Cancelarul Austriei: Ministrul de Interne a avut un deadline și vrea un nou calendar pentru România și Bulgaria pentru următoarea primăvară

De dragul speranței că se poate și Altfel de politică, voi vota duminică, 5 iunie 2016, pe Nicuşor Dan!

Campania electorală a intrat în linie dreaptă.
Peste o săptămînă, pe 5 iunie 2016, în România se desfășoară alegerile locale.
Chiar dacă venite după o campanie practic inexistentă, rezultat direct al incredibilelor restricţii în materie de publicitate electorală, alegerile din 5 iunie 2016 rămîn de o importanţă majoră pentru România următorilor patru ani şi chiar pentru soarta democraţiei în acestă ţară, redusă la condiţia de republică bananieră prin preocuparea Puterii Protectoare America de a folosi instituţiile de forţă pentru impunerea a tot felul de experimente de laborator.

Pe 28 mai 2016, cu o lună în urmă, cînd campania electorală nu începuse oficial, îmi dezvăluiam în Evenimentul zilei sub titlul De ce-l voi vota pe Nicuşor Dan? opţiunea mea de vot la Primăria Bucureştilor:
Nicușor Dan, candidatul USB.

Plecînd de la o intervenţie a mea la Unde tv, într-un timp cînd Robert Turcescu nu devenise candidat la Primărie din partea PMP, îmi explicam opţiunea prin constatarea că „De zece ani Nicuşor Dan se luptă pentru Bucureşti”.
Nu numai că se luptă dar, prin ONG-ul condus de el cu eficienţă, Bucureştiul a fost salvat de multe încercări ale Caracatiţei imobiliare de a-l pune la pămînt.

Venise vorba în emisiune de nefericitul Ludovic Orban (uimitor cum poate să dispară un lider politic în urma unui dosar la DNA!), un timp candidat al PNL. Şi scriam în comentariul din Evenimentul zilei că-mi doresc, ca bucureştean, un candidat pe care, după opinia mea, şi-l doresc şi alţi bucureşteni:
„Eu însă cred că bucureştenii, trăitori neputincioşi într-un oraş de care nu se mai ocupă nimeni, au nevoie de un candidat care să le garanteze prin întreaga-i personalitate că va lua în mîini hăţurile complicatei administraţii municipale şi pînă cînd nu-şi va îndeplini Proiectul nu-şi va găsi liniştea.
Din acest punct de vedere, mai ales în al doilea mandat, Sorin Oprescu a lăsat impresia unui om care uitase că e primarul Bucureştilor. Se ocupa de toate, numai de Bucureşti, nu.
Deocamdată – i-am zis lui Robert Turcescu – singurul candidat care se înscrie în această fişă a postului e Nicuşor Dan”.

A trecut de la această zicere în scris o lună de zile.
Campania electorală a început în 5 mai 2016 şi s-a desfăşurat mai ales în planul confruntărilor de la televizor.
Se pune întrebarea firească:
După aproape o lună de campanie îmi păstrez opţiunea pentru Nicuşor Dan?
Răspunsul meu e categoric:
Da!

Un răspuns întărit formidabil de cele întîmplate din 28 mai pînă acum.
La una dintre confruntările electorale televizate, cea de marţea trecută, de la B1Tv, am fost şi eu prezent ca secund al moderatorului Silviu Mânăstire.
Au participat Gabriela Firea (PSD), Cătălin Predoiu (PNL) şi Nicuşor Dan (USB).
Mai mult decît interesant – şi asta trebuie remarcat în mod deosebit, că Nicuşor Dan, deşi candidat din partea unui partid înfiinţat doar pentru ca el, Nicușor Dan, să să poată candida din partea unei formaţiuni politice, s-a înscris deja între primii trei candidaţi care contează, alături de cei doi candidaţi ai principalelor partide din România.
Ca să nu mai spunem că unele sondaje îl dau pe locul al doilea, drept principal concurent al Gabrielei Firea.

E acesta un argument pentru declaraţia mea că opţiunea pentru Nicuşor Dan nu numai că a rămas aceea, dar, mai mult, s-a întărit.
Dacă un candidat reuşeşte o asemenea performanţă într-o ţară în care partidele dau tăria unui competitor, înseamnă că Nicuşor Dan a reuşit, în acestă campanie, să facă mai mult decît un partid tradiţional.

Dintre cei trei candidaţi în confruntare la B1Tv mie Nicuşor Dan mi-a plăcut cel mai mult.
Şi dintr-un simplu motiv.
Şi Gabriel Firea şi Cătălin Predoiu au avut în emisiune prestaţii excelente.
Da, dar la întrebările mele precise în răspunsurile celor doi am ghicit imediat partidul pe care-l reprezintă fiecare.
Partid care dădea fiecăruia dintre cei doi forţa tipică unui reprezentant al maşinăriei, dar şi îngrădirea impusă de condiția de candidat al unui mare partid.

Nicuşor Dan a răspuns cu o libertate care m-a sedus.
În nici un moment n-am simţit în răspunsurile sale acea trimitere automată pe care o face un lider politic la Programul Partidului, la alianţele Partidului, la hachiţele şefilor, în clipa cînd trebuie să răspundă la o întrebare concretă din spaţiul social-politic.

Asemenea tuturor jurnaliştilor interesaţi de politică, am urmărit şi eu felul în care Presa noastră comentează şi prezintă fiecare candidat mai important.
N-am putut să nu văd astfel că foștii tovarăși de gazetărie al lui Robert Turcescu au așteptat cu înfrigurare momentul în care să se răzbune pentru succesele lui Robert Turcescu de pe vremea cînd făcea presă de succes.
Din cîte se ştie, prin raportare la Scena politică, bătălia pentru Bucureşti e şi – dacă nu chiar mai ales, o bătălie între Stînga şi Dreapta.
Presa noastră, în cea mai mare parte a ei, se consideră şi e considerată drept anti-PSD.
Ştiind acesta încă din 1990, cînd PSD-ul de acum se numea FSN, m-aş fi aşteptat ca Gabriela Firea, candidat al PSD, să fie cea mai atacată de către presă.
Ei bine, spre surprinderea mea, am constatat că nu Gabriela Firea, ci Nicuşor Dan e candidatul cel mai atăcat de către Presă.

Dacă bunăvoinţa şi chiar simpatia de care se bucură Gabriela Firea, din partea presei zise și anti-PSD îşi are explicaţia uşor de găsit şi anume în faptul că Gabriela Firea nu corespunde imaginii tradiţionale a liderului PSD-ist (ghiorţan, arogant, agresiv şi, mai ales, sigur pe sine), greu de găsit a fost explicaţia atacurilor în cazul lui Nicuşor Dan.
Citind cu atenţie atacurile la adresa lui Nicuşor Dan şi mai ales pipăind interesele din spatele acestor atacuri, atacuri chiar mizere, cum ar fi cel prin care Nicuşor Dan era prezentat drept un corupt! mi-am dat seama că în spatele lor stau comenzile şi sugestiile celor două mari partide în competiţie – PSD şi PNL, care văd în Nicuşor Dan o primejdie mortală.
Nu, nu e vorba de primejdia că Nicuşor Dan să cîştige Primăria, lucru destul de dificil în perspectiva unor alegeri care vor interesa doar electoratul scos la vot de maşinăriile de partid.

E vorba de primejdia întruchipată de condiţia lui Nicuşor Dan.
Nicuşor Dan e un autentic candidat independent (chestia cu partidul USB e o glumă), un tip care s-a înscris în bătălia pentru Capitală, deoarece doar cîştigînd această bătălie îşi poate concretiza ideile despre Bucureşti, formate în zece ani de Bătălie ONG-istă pentru Bucureşti.

Victoria lui Nicuşor Dan ar însemna victoria omului independent de structurile de partid puternice.
Victoria lui Nicușor Dan ar însemna victoria unul altfel de a face politică.
Partidele noastre postdecembriste s-au format şi activează ca veritabile Partide Comuniste.
Organismele de decizie colectivă sunt simple maimuțăreli democratice.
Deciziile sunt luate de un grup restrîns și asumate cu slugărnicie de ținători de dîrlogi de toți ceilalți membri ai partidului.
O dată ajuns Șef cineva, beneficiază de temenelele celorlalți, chiar dacă unii dintre aceștia abia au încheiat temenele făcut fostului Șef.

A fi liber și a fi membru al unui partid e ceva de neconceput.
O dată intrată într-un mare partid o personalitate îşi pierde independenţa din toate punctele de vedere.
Şi independenţa gîndirii, şi independenţa opiniei, și independența votului.
Găştile care sînt partidele se bazează pe disciplina internă echivalentă unei dictaturi.

Dacă învinge Gabriel Firea sau Cătălin Predoiu vom spune, duminică 5 iunie seara, c-a învins PSD sau PNL.
Dacă învinge Nicuşor Dan vom spune pur şi simplu c-a învins Nicuşor Dan.
Experimentul Nicuşor Dan e mult mai important decît pare.
Dacă Nicuşor Dan are un eşec răsunător sau dacă Doamne fereşte! cedează în favoarea lui Cătălin Predoiu, speranţa într-un alt fel de-a face politică e ca şi moartă.
De dragul acestei speranţe, voi vota duminică, 5 iunie 2016, pe Nicuşor Dan!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

67 comentarii pentru articolul „De dragul speranței că se poate și Altfel de politică, voi vota duminică, 5 iunie 2016, pe Nicuşor Dan!”

 • Puteti sa motivati de ce nu Robert Turcescu, care mereu va aratat respect si pretuire. Votati un avorton al USL, domnule Cristoiu? Ma faceti sa-mi schimb parerea, ceea ce stiu ca va lasa indiferent. Dar ca mine sunt multi. N-as vrea sa cre ca INVIDIA sau rautatea, va indeamna al vota pe nespalatul si vesnicul candidat.

 • Imi pare rau, cu tot respectul, in cazul acesta m-ati cam pierdut de „‘musteriu”‘ …. Speram sa fiti alturi de Robert Turcescu si PMP.

 • Va respect, domnule Cristoiu, dar nu cred ca jucati corect in situatia asta. In primul rand, am inteles ca favoritul dvs face un pic ochi dulci USL-istilor, ii sustineti si pe astia?! In al doilea rand, nu e corect nici sa bateti toba pe cine sustineti, stiti ca puteti influenta nehotaratii. De data asta, ati cam dat cu bata-n balta.

 • Domnule Cristoiu imi pare nelalocul ei afirmatia dumneavoastra cu privire la intentia de vot…Votul este secret ,nu-i asa…?Ori romanul nu mai vrea sa stie ceea ce inseamna secret ,discret ,bine gandit si apoi trecut la treaba…?In privinta acelui mare necunoscut caruia ii acordati apelativul „Nicusor”,poate fi un „Neicusor” ca multi altii,un „Duzinel” de mahala care se afla-n treaba tocmai fiindca nu are nici una ca lumea dar vrea sa se capatuiasca!.Cu marii anonimi ne prezentam noi la primaria capitalei..? Cu ageamii oportunisti ,cu semidocti dorim sa stam la masa primarilor Europei ? Sa aveti parte de bine si de ganduri senine,cu mai putini neicusori Nicusori .

 • Ma gandeam ca sunteti de un alt nivel .Va straduiti inzadar;confruntarea de la A.3 l-a facut deja pe Predoiu primar general !

 • Este dreptul dumneavoastra maiestre !

 • asa batrane,se vede ca mai ai si momente de luciditate.

 • Domnule Cristoiu, USB nu este o gluma. Sunt oameni ca si Nicusor care sunt alaturi de el dinainte, din sau dupa 2012! Pentru ca Nicusor singur nu va razbi. Insa noi toti impreuna da! Cat despre restul comentariilor, de prisor sa va raspundem. Este cea mai trasparenta campanie, iar daca nici numele Ratiu nu va spune nimic atunci…

 • Iar eu pe doamna Firea, pentru a fi consecvent…

 • Eu mă așteptam la așa ceva

 • D’apoi no, don Cristoiu: Fleosc cu mamaliga-n geam! Daca liberalii ii dau votul, ce fel de altfel credeti ca fi? Oti credeti ca aripa dreapta a uslamului de ceva pe daiboj?!!! Sa nu-mi veniti cu votul popular, vointa bucurestenilor ca asta tine o zi, cea cu votul. Dup’aia Nicusorul tau o sa faca de zic borfasii din pnl. Daca iei in calcul si modul de desemnare a presedintelui de consiliu, cam cum crezi ca o sa lucreze usl’ul in Bucuresti? Votati Turcescu! Macar asta-l are pe Base in spate si aveti o sansa. Aaaa… , asta a fost acoperit§ Pai ce preferi dom’le? Un fost acoperit pe care-l stii sau niste securisti mascati, prea lasi sa faca ce a facut Turcescu?

 • Soros cu ai lui, Nicusor Dan ne-au adus ! Sa nu ziceti ca nu v-am zis. Soros o sa puna laba si pe primaria Bucurestiului cu asta …. Alta greseala a d-vs, dupa sustinerea lui Basescu, a lui Iohannis… va zic ca ND este mai rau decat ei la un loc inmultit cu 10 , de la M10, ca doar este sustinut de madam Macovei.

 • Bine motivata alegerea.

 • Multumesc pentru MESAJ ! Am inteles : i-ati sustinut si votat intotdeauna pe cei mai prosti , deci , trebuie sa facem invers …..cu stima !

 • Avindul in spate pe Liviu mihaiu(si altii nevazuti),pentru mine e un om manevrat si manevrabil

 • FOARTE TRIST SI DE NEINTELES !

 • Nu era mai bine ,daca nu spuneati pe cine sustineti?Lovitura sub centura pentru Robert Turcescu.Chiar nu faceti politica?Si ND are in spate un partid.

 • Votati, asa o sa traiti, cum votati!

 • Maestre si cu R.Turcscu cum ramane,nu va infiormat el in schimburile de idei pe care le-ati avut in nenumarate randuri atat pe sticla cat si in particular ,ca va candida la primaria generala ?Ori dvoastra stiti deja cine este alesul capitalei caci de multe ori in ecuatiile si scenariile pe care le reiterati stiti deja mai toatecele.

 • este o gluma?

 • gresiti maestre si imi pare rau !!!! Nicusor Dan -numai lozinci !!! linia gurii tradeaza un om ambitios ,ascuns si rautacios !!!!

 • sa votam un sorosist…asta niciodata….

 • Greșiți profund ,eu voi vota Turcescul .Si Micușor asta cochetează cu usl

 • Parca-ar fi „Gandul” din prima campanie facuta de Oprescu! Si ala promitea un altfel de politica,sustinut tot de ONG-urile lui Iliescu si peste toate,Oprescu a venit cu ceva in plus,in afara de demolarile lui Nicusor Dan! Adica,mai avea si intentii de constructie si dezvoltare: „suspendatele”! Daca si Nicusor Dan este capabil sa conduca ceva,atunci este clar ca D-l Cristoiu uraste de moarte Bucurestiul.Ce zici Liviu Mihaiu,este buna la ceva „papusica” ta? Daca te bagai tu in fata,intelegea si Cristoiu ceva!

 • Ioane faci un gest nobil ,ca ne sugerezi un om credibil DAR ba ionica fara frica DACA a 2 zi incepi sa arunci cu pietre in Nicusor Dan ,rogute pe mataluta Gagestean istet ce pedeapsa sa iti dea bunul dumnezeu VOTUL cetateanului este Scrisoare catre Dumnezeu in care Alegatorul Roaga divinitate sa UNGA ca sef de trib ginta sau colectivitate un OM ,rugaciunea inseamna si putere ,EU te asdcult si Votez Nicusor Dan ,MAI ionica minte mica si tupeu cat tine Redactia Gandul daca ne innseli VOI veni in fata redactiei si te bat cu Rosi si oua clocite, de nu te vei spala cu cel mai bun dezinfectant de la Aia ba care nea bolnavit pacienti in spitale Cum le zice ca eu Analfabetul ascult bine si uit repede.

 • Maestre….este faza cu SAS-ul! Ei..nu,mai bine nu votati!

 • E a lege rea dumneavoastra. GRESITA

 • MARS,MA, ACUM VREI BANI DE LA SOROS,AI LUAT BANI DE LA TOTI.

 • cat l-o fi costat pe niculoi dan articolul asta??

 • Si de sector pe cine???

 • …parca recitesc un articol despre Klaus Iohannis inainte de alegeri 🙂 ))) …Nicusor Dan este un alt „Mesia” 🙂 ))))

 • Foarte bine. Sper sa fie mai multi votanții antifirea.

 • Se pare ca veti vota duminica cu George Soros