Marcel Ciolacu: Îmi voi pune mandatul pe masă în Parlament pentru reforme și dreptate socială

Gîndul de duminică, 11 ianuarie 2015

O imbecilitate moțată: solidarizarea cu cei de la Charlie Hebdo!

Eglise Saint-Étienne-du-Mont, Paris, 6 ianuarie 2015, seara.
În această biserică, se află moaștele Sainte Geneviève, ocrotitoarea Parisului, sau, mă rog, ce a mai rămas din moaștele Sfintei după Revoluția de la 1789, care a reușit să spargă nasurile capetelor lui Iuda de la Notre Dame de Paris, confundîndu-le cu capete de regi.

Moaștele Sainte Geneviève sunt considerate făcătoare de minuni. Lîngă racla cu moaște s-a amenajat un mic altar, mereu străjuit de lumînări aprinse. În fața altarului, e un loc pe care cad în genunchi credincioșii.

Marți, 6 ianuarie 2015, seara, aici se prăbușise într-o rugăciune o femeie.
M-am întrebat, tulburat, ce nenorocire se abătuse asupra ei. Avea un fiu grav bolnav? Soțul era șomer de nu știu cît timp? Era ea însăși grav bolnavă?
Am așteptat să termine rugăciunea ca să fac un film cu altarul.

Firește, dacă aș fi lucrat la Charlie Hebdo, în numele libertății de expresie (filmam ca să pun pe blog), nu numai c-aș fi filmat în timp ce femeia se ruga, dar mai mult, i-aș fi dat un ghiont că să termine o dată cu rugatul. Mai înainte, un preot mi-a atras atenția că uitasem să mă descopăr la intrarea în lăcașul de cult și, evident, mi-am scos căciula cu mii de scuze. Păi, dacă eram de la Charlie Hebdo, în numele libertății de expresie, nu mi-o scoteam și-i ziceam și vreo două.

Cei de la Charlie Hebdo au scos un număr special, intitulat Veritabila istorie a micului Isus.
Coperta o înfățișează pe Fecioara Maria într-o postură atît de deșucheată încît nu cutez nici măcar să povestesc așa zisa caricatură.
Sînt convins că redactorii revistei nu credeau în Dumnezeu. Credeau, în schimb, în parale, pentru că unii dintre ei erau printre cei mai bine plătiți caricaturiști din Franța.

Da, dar femeia aia amărîtă de la moaștele Sainte Geneviève crede în Dumnezeu, în Fecioara Maria. Mai mult crede în puterea unei Sfinte de a o scoate din nenorocire în urma rugăciunilor.
La ea, la femeia aceea a cărei ultimă speranță e Fecioara Maria, cei de la Charlie Hebdo nu s-au gîndit?
Nu s-au gîndit, pentru erau loviți de o nesimțire imbecilă.

Dacă erau atît de neoprit în manifestarea libertății de expresie, de ce nu și-au caricaturizat pe prima pagină mamele surprinse cînd le-o trage tatăl?!
De ce?
Pentru că în cazul ăsta e vorba de ei, iar în cazul Fecioarei Maria, de alții.

Sau un alt exemplu.
Bag seamă că unii dintre caricaturiștii de la Charlie Hebdo aveau companioane sau pe românește concubine.
Cum s-ar fi simțit unul dintre ei, dacă, în plină stradă, un musulman, invocînd libertatea de expresie, i-ar fi zis companioanei dînd din tocuri pe lîngă el: Vaco! Vai, dar ce boită ești!

Nu sunt bigot, nici măcar bisericos.
Cu toate acestea n-am cutezat în viața mea de ziarist și nici în viața mea de scriitor să-mi bat joc de un simbol al credinței creștine.
De ce?
Pentru că nu există libertate a presei absolute, cum trăncănesc în aceste zile, de dimineață pînă seara, jurnaliștii români, toți lucrînd la moguli și toți autocenzurîndu-se nu numai cînd e vorba de cel care le dă banul, dar și cînd e vorba de indicații primite de la șefi, slugile din dormitor ale Mogulului, pentru că simplii redactori sunt slugile din bucătărie. De 20 de ani mă frec prin televiziunile din România. Am reușit să trec pe la toate televiziunile de știri. Luînd seamă la izmeneala cu Je Suis Charlie!, asumată în chip penibil și de Klaus Iohannis, ceea ce vrea să ne spună nouă, proștilor, că jurnaliștii care fac atîta caz de asta, deși lucrează la Mogul, sunt în stare să înfrunte și mitralierea de dragul libertății presei, îmi vine să rîd. Mergeți în orice televiziune de știri, mergeți la orice ziar din România și apucați-vă să-l înjurați pe Mogul. Credeți că n-o să sară la dvs. cu gheruțele din dotare, fătuca moderatoare, căreia i s-a spus în cască sau pe SMS să ia atitudine, să vă facă praf și a doua oară să nu-l mai vadă prin studio pe imbecilul care s-a luat de Patron?

Nu există libertate de expresie absolută, cum nu există nici libertate absolută.
Limitele libertății de expresie sunt în noi, în ziariști, și ele țin de cei șapte ani de acasă, de bun simț, de sensibilitate, de civilizație în ultimă instanță. Milioane de francezi de religie musulmană s-au format în credința că nu există mai mare blasfemie decît cea de ați bate joc de Profetul Mahomed.
Cei de la Charlie Hebdo știau asta. Mai mult văzuseră reacțiile furioase ale musulmanilor din Franța. Poate că, excepție făcînd cîțiva descreierați, nimeni nu s-a gîndit să-i masacreze.

Sunt sigur însă că stîrneau ura credincioșilor musulmani.
Ei totuși au continuat s-o facă.
De ce?
Pentru că lipsiți de talent de umoriști (caricaturile din ultimul număr, cel pe care l-am luat de la Paris, sunt de tristețea unei masturbații la rece), redactorii au apelat la eterna șmecherie mizeră a celor care n-au talent de ziariști:
Provocarea, provocarea care aduce publicitate gratuită și, prin asta, tiraj. Un anunț din pagina 3 a numărului din 7 ianuarie 2015, dezvăluie că revista se confrunta cu mari probleme financiare, ivite din tirajul slăbuț.

Zece dintre redactorii revistei au fost masacrați de doi descreierați, care au găsit de cuviință că, astfel, spală ofensa adusă milioanelor de credincioși musulmani.
Cei doi au fost lichidați de forțele de ordine franceze.
Dinte pentru dinte!
Și cu asta basta!

Francezii ar trebui să iasă în stradă pentru a cere demisia Guvernului, cel care răspunde de protecția cetățenilor, ca manifestări care pică de minunea Guvernului și, mai ales, a Președintelui, nefericitul Hollande.

Ei ies, cică, să se solidarizeze cu cei de la Charlie Hebdo.
Ce rost au solidarizările cu cei de la Charlie Hebdo?
Să-i incite și pe alți imbecili de pe Planeta Presei ca, în numele unei așa zise libertăți absolute de expresie, să jignească profund credința altor semeni de pe glob numai și numai ca să mai pună în cot ceva pițule?!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

74 comentarii pentru articolul „Gîndul de duminică, 11 ianuarie 2015”

 • Scirba ma cuprins cind persoane formatoare de opinie si oameni de cultura au inceput sa declame ca si ei sunt ….”CHARLIE „,…adica ca si ei sunt de acord cu „libertatea de expresie” ca a celor dela Revista franceza. Adica, ca si ei sunt de acord sa rida, sa batjocoresca singurul loc de refugiu si sustinere a sufletelor necajite si lovite de viata,….RELIGIA. As fi curios ca in numele aceleasi „libertatii de expresie”, daca acesti simpatizanti ar fi de acord s-o vada pe vre-o Sfinta din religia Ortodoxa in caricaturi pornografice…..

 • Fara sa fiu rasist, din curiozitate, am cautat pe Net, date despre biografia si activitatea caricaturistilor omoriti…., am fost socat sa vad ca de fapt aproape toti erau..EVREI. Cum este de inteles mi-am pus intrebarea ,…: daca erau asa de „glumeti ” de ce nu au facut caricaturi cu Moses, Rabinii iudaici, cu religia mosaica, sa terfeleasca putin Tora, religia lor ?,…pentru ca descoperind acest” mic ” amanunt, datele problemei se schimba, este ca si cum America neputincioasa, prin serviciile ei secrete incearca sa atraga si Europa intr-un conflict cu tarile arabe, ca cel mai bun loc sa se iste acest scandal ar fi fost ..Franta cu numarul ei mare de cetateni veniti din Nordul Africii si …na asa ca o coalitie puternica toate tarile comunitatii Europene solidare cu Franta sa porneasca ceva de amploare impotriva … , vasnicilor , eternilor …”teroristi”.

 • ca de obicei santeti un Gica Contra

 • Ignoranta d-voastra ma oripileaza.Nu va meritati titlul de jurnalist sau om de presa !!! Daca nu cunoasteti termenul de „solidaritate ” si „satiră”cautati în dictionare! Personal, sunt curioasă cu ce drept va permiteti a judeca solidaritatea celorlalti !?!?

 • Chapeau bas? Qui, je suis d* acord!

 • Extraordinar… permiteţi- mi să fac u copy- paste, pentru cazul în care cineva nu are timp să deschidă linkul, sau crede că este neinteresant. Chiar merită citit, este OMUL Cristoiu, nu jurnalistul care trebuie să aibă din ce să trăiască:
  Eglise Saint-Étienne-du-Mont, Paris, 6 ianuarie 2015, seara.
  În această biserică, se află moaștele Sainte Geneviève, ocrotitoarea Parisului, sau, mă rog, ce a mai rămas din moaștele Sfintei după Revoluția de la 1789, care a reușit să spargă nasurile capetelor lui Iuda de la Notre Dame de Paris, confundîndu-le cu capete de regi.
  Moaștele Sainte Geneviève sunt considerate făcătoare de minuni. Lîngă racla cu moaște s-a amenajat un mic altar, mereu străjuit de lumînări aprinse. În fața altarului, e un loc pe care cad în genunchi credincioșii.
  Marți, 6 ianuarie 2015, seara, aici se prăbușise într-o rugăciune o femeie.
  M-am întrebat, tulburat, ce nenorocire se abătuse asupra ei. Avea un fiu grav bolnav? Soțul era șomer de nu știu cît timp? Era ea însăși grav bolnavă?
  Am așteptat să termine rugăciunea ca să fac un film cu altarul.
  Firește, dacă aș fi lucrat la Charlie Hebdo, în numele libertății de expresie (filmam ca să pun pe blog), nu numai c-aș fi filmat în timp ce femeia se ruga, dar mai mult, i-aș fi dat un ghiont că să termine o dată cu rugatul. Mai înainte, un preot mi-a atras atenția că uitasem să mă descopăr la intrarea în lăcașul de cult și, evident, mi-am scos căciula cu mii de scuze. Păi, dacă eram de la Charlie Hebdo, în numele libertății de expresie, nu mi-o scoteam și-i ziceam și vreo două.
  Cei de la Charlie Hebdo au scos un număr special, intitulat Veritabila istorie a micului Isus.
  Coperta o înfățișează pe Fecioara Maria într-o postură atît de deșucheată încît nu cutez nici măcar să povestesc așa zisa caricatură.
  Sînt convins că redactorii revistei nu credeau în Dumnezeu. Credeau, în schimb, în parale, pentru că unii dintre ei erau printre cei mai bine plătiți caricaturiști din Franța.
  Da, dar femeia aia amărîtă de la moaștele Sainte Geneviève crede în Dumnezeu, în Fecioara Maria. Mai mult crede în puterea unei Sfinte de a o scoate din nenorocire în urma rugăciunilor.
  La ea, la femeia aceea a cărei ultimă speranță e Fecioara Maria, cei de la Charlie Hebdo nu s-au gîndit?
  Nu s-au gîndit, pentru erau loviți de o nesimțire imbecilă.
  Dacă erau atît de neoprit în manifestarea libertății de expresie, de ce nu și-au caricaturizat pe prima pagină mamele surprinse cînd le-o trage tatăl?!
  De ce?
  Pentru că în cazul ăsta e vorba de ei, iar în cazul Fecioarei Maria, de alții.
  Sau un alt exemplu.
  Bag seamă că unii dintre caricaturiștii de la Charlie Hebdo aveau companioane sau pe românește concubine.
  Cum s-ar fi simțit unul dintre ei, dacă, în plină stradă, un musulman, invocînd libertatea de expresie, i-ar fi zis companioanei dînd din tocuri pe lîngă el: Vaco! Vai, dar ce boită ești!
  Nu sunt bigot, nici măcar bisericos.
  Cu toate acestea n-am cutezat în viața mea de ziarist și nici în viața mea de scriitor să-mi bat joc de un simbol al credinței creștine.
  De ce?
  Pentru că nu există libertate a presei absolute, cum trăncănesc în aceste zile, de dimineață pînă seara, jurnaliștii români, toți lucrînd la moguli și toți autocenzurîndu-se nu numai cînd e vorba de cel care le dă banul, dar și cînd e vorba de indicații primite de la șefi, slugile din dormitor ale Mogulului, pentru că simplii redactori sunt slugile din bucătărie. De 20 de ani mă frec prin televiziunile din România. Am reușit să trec pe la toate televiziunile de știri. Luînd seamă la izmeneala cu Je Suis Charlie!, asumată în chip penibil și de Klaus Iohannis, ceea ce vrea să ne spună nouă, proștilor, că jurnaliștii care fac atîta caz de asta, deși lucrează la Mogul, sunt în stare să înfrunte și mitralierea de dragul libertății presei, îmi vine să rîd. Mergeți în orice televiziune de știri, mergeți la orice ziar din România și apucați-vă să-l înjurați pe Mogul. Credeți că n-o să sară la dvs. cu gheruțele din dotare, fătuca moderatoare, căreia i s-a spus în cască sau pe SMS să ia atitudine, să vă facă praf și a doua oară să nu-l mai vadă prin studio pe imbecilul care s-a luat de Patron?
  Nu există libertate de expresie absolută, cum nu există nici libertate absolută.
  Limitele libertății de expresie sunt în noi, în ziariști, și ele țin de cei șapte ani de acasă, de bun simț, de sensibilitate, de civilizație în ultimă instanță. Milioane de francezi de religie musulmană s-au format în credința că nu există mai mare blasfemie decît cea de ați bate joc de Profetul Mahomed.
  Cei de la Charlie Hebdo știau asta. Mai mult văzuseră reacțiile furioase ale musulmanilor din Franța. Poate că, excepție făcînd cîțiva descreierați, nimeni nu s-a gîndit să-i masacreze.
  Sunt sigur însă că stîrneau ura credincioșilor musulmani.
  Ei totuși au continuat s-o facă.
  De ce?
  Pentru că lipsiți de talent de umoriști (caricaturile din ultimul număr, cel pe care l-am luat de la Paris, sunt de tristețea unei masturbații la rece), redactorii au apelat la eterna șmecherie mizeră a celor care n-au talent de ziariști:
  Provocarea, provocarea care aduce publicitate gratuită și, prin asta, tiraj. Un anunț din pagina 3 a numărului din 7 ianuarie 2015, dezvăluie că revista se confrunta cu mari probleme financiare, ivite din tirajul slăbuț.
  Zece dintre redactorii revistei au fost masacrați de doi descreierați, care au găsit de cuviință că, astfel, spală ofensa adusă milioanelor de credincioși musulmani.
  Cei doi au fost lichidați de forțele de ordine franceze.
  Dinte pentru dinte!
  Și cu asta basta!
  Francezii ar trebui să iasă în stradă pentru a cere demisia Guvernului, cel care răspunde de protecția cetățenilor, ca manifestări care pică de minunea Guvernului și, mai ales, a Președintelui, nefericitul Hollande.
  Ei ies, cică, să se solidarizeze cu cei de la Charlie Hebdo.
  Ce rost au solidarizările cu cei de la Charlie Hebdo?
  Să-i incite și pe alți imbecili de pe Planeta Presei ca, în numele unei așa zise libertăți absolute de expresie, să jignească profund credința altor semeni de pe glob numai și numai ca să mai pună în cot ceva pițule?!

 • Regret asasinarea jurnalistilor de la publicatia Charlie Hebdo !
  Insa „libertatea presei nu este absoluta” Mai ales atunci cand este vorba de manipulare grosolana si unde este vorba de bani…!
  Care este pasul urmator ? ISIS si AL QAEDA (Made in USA)
  Sunteti de acord cu atrocitatile comise in palestina si in orientul mijlociu ? sunteti de acord cu o gasca de manipulator si criminali,dece nu se organizeaza impotriva saraciei mondiale,sau au ceva arme de vandut si asa le merge cam prost economea si trebuie sa porneasca un conflict pe undeva….. !?

 • la noi se moare de frig,foame,in spitale corupte! de ce nu se organizeaza nici un marsh pt ei?

 • Atat de corect!

 • Lasă televiziunile în seama fătucilor şi treci la scris,maestre!!!!!

 • …pai, Charlieiii nu prea credeau nici in moashte , nici in altceva…ei
  satirizau tot ce misca si mai ales, ce nu miasca…Eu zic ca ar trebuii
  sa avem cel putin tot atata umor la moartea lor, cat au avut „umoristii
  Charlienii” cat era in viata!!!!!

 • Felicitari pentru postare.

 • Văd că aici e forumul aplaudacilor lui Ion Cristoiu. Ei, atunci vă urez distracţie plăcută în continuare!

 • Aveti perfecta dreptate. Si mie mi s-a parut destul de ciudat sa te solidarizezi cu unii care nu au avut nici cel mai mic respect fata de Dumnezeu dar mai ales fata de cei ce cred in El. A spune Je suis Charlie, inseamna ca esti de acord cu caricaturile acelor asa zisi jurnalisti…..

 • Maestre ,daca aveti curaj faceti un comentariu despre atentatul din 1920 din Senatul Romaniei.

 • De data asta, chapeau bas, dle Cristoiu!

 • francezii au adoptat un comportament „bizonic” dupa atentat si odata cu ei multi dintre noi. atentatorii au fost facuti eroi chiar de catre noi europenii si vor fi un exemplu pentru alti rataciti. sa speram ca nu vor fi alte evenimente azi la marsul de solidaritate cu atata lume buna pe tava.

 • Cu alte cuvinte, sa stam stramb,dar sa gandim drept.

 • Libertatea nu se confunda cu iresponsabilitatea…cu ireventiozitatea…Dar pe mine maestrul Cristoiu …m-a blocat pentru cu totul si cu totul alte motive.. pe blogul domniei sale…Acolo nu mai pot comenta…aici vad ca totusi pot…Insa nu ma voi mai obosi ..nici aici si Domnul Cristoiu va fi intru totul ferit de persoana mea si de ideile mele..va ramne exact cu cei pe care ii prefera …

 • hai sa ridem de tine..

 • Eu nu sunt Charlie !

 • ziaristi au fost executati de ofiteri acoperiti ai statului francez pentru ca prin tensiunea pe care o raspindeau in lumea musulmana tratativele la nivel inalt prin care Franta vrea sa recupereze o parte din influenta avuta in nordul africii dupa primavara araba sa nu esueze am argumente cine vrea sa intrebe

 • Felicitari maestre pentru acest articol.In legatura cu evenimentele de la Paris am observat ca cei putini jurnalisti care au mai ramas independenti au avut cam aceeasi reatie.In rest tonomatele s-au dezlantuit.FARA TOLERANTA SI RESPECT RECIPROC ARMONIA SI BUNA INTELEGERE NU POATE EXISTA. CEA MAI CAUTATA FEMEIE DIN LUME CARE A PARTICIPAT LA LUAREA DE OSTATICI,CONF SERVICIILOR FRANCEZE,NICI NU ERA IN FRANTA IN MOMENTUL ATENTATULUI.JENANT SCENARIU,.JE NE SUI CHARLIE

 • ” Dacă erau atît de neoprit în manifestarea libertății de expresie, de ce nu și-au caricaturizat pe prima pagină mamele surprinse cînd le-o trage tatăl?!” : raspunsul este pt ca pe nimeni, sau poate doar pe cativa perversi, nu intereseaza o caricatura cu parintii lui Charb intr-un moment de mare „tragere”… Parea evident si nu inteleg de ce va intrebati, maestre…Chiar nimeni din Romania aia nu intelege dimensiunea sociala si politica a caricaturilor celor de la Charlie?? Fereasca…

 • Bine punctat,maestre!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *