Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

Gîndul de duminică, 6 mai 2018

200 de ani de la nașterea lui Karl Marx. Unul din marii lucizi ai omenirii

Germania, mai întîi, și Anglia, mai apoi, au sărbătorit împlinirea a 200 de ani de la nașterea lui Marx. La Trier, unde s-a născut Karl Marx, în cadrul festivităților, președintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker, a adus un elogiu filosofului Karl Marx, ținînd să precizeze că autorul Capitalului, ba chiar și al Manifestului Partidului Comunist, nu e responsabil de crimele comise de regimurile comuniste, regimuri care s-au revendicat (fără ca Marx să fi aprobat asta!) de la învățătura lui Karl Marx.

În România, unde tot intelectualul e de Dreapta, unde nu există un partid de Stînga (PSD e un partid al ciocoilor vopsiți în roșu), unde tînăra generație nu știe nici cine a fost Moise (pe care-l confundă cu cu un baterist care consumă droguri), d-apoi Karl Marx, afirmațiile lui Juncker au stîrnit uimiri revoltate. Cum a-dică ditamai președintele Comisiei Europene nu-l scuipă de Karl Marx, ba chiar îl și laudă?!

Fiind de acord cu teza că autorul Manifestului Partidului Comunist nu e responsabil de crimele comise în numele lui, așa cum nici Isus nu e responsabil de crimele comise de cruciați în numele lui, ca să nu mai spun că așa cum Marx nici măcar n-a profețit NKVD-ul, la fel Isus n-a profețit Inchiziția, mi-aș permite să observ că la 200 de ani de la nașterea lui Marx noi trebuie să sărbătorim pe filosoful Marx și nu pe doctrinarul regimurilor comuniste, deși fie și pentru că învățătura sa a fost revendicată de peste un secol de bătălie politică, în multe locuri victorioasă prin cucerirea puterii, ar trebui să-l privim pe Marx cu deosebit respect. Filosoful Karl Marx e autorul tezei potrivit căreia ideile își au determinarea în economic. Pentru această coborîre a gîndirii pe pămînt din sferele înalte în care le-au plasat filosofii anteriori, Marx poate fi considerat unul din mari lucizi ai omenirii. La aniversarea a 200 de ani de la nașterea sa, reiau aici un text scris înainte de 1989, scris de mine în calitate de eseist și nu de gazetar.

Cele patru mari sporuri ale lucidităţii

Dacă ar fi să-l credem pe S. Freud, de-a lungul timpului, ştiinţa a dat trei mari lovituri egocentrismului uman: descoperirea lui Copernic, evoluţionismul darwinist, descoperirea subconştientului. Două lucruri trebuie precizate în legătură cu cele spuse de fondatorul psihanalizei. Primul: acestor trei momente trebuie să li se adauge un al patrulea: teza marxismului conform căreia ideile, artisticul, îşi au, în ultimă instanţă, determinarea în economic. Că acestea sunt, deci, efecte ale unor cauze mult mai profunde. Al doilea: cele patru mari momente sunt tot atâtea etape în dramaticul drum al dezbărării omului de iluzii, tot atâtea sporuri ale lucidităţii. Descoperirea lui Copernic a înlăturat credinţa naivă că Pământul şi, deci, şi omul s-ar afla în centrul Universului. Evoluţionismul darwinism a relevat că omenirea se trage din atât de dispreţuita maimuţă. Descoperirea subconştientului a atras atenţia unei zone tulburi a fiinţei umane, în care stau lucruri refuzate de conştiinţă. Determinismul economic marxist, fără a fi mecanicist, a dezbărat pe om de iluzia că înaltele zone ale gândirii şi simţirii ar fi un teritoriu în sine, rupt de probleme pământeşti. Întreaga istorie poate fi, deci, privită ca o cale către omul dezamăgit, către bărbăteasca luciditate.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

4 comentarii pentru articolul „Gîndul de duminică, 6 mai 2018”

 • Domnule Cristoiu,

  inainte de a va aventura sa emiteti banalitati de genul „nu e vinovat de… aparitia NKVD-ului”, ar trebui poate sa treceti la lectura cartiii lui L. Kolakowski, „Principalele curente ale marxismului” (Curtea veche, 2009), desi am senzatia ca va e cunoscuta chiar daca nu ati citat-o in textul dumneavoastra provocator. Apropo, credeti in faptul ca ideile pot fi incubator pentru realitate? Ati auzit de expresia „flagel ideologic’?
  In cartea lui Kolakowski ati fi putut macar afla din introducere despre felul in care a fost receptata aceasta carte, ca si gandirea unui filosof care a cunoscut excelent marxismul (el insusi marxist in tinerete), si ati fi luat poate la cunostinta de felul in care este receptata gandirea lui Kolakowski despre omul din Trier: „Meritul lui Kolakowski este ca ne spune de unde provine miasma”. Mai stiti ce inseamna „miasma”? Grecii o numesc „putere contagioasa”, dar la noi a ajuns ca o biata boala. E ceea ce ati trait si dumneavoastra inclusiv pe vremea lui N. Ceausescu, un marxist aproximativ si un stalinist declarat. Expresia „vointa de putere deghizata in sete de justitie” folosita de filosoful polonez pentru a caracteriza idealul marxist va spune ceva? Dar expresia „eczema este tot atat de pozitiva ca si pielea”? Asta e a lui Marx direct! Da, boala poate fi luata uneori drept sanatate.
  Apropo, mai sunt bolnavi de eczema (marxisti) la noi in patrie?

  Cu barbateasca luciditate…

 • Ce usor este astazi sa vorbim despre fapte care s-au petrecut acum 200 de ani fara sa avem macar habar despre realitatea acelor timpuri.
  Atunci de ce gasim doar opinii atat de simpliste despre o realitate mult mai complexa?
  Sunt multe motive dar eu cred ca principalul este ca o realitate complexa din trecut da un viitor nesigur.Iar omul simplu nu poate trai cu aceasta nesiguranta a viitorului si va incerca sa faca orice pentru a reduce din variabile..inclusiv prin negarea drepturilor celor pe care ei cred ca le aduc nesiguranta.

 • Pe soclul statuii trebuia ‘implementată’ și o reclamă la Gilette, cu textul binecunoscut:
  Folositi aparatele de ras Gilette, ca sa nu arătaţi … ca el !!!

 • Cum nu e responsabil Marx. Nu el a inventat antagonismul între clase, revoluția care e iminenta, viitorul comunist inevitabil și burghezii care trebuie tăiați că porcii?
  E vreo tara ajunsă comunistă în care nu s-au săvârșit crime în masă și care l-au înțeles pe Marx corect ? Nu.
  O învățătură criminala se recunoaște după cum tratează religia, asta e un semn definitoriu că să-ți dai seama unde va ajunge.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *