Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Gîndul de duminică, 27 noiembrie 2016

Fidel Castro a scăpat din 638 de atentate puse la cale de CIA. N-a scăpat însă din cel pus la cale de Viață

Sîmbătă, 26 noiembrie 2016. Un Breaking News a făcut înconjurul Planetei:
A murit Fidel Castro.
La 90 de ani, de moarte bună, cum ar spune românii.

Și cînd te gîndești că o timp de o jumătate de secol, CIA a încercat să-l elimine pe Fidel Castro.
Nu numai politic, dar și fizic.

Pe 28 noiembrie 2006, postul de televiziune britanic, Channel 4, difuza un documentar de senzaţie.
Durînd 75 de minute, el avea un titlu şocant: 638 Ways to Kill Castro (638 de feluri de a-l ucide pe Fidel Castro).
Bazat pe documente desecretizate chiar de americani, pe mărturii din cărţi, a fost invocată, printre altele, cartea lui Fabian Escalante, fostul şef al G2 cubanez, omul care l-a păzit timp de 49 de ani pe Fidel Castro, publicată sub titlul „CIA Targhets Fidel. The Secret Assassination Report” 1996, dar şi date obţinute exclusiv pentru film (cum e, de exemplu, declaraţia lui Felix Rodriguez, operatorul CIA prezent la execuţia lui Che Guevara), filmul trece în revistă tentativele de asasinare a Fidel Castro, iniţiate şi regizate de CIA sau de exilaţi antrenaţi de CIA.

Channel 4 e un post TV britanic aflat în serviciul public.
Inaugurat la 2 noiembrie 1982, el s-a remarcat prin seriozitatea documentării gazetăreşti, deşi orientarea sa de fond e către senzaţionalul comercial.
Notele tipice posturilor publice britanice se regăsesc şi în realizarea documentarului 638 de feluri de a-l ucide pe Castro.

Beneficiind de consultaţia unei specialiste în Cuba – Ann Louise Bardach (jurnalistă americană şi autoare de cărţi non-fiction: Cuba Confidential: Love and Vengeance in Miami and Havana – Rundown House, 2002, şi Whitout Fidel: A Death Foretold in Miami, Havana and Washington  Scribunes, 2009) – filmul convoacă pe lîngă reconstituiri, şi secvenţe video de arhivă, interviuri în exclusivitate cu cîţiva dintre autorii tentativelor de asasinare a lui Castro: Alfredo Izaquire, actualmente lucrînd în Spania, Antonio Veciana, un bătrînel de la Miami, foşti agenţi CIA – Félix Rodríguez, printre altele cel care a asistat la executarea lui Che Guevara, Robert Maheu, ofiţerul de legătură al Agenţiei cu capii Mafiei, Louis Clemente Faustiono Posada Carriles, agentul CIA, terorist protejat de americani, cel care a aruncat în aer un avion al Cuba Airlines, omorînd 78 de oameni nevinovaţi, şi a pus la cale atentate cu bombă în hoteluri la Havana.

Eroul filmului rămîne însă Fabian Escalante, cel care a răspuns, timp de 50 de ani, de securitatea vieţii lui Castro şi, în consecinţă, a dejucat toate comploturile CIA împotriva liderului cubanez.
Din acest post el reuşeşte să infiltreze puternic mediul de exilaţi cubanezi de la Miami.

În 1976, se constituie United States House of Representatives Select Committee on Assassinations (HSCA) pentru investigarea asasinării lui John F. Kennedy şi Martin Luther King.
Comitetul îi solicită lui Fabian Escalante ajutorul mai ales în ce priveşte războiul nuclear dus de SUA împotriva Cubei.
Raportul lui Fabian Escalante, trimis Comitetului, n-a fost publicat niciodată.
Despre Fabian Escalante se spune că e omul care ştie cine l-a ucis pe J.F. Kennedy.

Fabian Escalante e unul dintre eroii documentarului.
De altfel, vocea care număra în spaniolă atentatele, din genericul filmului, e a lui Fabian Escalante.
Fabia Escalante nu se bucură pe plan mondial de faima deţinută de agenţi ai CIA, ai KGB sau ai M6.
Explicabil.
E cubanez şi, lucru important, n-a şters-o din Cuba, ca atîţia alţii.
Şi, totuşi, confraţii săi din CIA sau din KGB la Havana, recunosc în el una din marile personalităţi ale serviciilor secrete din secolul XX.

S-a născut la 24 ianuarie 1940.
În 1961, Escalante, în vîrstă de 21 de ani, face parte din Q Section, împreună cu alţi 50 de ofiţeri pentru a contracara activitatea JMWAVE din Florida, bază CIA sub acoperire, cu un buget de 100 milioane de dolari şi 4.000 de agenţi pentru a întreprinde sabotaje în Cuba.
În 1954, intră în mişcarea revoluţionară.
Pentru asta, face puşcărie în timpul Dictaturii lui Fulgencio Batista.
Revoluţia îl găseşte într-una din închisorile regimului.
Fondator al G2, serviciul secret cubanez, unul dintre cele mai puternice servicii secrete din lume, devine şeful Agenţiei în 1976.
În 1998 primeşte gradul de General de Divizie.
E pus în retragere în 1996.

În 1963, anul asasinării lui J.F. Kennedy, Fabian Escalante, devenit ofiţer de informaţii în 1962, conducea puternica unitate de Contrainformaţii a G2.
A publicat cîteva cărţi de răsunet:
Alături de CIA Targets Fidel: The Secret Assassination Report, a semnat cărţile: The Secret War: CIA Covert Operations Against Cuba 1959-1962, în 1995, şi JFK: The Cuba files, în 2006.

Excepţional realizat, filmul 638 de feluri de a-l ucide pe Castro, dezvăluia şi repartizarea numărului de tentative de asasinat pe preşedinţii americani:

  • Eisenhower: 38;
  • J.F. Kennedy: 42;
  • Johnson: 72;
  • Richard Nixon: 172;
  • Jimmy Carter: 74;
  • Roland Regan: 197;
  • George Bush Senior: 16;
  • Bill Clinton: 21;
  • George Bush junior: 6.

Fidel Castro a scăpat din cele 638 de tentative de asasinat puse la cale de CIA.
N-a scăpat însă din tentativa pusă la cale de Viață!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

6 comentarii pentru articolul „Gîndul de duminică, 27 noiembrie 2016”

  • Domnule Cristoiu,
    Nu va inteleg si nu inteleg de ce ait scos comentariul meu. Am scris asa cum am vazut si cum am trait in Cuba. Un comentariu decent, mai ales ca se bazeaza pe documente filmate si pe expierenta mea ca si reporter, fiind presedinte fondator Rotary, cu multe premii internationale pentru democratie, fondator al primei televiziuni independenta din Europa de Est, etc. Nu mai am nimic de spus sau sa va mai scriu.

  • Din pacate asta-i „democratia liberala”! Nu are nici”Gulag” nici „canal” nici „lagar de concentrare”, in schimb cine iese din rânduri va fi lichidat mai pe fata sau din umbra!
    Castro a reusit sa dejoace toate atentatele planuite impotriva lui, fie prin oamenii care l-au protejat sau cel/cea ce trebuia sa faca atentatul si-a dat sema ca serveste unei cauze nedrepte.
    Oricum ar fi, Castro ramâne un simbol in istoria umananitatii! Odihneasca-se in pace!!!

  • Sorry, but u’r wrong, master !!!
    Asasinarea lui JFK a avut loc în 1963, nu cum ai zis matale !!!
    În privinta celui care a avut ‘grijă’ de Fidel, adică a fost garda lui de corp, numele lui este Juan Reynaldo Sanchez, colonel in cadrul serviciului special, nu acel Fabiane Escalante, despre care scrii in ‘gând’ !!!
    Ai inceput să le-ncurci … ‘maître’ !!!
    O fi de vină… Viaţa ??? 😀 😀 😀

  • maestre, sunt capitalist pana la maduva, dar asta nu inseamna sa nu ne cinstim dusmanii..
    https://www.youtube.com/watch?v=HXMWVpkERN4

    „cuba e la revolicion cubana”
    „socialismo o muerte”

    „viva la revolucion!”

  • Am vizitat Cuba acum patru ani ca si turist. Doua saptamani, totul inclus, hotel 5 stele, doua persoane, 2 mii de dolari canadieni. Cuba are cea mai frumoasa plaja din lume. Serviciile bune, oamenii normali, multi rusi,vacanta placuta, comparand cu Republica Dominicana sau Mexic. In cele doua saptamani m-am intors in timp, in timpul lui Ceausescu (am vazut o pictura imensa pe un bloc cu zece etaje in Havana, dar si la receptia din Varadero). Personalul de la hotel, din restaurante, din muzee (Muzeul Hemingway) de pe strazile din Havana, semanau izbitor cu romanii din anii dictaturii. Doamnele erau copii fidele ale sefelor de „Alimentara” din Romania, barbatii copii fideli ai bisnitarilor din timpul lui Ceausescu, insistenti in a vinde toate cartile comuniste. Acolo am baut cel mai bun cognac frantuzesc, preparat dupa metoda cea mai eleganta, la sefa Megan (eu ii spuneam colonelul Megan). Tot in Cuba am servit cele mai bune clatite din viata mea (am fost in lume la cele mai scumpe restaurante invitat de oameni foarte importanti: primarul Quebecului, primarul Montrealului, Guvernatorul din Georgia, Guvernatoarea Canadei, prim ministrul Canadei, etc.). Infrastructura pentru turisti este excelenta (compar cu: Miami, Orlando, Daytona, Cap Canaveral, etc.) de nici nu viseaza americanii. Siguranta perfecta, in comparatie cu Mexic si alte tari din America Latina, dar si cu nesiguranta deplina din USA. Nimic poluat, nimic modificat genetic. Am filmat, ca si profesionist 4K, 10 ore de film si am facut si o nunta a unui redactor de la televiziunea din Moscova care se temea tare de Putin (probabil cineva i-a platit excursia in Cuba si nu prea era in regula). Oricum, Dimitrie a spus ca sunt fenomenal si m-a servit cu toate bunatatile cubaneze posibile (rusii au alta intrare la sufletul lor). Am fost impresionat de gestul „Colonesei” Megan, cand a venit pe plaja (era un apus de soare fenomenal) cu o tipsie pe care erau doua pahare de sampanie si o sticla veritabila din licoarea frantuzeasca. A umplut cupele cu sampanie si ne-a servit regeste pe mine si pe frumoasa mea sotie. Genial, Cuba, Megan, turism adevarat (fotografia este pe site-ul meu). Asa era Cuba in timpul lui Castro. Ce va urma nu stiu, dar ar fi pacat ca aceasta insula sa fie poluata cu altceva si cu altcineva sau „hot dog” si „hamburgheri”.

  • Nu viata I-a pus capat domnule Cristoiu,viata-I viata ci evitati ca si communist pe Dumnezeu care o da si o ia cind vrea .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *