Începând din 13 noiembrie, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial

Gîndul de duminică, 13 august 2017

Șase argumente pentru Vrem o țară ca afară! găsite de mine în călătoria peste hotare

Mulți români care călătoresc în străinătate sînt, cel puțin pînă la întoarcerea în țară, un soi de Dinicu Golescu deținător de cont pe Facebook. Iscusitul ispravnic Dinicu Golescu a rămas în istoria literaturii, dar și în istoria turismului românesc, prin folosirea experienței aparte care e călătoria peste hotare pentru a raporta uimitoarele lucruri văzute la nenorocitele realități din țară.
Însemnare a călătoriei mele, Constantin Radovici din Golești, făcută în anul 1824, 1825, 1826, în Austria, Italia, Bavaria, Elveția și tipărită la Buda în 1826 surprinde prin uimirile autorului la cele întîlnite în cale.

Orice impresie pe parcursul unui voiaj peste hotare depinde crucial de experiența anterioară. Lumea din jur nu poate fi văzută altfel decît din perspectiva celor lăsate acasă. Altfel vede România, ca să dau un exemplu, un englez decît un kenyan. Kenyanul se gîndește cu supărare c-ar fi bine să aibă și la el acasă, lift, pe cînd englezul se uimește că pe lumea asta mai pot exista vaci înjugate la căruță fără ca ONG-urile de apărare a animalelor să nu protesteze făcînd mumu pe rețelele sociale.

Brav român, adică urmaș legitim al lui Dinicu Golescu, ori de cîte ori călătoresc în străinătate, pe lângă tembelismul de tip turistic, mă preocupă lucrurile care ar putea să se găsească și în România, dacă România n-ar fi ceea ce este încă de pe vremea lui Dinicu Golescu:
O raia a Înaltelor Porți succesive de-a lungul Istoriei, în care demnitarii n-au altă preocupare decît să nu supere portarii de la Înalta Poartă.

Se înțelege lesne de aici că și-n călătoria din vara asta, de lucru ca toate experiențele mele de vacanță, am fost atras de lucruri care, fără prea mare efort, ar putea deveni realități și la noi.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

12 comentarii pentru articolul „Gîndul de duminică, 13 august 2017”

 • Golescu era boier valah şi avea ţigani care-i cântau la scripcă. Ce-i mai trebuiau lui călătorii, când nici măcar cărţi …. de credit nu avea!? În ţara asta jurnalismul informează cel mai competent iar furtul este organizat.

 • Maftei, de comentariu sa ne iei. Calmeaza-te, doar stii precis ca motivul ptr care azi existi e faptu k la un moment dat Natura a crezut ca Tampax e un contraceptiv de succes

 • 😛 🙂

  Ghio, maturizează-te neică, ocupă-ți timpu cu ceva util, ia-ți păpușile și du-le la chirurgie plastică după aia vino înapoi pe siteul ăsta, mai optimist da mai respectuos.. 😈

 • Aia cu secolul urmator „va veni niciodata” merita retinuta. praful de pusca exista, scanteia e pe drum.. Cum ar veni, bietul iohanes n-o sa apuce sa foloseasca rachetele, iar Trump n_o sa bea niciun whisky din prima plata a Romaniei

 • Nick Cernat, nu zău, ăsta-i numele de vedetă porno a șoldoveanului de Cluj, Ghio Maftei? Gabriel Șerban?

  Toanta de mă-sa o fi mândră că ăsta în loc să-si un job de om normal si-a luat un blowjob pe Facebook si stă acolo să înjure pe toata lumea? Cu tot boticul lui greu încercat? :mrgreen:
  Maftei, o sa te judece prietenii tăi, aurolacii, iar în altă parte nu o să fie loc ptr tine. Dacă ai locui cu șobolani, ți-ar trimite ăia ordin de evacuare.. instantaneu. 😀

  • 🙂
   Sa nu te fortzezi prea tare.. nick cernat prof ptr maftei haida de.. Cine s-ar pune profesor ptr boul ala? Einstein insusi ar renunta in favoarea lu Mama Omida, da nici aia nu poa sa faca mereu minuni

 • 😛

  Felicitari ptr articol Maestre. Nu-i rau sa se mai scrie despre cum traiesc altii afara. Romania nu are multe ptr ca banii au fost putini si investitiile pe infrastructura au fost putzine. Orice partid a promis salarii in alegeri si a evitat sa zica prea multe de infrastructura. Banii s-au dus spre conturile baronilor locali dar nu s-a reusit directionarea lor spre autostrazi sau poduri ptr ca trebuia multumite mafiile care sprijineau Partidu la alegeri.

 • Mon cher! Interjectii pt.ONG-uri mai pot fi,pe langa mu-mu, BEEE,NIHAHA samd.

 • Cum ați comenta domnule Cristoiu despre plecarea domnului Victor Ciutacu de la Antena 3, domnul Ciutacu fiind și dumnealui printre aceia care v-au ironizat ,la vremea plecării dumneavoastră de la Antena 3 ?

 • Grozav final de articol !!! Sănătate maestre !

 • Romania are cel mai bun mai rapid si mai ieftin internet mobil din lume. Oferte la care Australia, Germania,UK, USA, Canada nici nu viseaza
  ……..

  Or asta e o faza foarte foarte tare, un avantaj cu adevarat strategic al Romaniei, pe langa care lipsa pietelor publice ambulante de tip nemtesc sau a celorlalte pozate si postate, par detalii usor remediabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

A apărut al doilea volum din colecția „Proză Politică”: „Cui i-e frică de mareșalul Antonescu?”

Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog