Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Mareșalul Ion Antonescu: „Superficialitatea, ușurința, educația făcută de a ne înșela unul pe altul, au transformat cutremurul într-o catastrofă națională”

În primii ani postdecembriști, cînd libertatea de expresie nu era îngrădită de nimic, editura „Românul” a publicat volumul Mareșalul Ion Antonescu, Secretele guvernării. Rezoluții ale Conducătorului Statului (septembrie 1940 – august 1944). Cuvînt înainte, selecție, note și indice de Vasile Arimia și Ion Ardeleanu. Editura „Românul”, București, 1992.

Nu cred că azi o asemenea carte ar putea să vadă lumina tiparului fără ca autorii să riște închisoarea pentru ceea ce o nenorocită lege inițiată și impusă de Crin Antonescu (ironia sorții, de un politician care e istoric de meserie) ar acuza drept propagandă fascistă.
Cartea a izvorît dintr-o realitate, unică în felul ei în Istoria modernă a României. Cînd primea o hîrtie la semnat, Mareșalul Antonescu nu se mulțumea să treacă pe ea Aprobat sau Respins, potrivit prerogativelor de Conducător al Statului; el se apuca să facă pe marginea celor din adresă considerații generale. Astfel, Rezoluțiile Mareșalului se constituie într-o excepțională lecție de guvernare. De guvernare a României, pentru că textele sale țin cont de adevărul că era Conducătorul Statului într-o țară de o rară originalitate.

Recent, recitind cartea apărută la Românul în 1992, pentru eseul despre Campania din Est, etapa Caucaz și Capul de pod Cuban, spre tipărire în revista Historia pe decembrie 2018, am descoperit în mulțimea de Rezoluții unele care mi s-au părut de o surprinzătoare actualitate.

1941, mai 12
Pe un raport care arată situația și urmările cutremurului de pămînt din 9/10 noiembrie 1940, generalul Ion Antonescu punea următoarea rezoluție:

„12.V.1941

Trecutul s-a răzbunat și în acest domeniu. Superficialitatea, ușurința, educația făcută de a ne înșela unul pe altul, au transformat cutremurul într-o catastrofă națională. Este evident, că dacă am fi fost serioși în studiul și execuția construcțiilor mari și mici, ravagiile ar fi fost mult mai mici. Cel puțin să profităm de lecție. Toate sugestiile (din raport – n.n.) le găsesc bune. Trebuie legiferare serioasă în domeniul construcțiilor viitoare. Este opera Ministerului Lucrărilor Publice care trebuie să studieze problema cu toate organele tehnice și administrative necesare, și în timpul cel mai scurt să-mi facă propuneri concrete. Trebuie controlată calcularea tuturor clădirilor mari, recent construite și impus acolo unde este nevoie consolidarea necesară în mod urgent. Trebuie multă supraveghere la repunerea în bună stare a marilor clădiri avariate. Responsabilitatea unui eventual dezastru o va avea Ministerul Lucrărilor Publice. Va discuta problema și în Consiliul de Miniștri pentru a orienta guvernul de situație, ce s-a făcut, ce se proiectează”.

*

Ministerul Culturii Naționale și Artelor îi trimite în 1943 o adresă privind achiziționarea unui tablou de N. Grigorescu. Va fi fost vorba în adresă, ca și în cazul Cumințeniei Pămîntului, de interesul național, de nevoia patriotică de a proteja tezaurul de cultură națională. Vorbe, vorbe, un car de vorbe pentru a ascunde, prin învăluire demagogică, o afacere strict pămîntească. Mareșalul reacționează așa cum ne-am fi așteptat de la un lider preocupat de banii de la Buget.

„1943, ianuarie 25

Direcția Secretariat din PCM comunică Inspectorului general al Artelor din Ministerul Culturii Naționale și Artelor, Adrian Maniu, rezoluția Mareșalului Antonescu pe referatul cu privire la achiziționarea tabloului «Țiganca din Ghergani», de N. Grigorescu:
«Se renunță. Prețul cerut este peste măsură de exagerat. Am cumpărat recent pentru stat „Halebardierul” de Rembrandt cu 3 milioane lei. Piesă celebră, catalogată ca atare în colecția lumii. Am depășit măsura în toate.»”

*

Multe dintre rezoluții sînt considerații politice de importanță excepțională pentru orice administrare a țării. Ca de exemplu cea referitoare la salarizarea profesorilor:

1943, aprilie 21
Memoriu al Asociației Generale a Profesorilor Secundari din România referitor la salarizarea profesorilor.
Rezoluția:

„Corpul didactic are dreptate. Nu putem să-l ținem în această situație inferioară și umilitoare. Nu este admisibil ca un profesor secundar să fie plătit mai puțin ca un plutonier și ca un sublocotenent. Dl. Neagu va studia propunerea și în acord cu delegația va găsi soluția. Dacă va fi nevoie să se pună un plus de impozit acelora care cîștigă într-o noapte cît nu cîștigă o mie de profesori într-o viață. Nu putem face echitate de mărire cu profesori în sdrențe, fără entuziasm și mînați sufletește de nevoile vieții.”

*

Rîndurile scrise de Mareșal pe hîrtiile birocratice primite spre aprobare dau seamă și de părerea Conducătorului despre oamenii timpului său. Remarc o excepțională caracterizare a omului de afaceri:
Pe o notă a generalului Gh. Dobre, ministru al Înzestrării Armatei și al Producției de Război, referitoare la „Societatea N. Malaxa”, Ion Antonescu a pus următoarea rezoluție:

„Impresia mea este că domnul Malaxa încearcă să cîștige timp și să încurce cît mai mult «ițele» pentru ca la un viitor să tragă maximul de folos. S-ar putea întîmpla și această eventualitate. Îl asigur că va fi zdrobit de indignarea publică și la propriu și la figurat, fiindcă nimeni nu a uitat și nu va uita în această țară, cît rău a făcut acest domn neamului.

Totuși, nu aceasta mă interesează. Mă interesează ca înzestrarea armatei și economia țării să nu sufere.
Din contră, trebuie asigurată folosirea întregii capacități de fabricație a instituțiilor Malaxa, oricare ar fi sforăriile trase de acest domn.

În consecință, dacă domnul Malaxa caută să creeze prin atitudinea sa condiții juridice de viitor care să-i dea dreptul la despăgubiri și pînă atunci să creeze prin actele sale de sabotaj condiții nefavorabile continuării activității fabricației, Ministerul Economiei Naționale să propună măsurile care trebuie luate pentru a pune capăt jocului domnului Malaxa.

Am avut dorința sinceră de a găsi o formulă de reconciliere a dlui Malaxa cu opinia publică.
Domnia sa refuză întrebuințînd mijloacele specifice rasei sale. Îl privește. Eu servesc neamul și numai neamul.

Domnia sa este tipul clasic al omului acaparator pentru care nu există nici morală, nici conștiință, nici iubire de țară. Există numai iubire de bani, adunați cu orice mijloc, oricît de odios ar fi el și pe spinarea oricui, chiar și pe aceea a soldatului care se sacrifică, ca să trăiască domnul Malaxa.”

De observat că deși are o părere proastă despre Malaxa, definindu-l în chip exact ca tipul clasic al omului acaparator cînd e vorba de bani, Mareșalul cere ca Guvernul să aibă în continuare relații economice cu întreprinderile omului de afaceri.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

17 comentarii pentru articolul „Mareșalul Ion Antonescu: „Superficialitatea, ușurința, educația făcută de a ne înșela unul pe altul, au transformat cutremurul într-o catastrofă națională””

 • Gabi Șerban face toți banii și azi.
  Bravo, Gabi!

 • @chez gabi serban
  Tu in ce film joci, bade ?
  Teodorovici, in ultimele trei săptămâni, a fost invitat la A3 de cel putin 5 ori !!!

 • BREAKING NEWS
  LA CEX PSD, care este în plină desfășurare, marele conducător Liviu I a prezentat filmul MARILE REALIZĂRI ALE PRIMILOR DOI ANI !
  Olguţa si-a tras cizmele înalte, de chiele, la fusta cea mai scurtă, de la uniforma office !
  Fifor a ramas cu ochii buluciţi la bulanele ei !
  Dragnea e marea vedetă a intrunirii, încât mă face să mă duc cu gândul la sică mandolină, cu a sa ‘retorică’ : CIINE EESTEE GENERAALUU’ … ???
  Toader are o moacă plictisită, de-si mușcă buzele, la auzul discursului … ‘de cartier’ !!!
  În rest, totul va fi … BINE !!!
  OUG PE AMNISTIE&GRATIERE E LA DOSPIT !

 • Ion Antonescu a fost un om adaptat timpului său. Anii 40 au fost plini dictaturi militare. Dincolo de toate păcatele lui, e clar că Antonescu a fost un militar care și-a iubit țara. În ceea ce îl privește, Romînia a fost aceeași cîrpă, prin aceleași jeguri politice de azi. De ex i s-a interzis imaginea lui Antonescu în Romînia, în timp ce în Germania, o biografie a lui Hitler costa 10 euro. Greu de crezut că Romînia va fi vreodată tratată egal în UE, fiind condusă cu penali ca Iohannis, Dragnea sau Tăriceanu 😀

 • În afara subiectului
  INALTA CURTE ANULEAZA INTERCEPTARILE SRI. Judecătoarele Luciana Mera si Tatiana Rog au stabilit că Decizia CCR din 2016 privind nulitatea interceptarilor SRI din dosarele care nu sunt de siguranta nationala se aplica tuturor proceselor aflate pe rol, desi interceptarile sunt anterioare Deciziei CCR. Astfel, sclavul preferat al lu Soros din Justiție , Cristi Daniletz are un motiv să se-mbete azi,să meargă la kurve și să se tăvălească-n noroi. Eventual, să se-mbete cu ma’am Prună, ministreasa lu Soros și a lu Cioloș, care a fost atît de imbecilă că a dat ordonanță peste o deciziie CCR

  • Aproape că nu mai ‘ie’ nevoie de oug pt amnistie si gratiere ! Cel putin pt unii ! ( Tariceanu, de exemplu)

 • In Franta a aparut o nouă mișcare de protest LA FRANCE EN COLÈRE !!!
  Asta, apropo de … ANGRY BIRDS, n’așa ?
  La noi nenea csolosz, tête de con, a înființat noul partid +PLUS !!!

 • @chez gabi serban
  Ai auzit (sau vazut) greșit la televizor !
  Pe tatăl ultimului copil al ebei îl cheamă CĂTĂLIN TOMATA !!! Am zis eu (indirect, ce-i drept) că ești TOLOMAC !!!

 • Nick Cernat:
  ¨de aceea eu vă rog
  să vorbim și despre daci,
  Hitler, Iorga, Pomohaci!¨
  Hehehe, cum l-ai strecurat tu si pe Pomohaci, pedofil mic si păros!

  • Nick Cernat
   Mă-ta, tactu și cu Secu
   Ăștia văd că este prețu
   Că te suportăm pe blog
   De-aceea noi te rugăm
   Vino-n pv..la noastră-ncoace
   să vorbim și de scatoalce
   Că ești bou, ratat,milog. 😆

   • Gabi Șerban
    Klaus Iohannis e el însuși o trădare prin faptul că există. Lumea credea că nemții au demnitate. Aiurea. Prăpăditu ăsta e neamț de ferentari, e greu de crezut că atîta slugărnicie poate să încapă în același om. 😀 Mă-sa l-a născut sclav și sclav o să piară. Și va avea două fraze în istoria Romîniei. 😉

  • Teo Matei de soros să ne iei
   dacă măta te-a fătat la 5 luni, nu căuta să te dai mai matur decît ești, tu și cu fata bună la toate a serviciilor, Roxana Roman. Severin a fost arestat prin Statu Paralel, cu un film făcut de doi drogați de la un ziar globalist. Pt un occidental, comisionul de lobby nu se numește șpagă, dar pt un procuror SRI de la DNA e șpagă, pricepi boule? Soros ar trebui să vă trimită la alfabetizare, și e de preferat să nu vă încrucișeze ca să rezulte niște globaliști modificați genetic 😆

  • Știri proaspete
   Proteste la Bruxelles împotriva Pactului Migrației al ONU de al Marakesh. Șefu Parlamentului European, Antonio Tajani, care e un sclav pasiv al lu soros cică s-a kkt pe el în direct- când nu vin islamiștii cu bomba, îi vin anti-migranții. Că așa e- ce-și fac cu mîna lor globaliștii se numește lucru manual. Iar nr de labagii s-a mărit semnificativ printre sorosiști- dovadă lățosu Nick Cernat, Teo Matei- de soros să ne iei și dl Roxana Roman, care e un apelativ flasc pt Rareș Bogdan de la Irealitatea TV 😆

  • Teo Matei de ridiche să ne iei
   Bă prostule, tu și cu curveta ta Rareș Bogdan, mai cunoscut pe site-ul ăsta ca Roxana Roman. Dacă Severin a afirmat că ”Corupţia să fie doar acolo unde trebuie să fie”! a știut ce spune. Uite-aci doar un exemplu și ai ș-un link mai jos , ca să înțeleagă orice vierme sorosist cum merg lucrurile. Ești multinațională, bagi 75 milioane în șpăgi, obții contracte de 4 miliarde și scoți profit 300 milioane. Crezi că multinaționala unde-ți cumperi tu Rudotelu de cap, la supermaketu din colțu șanțului unde-ți faci veacu nu a dat nimic la Primărie cînd s-a autorizat, oligofrenule? Diferența e că sclavii lu Statu Paralel de la DNA nu îi cercetează pe-ăștia de la multinaționale, ci tot pe un romîn carea luat 10.000 de parai pt un sub-contract cu lădițe.Voi ăștia, lăbarii lu Soros ori sînteți proști din naștere, ori vă vrea stăpînu proști.
   https://www.strtrade.com/news-publications-FCPA-France-multinational-121414.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *