Duminică, 5 iulie 2015, în Grecia se desfășoară un Referendum național decis de Guvernul Tsipras după eșecul negocierilor cu Creditorii internaționali.
Despre acest Referendum, dar și despre relația dintre Guvernul Alexis Tsipras și Creditorii internaționali au apărut în spațiul public românesc numeroase intervenții.
Parcurgîndu-le, am constat, ca o primă concluzie, că presa noastră a dovedit, și față de întîmplările din Grecia, aceeași confundare a jurnalismului cu propaganda și agitația, ca și în cazul întîmplărilor din România.
Normal era ca presa din România să încerce a fi echidistantă față de fiecare dintre cele două părți în conflict.
Presa noastră s-a manifestat ca un chibiț al Creditorilor internaționali. Și cum acești creditori înseamnă Marile Puteri Europene ale momentului, în frunte cu Germania, presa noastră a fost în săptămîna care a trecut un chibiț al Marilor Puteri.
Astfel unor analize reci, lucide, întemeiate pe realitățile din Grecia li s-au preferat atacurile împotriva Guvernului Grec și mai ales a lui Alexis Tsipras.
Urmărind atitudinea televiziunilor de știri, dar și a site-urilor și ziarelor față de Alexis Tsipras am avut impresia că urmăresc Antena 3 abordînd eterna temă Cît de rău e Traian Băsescu, și Realitatea Tv abordînd eterna temă Cît de rău e Victor Ponta.
Nu m-au mirat, în acest context, omisiunile grosolane, falsurile, publicarea doar a informațiilor convenabile Marilor Puteri și defavorabile Guvernului grec.
Una dintre acestea se referă la Referendumul de duminică, 5 iulie 2015.
Guvernul Alexis Tsipras a convocat un Referendum cu întrebarea adresată grecilor:
„Ar trebui acceptată propunerea formulată către Eurogrup, pe 25 iunie, de Comisia Europeană, de Banca Centrală Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional?”
Guvernul a cerut grecilor să spună Nu.
Creditorii internaționali au cerut grecilor să spună Da.
Acest Referendum nu poate fi înțeles fără o raportare la realități.
Grecia a fost una dintre țările europene care au căzut, la învoiala dintre Churchill și Stalin, în sfera occidentală.
Pe faimosul șervețel de la întîlnirea Churchill- Stalin de la Moscova, pe 9 octombrie 1944, procentajele arătau astfel:
Această împărțire a Europei, tipică Marilor Puteri din totdeauna, contravenea violent realităților.
România, țară în care comunismul avea o influență minimă, era predată comunismului sovietic, în timp ce Grecia, țară în care comunismul avea o influență uriașă, era plasată în sfera occidentală.
Instaurarea comunismului în Romînia n-a fost un lucru prea ușor. Instaurarea capitalismului în Grecia a fost un lucru infernal.
Armata Roșie a impus în România regimul comunist.
Armata britanică, sprijinită de Armata americană, a impus capitalismul în Grecia la capătul unui înfricoșător Război civil, dintre Armata Guvernamentală și Armata Democrată a Greciei, ramura militară a Partidului Comunist Grec, război care a durat din 1946 pînă în 1949.
Comuniștii au fost învinși doar în plan militar. În planul conștiinței colective, comuniștii au fost învingători.
Pentru ca Grecia să rămînă totuși în sfera occidentală, Marile Puteri Europene au înlesnit adoptarea de către Guvernele de la Atena de inspirație capitalistă a unor măsuri cu pronunțat iz comunist.
Grecii s-au obișnuit astfel cu o societate în care se muncea ca-n comunism și se trăia ca-n capitalism.
Intrarea în euro, una din marile tîmpenii ale Greciei, a pus țara la curentul de înaltă tensiune al adevăratului capitalism.
Un timp, prin falsificarea datelor prezentate UE, Grecia a reușit să trăiască mai departe cheltuind mult mai mult decît producea.
Ca orice situație nefirească și aceasta trebuia să crape la un moment dat.
În 2010 Marile puteri impun Greciei un Program de reforme menite a salva țara.
Reformele impuse Greciei au avut rezultate catastrofale. Între 2010 și 2013, 95% dintre familiile din Grecia au suferit scăderi ale veniturilor, în medie cu 45%. Șomajul a atins cifra record de 42 %. S-a tăiat din pensii, s-a tăiat din salarii, s-a renunțat la multe măsuri de protecție socială.
Cumplitele efecte ale acestor reforme, impuse de Creditorii internaționali și acceptate de guvernele prooccidentale din Grecia, își au cauza în tratarea unui popor de către Marile Puteri nu ca un organism viu, care reacționează violent la medicamente care-i fac rău, ci ca o alcătuire din metal, în care poți da cu ciocanul pînă o turtești, fără ca ea să tresară.
Mult mai grav, deși grecii ajunseseră la limita suportabilității, Creditorii internaționali au cerut noi și noi sacrificii.
Majoritatea grecilor, înnebuniți că li se cere să se sinucidă lent, au găsit explicația răului în slugărnicia guvernanților față de Marile Puteri.
Pe acest fond a cîștigat alegerile partidul Syriza, care a făgăduit că va renegocia măsurile impuse de Creditorii internaționali.
Politicienii români, în frunte cu Traian Băsescu, îl fac pe Alexis Tsipras iresponsabil, pentru că, după ajungerea la putere, în loc să accepte condițiile Creditorilor internaționali, a vrut să negocieze dur.
Dacă ar fi să credem politicienilor români, maeștri în materie de păcălit poporul cu făgăduieli electorale nicicînd îndeplinite, Alexi Tsipras trebuia să procedeze ca ai noștri. După ce s-a văzut votat pentru angajamentul că va grecilor un medicament cu mai puțin efecte secundare rele, premierul grec ar fi trebuit să accepte condițiile drastice ale creditorilor, trăgînd pe sfoară poporul grec.
Alexis Tsipras nu numai că n-a făcut asta, dar mai mult, a socotit că trebuie să consulte poporul. Nu în legătură cu ieșirea Greciei din zona Euro, așa cum sună din trompete propaganda Marilor Puteri, ci în legătură cu acceptul de către popor a unor noi măsuri de austeritate.
Mie acest gest mi s-a părut întruchiparea convingerilor democratice.
Dacă ai cîștigat alegerile făgăduind o îndulcire a măsurilor de austeritate, e un semn de infinit respect față de poporul tău să-l consulți dacă acceptă sau nu să nu-ți mai respecți făgăduielile electorale.
De se sunt atît de uluiți politicienii români față de ceea ce face Alexis Tsipras?
Cum de ce?
Nu știu care va fi rezultatul Referendumului. Din ceea ce văd, ca urmare a presiunii, a amenințărilor occidentale, a uriașei manipulări, grecii vor spune Da noilor sacrificii cerute de Creditorii internaționali.
Dacă așa va fi, Alexis Tsipras va demisiona.
Nu știu care va fi soarta sa de politician pe care Marile puteri nu-l vor mai vrea în veci ajuns la putere.
Eu însă, raportîndu-l la șmecherele slugi care sunt politicienii români de azi, îl consider un erou, un erou tragic.
Un erou tragic al democrației grecești.
Iresponsabilul vesel. DD in direct 🙂
Multumesc pentru lectia de istorie , astfel mai aflam si noi despre marile puteri care ne decid soarta pe o bucata de servetel !Felicitari pentru Tsipras!
http://www.napocanews.ro/2015/07/cenzura-reinstaurata-pe-sest-in-romania-prin-mana-unui-turnator-al-securitatii-o-lege-stalinista-se-indreapta-spre-un-presedinte-cu-bunici-prigoniti-de-sovietici-o-va-promulga.html
Foarte corect punctat!
Alo postaci mai luati o pazå neam de slugi
Gore Gore Go,Greece-the only democracy left in Europe!
Daca Boc ar fi facut un referendum in care sa intrebe romanii ce masuri accepta ca sa iasa din criza, USL nu ar fi avut nicvi o sansa !
Pupam la Marea Poarta, cat putem de mult si de bine ! Mai bine ca romanii nu pupa nimeni !
Vasile,tu iesti roman ?
Tipras un Dan Diaconescu grec…care vinde gogosi grecilor cum ca poti trai ca nemtii muncind ca grecii la taverna…
Asa e Minodora, ai dreptate, muncesc turcii, polonezii si etc, intr-o tara construita de nemti;))
Excelenta observatie! Un articol de nota 10!
Felicitari pentru reusita mentinerii cotei de simpatie ! Ramaneti in continuare „analistul vesel”. Timpul nu curge la fel pentru toti si de aceea suntem surprinsi uneori in pozitii hilare .
Domnule Ion Cristoiu ,vad ca in Moldova Se tot fac mitinguri pentru unirea cu Romania si ma intreb nu ar fi normal sa Se faca mai intai UN referendum in Romania unde sa fie intrebati si romanii Daca vor si ei unirea cu Moldova ??.. sa nu mai vorbim de Cel care ar trebui sa fie facut in Moldova.. Americanii vor ,dupa Cum Se vede si numai de dragul unui conflict cu Russia dar asta nu semnifica modificarea frontierelor,extinderea si mai mult a NATO??..
Bravo maestre! Cind ati fost ultima data in Grecia sa vedeti ce curent antiamerican si prosovietic este acolo? Just asking. Un neam mai de cacat si lipsit de caracter precum cel grec este foarte greu de gasit. Cine i-a pus pe greci sa ia credit, i-a fortat cineva? Bravo maestre, liberschimbism de geniu!
Dar cine I-a pus pe romani sa ia credit ???.. Dar pe celelalte tari??. Nu Ai de ales Daca vrei EU…
…treaba e cum administrezi banutii din credit si care-i dobinda ….
Perfect adevărat! Dacă toate articolele dvs. ar fi asa, ati fi cel mai recunoscut jurnalist al Europei de Est
poate are dreptate Tsipras poate nu, atitudinea demna in negocieri si faptul ca lupta pentru poporul sau nu poti sa nu le admiri, pe cand si la politicienii nostri o astfel de atitudine, ma tem ca niciodata.
Bine gandit si documentat , ca deobicei ! Excelent articol ! va citesc cu atentie , curiozitate si placere !
Excelent domnule Cristoiu…la noi politicienii merg pe ideea „fura ma,fura tot,Sahara sa ramana dupa noi”
Felicitari maestre!
Analiza corecta, CONCLUZIA FALSA! Tzipras nu i decat un impostor comunist care a promis grecilor ceea ce le ar plăcea sa audă iar acum isi maschează cu lasitate neputința in spatele unui referendum cu o intrebare care are in ea si raspunsul!
Poate că Tsipras este mai neliniştit la gândul că rezultatul referendumului va fi de partea sa, adică dacă va câştiga OXI/NU (,,NU ar trebui acceptată propunerea formulată către Eurogrup’’): va trebui ,,să scoată cămaşa’’ cumva! Probabil va fi al naibii de greu, dacă nu chiar imposibil. Dacă va învinge NAI/DA, va fi mai simplu: poate să demisioneze şi să-şi continue zburdălnicia de agitator anarhist ,,de stânga’’ – începută încă de pe băncile liceului! – fie ca lider, fie ca simplu activist agitator. (Doar dacă nu l-or scoate în agorá şi l-or ostraciza pentru o vreme pe vre-o insuliţă uitată de lume, încă nevândută). Dacă aş fi muncit de apucăturile apofenice ale ,,Maestrului’’, aş zice că tocmai în acest sens a acţionat ,,eroul tragic al democrației grecești’’: a mobilizat serviciile de ,,intelligence’’ (naiba ştie câte sunt şi cum s-or fi numind în Grecia; treaba lor, să se spele pe creier cu ele cum facem şi noi cu ale noastre) şi pe ,,acoperiţii’’ din Biserica Ortodoxă pentru a îndemna cât mai mulţi greţilis să pronunţe NAI (adică DA). Dacă aş fi muncit de apucăturile apofenice ale ,,Maestrului’’, probabil că astfel aş lămuri sporirea fulminantă a ponderii partizanilor lui ,,da’’ în doar câteva zile.
Ce va urma? Dumnezeu cu mila! (Cel ortodox, desigur!)
Maestre, jos palaria. Aceeasi analiza pe care a facut-o si Chomsky. Great minds think alike!
nu pot decat sa va multumesc pentru articol!
Da, o analiza perfecta, obiectiva.