Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

Cînd şi cum se va ivi  Liderul care va proclama: ROMÂNIA FIRST?!

Un român care trăieşte în America, deosebit de mulţi alţi români americani şi prin faptul că se interesează mai întîi de politica din America şi mai apoi de politica din România, mă ţine la curent cu ceea ce el numeşte fenomenul  Donald Trump.
După nominalizarea lui Donald Trump drept candidat al Partidului Republican la Prezidenţialele din noiembrie 2016, moment considerat de mulţi drept istoric, pentru că un tip din afara nomenklaturii politice americane s-a impus unui partid majoritar nu prin lucrături de culise, ci prin argumentul votului popular, cunoscutul meu a avut o discuţie cu un student american, fan al lui Hillary Clinton.
– N-are cum să ajungă Donald Trump preşedinte – a încercat să-l liniştească pe studentul îngrijorat cunoscutul meu, convins că în America se joacă piesa ieftină din România lui 2000, cînd Ion Iliescu a fost ales numai şi numai pentru a nu ajunge preşedinte C.V. Tudor.

Puși în fața situației de a-l alege pe ”nebunul” de Trump, americanii nu vor avea încotro și o vor alege pe nesărata  Hilarry Clinton.
– Da, a răspuns studentul, dar aşa am zis şi cînd Donald Trump a pornit campania pentru cucerirea desemnării, că în veci un partid precum cel Republican nu-l va accepta candidat.

Şi iată, Convenţia l-a desemnat pe Donald Trump candidatul Republicanilor la prezidenţiale!
Discuţia dintre cei doi, relatată la telefon de cunoscutul meu într-o noapte, m-a făcut să-mi amintesc brusc de cele scrise după anunţarea Brexitului:
Noi, oamenii, sîntem secretori de iluzii.
Iluziile ne ţin de altfel în viaţă.
Ne iluzionăm că nu vom muri, deşi moartea e o fatalitate pe Pămînt.
Ne iluzionăm mai ales asupra caracterului raţional al Istoriei, în timp ce Istoria, de genul feminin fiind are deseori hachițe.

Toţi scriitorii şi publicişti români interbelici se cruceau în 1937, 1938 cînd ici-colo se vîntura posibilitatea unui nou nou război mondial.
– Cum un nou război?! se întrebau ei în scris. Păi n-au trecut nici două decenii de la ultimul.
Şi acest ultimul – Primul război mondial – a fost atît de înfricoşător prin măcelărirea reciprocă încît, cînd s-a încheiat, toată Lumea a zis:
Aşa ceva nu se mai repeta în Istorie!

Şi pe 1 septembrie 1939 a izbucnit cel de-al doilea război mondial.
Aşa şi cu Donald Trump.
Toată lumea a zis, asemenea studentului, că n-are nici o şansă să fie desemnat candidat al unui partid precum cel Republican.
Şi uite c-a fost desemnat!
Acum, toată lumea spune:
– Fii serios, cum să ajungă Donald Trump preşedintele Americii!
Doamne fereşte!
Și dacă ajunge?

Mă număr printre cei care nu cred că va ajunge preşedinte, convins că pînă la urmă la Casa Albă va fi Hillary Clinton.
Din acest punct de vedere poate şi pentru că eu sînt o fiinţă secretoare de iluzii, n-am de ce să mă preocup.
Mă preocupă însă succesul uriaş al lui Donal Trump la Poporul american.
Mulţi spun că acest succes se datorează talentului său de star reality show.
Și de aici, inevitabil, considerațiile despre americani care, vezi Doamne! nu diferă de noi, românii, prin disponibilitatea de a fi seduși de spectacolul făcut de un politician și nu de ideile sale.

O studiere mai atentă a realităților americane va descoperi însă multe cauze obiective ale succesului de care se bucură  liderul anti-Sistem Donald Trump.
Una  dintre explicaţiile succesului trebuie căutată chiar în desemnarea lui Hillary Clinton drept candidat al Democraţilor.
După Dinastia Bush, iată Dinastia Clinton!
De regulă în politica americană outsiderii, cei care care nu sunt în gașcă, precum Donald Trump, n-au nici o șansă să fie desemnați candidați.

Succesul lui Donald Trump e și un bobîrnac dat de americani unei clase politice văzute ca o gașcă.
O altă explicație trimite la ceea ce spune Donald Trump.
Political correctness a făcut ca politicienii americani să nu abordeze  public  lucruri pe care americanul de rînd le discută în familie și cu amicii, pentru că sînt lucruri de care el se izbește zilnic. Donald Trump a avut curajul de a le aborda în discursul public și nu oricum, ci într-un stil  opus  discursului stereotipic. Din acest punct de vedere, Hilarry Clinton e moartea pasiunii.

Toţi ceilalţi contracandidaţi la nominalizare n-au avut nici un Proiect de ţară.
Sau dacă au avut, acesta a semănat cu Proiectul de ţară a lui Klaus Iohannis:
O sumă de bla-bla-blauri constipate.

Programul lui Donald Trump a fost rezumat de candidatul Partidului Republican  în discursul de la Cleveland:
„Politica mea externă va pune totdeauna interesele poporului American  și securitatea Americanilor deasupra a orice altceva. Aceasta va fi temelia oricărei decizii pe care eu o voi lua. America First va fi tema majoră  și primordială a administrației mele.”

O serie de declarații ale lui Donald Trump despre acest Program de politică externă au fost interpretate înclusiv la noi ca  punînd în pericol angajamentele planetare ale Americii.
America First e însă un Program de politică internă.
Donald Trump  a  susținut în discursul de la Convenție că America e în criză.
Și e în Criză, pentru că de ani întregi președinții americani se preocupă de    orice altceva decît rezolvarea marilor probleme sociale, morale și economice interne ale Americii.

Aserțiunea despre Țările Baltice, care a făcut la noi niște vălurele mediatice, nu ține de o  reîntoarcere a Americii la izolaționismul de altădată, ci de adevărul că un președinte American trebuie să pună mai presus de toate interesele Americii.
Dacă ne uităm în jurul nostru, vom observa că fenomenul Trump din SUA nu e o excepţie.

Rusia are un Puțin care proclamă Rusia First.
Turcia First! proclamă şi Erdogan.
Victor Orban al Ungariei a proclamat mai demult Ungaria First.
Cînd şi cum se va ivi la noi  Liderul care va proclama România First?!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

46 comentarii pentru articolul „Cînd şi cum se va ivi  Liderul care va proclama: ROMÂNIA FIRST?!”

 • Informam prin acest anunt pe domnul Ion Cristoiu si toti fanii dansului. Va invitam sa va informati si sa va tratati durerile de spate (hernie,scolioza,cifoza etc) si problemele legate de imunintate prin domnul profesor Sandu Brindusa , inventatorul procedurii „Operatia durerilor de spate Fara Bisturiu”.Va dorim multa sanatate.

 • A fost Base. Si sa speram ca o sa revina ca PM

 • Da don Cristoiu, numai ca Vadim nu avea banii lui Trump. Daca ii avea, probabil ca azi aveam stema Romaniei inscriptionata

 • IN ACEST MOMENT EU PLING DE MILA PE DOI POLITICIENIMotivul este simplu de peste 15 ani unul viseaza la scaunul de primul Ministru in Romania si nu va putea sa isi vede visiul implinit si Hilarry ClintonLa cat de multa este dorinta lor cred ca vor cere sfantul petru sa-i trimite inapoi sa mai ia incodata viata de la capat

 • Vise taica,vise! Cand si cum se va ivi Liderul care va proclama Romania FIRST? Cind vom fi si noi o mare putere sau cand vom putea trai pe picioarele noastre.Pana atunci,ciocul mic si joc de glezne!

 • Mai demult am zis eu ca Vadim al Americii nu are cum sa castige.Americanii sunt mult mai sensibili la „vadimisme”!

 • No offense,e cam „rasuflata” informatia cum ca toti mor in America sa o voteze pe Hillary..nici americanii nu’s chiar toti retardati. Va fi fix invers- il vor vota pe Trump, ca sa nu iasa ea..pana la urma e finantata de Emirate si are un background solid in ‘a calca pe cadavre” pentru a-si atinge obiectivele..ceea ce nu e f. ok. Nu stiu cati americani vor ca presedinte o persoana atat de mitomana..

 • Domnule Ion Cristoiu , America e in colaps, Clinton a votat NAFTA, Obama se screme pentru TPP …sute de mii, milioane de joburi au plecat si vor pleca spre China, Mexic… stiti dvs. tarile acelea unde chiar se lucreaza pe 2 lei si produsele sunt vandute fara nici o taxa in USA. 100 de milioane de americani traiesc suportati de stat, oamenii EFECTIV NU AU LOCURI DE MUNCA, educatia prin „bunavointa” lui Bush ‘al mic a ajuns in stare critica, Detroitul (inima Americii nu mai bate) , mexicanii vin cu zecile de milioane si cartelurile de droguri din Mexic fac ravagii…in USA. Sunt numai cateva probleme de care Trump vorbeste si pe care le va redresa. Referitor la idiotii care o pupa in fund pe Clinton, un monument de prostie, nesimtitre, coruptie si un inger al mortii care a adus la ordinele ELITEI imreuna cu Obama prapad peste Orient…n-am cuvinte. Aceeasi stereotipie care denota lipsa de gandire critica, necunostiinta istoriei si mult CNN !!! 😉

  • Te felicit Adi Ada pentru cometariul In privinta alegere din SUA poti fi linistita TRUMP va castiga Eu sunt cercetaro in stintele digitale in curand voi publica 17 de motive despre care nu se stie si care va face pe Trump castigator la o diferenta de peste 700 000 de voturi Avand in vedere ca cei de la New York time spune ca au folosit o formula anume care pana acum nu a dat gresi si care o arata pe Clinton castigatore eu ii voi demontra celor de la New York times ca din 2005 formula de care vorbesc nu mai este viabila Retine Adi Ada Trump este noul presedinte al SUA

 • Maestre , intrebarea este simpla , pe intelesul tuturor .
  Raspunsul ?
  Zic ca este foarte complex , ce necesita o ampla dezbatere , incepand de ce nu , chiar de aici , de pe acest blog .
  Primul lucru la care trebuie sa se lucreze , este MENTALITATEA !
  America , nu este obisnuita cu pomeni electorale ( la noi da ) .
  Trebuie sa existe doctrina (implicit partid ) , de STANGA .
  Trebuie sa existe doctrina (implicit partid) , de DREAPTA .
  Dar , cand toate promisiunile(minciunile pana la urma) sunt atat de credibile (istoria recenta este formarea USL) , in urma careia romanii platesc si astazi , fiind multi romani din bazinul electoral de stanga care nu realizeaza , Dumnezeu sa ma ierte , noi cei cu convingeri autentice de dreapta (fiind si putini) , chiar avem de dus o batalie pe tema asta .
  Eu zic ca politicienii sa vrea cu adevarat o schimbare de mentalitate , deocamdata nu avem aceasta sansa ( a se vedea PNL , unde nu se mai stie ca sunt de Centru , Centru-dreapta , Dreapta) , abia atunci ne putem gandi , ca de undeva apare LIDERUL FIRST .
  Ce ziceti , putem incepe de pe acest blog sa-l ajutam pe LIDER , sa aiba curaj sa iasa din multime ?

 • Hilari Clinton va fi presedinta ,moncher,ca asa vor EI

 • D-le Cristoiu va inselati daca credeti ca in SUA exista atata democratie incat iese invingator cel ales de popor… Trump va castiga numai daca, in timpul ramas pana in Noiembrie, ii va convinge pe cei care cu adevarat conduc SUA (si cu ajutorul SUA, intraga lume), ca va face ce i se va spune. Avand in vedere ca Clintonii sunt deja acoliti ai CFR, Bildenberg, etc, etc, Hillary Clinton are prima sansa…

 • o analiză slăbuță dl. Cristoiu, cam la fel cu cea de la Brexit, 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *