Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Gîndul de duminică, 3 iulie 2016

Codruța Kovesi: De la continua ascuțire a luptei de clasă la continua ascuțire a luptei împotriva corupției

Printre cele mai hazlii versuri lăsate moştenire posterităţii de literatura proletcultistă, se remarcă şi acestea, atribuite lui A.E. Baconski:
„Mai trece-o noapte şi-nc-o zi
S-ascute lupta între clase
Iar chiaburii se arăt-a fi
Elemente tot mai duşmănoase”.

În anii destalinizării hrușcioviste din România criticii literari au făcut mare haz de aceste versuri, prezentate în toate acuzațiile aduse perioadei staliniste drept un exemplu de transpunere mecanică în opera de artă a unor slogane de propagandă şi agitaţie.

Într-adevăr, eminamente politică, teza continuei ascuţiri a lupte de clasă pe măsura înaintării spre socialism a dat naştere, în literatură, unor capodopere de imbecilitate.
Teza îşi găseşte întîia oară afirmarea publică în Rezoluţia Plenarei Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Romândin 10-11 iunie 1948:
„Este limpede că, pe măsura dezvoltării democraţiei populare pe drumul socialismului, lupta de clasă continuă şi reacţiunea, a cărei rezistenţă este stimulată şi activ susţinută de imperialişti străini recurge la forme tot mai ascuţite de luptă împotriva regimului de democraţie populară”.

Denunţată din chiar debutul despărţirii comunismului de stalinism, teza a fost criticată ca absurdă chiar de comuniști.
Pe măsura înaintării spre socialism, regimul se consolida din toate punctele de vedere. Proletariatul dintr-o ţară avea acum în mîinile sale Statul, cu toate instituţiile sale de forţă: Securitatea, Miliţia, Justiţia.

Din punct de vedere economic, Statul stăpînea toate mijloacele de producţie.
Din punct de vedere politic, fuseseră eliminate din viaţa publică partidele zise şi burgheze.
Din punct de vedere al presei Statul comunist stăpînea toate mijloacele.
În aceste condiţii, ar fi fost normal ca lupta de clasă să înceteze sau măcar să se mai domolească şi nu să se ascută.

Cum se putea vorbi de o sporire a pericolului întruchipat de forţele ostile socialismului cîtă vreme Statul comunist era mai puternic ca niciodată?
Teza continuei ascuţiri a luptei de clasă era o aberaţie nu numai pentru gîndirea democratică, dar chiar şi pentru gîndirea comunistă.
La această teză m-a dus gîndul luînd cunoştinţă de Discursul ținut de Codruța Kovesi la întîlnirea de joi, 30 iunie 2016, cu reprezentanţi ai societăţii civile din Republica Moldova.
Ca de obicei, Codruţa Kovesi a expus la această întîlnire una dintre tezele cultivate intensiv nu numai de ea, dar şi de Divizia Presă a Poliţiei Politice Prezidenţiale:
Împotriva DNA, ca detaşament de avangardă al Luptei împotriva corupţiei, se ridică zilnic forţe duşmănoase care încearcă să pună piedici activităţii procurorilor, dar mai ales ei, şefei DNA.

Toţi funcţionarii publici din România de azi îşi desfăşoară activitatea în condiţii de normalitate.
Fac excepție procurorii DNA.
Atenție! Nu procurorii DIICOT, care se luptă nu numai cu corupția, dar și cu crima organizată, ci procurorii DNA, care se luptă doar cu corupția din clasa politică.
Procurorii DNA, în frunte cu Codruţa Kovesi, sînt însă o cetate asediată zi şi noapte de dușmani de moarte.
Se înţelege că astfel de cetăţeni nu pot fi decît eroi.
Eroi cărora noi, românii, trebuie să le ridicăm statuii de dimineaţa pînă seara.
Procurorilor, statui din marmură.
Codruţei Kovesi, statuie din aur.
Cu sau fără breton!

E drept, chiar şi un ins turmentat îşi dă seama că realităţile de la noi stau invers.
Nu procurorii DNA sunt terorizaţi, ci ei, procurorii DNA terorizează.
Nu numai că şefa DNA, Codruţa Kovesi nu e ameninţată de nimeni (ce viaţă dulce duce ea faţă de procurorii anti-Mafia din Italia!), dar mai mult, distinsa e cîntată de Presă, linguşită de politicieni, temută de oamenii de afaceri.
De la Elena Ceaușescu, România n-a mai cunoscut o femeie care să spună și să facă ce vrea fără nici o opreliște.

DNA i se satisfac toate capriciile.
Vrea bani mai mulţi de la buget?
Are banii!
Vrea un sediu boieresc?
Are un sediu boieresc!

Lupta împotriva corupţiei prin intermediul DNA a împlinit deja 10 ani.
De 10 ani în România se anchetează, se arestează, se fac dosare, se trimit persoane în instanţă sub acuzaţia de corupţie.
Ar fi normal, ar fi logic, ar fi omenesc, ca fenomenul corupţiei să se mai fi micşorat şi prin urmare lupta împotriva corupţiei să se mai fi îmblînzit.

Nici vorbă de aşa ceva.
În viziunea Codruţei Kovesi lupta împotriva corupţiei nu numai că nu se îmblînzeşte, dar se ascute zi de zi şi ceas de ceas.
Ea a atins punctul unei confruntări pe viaţa şi pe moarte.
„Acum, după 10 ani de efort, am ajuns în punctul cînd se luptă statul cu Mafia. Să vedem cine cîştigă! Noi (adică Ea – n.n.) suntem aici ca să luptăm. Altfel o să cîştige ea, mafia”.

În procesul de denunţare a tezei continuei ascuţiri a luptei de clasă din anii destalinizării nu s-a spus că teza fusese născocită de Stalin pentru a crea cadrul unui spor uriaş de abuzuri şi crime.
Sub semnul continuei ascuţiri, Securitatea a început să caute cu orice preţ fapte care să se încadreze în acţiunea duşmănoasă.
Una dintre aceste acţiuni consta în a critica Securitatea pe motiv că face abuzuri.

Teza continuei ascuţiri a luptei împotriva corupţiei e exemplificată de Codruţa Kovesi cu criticile aduse DNA şi fireşte Ei, în primul rînd:
„E interesant sa-i urmaresti cum, vrand-nevrand, se aliaza in spatiul public contra noastra si au aceeasi voce. Sunt cateva televiziuni pe ai caror patroni i-am trimis in judecata, unii deja sunt condamnati, care ne toaca de dimineata pana seara. Lupta contra coruptiei e un proces continuu, cu foarte multe momente grele”.

Cine critica Securitatea era imediat etichetat ca duşman de clasă.
Cine critică DNA e etichetat de Codruţa Kovesi drept duşman al Luptei împotriva corupţiei.
Şi uite aşa, ne întoarcem, fără să ne dăm seama, la anii stalinismului românesc.
Pe cînd Destalinizarea?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

106 comentarii pentru articolul „Gîndul de duminică, 3 iulie 2016”

 • Ar trebui ca americanii, UE si cine mai vreti voi sa ne lase in pace, sa ne scaldam in mocirla coruptiei, mediocritatii, neputintei noastre. Daca sunt romani care critica activitatea DNA si deplang soarta politicienilor anchetati sau condamnati, meritam sa ramanem o tara din lumea a treia.

 • Ce mai face prietena dvs Elena Udrea ,e bine cu banii furati de la romani ?

 • Dacă ar aresta pe cei întradevăr corupți, da d.le Cotarga Ion Claudiu, dar cei corupți își continuă afacerile..

 • Bilbiitule ai început să îi aperi pe moguli. Te plătesc bine securistule

 • Nu stiu cine va plateste pentru ineptiile din ziarul Gandul dar as vrea sa stiti si umila mea parere.1asemanarea cu epoca stalinista este o gafa care are arata ca nu ati trait-o dar va dati mare cunoscator al istoriei recente.Nu se pote compara cu nimic din zilele noastre.2Da,DNA-ul este asediat de un parlament corupt in numele caruia iese in fata Tariceanu acelasi care in timpul cat a fost PM prin reducerea pretului la gaze naturale subventiona agricultura altor state,poate concurente,Acum apara ministrul,de la acea vreme, vinovat de tradarea intereselor nationale-Varujan Vozganian.Tot parlamentari apara pe Sova ,alta figugura antiromaneasca prin jaful la care a supus cet Oltenia.Este vorba de un asediu al DNA din partea dusmanilor de neam,sper sa nu vi se para lozinci pe care le strigati cu 50 ani in urma.Ar fi multe de spus care sa demonstreze cardasia dvs.cu hoti din parlament.Nu stiu cat timp o sa va mai citesc cu aceiasi exigenta,poate o sa renut sa mai citesc ineptii

 • Informam prin acest anunt pe domnul Ion Cristoiu si toti fanii dansului. Va invitam sa va informati si sa va tratati durerile de spate (hernie,scolioza,cifoza etc) si problemele legate de imunintate prin domnul profesor Sandu Brindusa , inventatorul procedurii „Operatia durerilor de spate Fara Bisturiu”.Va dorim multa sanatate.

 • @ Foarte buna analiza , nu stiu daca este reusita comparatia cu E Ceausescu , sunt de alta categorie ! Dar TREBUIE retinut ca Dna Kovesi are 12 ani de sefie in Procuratura , ori tocmai in aceasta pe4rioada MAFIA a ajuns la PERFORMANTE INCREDIBILE ! Pentru cei care o iubesc neconditionat 50-55% le doresc sa se bucure de o ‘judecata’ impecabila din partea organelor abilitate !

 • Bai, Cristoiu asta continua sa ma surprinda… este incredibil cum poate sa se injoseasca in halul asta.

  Care-i faza dl. Cristoiu, ce preferati sa faca procurorii in momentul in care exista probe impotriva hotilor, care este actiunea pe care dvs. o vedeti potrivita?

 • „maestre”, nu te supara pe mine cand iti spun, dar esti cam depasit

 • Sincer acesta e scos de la cutie de cei care fura , fac parte din est , de cei care nu vor o justitie spre bine atat cat se poate , de cei care nu vor democratie , de cei care vor anarhie si furaciune . Ce a bfacut acest om in 26 de ani , in afara ca se dadea drept un roman cu pantalonii rupti in fund .

 • Cristoiu,o veritabila sluga a vechiului sistem camunist si a urmasilor lui..cristoiu,rosca,tudor popescu eject din spatiul public propagandisti notorii

 • Un articol jenant, in nota din ultima vreme. Parca te caznesti sa-i faci pe plac lui tanti Lenutza inculpata, aia care a stat cu gandacii la beciul domnesc. Mai maistre, dosarele penale, acuzatiile, instrumentate de procurorii DNA au fost confirmate de judecatori prin sentinte definitive sau in prima instanta in proportie covarsitoare, as zice undeva la 95%. Nu inteleg paralela nereusita cu chiaburii din anii 50. Pai hotomanii din ziua de astazi, imbogatiti peste noapte din afaceri cu statul si spagi, nu au nimic in comun cu chiaburii chinuiti de regimul comunist. Nu te mai face de ras, comentariile la articolele lu’ matale spun tot. Pe unde scrii esti criticat si injurat, asta nu iti spune nimic?

 • E clar domnule Cristoiu,ai ajuns o coada de topr.

 • LCK, un fost prim procuror general corupt, căruia infracțiunea îi vine ca o mănușă croșetată pe laba piciorului, dintr-un macrame de proastă calitate. Acum conduce formația musical house Dana, Nuțu și Andrei. 😛 Un șef de instituție, corupt și vândut la mâna a doua unor americani penali. Măgăriile le-a făcut împreună cu Daniel Morar, ăla de stă la moară ca să- i moară… la intrare. 😀 O sclavă, executantă o ordinelor SUA, PLUA și UE, care-i dă nnUE. Dacă SUA spune stop, DNA capitulează… pe burtă, târâș-grăpiș, ca râma pe uscat. Loserii care comentează în texte cu pretexte… voi ați avut parte de judecata opacă, abruptă și mizerabilă a acestui procuror șef ? Cu certitudine nu, dar aveți plombe de rahat, ca să nu-i spun de căcat. Ciocu mic și viteză de croazieră pentru toți libidinoșii comentaci-postaci. LCK rămâne un om corupt și vândut. 😀 😀 😀

 • esti un cacat comunist cristoiule,te-ai senilizat, impusca-te!

 • Ce ai fost și în ce hal ai ajuns! Sa o compari pe șefa dna cu Ceaușesca! Ai sărit rău de pe fix! Ai o logica de kkt maimuțoiule,e normal sa se intensifice munca împotriva coruptiei când în tara aia e sfârtecata de lupii care ne conduc! Cei care în 26 de ai nu au făcut nimik decât jaf! Asa vezi u ca a scăzut corupția poi normal ești unul care mănâncă de pe masa lor! Rușine…

  • Daca d-nul Basescu o critica este normal ca si ion cristoiu sa o critice.Oare de ce nu o critica oameni simpli si cinstiti?

  • Esti sigur ca nu esti chiar Codruta inasi? De unde atita vehementa? Cei care au comis jaful in tara asta sint liberi datorita Codrutei dumitale, atunci de ce o aperi?.

  • verifica mai bine cine ii pune bete in roate de fiecare data! astaia ca tie care sustin psdisti si acolitii lor sunteti parte din lantul lor trofic ce poti spune si tu! fac parte din generatia si din oamenii care is plecati afara pentru ca nu mai aveau loc de voi si de nepotismele voastre!

  • de ce o apar pentru ca e singura care va face sa va tremure chilotii! voua mieluseiilor care nu ati facut nic de ani ,voua cu tot cu neamurile voastre de capuse ordinare care ati taiat distrus si vandut tot! unde esti u tepes doamne…..

  • Dragă prietene , vîrsta si experiența îmi interzic să intru cu tine in polemica legată de acest subiect , e bine să cugeți mai mult înainte de a face astfel de afirmații care de alt-fel nu mai interesează pe nimeni

  • Avem fiecare dreptul la opinie și la exprimare libera! Nu?????!!!!!

  • Ilie Enache zau… ai impresia ca toata tara asta este plina de PSD-isti spalati pe creier?!

  • Florin Cogean eu m-am abtinut! asteptam sa-i dea replica unul de generatia sa!

  • is multi din pacate! si pana nu se duc ei o sa ne fie greu!

  • Cotarga Ion Claudiu ce pretentii sa ai, omul e sef la Directia Judeteana Evidenta Persoanelor. Astia toi sunt pusi acolo de l partid… nu conteaza daca ai ceva in cap, dai o spaga si partidul te tine acolo.
   Cum vrei tu ca omul sa vada lucrurile asa cum sunt, cand ei sunt mafiotii principali ?

  • credema ca vad lucrurile astea din italia! inca ma intereseaza de tara mea dar astia ne vor departe de ciolanul lor! imi creeaza o furie aceste specimene…..la alegeri acum ne-au inchis usa in nas1 s-au ales intre ei! sper sa putem face ceva la parlamentare noi diaspora sa avem ceva concret sa facem o schimbare dak vor fi doar ei din pacate iar eu unul ma voi abtine ! ne chinuim aici printre straini si ei ne rad in nas cand venim acasa cu pungile de bani pt taxele si impozitele lor pentru drumurile care nu sunt si pot continua….. o seara buna !

 • Bai maimutoiule sâsâit, ai tras prea multa cocaina pe nas? Pai acum cand s-a gasit cineva sa faca cat de cat curatenie in tara asta, tu ii dai in cap, mizerabilule? Sa-ti fie rusine comunist jegos! V-ati invatat sa calcati pe cadavre fara repercursiuni? Uite ca nu se mai poate! La PUSCARIE cu toti care au adus aceasta tara in ultimul hal! D-zeu SA-I DEA PUTERE SI SANATATE DOAMNEI KOVESI!!!!!

  • Domnule Zotescu, in afara faptului ca folositi un limbaj suburban care nu va face cinste, nu aveti niciun fel de argument in ceea ce sustineti. Si daca nu aveti argumente jigniti. Probabil ca aveti si memoria scurta. Pe cadavre a calcat Klaus Iohannis si guvernul Ciolos. Primul, pentru a scapa de mult prea incomodul Ponta, care nu ii permitea sa aiba „guvernul lui”. Cel de-al doilea, dl Ciolos, nu este decat un executant fidel al ordinelor din afara si un aliat de nadejde al presedintelui, in opera lor comuna, de distrugere a tarii.

  • Tara asta e distrusa de la revolutie incoace sistematic, si niste imbecili(e) vad ca,cu adevarat un plan de distrugere a tarii o are doar guvernul Ciolos instalat de doar 8luni. Culmea este ca in mandatul lui nu s-a privatizat nimic, nu s-au luat masuri economice importante dar dupa unii ei vor sa distruga tara.

  • Doamna Jaqueline Serbanescu folosesc acest limbaj pt k oamenii care vor sa ascunda si sustin Hotii acestei tari, merita acest lucru. Unele poze de profil de-ale dumneavoastra este cu regele Mihai. Ce a facut acest om pt Romania? Trimitea garnituri de tren pline cu bunuri in Germania, nu? Noi, generatia tanara, ne-am saturat de generatia comunista, pe care vad ca o sustineti k ar face bine tarii si implicit noua si nu mai suportam sa fim furati! Sunt APOLITIC insa guvernul Ciolos NU A FURAT NIMIC de cand este la conducere!!! Trezeste-te la realitate si incepe sa gandesti obiectiv daca vrei ca baietelul tau sa aiba un viitor bun in tara si sa nu fie SCLAV prin alte tari, departe de casa!

 • Aceeași comparație am făcut-o și eu acum cîteva zile( ceaușeasca = luluța) !!!

 • Cristoiu..tu nu ai logica….cum dracu incape atita mizerie in tine??? Vino vu un singur argument in favoarea celor spuse de tine !! Nu ai nici unul !!! Esti un parvenir in jurnalism !!! Hotii coruptii si inpostorii se apara intre ei !!! Inversunarea ta se explica ptin faptul ca ai legate de coada citeva conserve urit mirositoare !!! Dupa cum o tii langa-tanga..sunt sigur !!! Chiar prost nu esti !!! De asta zpun ca sigur cineva te are in mina lui..si-tu mai arunca cite un oscior sa nu mori de foame !!! Eu la astia ca tine le spun Sobolani !!! O ai buna Cristoiu !!!

 • Traiasca Basinescu ca datorita lui si Macoveicai avem acum un regim de represiune care se aplica selectiv si la ordine . Cel mai bine se vede in cazul Ponta , unde i se cauta cu luminarea pricini spre a i se face dosare . Sub palaria coruptiei se incearca distrugerea oamenilor politici , cum ar fi Corlateanu , si asta pentruca e la un partid care nu-i place marelui mamut . Ca sa nu mai vorbim de circul facut cu Dragnea care este santajat cu dosare spre a nu i se da jos guvernul .

 • Manananci din troaca lui tariceanu,ponta dragnea etc

 • Când aceste femei guvernate de hornmoni devin șefe se ajunge aici. Securista asta a fost sigur pregătită de o grupare gen „ISIS” ca să distrugă tot. E diabolică femeia ăsta. Mandatele de șefi ar trebui reduse la maxim 8 ani, astfel ți se urcă la cap și te crezi „burica” pământului. Așa femeie nesuferitaă n-am mai vazut.

 • Nu se VA opri aici!

 • Sunt curioasa, daca pleaca luluta asta penibila , cine va veni in loc va cobori la fel de joc ca ea?

 • Acum tot proletariatul conduce Romania? Tot clasa muncitoare este de vina pentru colapsul in care se afla Romania?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *