Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Legea Crucii anticomuniste gigant: Cînd au votat o asemenea năstrușnicie, senatorii erau în sală sau la curve?!

Toată presa a difuzat știrea despre adoptarea de către Senatul României, în ședința de marți, 22 septembrie 2015, a unui Legi, inițiate de senatorul PSD Sorin Ilieșiu, prin care ar urma să se ridice în Centrul Bucureștilor, mai precis în Piața Universității, pe rondul din mijlocul intersecției, o Cruce anticomunistă, luminată zi și noapte, de 25-30 de metri, în orice caz mai mare decît Clădirea Universității.

Cum se întîmplă în mod obișnuit cu astfel de știri, cea despre Legea Crucii gigant a fost preluată de redacții de pe o agenție de presă și nu de la sursă, adică de pe site-ul Senatului. Agenția de presă a redactat un material propriu, reprezentînd o prezentare pe scurt a Legii. Site-urile de știri, de ziare, televiziunile de știri au preluat materialul așa cum le-a fost trimis de agenție. Multe site-uri, dintre cele cărora eu le spun fomiste, pentru că au fost înființate de persoane date afară de la ziare sau de la televiziuni pentru incompetență, dar care au găsit un cîrnățar dispus să finanțeze un site cu banii care-i rămîn ibovnicei după ce se depilează, au copiat pur și simplu materialul de pe alte site-uri.

Eu însă, credincios documentării la sursă, am accesat site-ul Senatului și am aflat de acolo multe amănunte despre Legea în urma căreia România are toate șansele de a intra în Cartea Recordurilor la Capitolul: Ce-i mai trece omului prin cap cînd se scobește-n nas.

Titlul Legii e următorul: Lege pentru condamnarea totalitarismului comunist și pentru cultivarea memoriei naționale antitotalitare.
Chestia cu Crucea anticomunistă apare în articolul 5.
Textul e o capodoperă de născocire halucinantă, în stare să-l facă să crape de invidie pînă și pe Gogol, cel care a născocit Afacerea cu suflete moarte:
Art. 5 – (1) Se înființează „Monumentul național al victimelor totalitarismului comunist”, denumit în continuare Monumentul, amplasat în centrul intersecției de la Piața Universității din București, simbol al luptei anticomuniste. Monumentul va fi reprezentat de o cruce de oțel, similară cu Crucea Eroilor de pe Muntele Craiman, având o dimensiune potrivită pentru ca impactul vizual să fie pregnant inclusiv de la depărtare. Pe soclul Monumentului vor fi scrise următoarele două texte: (a) Acest monument a fost înălțat din inițiativa Parlamentului, în memoria milioanelor de victime ale totalitarismului comunist din România”; (b) „Să nu uităm crimele comuniste, pentru ca acestea să nu se mai repete niciodată!” Pe Cruce vor fi montate 40 de becuri puternice, care vor rămâne aprinse fără întrerupere, zi și noapte, în memoria victimelor. Semnificația numărului 40 este legată de Ziua Deținuților Politici Anticomuniști care este celebrată de Ziua Celor 40 de Sfinți Mucenici uciși pentru că au refuzat să renunțe la credința creștină. Crucea va fi flancată de drapele naționale ale României.
(2) În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Culturii va demara un concurs pentru proiectul Monumentului.
(3) Cheltuielile necesare în anul 2015 pentru primele lucrări vor fi suportate din fondurile de rezervă ale Guvernului și din Fondurile Ministerului Culturii, care va prevedea alocarea fondurilor necesare în rectificarea de buget pentru anul 2015. Cheltuielile necesare în anul 2016 vor fi prevăzute în bugetul de stat. O parte din cheltuieli vor putea fi suportate prin chetă publică, prin implicarea bisericilor din România și din afara României.
(4) Monumentul va fi inaugurat la data de 9 iunie 2016, de Ziua Eroilor care este totodată Ziua Înălțării Domnului când se comemorează înălțarea la cer a lui Isus, la 40 de zile după Înviere.

Nu sunt singurele năstrușnicii gogoliene din această Lege.
La pachet cu Crucea gigant, luminată 24 din 24 de ore, Legea impune Academiei Române elaborarea unui Raport pentru condamnarea totalitarismului comunist ( altul decît cel citit în Parlament de Traian Băsescu, văzut de Sorin Ilieșiu ca un Raport prost) în două versiuni: una concentrată, de 10-15 pagini, și alta detaliată, de 300 de pagini, precum și un Rezumat de 3 pagini. De observat că Legea prevede un număr de pagini precis, nici mai mult nici mai puțin de 300 de pagini. Raportul ( varianta scurtă) va fi prezentat în ședința solemnă a Camerelor reunite ale Parlamentului de către președintele Academiei Române.
Pe lîngă demnitarii noștri, Legea prevede participarea la Ședință a președinților de state foste comuniste, a Înalților Reprezentanți ai UE, Parlamentului European, NATO, Consiliului Europei, ONU. Raportul va fi adoptat cu majoritatea membrilor Parlamentului.
După adoptare, potrivit articolului 3 al Legii, se vor lua următoarele măsuri:
Art. 3 – În cazul aprobării Raportului de către cele două Camere ale Parlamentului:
a) Versiunile în limba română ale raportului, respectiv cele prevăzute la alin (2) al art. 1, vor fi editate și publicate cu sprijinul Guvernului României, din fondurile de rezervă ale Guvernului și din fondurile Ministerului Culturii care va prevedea alocarea fondurilor necesare în rectificarea de buget pentru anul 2015.
b) Raportul va fi tradus în limba maghiară, precum și în următoarele limbi de circulație universală: engleză, franceză, germană, spaniolă, rusă și chineză. Versiunile străine vor fi editate, publicate și promovate până la sfârșitul anului 2016, cu sprijinul Guvernului României și al Institutului Cultural Român, din fondurile alocate de la bugetul de stat pentru anul 2016.
c) Imediat ce vor fi finalizate, toate versiunile Raportului vor fi publicate on-line pe web-site-urile Parlamentului, Administrației Prezidențiale, Guvernului României, Academiei Române, pe cele ale Ministerului Educației și Cercetării Științifice, Ministerului Culturii, Ministerului Justiției, Ministerului Afacerilor Externe, Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, ale posturilor publice de radio și televiziune, ambasadelor României, filialelor Institutului Cultural Român, universităților de stat, prefecturilor și primăriilor.
d) Imediat ce vor fi finalizate, versiunile digitale ale Raportului, și, ulterior, cele tipărite vor fi oferite oficial, gratuit, bibliotecilor naționale, universitare, județene și municipale din România, precum și celor mai importante biblioteci din Europa și din lume.
e) Pe prima pagină a fiecărei versiuni vor fi scrise următoarele două texte: (a) „Raportul Academiei Române pentru comemorarea victimelor și condamnarea totalitarismului comunist a fost adoptat de Parlamentul României în anul 2015, la un sfert de secol de la căderea comunismului și a fost a elaborat cu sprijinul Guvernului României”; (b) Motto: „Să nu uităm crimele comuniste, pentru că acestea să nu se mai repete niciodată!”
f) Manualele școlare de istorie care vor fi editate și/sau tipărite după publicarea versiunilor digitale române ale Raportului, vor include obligatoriu versiunea concentrată a Raportului sau rezumatul acestuia, adaptat manualelor școlare.

Proiectul a fost depus la Senat pe 17 martie 2015, a trecut prin Șase Comisii ale Senatului, care-i dau, toate, Aviz favorabil, e înscris pe ordinea de zi a Senatului din 21 septembrie 2015, e amînat pentru a doua zi, 22 septembrie 2015, cînd e adoptat cu o majoritate zdrobitoare:
57 de voturi Pentru, 4, Contra și 8 Abțineri.

Legea a fost trimisă la Camera Deputaților, Cameră decizională în acest caz.
Dacă și la Camera Deputaților, va primi votul necesar, năstrușniciile gogoliene ale lui Sorin Ilieșiu vor deveni lege.
Că mintea lui Sorin Ilieșiu a putut naște o asemenea aberație inutilă, tembelă și costisitoare ( banii vor fi dați de la Buget), cum e Crucea Gigant din Centrul Capitalei și Raportul tradus în chineză, mai e de înțeles. Sorin Ilieșiu nu e singurul parlamentar a cărui minte odihnită naște prin răbufnire proiecte de legi abracadabrante.
Dar că produsul unei rătăciri a minții unui om a putut trece de șase Comisii și de votul a 57 de senatori, e mai greu de înțeles.

Întrebarea întrebărilor:
Cînd au votat o asemenea năstrușnicie, senatorii erau în sală sau la curve?!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

43 comentarii pentru articolul „Legea Crucii anticomuniste gigant: Cînd au votat o asemenea năstrușnicie, senatorii erau în sală sau la curve?!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *