI la DNA,toti penalii isi faceau de cap in tara asta,iar voiculescu nu ajungea unde ii e locul,impreuna cu ceilalti…..turbeaza ponta ca a fost nevoit s-o accepte pe KOVESI,cred ca o sa-i reproseze si nastase asta……..voi, astia care-l criticati,ce solutie aveti pt presedinte ?…pe ponta ?….ati citit pe internet toate suspiciunile,foarte credibile, care sunt in legatura cu ponta ?…..v-ar place sa-i elibereze pe toti penalii ?..daca DA,inseamna ca sunteti masochisti si va place sa fiti furati,sa va rada in nas toti securistii,cocalarii,derbedeii etc,care s-au imbogatit pe banii nostrii….vai de fundul nostru daca iese ponta presedinte

          • Cernate! Tu când ai început să înveți şi să-ți aprofundezi gramatica lb.române?
            Din câte observ eu, cam după 2014.

          • Să fiu foarte sincer, chiar îmi place comentariul tău! La fel de sincer îți spun, că se potriveşte cu caracterul tău. Să vedem postarea ta:
            Nicu Cernat commented on an article.
            4 Mai 2015 · 
            Apropo de perversitati,ai avut si tu parte de vreo perversiune ?!…caci vad ca nu te-ai lasat de scris…….inseamna ca ti-a placut !
            Ce zici, Cernate?

          • Eu aș vrea ca să-i înjur,
            dar ei vor să-i f-t în c-r!…

            Asta e, înseamnă că sunt curve!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *