Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

L-a informat sau nu SIE pe Klaus Iohannis că România va primi o cotă mult mai mare decît 1.785 de imigranți?

Marți, 1 septembrie 2015.
La Europa FM, consilierul prezidențial Leonard Orban jură că României i se va repartiza o cotă de doar 1.700 de imigranți.

Joi, 3 septembrie 2015.
Într-o conferință de presă comună, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande anunță că vor solicita oficial Comisiei Europene instituirea unor cote obligatorii de imigranți.
Tot joi, 3 septembrie 2015, ziarul britanic Daily Mail publică pe site un infografic din care rezultă că României îi va reveni o cotă de imigranți de 6.937 de persoane. Invocînd un document ajuns în posesia redacției, ziarul susține că Germania va prim o cotă de 35.000 de imigranți, Franța una de 26.000, iar Angliei nu i se va impune nici o cotă.
Presa românească preia știrea și o dezbate cu neliniște. Prin vocea Consilierului prezidențial Leonard Orban, Președinția României a anunțat că e o cotă de 1.700. Ziarul britanic susține că vor fi aproape 7.000.

Joi, 3 septembrie 2015. Victor Ponta acordă un interviu postului România Tv.
Vine vorba despre informația dată de Daily Mail.
Are loc următoarea discuție:
Victor Ciutacu: Noul plan cică prevede 7.000 de refugiaţi în loc de 1.700. Aveţi unde să-i puneţi? Fizic?
Victor Ponta:
Nu, atenţie! Asta a apărut într-un ziar de nu ştiu unde, din Marea Britanie.
Victor Ciutacu:
Daily Mail.
Victor Ponta:
Deci, nu există la Guvernul României niciun fel de document de niciun fel referitor la această cifră.
Victor Ciutacu:
3,75% din totalul estimat. Bine, nu ştiu cine a estimat.
Liliana Ruse:
Acest număr, 1.700, pronunţat de consilierul prezidenţial Leonard Orban, există la guvern? Ştiaţi că ăsta-i angajamentul României?
Victor Ponta:
În perioada în care nu eram la guvern, era dl Oprea interimar, a existat o discuţie în cadrul MAI, probabil şi cu preşedintele, pe această temă.
Liliana Ruse:
Formidabil cum se întâmplă lucrurile cu dl Oprea prim-ministru interimar.
Victor Ponta:
Şi atunci a apărut discuţia. Ce să facem?
Victor Ciutacu:
Dar s-au mărit lefurile, s-au adus refugiaţii, toate se întîmplă…
Victor Ponta:
De-a vreau să-l mai las, că au fost numai lucruri bune.”

Luni, 7 septembrie 2015, Klaus Iohannis ține o conferință de presă la Cotroceni dedicată poziției noastre față de cota de imigranți.
Și el simte nevoia să dea peste bot presei occidentale care scria deja despre o cotă de imigranți uriașă pentru România:
„Acuma, toată lumea se întreabă cîţi refugiaţi primim. Am citit, în ultimele zile, date dintre cele mai contradictorii. O gazetă din Marea Britanie spune 6.000, o gazetă din Spania spune 4.600, o agenţie de ştiri europeană spune 6.000. Nu există, încă, nici un proiect care ne-a fost prezentat din partea Comisiei Europene. Toate aceste date sînt speculaţii jurnalistice.”

Miercuri, 9 septembrie 2015.
Președintele Comisiei Europene ține un Discurs în Parlamentul European în care anunță impunerea de către Comisie a unor cote obligatorii.
Potrivit deciziei citite de președintele Comisiei Europene, României îi va reveni o cotă de 6.351 de refugiați. Germania ar urma să primească 31.443 de refugiați, iar Anglia nici unul.

Cît scriau că va primi România ziarele occidentale disprețuite de Ștabii noștri?
Păi, cam o cifră asemănătoare, în nici un caz de micimea celei anunțate de Președinte și de Premier.

Nu știu dacă Victor Ponta, Klaus Iohannis, Leonard Orban s-au apucat să polemizeze cu presa occidentală din prostie sau din aroganță.
Sigur e că respectivii au confundat presa occidentală cu presa noastră, specialistă în născociri gogonate, în știri date ca provenind din surse cînd în realitate provin de la bodega unde cei din redacție se documentează de dimineață pînă seara.

Nu știu dacă Victor Ponta a zis asta pentru că voia să ne mintă frumos sau pentru că era chiar convins că presa occidentală bate cîmpii. Oricum, nu numai pentru el, dar și pentru toți politicienii români, momentul trebuie să fie o lecție.

Cînd presa occidentală dă pe surse anumite informații de la instituțiile europene, ea nu le născocește, cum face presa noastră balcanică.
De aceea, ea trebuie luată în serios.
Să zicem că presa occidentală n-a putut fi sursă de informații pentru președinte, pentru premier în chestiunea cotei.
Dar SIE?
În clipa cînd presa occidentală a scris despre cotele obligatorii și a dat o cifră mare pentru România, a sunat Președintele la SIE pentru a obține confirmarea dacă așa e?
Și, dacă a sunat, de ce nu l-a informat SIE pe Klaus Iohannis că ni se va impune o cotă de 7.000 de refugiați, că Marile Puteri Europene sînt decise să ne-o vîre pe gît cu forța?
Sau poate l-a informat, dar Klaus Iohannis n-a luat în seamă Informarea.

Oricum, așa cum scriam în Evenimentul zilei, Declarația fermă a lui Klaus Iohannis că România va primi doar 1.785 de refugiați și aceia nu obligatoriu, ci doar pentru că așa vrem noi, n-ar fi existat.
Ar fi existat o Declarație mai flexibilă, care – cum spune românul – ar fi lăsat loc de întors.

Ce face acum Klaus Iohannis?
Merge pînă la capăt cu primirea a doar 1.785 de refugiați, riscînd să producă o Criză majoră în relațiile noastre cu Germania și Franța, cu UE, sau dă înapoi și acceptă condițiile impuse de Comisia Europeană, riscînd să treacă drept papagal în ochii românilor?
Dvs ce credeți?
Au știut sau nu Klaus Iohannis și Victor Ponta că ni se va impune o cotă de 7.000 de refugiați și nu de 1.785?
Dacă au știut, de ce au susținut cota de doar 1.785?
Dacă n-au știut, unde a fost SIE?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *