Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Gîndul de duminică, 28 august 2016

De ce-și permite Raluca Prună să-l trateze pe procurorul general, Augustin Lazăr, scuzați expresia, cu fundul? E mai mare-n grad ca el?

Potrivit Agerpres de vineri, 26 august 2016, la întîlnirea cu jurnaliştii moldoveni din Programul vizitei la Chişinău a delegaţiei guvernamentale române, întrebată despre ultimele evoluţii din Scandalul Hexi Pharma, Raluca Prună a declarat:

„«Eu, ca ministru, nu aş vrea să fac nici un fel de comentariu cu privire la Hexi Pharma, este o investigaţie în curs, este la nivel de Parchet. Ceea ce pot eu să spun public este că societatea are o aşteptare legitimă să afle dacă alegaţiile acestea sunt adevărate sau nu. Şi cum există o aşteptare foarte mare, i-am rugat pe procurori, nu pe procurorii de caz, că nu vorbesc cu ei, dar în discuţiile cu procurorul general am spus că o asemenea aşteptare publică, mai ales într-o chestiune de sănătate publică, ce este foarte gravă, reclamă şi rezolvarea cu celeritate a acestui caz, ca lumea să ştie dacă se confirmă sau nu se confirmă. Şi dacă se confirmă acuzaţiile sau investigaţia de presă, atunci trebuie luate măsuri urgențe pentru că altfel pierdem încrederea, deja foarte şubredă, în sistemul de sănătate publică», a spus Raluca Prună.

Declaraţia Ralucăi Prună e o premieră în ultimul timp:

 1. Ministrul Justiţiei i-a dat ordin Procurorului General să rezolve cu celeritate ancheta penală în cazul Hexi Pharma. Deși folosește o formulă mai blîndă, de ordin e vorba, ce mai încolo și-ncoace! Mai ales că nu văd de ce era nevoie să-i atragă lui Augustin Lazăr atenția distinsa Raluca Prună. Ce, ditamai procurorul general nu-și dă seama și singur că dosarul trebuie rezolvat cu celeritate?!
 2. Ministrul Justiţiei face public acest fapt care, între noi fie vorba, putea să rămînă nedivulgat public.
  Premiera constă în faptul că un Ministru al Justiţiei nu numai că ascunde, dar mai multe se străduieşte să arate public că e şefa Procurorului General.

Site-ul Ministerului Public se dă peste cap pentru a convinge că Procurorul General nu e subordonat ministerului Justiției:
„Conform dispoziţiilor art.131 din Constituţie, procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, imparţialităţii şi al controlului ierarhic sub autoritatea ministrului justiţiei. Aceasta nu înseamnă că Ministerul Public este subordonat ministrului justiţiei.
Pentru această reglementare legiuitorul a avut în vedere şi opiniile unor savanţi ai dreptului, cum a fost ilustrul profesor Garconnet care susţinea că în multe ţări lumea se teme ca un minister public cu totul supus puterii executive să nu fie din punct de vedere politic o armă grea în mâinile unui guvern, iar marele penalist I. Tanoviceanu arăta că «
Toţi autorii de drept penal, toţi specialiştii şi toţi cei care năzuiesc să asigure justiţiei condiţiile unei desăvârşite funcţionări, susţin cu argumente ce nu cunosc replică, independenţa Ministerului Public. Ce păcat însă, că nu aceştia fac legile».
Autoritatea ministrului Justiţiei nu are în legislaţia noastră sensul unei subordonări ierarhice, ci acela al unei relaţii administrative, similară cu relaţia existentă între ministrul justiţiei şi instanţele judecătoreşti.
Ministerul Public nu se află sub autoritatea ori subordonarea Ministerului Justiţiei, procurorul nu poate primi ordine de la funcţionarii acestui minister.”

Dacă e așa, nu văd rostul inițiativei luate de Raluca Prună.
Altceva era dacă domnia sa declara că, după părerea sa, Cazul impune celeritatea, dar că asta e treaba procurorului general.

Admițînd însă că Ministerul Public se iluzionează cînd invocă independența de ministerul Justiției, rămîne gestul incredibil al Ralucăi Prună de a prezenta public imaginea unui procuror general căruia ea îi dă ordine.

A face public asta, mai ales că pînă acum toţi miniştrii Justiţiei au evitat să se dea Stăpîni ai Procurorului General, înseamnă a-l trata pe Augustin Lazăr, scuzaţi expresia, cu fundul.

Codruța Kovesi e pe linie ierarhică mai mică în funcție decît procurorul general.
Șefa DNA e procuror general adjunct, subordonata lui Augustin Lazăr.
Vi-o imaginați dumneavoastră pe Raluca Prună declarînd public că în discuțiile cu Codruța Kovesi i-a atras atenția că un Casz trebuie rezolvat cu celeritate?
Eu nu.

Dacă ne gîndim la cum se gudură Raluca Prună în fața Codruței Kovesi, începem să credem că Raluca Prună știe ce știe despre puterile lui Augustin Lazăr dacă-și poate permite să-l trateze public astfel.
Sau mai știi, Raluca Prună o fi mai mare-n grad decît Augustin Lazăr!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

15 comentarii pentru articolul „Gîndul de duminică, 28 august 2016”

 • Asa, Cristoiule. bravo! Arata.le tu ca oricat de multe grade ar avea ei, Tu ai si mai multe si de aceea esti un tip neinfricat si mereu sigur pe el! Recunosc! Imi place cum i.ai pus la punct de data aceasta, dar chiar si asa nu vreau sa te ridic prea tare in slavi pana nu imi spui a cui este pisica (ta)! In orice caz, nu uita ca ea este Soarele tau, asa ca in cadrul relatiei speciale care exista intre voi, indraznesc sa te sfatuiesc sa nu.ti uiti gradele – am glumit, chiar incepi sa imi placi. O seara buna. :))))

 • Domnule va respect si va inpartasesc toate ideile si gandurile sscrise dealungul timpului . Sunt probleme marii in justitia noastra 1 Mafia creata in sistem ei si mama lor restul suspecti ai clanurilor formate in judete ? 2 Ne munca la 10 incep la 12,1 terminat munca si asta peste tot in tara fara esceptie dosarel se aduna de anii se tin la dos cele ce vizeaza Mafia ? 3 Dizlocare totala si fara echivoc pina la nvelu 7 a structurilor formate peste tot .

 • Pruna asta stafidita are grade mai mari ca ale ‘sefului’ , dar nu de la serviciile din tara ci de la serviciile ‘bruxelului’ care i-au plasat pe tehno-Crati in Guvern cu misiuni clare. Sa curete tara de bani, cum face Isarescu la BN (=banca unei natiuni , care ?).

 • Pai, dle Cristoiu, mai ieri spuneati ca dl Lazar(zis si „nea Gusti!) il „albeste” pe Condrea, ceea ce, printre altele, implica si taraganarea anchetei, prin dispunerea de tot felul de analize, realizate atat in tara, cat si-n strainatate, iar acum il „albiti” dvs pe el, prezumand ca vrea sa rezolve cu celeritate cazul si nu e nevoie sa-i mai spuna si „doamna cu plapuma”(am uitat cine-a catalogat-o asa!!) Dupa cum stim cu totii, cei care va citim, doamna careia-i plac galustele cu pruna(asta stiu cine-a zis-o…eu!) se afla pe locul 2 pe lista dvs. de femei „indezirabile”, care ocupa functii inalte(nu va mai amintesc cine-i pe primul loc, ca s-ar putea sa va stric ziua!), asa ca mi se pare logic sa exagerati, cand afirmati ca i-a dat ordin procurorului general! E-adevarat, dupa cate insinueaza si Base, dna Pruna nu numai ca-l trateaza cu fundul pe nea Gusti, dar il bate si la fund cu gradele, nu de tuica de pruna, ci cu cele din SIE! Asa ca, in acest caz, se poate spune ca gradul bate functia, si nu invers, cum se spune in armata!

 • Augustin Lazar este egal cu „soldatul Nitu” daca nu-l aresteaza pe iliescu in dosarul revolutiei !Hexi Pharma cred ca face parte din „diluarea” dosarului revolutiei .”Hai sa o lungim”!!!

 • E ORDIN SECURIST

 • Este mai mare in grad. Mai ales daca e adevarat cine a fost tatăl ei.

 • explicatia?…prunele tari se coc in august…

 • imi place ” Sau mai știi, Raluca Prună o fi mai mare-n grad decît Augustin Lazăr!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *