Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Gîndul de duminică, 21 august 2016

Cazul Sky News – un incredibil atentat la libertatea presei din partea statului poliţienesc român de azi!

Cu excepţia unor referiri, în trecere, la Paranoia Sky News, n-am comentat pînă acum ancheta penală  deschisă de DIICOT împotriva jurnaliştilor englezi sub acuzaţia de atentat la Siguranţa naţională.

N-am făcut-o din două motive:

  1. Am vrut să văd dacă denunță cineva din această țară zisă democratică, în realitate ostatica instituțiilor de forță, incredibilul atentat la libertatea presei care e cazul Sky News.
    Cu mici excepții, site-ul Gîndul și cîteva ONG-uri,  presa și societatea civilă, lovite de românismul de tip România Mare, au aplaudat aberația DIICOT de a ancheta o televiziune străină pentru atentat la siguranța națională, aberație prin nimic deosebită de  hăituirea ONG-urilor de către statul lui Vladimir Putin  pe motiv că complotează împotriva Măreței Rusii.
  2. Am vrut să văd pînă unde pot merge Autoritățile române cu aberațiile în acest caz. Cînd am aflat că se cere anchetarea conducerii Sky News, pe motiv că a aprobat difuzarea materialului, mi-am dat seama că afacerea depășește prostia pentru a intra în psihiatrie. Orice cetățean cu minimă experiență a democrației știe că-n presa liberă, spre deosebire de presa comunistă, articolele n-au nevoie de  aprobarea conducerii ca să apară.

În mai multe scrieri anterioare ale mele am denunţat slugărnicia autorităţilor române, dar şi a Presei noastre postdecembriste, faţă de materialele despre România apărute în presa occidentală.

Am pus această slugărnicie pe Sindromul ţării de babuini. Pentru o ţară de babuini tot ceea ce  difuzează despre noi ziarele şi televiziunile din Occident sînt literă sfîntă, ca Tablele Legii.

De aceea, în politichia autohtonă, articolele despre politicienii români apărute în presa occidentală (marea lor majoritate plătite de SIE) au fost folosite pe post de ciomege botezate cu apă dumnezeiască.

Un exemplu.
Nu demult un articol din The Guardian a devenit în presa română pretext de titluri gen:
Gabriela Firea ne face de rîs în Occident.
Articolul exprima o opinia critică faţă de decizia Gabrielei Firea de a nu mai permite închiderea Circulaţiei pe şosele pentru ca nişte vlăjgani (cîţiva la număr) să se facă teatral că joacă baschet pe asfalt.

Dincolo de suspiciunea că articolul fusese comandat din România rămîne, indiferent de dedesubturile sale, un adevăr:
Articolul din The Guardian era scris de nişte oameni şi nu de Atotputernicul conectat la Internet.
Ca orice articol din presă, inclusiv din presa noastră, el se constituia într-un punct de vedere supus controversei ca orice punct de vedere asumat de un muritor.

Polemizînd cu transformarea Presei Occidentale în Arbitru al vieţii interne din România postdecembristă, am dat de fiecare dată drept exemplu Presa noastră interbelică, lipsită  de complexe în faţa presei occidentale şi, în consecinţă, gata să dea replici dure articolelor despre România din presa occidentală.

Televiziunea Sky News a difuzat un reportaj-anchetă realizat în România despre niște români care  fac trafic internaţional de arme și muniții.
Despre România au apărut în presa occidentală pînă acum zeci de materiale, unele mult mai grave decît reportajul de la Sky News, pentru că acuzau statul român la cel mai înalt nivel.
Reportajul de la Sky News nu acuză Statul Român, ba chiar nu denunţă nici un demnitar român de complicitate la acest trafic de arme.

Repet, ca gazetar, şi nu de azi de ieri, mie reportajul nu mi s-a părut o lovitură dată României.
Pe de o parte, pentru că nici zece reportaje, nu unul, nu reușesc să  lovească imaginea unei țări.
Pe de alta, pentru că se referea la niște cetățeni români și nu la Statul român.
Altceva era dacă reportajul încerca să arate că Grupul de traficanţi beneficiase de sprijinul instituţiilor de forţă ale României de azi.

Din acest punct de vedere, nu pot să nu observ că, în anii din urmă, în presa noastră au apărut materiale în care era acuzat de trafic de armament însuşi şeful Statului, Traian Băsescu.
Nici o instituție de forță a României nu s-a sesizat, deși, între noi fie vorba, o putea face, cîtă vreme cel acuzat era  Președintele României, șeful instituțiilor de forță.
Dacă ar fi făcut-o, probabil că Traian Băsescu, conștient de proporțiile aberației, le-ar fi dat un cap  în gură.

Pentru prima dată în istoria postdecembristă, un material apărut într-o publicaţie occidentală a fost luat în serios.
DIICOT s-a grăbit să facă o anchetă.
Rezultatele anchetei au fost că materialul e fals, ţinînd de ceea ce s-ar putea numi regizarea unei realităţi.
Dacă rămînea aici, DIICOT avea dreptul la felicitările noastre:
Uite – mi-aş fi spus – întîia oară după decembrie 1989, autorităţile române îşi permit să dea o replică dură, dar corectă, unui material despre România dintr-o publicaţie occidentală.

Spre stupoarea mea, DIICOT, condus de Daniel Horodniceanu, pe cale să alcătuiască un nou Binom, SRI- DIICOT, după ce Codruța Kovesi a început să dea cu flit SRI,   s-a angajat într-o anchetă penală împotriva jurnaliștilor de la Sky News.
Un Comunicat de presă dat publicităţii de DIICOT pe 11 august 2016 anunţă punerea sub acuzare a jurnaliştilor care au realizat materialul pentru atentat la Siguranţa Naţională.
Nici mai mult nici mai puțin decît Atentat la Siguranța națională!

Ca și Trădarea, ca și Actele de diversiune provocatoare de explozii, Noul Cod Penal prevede, prin articolul 404, titlul X, Infracţiuni contra securităţii naţionale, drept atentat la Siguranţa naţională Comunicarea de informaţii false:
„Comunicarea de informaţii false. Comunicarea sau răspîndirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscînd caracterul fals al acestora, dacă prin acestea se pune în pericol securitatea naţională se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.”

Dincolo de faptul că acest articol mi se pare întruchiparea perfectă a Statului poliţinesc, să admitem că era nevoie de o asemenea prevedere pentru eventualitatea  ca o Autoritate să comunice informaţii false menite a pune în pericol Securitatea Naţională.

Nu întîmplător am precizat Autoritate.
Pentru ca o informaţie falsă comunicată public să pună în pericol securitatea naţională trebuie ca această informaţie falsă să producă în România o destabilizare gravă.

Ca să dau un exemplu ipotetic:
Guvernatorul Băncii Naţionale să anunţe printr-un Comunicat public că toate băncile din România sînt în faliment.
Desigur la o astfel de informaţie, deponenţii s-ar năpusti să-şi scoată banii.
Urmările sînt de înţeles.
Băncile chiar ar da faliment.
Aşadar, în materie de informaţie falsă doar o Autoritate poate pune în pericol Securitatea Naţională.
Dacă informaţia falsă cu băncile ar fi dată de o televiziune, ea nu poate pune în pericol Securitatea naţională, deoarece va fi luată de opinia publică drept o informaţie dată de presă şi nu de Autoritate.
Mai ales că Autorităţile ar interveni imediat cu o dezminţire.

Am citit Comunicatul DIICOT.
Ca şi DNA, DIICOT e o instituţie de forţă a României.
Una dintre instituțiile de forță implicate anticonstituțional în jocurile politice din România, deoarece sunt conduse de sergenți majori mesianici.

Dacă mă gîndesc la cîte abuzuri au comis în ultimii 12 ani DNA şi DIICOT, am toate motivele să întîmpin cu suspiciune Comunicatul DIICOT.
Între Statul poliţienesc român din ultimii ani şi jurnaliştii de la Sky News înclin să-i cred pe jurnalişti.

Să admitem însă că reportajul a fost o făcătură.
Cum se încadrează un reportaj, fie şi făcătură,  despre nişte români care fac trafic cu arme la acuzaţia de infracţiune de comunicare de informaţii false care pune în pericol securitatea naţională?
Uluit c-am putut să fiu martor la aşa ceva într-o ţară membră a UE – presa acuzată penal de atentat la Siguranța națională! am vrut să văd cum argumentează DIICOT punerea în pericol a securităţii naţionale de către difuzarea reportajului:
„Acţiunile grupului de ziarişti britanici pe teritoriul României sînt de natură a afecta securitatea naţională a statului român prin inducerea în eroare a autorităţilor europene, a populaţiei largi din Europa şi din România (  formularea de analfabeți cu grade   aparține DIICOT n. n) cu privire la posibilitatea autorităţilor de stat române de a gestiona contrabanda cu armament provenit din zone de conflict vecine statului român, de natură a aproviziona cu armament de război deosebit de periculos grupări teroriste din vestul Europei (deseori zguduit în ultimii ani de atentate teroriste) şi din Orientul Mijlociu, aceste fapte, dacă ar fi reale, circumscriindu-se finanţării terorismului islamic de către statul român prin complicitatea laşă sau pasivă a autorităţilor acestora.
În lipsa unei intervenţii rapide şi eficiente a autorităţilor române, toate aceste aspecte ar fi rămas în memoria publică aşa cum autorii acestora au dorit să le înfăţişeze.
În acest sens, se are în vedere noţiunea de securitate naţională, astfel cum este definită din art. 1 din Legea 51/1991, acest act normativ fiind cel care asigură şi stabileşte cadrul general al tuturor faptelor circumscrise securităţii naţionale a României. Informaţiile false la care facem referire, aşa cum s-a evidenţiat şi mai sus, au generat sentimentul de insecuritate în rîndul populaţiei, iar instituţiile şi structurile cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice au făcut eforturi considerabile, angrenînd resurse umane şi logistice consistente, tocmai pentru a identifica în cel mai scrut timp posibil persoanele ce apar în respectivul material video şi a înlătura o potenţial stare de pericol.”

Fac gazetărie din 1968.
O asemenea imbecilitate miliţienească n-am întîlnit nici pe vremea lui Nicolae Ceauşescu.
Desigur, la o lectură mai atentă, textul nu diferă de loc de  textele date publicităţii de procurorii DNA sub numele de Rechizitorii de corupţie.

Faptele sînt înlocuite cu delirul procurorilor.
Cum adică, reportajul a „generat un sentiment de insecuritate în rîndul populaţiei”?
Pe ce se bazează o asemenea afirmaţie halucinantă?
Românii au încercat, după difuzarea unui reportaj în Anglia, pe care ei nu l-au văzut, un sentiment de insecuritate!

Cum adică „inducerea în eroare a autorităţilor  europene, a populaţiei largi din Europa şi din România”?
Nici Parchetul din Coreea de Nord n-ar fi în stare de asemenea formulări concepute cu bocancii!
Cel care a aprobat un asemenea Comunicat – Daniel Horodniceanu, e un om normal?
Un om normal la cap?!

Că o instituţie de forţă a statului poliţienesc român a putut declanşa şi dezvolta o asemenea Operaţiune (comisie rogatorie, convocarea la DIICOT a conducerii Sky News!) nu mă miră.
Aceasta e felul de a acţiona al instituţiilor de forţă din România, cele care au luat ostatic Statul român.
Dar că, cu mici excepţii, între care se numără site-ul Gîndul, publicațiile din  România n-au reacţionat la acest atac incredibil la libertatea presei nu numai că mă miră, dar și mă neliniștește.

Sunt un mare adversar al  falsurilor din presă, date cu sau fără intenție.
Am  denunțat cu duritate pînă acum făcăturile din presa română.
Una e însă ca noi, jurnaliștii, să criticăm abaterile de la deontologie  și alta e ca Statul român, printr-o instituție de forță, să  sancționeze astfel de abateri sub acuzația de Atentat la Siguranța națională.
Una e chiar ca  un demnitar, un politician să dea în judecată, pe civil, o publicație pentru un articol mincinos, și alta e  ca DIICOT să ancheteze penal pentru atentat la Siguranța națională un  material de presă.

Să nu-şi dea seama Presa noastră că Dosarul Sky News va crea un precedent periculos pentru presa noastră?
Păi dacă o televiziune precum Sky News e acuzată de atentat la Siguranţa naţională prin comunicare de informaţii false, va fi atît de greu să fie acuzată la fel şi o publicaţie de la noi?
Toate argumentele incredibile ale DIICOT (starea de insecuritate, imaginea României în lume) pot fi folosite oricînd în cazul jurnaliştilor români.

Jurnaliștii englezi au norocul că trăiesc în Anglia.
E greu de crezut că vreun judecător englez va da curs cererii DIICOT de extrădare a unor jurnaliști englezi pentru un articol despre România.
Noi, jurnaliștii români, trăim în România.
În România statului polițienesc.
Păi pe noi ne arestează cît ai clipi pentru atentat la Siguranța națională.

Din cîte văd, prin DIICOT Statul poliţienesc român de azi vrea să-i trimită în instanţă pe jurnaliştii de la Sky News.
Dacă aşa ceva se va întîmpla, mă ofer de pe acum să fiu martor al apărării în Dosar!
Nu de alta, dar eu însumi am fost anchetat pentru atentat la siguranța națională ca ziarist pe vremea lui Ion Iliescu!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

22 comentarii pentru articolul „Gîndul de duminică, 21 august 2016”

  • Cristoiule, n-ai auzit ce a spus, idolul tau, Basescu, imediat dupa decoperirea facaturii Sky News? Anume, imediat organele de forta ale statului român, sa actionez ferm, ptr ca acesta, a fost o actiune care adce mari prejudicii statului român. Atuncj nu te-ai zburlit la sefu, de ce?

  • Don Cristoiu Klaus Johanis nu pare o figura politica de luat in seama,si daca mai sta 20 de ani la Cotroceni.

  • D – le I . Cristoiu aveți dreptate , postul sky new nu trebuie anchetat , ci acei ETNICI MAGHIARI care au participat la acest scenariu NUMAI ȘI NUMAI CA SĂ DEFĂIMEZE ROMÂNIA .Și ar trebui judecați în regim de urgență și închiși pt o bună bucată de vreme , pt că numai așa se potolesc acești golani , care s – au născut în România și -și bat joc de tot ce e românesc cum vor mușchii lor , pt că se găsesc judecători care să – i ierte . Ia spuneți – mi mie d -le mare ” analist ” politic dacă în Ungaria făceau niște etnici româbi așa ceva m MAI ERAU LIBERI ACUM ? Cred că vuia presa de pe tot mapamondul de nerușinarea etnicilor români , Dar dvs nu vedeți asta , pt că așa e ” deontologic ” . Adică după dvs Procurorii români ar trebui să iasă pe sticlă și să spună : d -lor din presa internațională veniți și faceți scenarii defăimătoare lla adresa României , că noi nu vă inculpăm pt asta că e atentat la libertatea presei . Dar cu atentatul la libertatea României cum rămâne , d – le Cristoiu ? Nu cumva și articolele dvs sunt defăimătoare la adresa procurorilor și implicit la adresa României ? Ia mai gândiți – vă un pic .

  • nu inteleg de ce opusul lui „Romania Mare” trebuie sa fie neaparat „curva occidentului”

  • Daca cu facatura asta a jurnalistilor de la Sky News ne scoteau din UE si NATO,nu era atentat la siguranta nationala? Ca ne punea in bratele Rusiei direct ?

  • Aveți dreptate maestre o aberație că se face atâta scandal pentru nimic

  • Totul este un baz baz tip bolsevic hotul striga hotii…

  • eşti un mare căcat manipulator

  • da ce frumos spus,,deci cu ,,libertatea presei,,poti sa faci ce vrei,,pe cand incepeti sa violati ,,copii,,ca jurnalistii,nu trebuie anchetati,,,libertatea presei poate face,,,orice,,,ca de aia e presa…

  • Ambasadorul Marii Britanii a subliniat de nenumărate ori că apreciază şi susține necondiționat activitatea procurorilor români, care ar fi deosebit de profesionişti şi corecți.
    Well…. fie deschide ochii şi vede că nu e chiar aşa fie continuă cu acest punct de vedere.
    Şah!

  • Statul polițienesc ,ne-a dus cu 20 de ani in urma si ne mai trebuie 20 de ani sa reașezăm societatea pe baze linistite de dezvoltare .

  • Aveti dreptate !Mircea Badea se lauda in direct pe Tv.cat de usor poate procura el un AK 47 si nimeni nu s-a sesizat.Propun ca televiziunea engleza sa fie anchetata in paralel cu A.3,ori lasate sa-si manance „painea jurnalistica”,care cum crede de cuviinta .

  • Reportajul respectiv- care prezinta fapte reale sau trucate,nu stiu -a fost facut ptr a monta opinia publica britanica impotriva romanilor din Marea Britanie .Probabil ca si serviciile secrete britanice au dat o mina de ajutor.Corect ar fi ca dvs. jurnalistii sa fiti loiali statului roman si onesti in ceea ce scrieti.

  • In timp ce citeam, chiar ma pregateam, dle Cristoiu, sa comentez si eu afirmatia absurda ca reportajul a „generat un sentiment de insecuritate în rîndul populaţiei”!…numai in urma unui sondaj de opinie facut de Dancu, putea DIICOT s-ajunga la aceasta concluzie! Pe de-o parte, acest reportaj a stricat putin imaginea Romaniei, daca faptele sunt reale, si nu facaturi, dar, pe de alta parte, mi se pare si mie cam exagerata intentia DIICOT de a ancheta conducerea publicatiei, eu incadrand acest gest tot la categoria „imagine”, probabil facut si sub presiunea unor politicieni europeni, in conditiile-n care englezii le-au dat cu Brexit-ul peste bot! Totusi, pana la urma cred c-o sa se musamalizeze cazul, incet, incet, cum se va-ntampla si cu Black Cube!

    • Mai este o problema: englezii, care au facut reportajul, l-au gandit si au platit, sunt acuzati de doar de „complicitate”, in timp ce pacalicii aia care au fost platiti daor sa spuna niste vorbe sunt acuzati de grup infractional organizat. Care fapta e mai grava? A celor care au gandit, scenarizat, platit, promovat clipul, sau a celor care au aparut in el, fara sa stie ce regizorii vor face cu clipul?

  • Klaus Iohannis: Président de voleurs!
    Serviciile Guverneaza, Fura, in Gasti ei Conduc universitati…
    Mafia in Cluj este formata din Generali si profesori universitari care sunt si politicieni proveniti din Securitate si PCR.
    In tara asta de hoti eu nu am avut niciodata bani de masina!
    Universitatea Babeş-Bolyai in 10 ani a triplat numarul de studenti, pentru a vinde studentilor oligofreni din Secuime pana in Mocanime diplome fara valoare, pentru ca niste profesori universitari idioti sa faca bani!!

  • DIICOT nu are sange daca nu cere extradarea, in vederea arestarii, a intregii conduceri si actionariat de la SkyNews. Poate se baga si DNA, ca aia au primit folos necuvenit constand in reclama gratuita a brandului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *