După căderea Guvernului Victor Ponta, ar fi fost normal ca:
Cum s-au întîmplat lucrurile în realitate?
Curios și ca istoric de a afla culisele formării Guvernului Dacian Cioloș, una dintre marile enigme postdecembriste, deoarece la Palatul Victoria e un Guvern de tehnocrați în condițiile în care, în Parlament, se putea face rapid o Coaliție de Guvernare, fie în jurul PSD, fie în jurul PNL, vineri seara, la Dosar de politician de pe B1tv, profitînd de prezența lui Călin Popescu Tăriceanu, șeful unui partid membru al Coaliției, ALDE, nu m-am lăsat pînă nu i-am smuls unele dezvăluiri. Zic, nu m-am lăsat, deoarece, așa cum mă avertiza un cititor al blogului, președintele Senatului are o adevărată artă a ocolirii răspunsurilor precise.
A avut loc acest dialog, pe care-l reproduc, socotind că peste ani, cînd se vor iscodi marile enigme ale Regimului Iohannis, mărturiile lui Călin Popescu Tăriceanu vor folosi ca document semnificativ:
„Ion Cristoiu: A urmat primul val de consultări la Cotroceni. Înainte de a se duce dl Liviu Dragnea aţi avut, după demisia dlui Victor Ponta, o reuniune a coaliţiei în care dl Dragnea să vă întrebe dacă mai faceţi coaliţie sau nu? Aşa ar fi fost normal, nu credeţi?
Călin Popescu Tăriceanu: Da, am făcut o reuniune şi înainte şi am hotărât sa mergem separat la consultări. De fapt nu am decis să mergem separat, am fost invitaţi separat, fiecare partid a fost invitat, nu a fost invitat USL, da?
Ion Cristoiu: E foarte important dacă dl Liviu Dragnea s-a dus pe cont propriu, a luat decizie, sau a ţinut cont de faptul că nici ceilalţi parteneri de coaliţie nu mai voiau să fie…
Călin Popescu Tăriceanu: Nu, nu a fost o discuţie de felul ăsta: ce facem, hai să mergem toţi…Nu, nu, nu, staţi puţin, dle Cristoiu. La prima rundă de consultări nici nu cred că era momentul de propus, pentru că preşedintele ne-a chemat şi a vrut să audă care e părerea noastră, cum vedem soluţionarea impasului.
Realizator: Cred că ceea ce vrea să spună dl Ion Cristoiu este faptul că la momentul respectiv coaliţia încă funcţiona, chiar dacă Victor Ponta plecase, îşi dăduse demisia, şi coaliţia putea să meargă în bloc să îi spună preşedintelui, dacă ar fi vrut, dacă s-ar fi luat decizia asta, „noi mergem împreună pentru că suntem o coaliţie validă”.
Călin Popescu Tăriceanu: Da, dar invitaţiile…Nu poţi să fii invitat de preşedinte tu ca partid şi vin câte persoane doresc.
Ion Cristoiu: Păi nu, dar la al doilea val, aţi avut vreo reuniune oficială a coaliţiei, mai suntem împreună sau nu?
Călin Popescu Tăriceanu: Nu, înainte de a doua rundă de consultări am avut o discuţie, nu o discuţie, am avut chiar două discuţii în aceeaşi zi, era luni, îmi aduc aminte bine, PSD urma să meargă la ora 18:00 şi am avut în acea zi două discuţii cu dl Dragnea, ne-am consultat la telefon. Eu înainte spusesem că ar fi fost bine să facem o propunere cu toţii împreună, în fine, dl Dragnea a comunicat că PSD are o propunere, pe persoana dlui Liviu Voinea
Realizator: Păi şi ce logică avea propunerea dlui Liviu Dragnea ştiind că nu are majoritate singur dl Dragnea?
Călin Popescu Tăriceanu: Eu cred că fiecare partid în mod normal are dreptul la aceste…mai ales la a doua rundă de consultări, sa avanseze un nume de prim ministru. Şi în discuţia pe care am avut-o înainte de ora 18:00 cu dl Dragnea i-am spus că nu ştiu dacă este cea mai bună propunere, dar pentru ca să nu facem o figură proastă, adică nu avem o propunere comună, i-am transmis că poate să conteze şi pe sprijinul nostru şi de altfel şi la conferinţa de presă pe care am avut-o ulterior am fost întrebat de jurnalişti şi le-am spus „da, este Liviu Voinea propunerea, noi putem să o susţinem”.Însă deja era UNPR, care acceptase fără nici un fel de rezervă propunerea de premier tehnocrat, care deja se vehicula în presă, din partea preşedintelui şi din ce am aflat, i-a şi comunicat preşedintelui că vor susţine, indiferent ce propunere face preşedintele, vor susţine propunerea preşedintelui.(..)
Ion Cristoiu: Aţi fost la cele două consultări, da?
Călin Popescu-Tăriceanu: Da.
Ion Cristoiu: Sentimentul dumneavoastră – întrebare precisă – a fost că dl Klaus Iohannis a venit deja cu soluţia guvernului tehnocrat şi era o piesă de teatru sau…
Călin Popescu-Tăriceanu: Nu, nu mă întrebaţi mai departe. Da.
Ion Cristoiu: Şi atunci de ce nu au fost consultări? Staţi un pic, că e o ştire, pentru un analist politic, e o ştire.
Călin Popescu-Tăriceanu: Staţi puţin. Pentru că aşa scrie la Constituţie.
Realizator: A organizat dezbaterile ca pură formalitate, da? Pentru a îndeplini procedurile constituţionale.
Călin Popescu-Tăriceanu: Eu aşa am avut sentimentul. A fost foarte… Consultările s-au desfăşurat foarte civilizat.
Ion Cristoiu: Nu părea deloc tulburat de prăbuşirea guvernului? Că aşa mi-a lăsat impresia. Adică la un moment dat s-a trezit fără guvern şi a zis: aoleo, ce mă fac? Dumneavoastră spuneţi că ştia de la început ce o să facă.
Călin Popescu-Tăriceanu: Acesta e sentimentul pe care îl am. Am fost chemaţi la convorbiri, noi ne-am dus la consultări, ne-am dus, ne-am spus punctul de vedere. Cred că era obligaţia noastră să o facem, chiar dacă poate aveam această impresie de care v-am spus, că este mai degrabă formală consultarea. Şi sigur că cred că a profitat preşedintele, fără doar şi poate, de situaţia creată, neexistând o majoritate, cum ar fi trebuit să se întâmple, adică, între runda întâi de consultări… Numai o clipă. Între runda întâi de consultări şi runda a doua, în mod normal, partidele ar fi trebuit să se întâlnească între ele.
Ion Cristoiu: Corect.
Călin Popescu-Tăriceanu: În orice formulă.
Ion Cristoiu: Cel puţin cele din alianţă, măcar.
Călin Popescu-Tăriceanu: Cele din alianţă. Să se pună de acord asupra unei propuneri. Sau, dacă nu se putea acest lucru, putea să se întâlnească, nu ştiu, PNL cu PSD, PNL cu… nu ştiu cu cine…
Ion Cristoiu: UNPR.
Călin Popescu-Tăriceanu: Să încerce să facă…
Ion Cristoiu: Deci nu a fost /…/
Călin Popescu-Tăriceanu: Nu. Şi era evident că preşedintele nu părea să îi dea ghes să îl numească pe Predoiu, pentru că atunci, probabil, dacă ar fi dat acest semnal, PNL ar fi căpătat aripi şi reuşea, sau nu – nu ştiu să vă spun – dar cel puţin încerca să facă o majoritate”.
Din aceste dezvăluiri, comportarea cea mai ciudată o are Liviu Dragnea.
Președintele PSD lasă impresia că nu mai vrea ca partidul său să rămînă la Guvernare.
Că PNL, partid aflat la degetul mic al Jupînului de la Cotroceni, nu face nici cel mai mic efort pentru a alcătui o Coaliție și mai ales pentru a propune un premier, e perfect explicabil în România partidelor prezidențiale. Nici PDL n-a fost mai demn cu Traian Băsescu.
Dar PSD, partid adversar al lui Klaus Iohannis, de ce nu se agită nici măcar de formă să păstreze Coaliția și să rămînă astfel la Guvernare, cu un alt premier decît Victor Ponta, fie el și tehnocrat?
Dvs ce credeți?
http://www.cotidiantr.ro/pas-cu-pas-spre-republica-prezidentiala-i-81670.php#.Vnj2r0_NzIX
interesant cum a fost klaus ajutat de kolektiv
maestre! te agiti degeaba, de sus pana jos
Dragnea isi apara pielea cu ajutorul partidului sau!Si pentru asta o sa fie tot timpul de acord cu Iohannis!Care o fi oare motivul pt care judecatorii tot amana procesul!
In emisiunea resprctiva va exprimati uimirea ca nu a-ti fost injurat de nimeni in legatura cu un articol.Probabil oamenii au renuntat sa va zica una sau alta .Voba ‘‘cal batran in buiestru e greu sa-l pui‘‘ e corecta pt.dv.Nu va umflati prea tare ca va spargeti si o sa ramaneti cu postaci de tip Rizoaica.
A fost foarte bine cum s-au petrecut lucrurile, până la urmă!
si!,ne-am fi ales cu aceiasi marie cu alta palarie,oricum 90% sunt tot jocurile psd si co. fara usl pt. ca acesta nu mai exista nici macar juridic.
MANECHIN MINTE UNDE SUNT BANII DIN 2010
dragnea spera sa nu faca puscarie , daca tine cu iohnis la ce va asteptati , sa fie al doilea base
#mexic
Dragnea e un om de doi bani. Pardon! Zero bani, zero lei! Un tradator. Cel mai bogat om, din cel mai sarac judet!!
La ce sa te astepti de la Dragnea si izmana cand le tremura genunchii de frica lui BAU-BAU DNA.