Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Gîndul de duminică, 3 iunie 2018

Micul Trianon de la Florești sau ce face omul cînd vrea să arate că are bani

Pe lîngă neghioaba transmisie în direct a ambuteiajului de la Comarnic (vineri, pe la prînz, o fătucă ce la UM Digi 24 turuia în măciulia unui microfon, din marginea coloanei ceea ce nu mai e demult știre, dar care pentru un post finanțat din afacerile sub acoperire ale SRI, merită consumul de combustibil), DN1 oferă trecătorului cu mașina spre Munți și un panou, pe partea stîngă a șoselei, prin care curioșii sînt informați că făcînd la stînga (dacă scapă cu viață din du-te – vino aiuritor într-un sens și în altul) poate ajunge la Florești, unde e Micul Trianon.

De fiecare dată cînd am dat cu ochii de acest anunț mi-am zis că odată și odată trebuie să văd și eu ceea ce era publicitat drept Micul Trianon. Ca iscoditor al vieții și amorurilor Marucăi Cantacuzino (în Palatul Cantacuzino de pe Calea Victoriei se hîrjonea cu Nae Ionescu în timp ce amorezul oficial George Enescu le cînta la vioară) m-au interesat megalomaniile socrului Marucăi, liderul Conservator Gheorghe Grigore Cantacuzino, fost de două ori premier al României, zis Nababul pentru averea sa nemăsurată. Ca toți îmbogățiții din Levant, Gheorghe Cantacuzino a ținut morțiș să se știe de toată lumea că el are bani, cum ar zice Săftica din suburbii, căcălău. Sub acest semn și-a ridicat trei palate, deși îi ajungea un apartament mai întîi și un coșciug mai apoi: unul la București, unde e azi Muzeul George Enescu, fără ca prea multă lume s-o știe, unul la Bușteni, și unul la Florești, poreclit Micul Trianon. I s-a spus Micul Trianon, deoarece Nababul a vrut să imite Palatul de la la Paris.

De fiecare dată cînd am trecut spre Munți, n-am putut face un ocol pentru a ajunge la Florești din simplul motiv că aveam în mașină, transportat mai mult mort decît viu, pisoiul. Ori potrivit soției, cea care m-a alfabetizat în materie de cîini și mîțe, dacă vizitam Palatul ar fi însemnat să-l lăsăm singur în mașină. Și un pisoi lăsat singur în mașină e lovit de angoase mai ceva decît Hamlet al lui Shakespeare cînd află că maică-sa trăia cu unchiu-său.

În mai anul ăsta am fost la Genova, pe urmele lui Giovanni Giustiniani, condotierul care a venit în 26 ianuarie 1453 în fruntea a 700 de luptători ca să apere Constantinopolul amenințat de Mehmet Cuceritorul. Grav rănit, Giovanni Giustiniani a plecat de pe Zid în dimineața marței negre, ziua de 29 mai 1453, în toiul celui de-al treilea asalt al turcilor, cel al ienicerilor. L-au urmat toți genovezii de pe Zid și prin urmare ienicerii au făcut un ultim efort și au spart apărarea. De atunci, plecarea lui Giovanni Giustiniani e considerată de istorici, alături de deschiderea enigmatică a Kerkeporta, principala cauză a căderii Constantinopolului. Am mers pe urmele lui Giovanni Giustiniani la Genova, deoarece eroul nostru a aparținut puternicei familii Giustiniani, fondatoarea Maona de Chios, prima societate pe acțiuni din istoria lumii (1362), proprietara insulei. La Genova familia Giustiniani are și azi Palatul Giustiniani, în Piața Giustiniani, pe strada Via dei Giustiniani. A fost construit în partea a doua secolului XV de cardinalul Vicenzo Giustiniani și a fost unul dintre cele 142 de palate genoveze înscrise pe Rolli – o listă a palatelor care aveau condițiile cerute de găzduirea unui înalt oaspete străin, listă de pe care se trăgea la sorți.

Palatul Giustiniani din Piața Giustiniani – piață privată cum precizează o tăbliță- e și azi, în picioare, măreț, după aproape jumătate de mileniu.

Palatul Micul Trianon de la Florești a fost construit la începutul secolului XX. Are așadar o sută de ani, nu cinci sute ca Palatul Giustiniani. Era de așteptat ca de data asta plecînd spre Munți vineri, 1 iunie 2018 – la BAR e închis pînă luni- să fac pe dracu în patru și să văd palatul Micul Trianon. Drept pentru care am lăsat pisoiul acasă, departe de orice stres hamletian, și, ajuns în dreptul panoului am făcut la stînga, spre Florești.

Între 1 iunie – 3 iunie 2018 se desfășoară pe Domeniul Cantacuzino, unde se află Micul Trianon, manifestarea Karpatia Horse Show. Pentru că nici un alt indicator decît cel din Drumul european 1 nu te îndrumă cum și pe unde să intri, am rătăcit îndelung în jurul gardului zid doar voi da de un acces, contracost sau pe gratis. Aventura numită căutarea unui loc de acces la Micul Trianon n-o mai descriu. Face parte din aventurile gen Mi se întîmplă numai mie. Cu chiu cu vai, am înțeles că accesul era pe undeva la mama dracului, contra sumei de 30 de lei de persoană, deoarece pentru a vedea Micul Trianon trebuia să iei bilet la Karpatia Horse Show. Om cuminte, cu deosebitul respect față de tot ce se numește control de pe vremea copilăriei de la Găgești, am plătit 30 de lei (șaizeci, pentru că era și soția), am lăsat mașina în parcare și înainte de a ajunge la Palat, nu la întrecere, care oricum nu mă interesa, a trebuit să trec pe lîngă clădirea atît de jalnică a Spitalului de tuberculoși (găzduit din 1965 în anexele Palatului) încît mori de cum intri în spital, chiar dacă ai venit cu șanse de însănătoșire. Spre deosebire de Palatul Giustiniani, Palatul Micul Trianon e o ruină.

Și cînd te gîndești că la Genova toate cele 142 de palate înscrise în Rolli sînt, asemenea Palatului Giustiniani în picioare, în toată splendoarea lor.

S-a discutat și se discută posibilitatea ca Palatul Micul Trianon să fie reconstruit.
După părerea mea e mult mai bine să rămînă așa.
Ca dovadă că, la fel ca omul, construcțiile sînt trecătoare. Mai ales cînd aceste construcții sînt expresia grandomaniei unuia care ținea morțiș să arate lumii că el are bani.
Un grandoman nu prea diferit de ghiorțanii postdecembriști care, ca să arate că au bani, își lasă nevestele și iau una care le-ar putea fi nepoată.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

35 comentarii pentru articolul „Gîndul de duminică, 3 iunie 2018”

 • Nea … maestre, te-ai dat jos din mașină, cumva, in dreptul sanatoriului tbc ?
  Daca te-ai dat e grav, fiindcă si solule co taminat cu bacilul Koch !!!
  Acolo, pt a seputea construi ceva, trebuie excavat pe cel putin 1m adâncime, pe o raza de 500m ! La constructia hotelului Lebăda, din Pantelimon, nu prea s-a respectat regul, și s-au depistat cazuri de tbc, după de ani, in rândul personalului, sau clientilor, precum și al militarilor de la unitatea, de geniu, din apropiere, care mergeau cu fătuce, in pădurea din zonă !

 • Cernate, revin cu postarea de samabata, in caz ca ti-a scapat..:
  Nick Cernat, taran prost, cum nu ti-a spus nimeni pana acum, iti spun eu: poate un cretin ca tine, care nu mai are nimic de pierdut in viata, crede ca e un semn de mare vitejie sa fi vizibil pe forumuri, cu identitatea la vedere. Oamenii normali la cap, mai vad si ce tendinte exista in a invada intimitatea acestor retele.
  Nu mai demult de luna februarie a acestui an, departamentul de stat din SUA, a solicitat o lege pentru a conditiona acordarea de vize, de accesul la conturile de pe retelele de socializare ale solicitatantului.
  Asa ca, un comentariu, cum am vazut p-aici, ca a fost genocid in Fasia Gaza, ar putea sa diminueze mult sansele postacului de a trece ”testul”. Si asta e un singur exemplu.
  Sunt multe, dar nu suficiente pentru a demonstra unui impingator de gaini spurcat, ca tine, ca viata (pentru unii) inseamna mai mult decat a-i agresa pe ceilalti si a te uda de placere, cand obtii cate o mangaiere pe crestetul rugos.
  Cum spuneam, esti un Bully batran, expirat si trist, pe care nu l-as invrednici nici cu o flegma, daca l-as avea in fata ochilor..

  • sa fii..

  • Ooo, Nikola, i-ai tras-o lu ăsta. Auzi, „împingător de găini”. 😆 😆 😆 Da probabil individu face parte dintre ăia obișnuiți să fie înjurați, nul va afecta prea tare. O să se pună acu și mai tare pe găini. De ciudă..

   • Ce crezi ca demonstrezi cu postarea aceasta? Mai multa buna crestere? Nu cred.

    • O caută! Probabil se plictisește și-i place să fie înjurat! Iar eu nu rămân dator nimănui, să fie clar!

   • Nu-l vor afecta deloc, înjurăturile, dar … ATENTIE MARE :
    De la 1 iulie toate conturile Facebook vor fi luate „la puricat”, avându-se in vedere in primul rând postările injuriosse, sau cele cu tentă sexuală, rasistă, sau chiar misogină !
    Deci … aviz „amatorilor”, ba chiar si „profesioniștilor” !!!

   • NUL va afecta, bă, cimitirul Ghencea! NUMI place să fiu înjurat, dar am replică, cu limbajul adecvat, pt. orice bou agramat, iar aici sunteți mulți!
    NARE rost să vă feriți,
    că oricum voi mi-o beliți!

  • NIKOLA, beli-mi-ai poola, revin cu replica de SAMABATA și-ți spun că mă cac pe intimitatea ta, dacă nici măcar c-un nume real nu-ți asumi ce scrii! Dacă ai posta decent, cum fac alții pe-aici, și n-ai ataca pe nimeni, nici măcar indirect, n-ar fi o problemă! Dar, când jignești la adăpostul anonimatului, e altceva, boule agramat! Te trezești (sic!) că visezi și noaptea cum te spionează unii pe facebook! Dacă nu ești boschetar și-ți permiți un consult la doctor, e musai să te vadă un psihiatru! Asta-i o scuză penibilă! Înseamnă că ai ceva e ascuns, bă, inclusiv moaca pocită! Vai de curul tău! Tu ești un pekinez, bă, pe lângă mine! Hai sictir, că eu sunt un tip ocupat și n-am timp să polemizez cu toți oligofrenii!

  • Bă, agramatule, ce-nseamnă „împingător de găini”?! Și cine e „spurcat”, împingătorul”, sau „găinile”?! Nu de alta, dar n-ai pus o virgulă după „găini”, iar tu ești prea prost ca să-nțelegi de ce se pune virgulă acolo! Dacă vrei, ȚI-O PUN eu! Cu condiția să ai diametrul gurii de 7 cm și să te speli pe dinți, boschetarule!
   Auzi la el, scrie SOLICITATANTULUI, SAMABATA, SĂ FI și are pretenția să polemizeze cu mine! Ești inconștient, bă, prostule urât cu crengi!
   Dacă tu tot mă citești,
   ce-ar fi să mi-o și belești?

   • Te agati de greseli evidente de tastare..Esti patetic. Da, m-am grabit, pentru ca mi s-a parut ca-ti aud gainile chemandu-te la culcare. Sau sa-ti dea fruntile alea.. Whatever makes you happy, perv. 😛 😛

    • Agramel, din moment ce te-ai corectat, înseamnă c-ai recitit ce-ai scris, n-așa? În aceste condiții, de ce nu ai văzut greșelile? Pt. că ești chior? Nu, răspunsul corect e că ești prost! Alte nelămuriri?
     Bă, rahatule, satisfacția mea cea mai mare e că, pe unii dintre voi, v-am făcut să scrieți cu frica de a nu greși și că vă verificați postările, ca să nu-mi dați mie prilej de ironii! Cu toate astea, cei mai proști, cum ești tu, nu văd toate greșelile, iar virgulele lipsă sau puse aiurea nu le văd pt. că-s proști! QED!

     • Bosorogule, nu mai sta nimeni acum sa citeasca textele cuvant cu cuvant; ele se scaneaza si, cuvintele mai lungi de 3-4 litere, se intuiesc, citind doar literele de inceput si sfarsit..Capisci, Old Fart?

     • Cretinule, eu înțeleg ce scrie cineva chiar dacă ar folosi jumătăți de cuvinte, nu asta-i problema, că nu se-nțelege, ci că te dai intelectual deși ai probleme cu ortografia! FI (sic!) mai reținut, bă, rahatule cu ochi, că eu nu te-am băgat în seamă! Doar în mă-ta te bag, dar numai pt. că tu ai început-o!
      Dacă vrei să fii ironic,
      abordează-l pe Tectonic,
      c-amândoi sunteți dilii!
      Cât de prost poți tu să fii,
      ca pe mine să m-ataci?!
      Bă, ți-o trag de-o să te caci
      peste tot, împrăștiat!
      Ce-ai pățit, ai căpiat?
      Dacă da, mergi la Socola!
      S-anțeles, băi, bou, Nikola?

     • Na, că mi-a scăpat și mie S-ANȚELES! Cu tastatura asta nouă trebuie să apăs tare cu degetele, căci am o groază de litere și semne lipsă, de aceea verificarea e obligatorie! Iar la verificare, când deja am erecție gândindu-mă la curul lui Nikola, îmi mai scapă și mie! Nu-i nimic, o să mă scap și-n gura lui, ca să compensez!

     • Acum ai găsit SCUZA că ai tastatură nouă, Cernate?!
      „S-o gherlești bine!”
      „S-o observi bineeee!”
      „S-o scuzi ȘI MAI BINEEEEE!”
      „S-o corectezi BINE!”
      ȘI MAI ALES „să te creadă BINE, lumea!”…
      ți-ar spune mentorul tău, Băse!

     • Eu supra-licitez și-ți spun „SĂ FII PROST BINE!”

     • Hopa! A apărut și boschetarul MARYO, ca să atace în haită! Boule, după câte vezi, în postarea principală am corectat, aici nu se poate edita!

     • S-ANȚELES (!!!), boule?! Când tu dai GHERLE, ba ești în mașină, ba N-AI OBSERVAT!!! (WOW!), ba ești obosit după grădinărit, ba… bla, bla, bla.
      SUNT 8 (OPT) MINUTE între postarea inițială și AUTO-CORECTAREA efectuată, ceea ce demonstrează CĂ ȘI TU ÎȚI RECITEȘTI POSTĂRILE!!!

     • „IMPINGATORULE DE GAINI!”… Nu este obligatorie VIRGULA, după! Rezultă clar că TU ești spurcatul! Altminteri ar fi spus ” Împingătorul de găini SPURCATE!!!”
      Te bazezi pe faptul că TU ești singurul care cunoști GRAMATICA LB. ROMÂNE!
      HALAL TE TINE, SPURCATULE!

     • ȘTIU BOULE CĂ AICI NU SE MAI POATE CORECTA, NU SE MAI POATE BLOCA!

     • De ce numele de Nikola este un fals, iar TU cu username NICK ești un tip real? EXPLICĂ!!!

     • PROSTUL DRACULUI! După tot scandalul în care a fost implicat FACEBOOK, TU îți permiți să mă faci pe mine boschetar?
      ÎȚI CREIONEZI INUTIL CULTUL PERSONALITĂȚII, cel puțin în ochii mei, BOULE!

     • Iar dacă nu știi ce înseamnă „împingător de găini”, e vai și amar de capul tău! E ăla care adună găinile de prin curte către cotețul lor, strigând: „Huși, huși…!”

    • Bă, pocitanie, dacă tot mă faci boșorog, de ce nu-ți pui și tu o poză, ca să facem o comparație?

     • Bă, pocitanie, dar cine garantează că cel din poza de pe contul de Fb ești tu, bă?!
      Eu unul, îi apreciez pe cei care își protejează idenditatea, agenda de telefon, etc., restricționând din setărire rețelei de Fb., bă!

   • Cernate, nu stiu daca iti dai seama, dar solicitarile EXPLICITE de sex, pe care adresezi in mod constant barbatilor de pe blog, lucru absolut de neconceput pentru o persoana hetero, spun despre tine un singur lucru: ESTI GAY. Acu´,faptul ca nu-ti accepti conditia, s-ar putea sa te conduca la tulburari comportamentale extreme, de genul ¨caine turbat¨, cum te-ai dovedit a fi astazi..

    • Si da, am recitit si sunt greseli..knock yourself out, moron!

     • Nu-ți face probleme, „pe care adresezi” e corect, dacă ești pesedist!

     • ma bucur ca raspunzi la comenzi, moron 😛
      Cata minte ai…

    • Bă, cretinule, eu nu ADRESEZ nicio solicitare de sex, doar ți-o trag ție, pt. că simt că-ți place!

     • Bosorog scabros, stau dovada zeci de postari in care soliciti sex explicit barbatilor..Sictir

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *