Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Gîndul de duminică, 30 octombrie 2016

Klaus Iohannis nu poate s-o ia de mînă pe Venus din Milo, pentru că-i ciungă. Are însă sîni. Poate să-i pună mîna pe unul sau chiar pe amîndoi

Vineri 28 octombrie 2016, aflat în campania electorală la Tîrgu Jiu, Klaus Iohannis s-a fotografiat fudul stînd cu fundul pe unul dintre cele douăsprezece scaune care alcătuiesc împreună cu masa capodopera lui Constantin Brâncuși, Masa Tăcerii.

Nu întîmplător am ţinut să precizez S-a fotografiat stînd pe unul dintre scaune.
Pentru că președintele Klaus Iohannis nu s-a așezat pur și simplu pe unul dintre scaune.
S-a așezat ca să fie fotografiat astfel adică fudul c-a luat loc la Masa Tăcerii ca la o masă de bodegă.

picture1

Ca autor a trei cărți de note satirice despre călătoriile în străinătate, sunt specialist în ceea ce s-ar numi tembelismul fără leac al turiştilor ajunşi cu sau fără bilet în locuri istorice.

Deşi anunţuri, hîrtiuţe, cartonaşe puse de mai marii muzeelor îi avertizează pe vizitatori să nu se aşeze pe anumite scaune, obiecte istorice (pentru că aparţin unor personaje celebre), să nu ia loc la anumite mese, la care s-au semnat și s-au întîmplat momente istorice, să nu atingă obiectele întîlnite pe parcurs, totuşi, vizitatorii tembeli se dau peste cap ca să sfideze interdicția numai şi numai pentru a se trage în poză, ca să-i vadă prietenii şi neamurile cum au stat ei la masa la care a stat Napoleon.

Capodopera Masa Tăcerii nu e o masă propriu zisă, chiar dacă se cheamă masă. Altfel spus, deşi e de forma unei mese înconjurate de scaune de piatră, ea n-a fost creată de Constantin Brâncuşi pentru ca vizitatorii să se aşeze la ea şi să halească o fleică, după care să bea o bere. Mai ales că scaunele-clepsidră întruchipează timpul.
Masa Tăcerii e o capodoperă ca şi Venus din Milo, ca şi Discobolul, ca şi Gioconda.
În ansamblul de la Tîrgu Jiu Masa Tăcerii e menită să fie văzută şi trăită ca o operă de artă.
Atît și nimic mai mult.
Vizitarul normal la cap rămîne la o distanță respectuoasă, încearcă emoția provocată de  vederea unei capodopere și pleacă.
Din acest punct de vedere, anunţurile din jur de interdicţie privind atingerea mesei şi a scaunelor sunt doar pentru tembeli.
Pentru că doar un tembel nu realizează că Masa Tăcerii nu e o masă, iar scaunele nu sunt scaunele din sufragerie sau de la bodegă.

Întreaga presă l-a mustrat pe Klaus Iohannis, pentru că ar fi încălcat legea aşezîndu-se cu fundul pe unul dintre scaunele de la Masa Tăcerii.
Nu, Klaus Iohannis n-a încălcat legea, ci bunul-simţ.
Bunul-simţ care-ţi spune că o operă de artă n-a fost creată pentru a fi folosită de fiecare vizitator ca obiect casnic.

Din cîte văd, Klaus Iohannis aparţine turiştilor tembeli ajunşi în faţa unor monumente de artă sau obiecte de muzeu.
Din acest punct de vedere, aşezatul la Masa Tăcerii e doar începutul.
Luînd seama la acest tembelism, suntem gata să-i recomandăm lui Klaus Iohannis şi alte obiecte celebre.

La Castelul Fontainebleau, în aripa dedicată lui Napoleon, Klaus Iohannis are la dispoziţie Papucii lui Napoleon.

dsc01866_edited

Îi poate vîrî în picioare şi chiar poate face cîțiva pași cu ei, cît să-l fotografieze consilierii. Tot la Fontainebleau, Klaus Iohannis are la dispoziţie Patul Mariei Antoaneta şi al Iosefinei.

picture2

La o adică se poate lungi în el.

Pe Colline des Lauves în Aix en Provence se află Atelierul lui Cézanne. Vizitatorului poate vedea coșurile cu fructe care l-au inspirat pe marele artist.

picture4

Klaus Iohannis poate lua un măr și mușca din el. Asta în timp ce consilierii îl trag în poză.

La Luvru, într-o sală special amenajată pentru ea se află Venus din Milo unul dintre starurile Muzeului (6 milioane de vizitatori anual).

picture3

Nu poate s-o ia de mînă, pentru că e ciungă.
Are însă sîni.
Îi poate pune mîna pe unul sau chiar pe amîndoi.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

9 comentarii pentru articolul „Gîndul de duminică, 30 octombrie 2016”

  • Oare ce parere ar fi avut Brancusi despre faptul ca primaria Targu Jiu a pus interdictie oamenilor sa intre in contact direct cu operele lui?

    „Aş vrea ca lucrările mele să se ridice în parcuri şi grădini publice, să se joace copiii peste ele, cum s-ar fi jucat peste pietre şi monumente născute din pământ, nimeni să nu ştie ce sunt şi cine le-a făcut” – Constantin Brancuşi

    Pe asta o stiati d-le Cristoiu?

  • Bravo domnule Cristoiu! Aşa trebuie să fiţi cu acest preşedinte de mucava! Critic! O cârpă cu iz penal, care conduce ţara telefonând între Berlin şi Bruxelles.

  • Foarte tare, articolul!

  • https://www.google.ro/search?q=amza+pellea+la+masa+tacerii&client=ms-android-tmobile-ro&prmd=ivmn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjggODXk4LQAhXFaxQKHb3sA0wQ_AUIBygB&biw=360&bih=560#imgrc=8CVPilTaJjfMQM%3A

    Inainte de a scrie si a comenta, cu o simpla cautare pe google, ai putea sa gasesti alti „marlani” stand la masa tacerii. Pe ei tot nesimtiti sau marlani ii numiti? E usor sa ataci…

  • Are Iohannis vreun consilier de la PSD? :-))

  • Dacă s-ar baza pe faptul că-i poate pipăi sânii la liber, pentru că Venus n-are mâini ca să-l pleznească, s-ar putea trezi rapid cu un picior de statuie aplicat în ” bărbăție”, ca-n artele marțiale.

  • Stimate Maestre, sunteti rautacios cu ayatolahul nostru. De fapt era obosit de atata munca pentru binele poporului si s-a odihnit …putin. A avut …GHINION. A avut insa grija sa interpuna paltonul sa nu-l ia frigul de la „bolovanii” Maestrului Brancusi. Nu s-a gandit ca o sa-i faca onoare un asa „Mare Conducator iubit” ca punea o „blana” peste, sa nu raceasca KWI la partea posterioara. Si-ar fi dat seama ca pune in pericol partea „ganditoare” a „neobositului” nostru conducator.

  • 💡 :mrgreen: ❓ 🙁 ❗ 😳 😀 😕 😎 😆 😡 😡 😈 🙄 😉 💡 ➡ 😐 😐 :mrgreen: :mrgreen:

  • Avantajul Domnului Iohannis, faţă de alţi vizitatori, este că, fiind înalt, poate să-i ajungă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *