Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Din ciclul Nu mă insulta zicîndu-mi ziarist român! Azi: Cum se născocește o știre care linge Guvernul Dacian Cioloș

N.B. Azi, duminică, 27 decembrie 2015, s-a dat ştirea că Guvernul a contestat la CCR Legea pensiilor speciale pentru aleşii locali. Informația nu pune la îndoială textul de mai jos, postat în seara lui 26 decembrie 2015, despre felul aiuritor în care a fost formulată o ştire. Dacă decizia fusese luată sîmbătă, nu-mi explic de ce-a fost nevoie ca Mediafax să se scarpine în fund cu urechea cînd avea mîna la dispoziție? Să cred că textul meu de pe blog a iuțit luarea deciziei?

Marți, 22 decembrie 2015, Plenul Senatului a adoptat legea privind pensiile aleşilor locali cu 86 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi nicio abţinere.
Senatorii PNL, crăcănați între nevoia de-a le face pe plac aleșilor locali din partea partidului, decisivi la alegerile din 2016, și teama de propriul electorat, ostil privilegiilor, au apelat la o șmecherie tip românească:
Au ieșit din sală înaintea votului.

Dacă ar fi vrut într-adevăr ca Legea să fie blocată, liberalii ar fi avut la dispoziție cîteva mijloace mai puțin zuruitoare decît ieșitul din sală, dar se înțelege, mult mai eficiente:

  1. Să rămînă în sală și să voteze împotrivă, căutînd să atragă de partea lor și alte grupuri parlamentare.
  2. Să ceară public lui Klaus Iohannis să n-o promulge.
  3. S-o conteste la Curtea Constituțională.

Aceste trei soluții ar fi fost riscante:
Legea ar fi putut fi blocată; ceea ce Liberalii nu și-ar fi dorit-o nici în ruptul capului.

Venită după Legea pensiilor speciale pentru parlamentari, Legea pensiilor speciale pentru aleșii locali a stîrnit – și pe drept cuvînt – revolta opiniei publice.
O revoltă pe cale de a deveni dezamăgire față de Regimul Klaus Iohannis cu atît mai mult cu cît nimeni n-a anunțat pînă acum vreun fapt menit a opri Legea. Klaus Iohannis n-a anunțat că o va contesta la CCR sau că o va retrimite Parlamentului. E greu de crezu că și-ar fi putea permite așa ceva în condițiile în care, în vară, profitînd de interimatul lui Gabriel Oprea, și-a făcut rost de o nesimțită mărire de salariu.
Nimeni n-a anunțat că va contesta Legea la CCR.

Sîmbătă, a doua zi de Crăciun, dar și de Sfîntul Ștefan, în deșertul de știri care sînt zilele Sărbătorilor de iarnă, cînd pînă și evenimentele au digestia grea, site-urile și televiziunile de știri, au publicat următoarea știre:
„Guvernul Cioloş ar putea sesiza Curtea Constituţională în cazul pensiilor speciale pentru aleşii locali, posibilitatea unei asemenea acţiuni fiind analizată „foarte serios” în prezent, urmând să fie pusă în practică în perioada imediat următoare, dacă se va ajunge la o concluzie în acest sens.
„Guvernul analizează foarte serios posibilitatea de a solicita Curţii Constituţionale aviz de constituţionalitate pe legea pensiilor speciale pentru aleşii locali”, au spus sâmbătă, pentru agenţia MEDIAFAX, surse oficiale.”

Această știre poate fi citită de oamenii sănătoși și de oamenii bolnavi de ulcer.
Cei sănătoși pot hali fără probleme mîncărurile tradiționale Serbătorilor de iarnă pe meleaguri moldo-valahe: cîrnați, tobă și caltaboși.
În consecință, cu mintea încețoșată de mîncărurile noastre grele, făcute pentru stomacuri de fier, cei sănătoși s-au bucurat că s-a găsit în fine cineva care să pună piedică drumului spre Monitorul oficial unei Legi care acordă privilegii unor categorii de cetățeni – aleșii locali – a căror esență exclude privilegiile.

Oamenii bolnavi de ulcer vor fi suferit în aceste zile pentru faptul că n-au putut mînca decît brînză de vaci.
Da, dar ei au avut privilegiul- marele privilegiu, dacă ne gîndim cît de tare droghează luciditatea perioada Sărbătorilor de iarnă- de a avea mintea limpede.

Și cu mintea limpede citită, această știre a dat naștere unei întrebări:
Autorul acestei știri era cumva beat mangă cînd a scris-o ?

  1. „Guvernul analizează foarte serios posibilitatea de a solicita Curţii Constituţionale aviz de constituţionalitate pe legea pensiilor speciale pentru aleşii locali”– zice știrea. Guvernul e însă alcătuit din mai mulți demnitari. E greu de crezut că toți demnitarii Guvernului Cioloș analizează în aceste zile posibilitatea…. Cel care ia inițiativa și decide într-o asemenea situație e premierul Dacian Cioloș. Așadar, știrea ar fi trebuit să sune astfel: Premierul Dacian Cioloș analizează foarte serios posibilitatea…..
    Un asemenea gest n-ar face decît să sporească substanțial capitalul electoral al Guvernului și al premierului Dacian Cioloș. Prin urmare nu vedem de ce s-ar ascunde Dacian Cioloș din această știre în spatele Guvernului.
  2. Formula ”surse oficiale” e folosită de presa profesionistă pentru a proteja pe cel care se teme să se afle că el a dat informația respectivă. E vorba, de regulă, de informații a căror scurgere în presă poate provoca pagube însemnate instituției în care lucrează sursa. Prin urmare, acesta dă știrea presei cu condiția ca să nu i se divulge Presa folosește în acest caz formula ”surse oficiale . În cazul de față, informația că Guvernul, adică premierul, analizează posibilitatea de a contesta Legea pensiilor speciale la CCR e favorabilă Guvernului sau mai precis premierului. De ce nu spune știrea Guvernul analizează posibilitatea – ne-a declarat Dacian Cioloș?

Nedumeririle se risipesc în clipa cînd omul cu mintea limpede vrea să afle din știre cînd va avea loc contestarea Legii la CCR.
Oricît s-ar strădui omul cu limpedea limpede, el nu va afla în veci acest lucru.
Și asta deoarece, potrivit știrii, „posibilitatea unei asemenea acţiuni ( Constestarea Legii n.n.) fiind analizată „foarte serios” în prezent, urmând să fie pusă în practică în perioada imediat următoare, dacă se va ajunge la o concluzie în acest sens.”

Așadar, Guvernul sau mai precis premierul Dacian Cioloș analizează posibilitatea, care posibilitate va deveni realitate doar dacă se va ajunge la concluzia că posibilitatea va deveni realitate.
Ceva în genul:
– Lelițo, cînd te măriți?
– Deocamdată analizez serios posibilitatea să mă mărit și dacă voi ajunge la concluzia c-o să mă mărit, o să mă mărit!

De ce nu spune limpede știrea că Guvernul va contesta la CCR Legea pensiilor speciale pentru aleșii locali?
Pentru că Guvernul n-are de gînd să facă așa ceva.
Asta ar însemna ca Dacian Cioloș să-și ridice în cap pe toți aleșii locali ai celor două mari partide care alcătuiesc USL-ul de tip nou.

Cum însă opinia publică se întreabă de ce nu contestă Guvernul de tehnocrați Legea la CCR, s-a simțit nevoia unei aburiri a opiniei publice printr-o știre care nu angajează cu nimic Guvernul, dar reușește să-l lingă nițel.
După poemul care linge, după comentariul care linge, a apărut și știrea care linge!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

23 comentarii pentru articolul „Din ciclul Nu mă insulta zicîndu-mi ziarist român! Azi: Cum se născocește o știre care linge Guvernul Dacian Cioloș”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *