N.B. Azi, duminică, 27 decembrie 2015, s-a dat ştirea că Guvernul a contestat la CCR Legea pensiilor speciale pentru aleşii locali. Informația nu pune la îndoială textul de mai jos, postat în seara lui 26 decembrie 2015, despre felul aiuritor în care a fost formulată o ştire. Dacă decizia fusese luată sîmbătă, nu-mi explic de ce-a fost nevoie ca Mediafax să se scarpine în fund cu urechea cînd avea mîna la dispoziție? Să cred că textul meu de pe blog a iuțit luarea deciziei?
Marți, 22 decembrie 2015, Plenul Senatului a adoptat legea privind pensiile aleşilor locali cu 86 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi nicio abţinere.
Senatorii PNL, crăcănați între nevoia de-a le face pe plac aleșilor locali din partea partidului, decisivi la alegerile din 2016, și teama de propriul electorat, ostil privilegiilor, au apelat la o șmecherie tip românească:
Au ieșit din sală înaintea votului.
Dacă ar fi vrut într-adevăr ca Legea să fie blocată, liberalii ar fi avut la dispoziție cîteva mijloace mai puțin zuruitoare decît ieșitul din sală, dar se înțelege, mult mai eficiente:
Aceste trei soluții ar fi fost riscante:
Legea ar fi putut fi blocată; ceea ce Liberalii nu și-ar fi dorit-o nici în ruptul capului.
Venită după Legea pensiilor speciale pentru parlamentari, Legea pensiilor speciale pentru aleșii locali a stîrnit – și pe drept cuvînt – revolta opiniei publice.
O revoltă pe cale de a deveni dezamăgire față de Regimul Klaus Iohannis cu atît mai mult cu cît nimeni n-a anunțat pînă acum vreun fapt menit a opri Legea. Klaus Iohannis n-a anunțat că o va contesta la CCR sau că o va retrimite Parlamentului. E greu de crezu că și-ar fi putea permite așa ceva în condițiile în care, în vară, profitînd de interimatul lui Gabriel Oprea, și-a făcut rost de o nesimțită mărire de salariu.
Nimeni n-a anunțat că va contesta Legea la CCR.
Sîmbătă, a doua zi de Crăciun, dar și de Sfîntul Ștefan, în deșertul de știri care sînt zilele Sărbătorilor de iarnă, cînd pînă și evenimentele au digestia grea, site-urile și televiziunile de știri, au publicat următoarea știre:
„Guvernul Cioloş ar putea sesiza Curtea Constituţională în cazul pensiilor speciale pentru aleşii locali, posibilitatea unei asemenea acţiuni fiind analizată „foarte serios” în prezent, urmând să fie pusă în practică în perioada imediat următoare, dacă se va ajunge la o concluzie în acest sens.
„Guvernul analizează foarte serios posibilitatea de a solicita Curţii Constituţionale aviz de constituţionalitate pe legea pensiilor speciale pentru aleşii locali”, au spus sâmbătă, pentru agenţia MEDIAFAX, surse oficiale.”
Această știre poate fi citită de oamenii sănătoși și de oamenii bolnavi de ulcer.
Cei sănătoși pot hali fără probleme mîncărurile tradiționale Serbătorilor de iarnă pe meleaguri moldo-valahe: cîrnați, tobă și caltaboși.
În consecință, cu mintea încețoșată de mîncărurile noastre grele, făcute pentru stomacuri de fier, cei sănătoși s-au bucurat că s-a găsit în fine cineva care să pună piedică drumului spre Monitorul oficial unei Legi care acordă privilegii unor categorii de cetățeni – aleșii locali – a căror esență exclude privilegiile.
Oamenii bolnavi de ulcer vor fi suferit în aceste zile pentru faptul că n-au putut mînca decît brînză de vaci.
Da, dar ei au avut privilegiul- marele privilegiu, dacă ne gîndim cît de tare droghează luciditatea perioada Sărbătorilor de iarnă- de a avea mintea limpede.
Și cu mintea limpede citită, această știre a dat naștere unei întrebări:
Autorul acestei știri era cumva beat mangă cînd a scris-o ?
Nedumeririle se risipesc în clipa cînd omul cu mintea limpede vrea să afle din știre cînd va avea loc contestarea Legii la CCR.
Oricît s-ar strădui omul cu limpedea limpede, el nu va afla în veci acest lucru.
Și asta deoarece, potrivit știrii, „posibilitatea unei asemenea acţiuni ( Constestarea Legii n.n.) fiind analizată „foarte serios” în prezent, urmând să fie pusă în practică în perioada imediat următoare, dacă se va ajunge la o concluzie în acest sens.”
Așadar, Guvernul sau mai precis premierul Dacian Cioloș analizează posibilitatea, care posibilitate va deveni realitate doar dacă se va ajunge la concluzia că posibilitatea va deveni realitate.
Ceva în genul:
– Lelițo, cînd te măriți?
– Deocamdată analizez serios posibilitatea să mă mărit și dacă voi ajunge la concluzia c-o să mă mărit, o să mă mărit!
De ce nu spune limpede știrea că Guvernul va contesta la CCR Legea pensiilor speciale pentru aleșii locali?
Pentru că Guvernul n-are de gînd să facă așa ceva.
Asta ar însemna ca Dacian Cioloș să-și ridice în cap pe toți aleșii locali ai celor două mari partide care alcătuiesc USL-ul de tip nou.
Cum însă opinia publică se întreabă de ce nu contestă Guvernul de tehnocrați Legea la CCR, s-a simțit nevoia unei aburiri a opiniei publice printr-o știre care nu angajează cu nimic Guvernul, dar reușește să-l lingă nițel.
După poemul care linge, după comentariul care linge, a apărut și știrea care linge!
Ioane mare bulangiu mai esti mergi omule la Gagesti si odihnesttete ai muncit desttul cu clanta tot anul sigur neamul tau te va primi cu Sorici si carici.
Și ce dacă?! Și așa au pensiile prea mari pentru cât țopăie pe holuri…
Cu tot respectul pt dumneavoastra am si eu o intrebare.Considerati ca viceprimarul unei localitati este alesul local al localitati respective pt a primi pensie nesimtita?
Blat!
Normal era sa stea in sala si sa voteze impotriva, daca erau corecti! dar a pierdut cineva corectitudinea sa o gaseasca liberalii??
Uneori mai are și ,,maestrul ” dreptate!
De ce unii sunt mai speciali decât alţii?